Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.03.2025 o 22:27, McIntosh napisał(-a):

Oczywiście, że nie. Jeżeli Panerai dostaje zrobione na zamówienie mechanizmy od ValFleurier, to nadal są to mechanizmy ValFleurier, a nie Panerai (w sensie terminu "in-house"). Niestety firmy zegarkowe lubią mętną wodę, bo dzięki temu łatwiej ściemniać. Przykład? Perrelet. Na tarczy dumnie stoi 1777, a przecież ta firma zegarkowa nie istnieje 248 lat. No ale wiadomo, że to nawiązanie do opracowania Perreleta dotyczącego automatycznego naciągu sprężyny napędowej. Dziś przy odpowiednich zasobach finansowych każdy mógłby mieć firmę zegarkową, co ma "kilkaset lat historii" i wytwarza zegarki z tzw. własnymi mechanizmami. Ja brałbym w ciemno "Peter Henlein". W końcu 515 lat historii to nie byle co. Mógłbym jeszcze do oferty dorzucić zamki, żeby się bardziej uwiarygodnić. 😉

Problem w tym, ze wberw temu co jest oglaszane, prawda jest czesto gorzka. Nie bedac w danej marce, nigdy nie mozesz byc pewny, gdzie dany mechanizm zostal zaprojektowany, gdzie sa produkowane czesci, gdzie jest skladany 🙃 Ok, mozna byc pewnym Rolexa, ze wszystko robi in-house, ale za PP juz bym sobie reki uciac nie dal.

Takze mozna potwierdzic z cala pewnosci, ze dany mechanizm nie jest in-house, ale ze jest... to trudny orzech do zgryzienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Problem w tym, ze wberw temu co jest oglaszane, prawda jest czesto gorzka. Nie bedac w danej marce, nigdy nie mozesz byc pewny, gdzie dany mechanizm zostal zaprojektowany, gdzie sa produkowane czesci, gdzie jest skladany 🙃 Ok, mozna byc pewnym Rolexa, ze wszystko robi in-house, ale za PP juz bym sobie reki uciac nie dal.

Takze mozna potwierdzic z cala pewnosci, ze dany mechanizm nie jest in-house, ale ze jest... to trudny orzech do zgryzienia. 

Patek Philippe "wywalił" dziesięciopiętrowy budynek z czego cztery piętra są produkcyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Akurat to czesto nie ma znaczenia 😉

Oczywiście... Trzymają tam tylko powietrze. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie bedac w danej marce, nigdy nie mozesz byc pewny, gdzie dany mechanizm zostal zaprojektowany, gdzie sa produkowane czesci, gdzie jest skladany 🙃 Ok, mozna byc pewnym Rolexa, ze wszystko robi in-house, ale za PP juz bym sobie reki uciac nie dal.

Dlaczego akurat Roleksa jesteś pewien? Pracowałeś tam i mialeś dostęp do tych danych? Rolex to mistrz marketingowego bullshitu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, tbn napisał(-a):

Dlaczego akurat Roleksa jesteś pewien? Pracowałeś tam i mialeś dostęp do tych danych? Rolex to mistrz marketingowego bullshitu. 

Nie pracowalem nigdy w Rolexie i nie chcialbym tam pracowac 😉
Powiedzmy, ze bylem / jestem na tyle blisko, zeby wiedziec, ze Rolex nie produkuje niczego zewnetrznie. Nie zleca projektow nikomu. Co do zasady nie wspolpracuje praktycznie z nikim pod tym wzgledem.

5 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Oczywiście... Trzymają tam tylko powietrze. 🙂

Mozesz byc pasywno-agresywny jak tylko chcesz, ale to niczego nie zmieni.
Probuje Ci wyjasnic, ze ta branza nie jest zero-jedynkowa. Czarna czy biala. Tu nie ma kwestii - cala produkcja jest zewnetrzna, caly mechanizm produkowany jest zewnetrznie, wzornictwo jest zlecane zewnetrznie i tyle itd.
To ze maja maja swoja produkcje, nie wyklucza tego, ze pewne rzeczy moga zlecac. To ze maja dzial projektowania, nie oznacza, ze nie wspolpracuja z kims z zewnetrz i tak dalej...

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.thumb.png.c5f0b8d483f56cc3fd0c83c194b72784.png

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że Polaris Automatic doczeka się wreszcie "współczesnej" autonomii chodu, bo 40 godzin to jakiś żart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Mam nadzieję, że Polaris Automatic doczeka się wreszcie "współczesnej" autonomii chodu, bo 40 godzin to jakiś żart.

Przydałoby się. Myślę, że jeszcze trochę poczekamy zanim nowy/stary CEO JLC Jerome Lambert ponownie odciśnie swoje piętno na tej marce. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.29.56.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.30.05.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.31.10.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.31.25.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.32.22.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.32.42.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.35.13.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.36.33.png

Zrzut ekranu 2025-04-1 o 09.36.45.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie te poniżej to największy 🔥 nowe tribute duoface tez spoko ale nie wiem dlaczego robia je w dużym rozmiarze skoro potrafią zrobic mniejsze (vide duoface ultrathin czy tribute 85)

IMG_20250401_103942.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jedne z najlepszych premier do tej pory. Wszystkie sa swietne! 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety większość tych najfajniejszych (m.in. Geographic) są bardzo duże i jak na Reverso grube. Próbowałem ostatnio przekonać się do koperty Grande 976 (mniejszej od tych nowych) i niestety nie dało rady -> w tych proporcjach zegarek wydaje się śmiesznie ogromniasty.

Tribute duoface jeszcze jest na granicy akceptowalności. Fajna jest koperta Tribute Monoface (miałem białą), ale doskwiera mi pusty dekiel po wykonaniu funkcji Reverso. Dziwi mnie też, że ten sam zegarek w kopercie stalowej i złotej ma 2mm różnicy w grubości (na korzyść złotej koperty).

Last, but not least - z cenami JLC pojechał już poza Marsa, więc póki co z wielu powyższych powodów podziękuję :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi