Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, ireo napisał(-a):

Faktycznie ciekawe, nie wiedziałem, bo obydwa moje GS-y są mechaniczne. Naprawdę spring drive'y mają takie coś? Muszę to gdzieś sprawdzić.

Niby tylko SBGY007, a kolejne z 9R31 już niby mają to ogarnięte, ale lepiej mieć to na uwadze i upewnić się przed zakupem.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tylko SBGY007, a kolejne z 9R31 już niby mają to ogarnięte, ale lepiej mieć to na uwadze i upewnić się przed zakupem.

A co z wczesniejszym SBGY003?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bibbi napisał(-a):

A co z wczesniejszym SBGY003?

Nie mam pojęcia - trzeba pogooglać po forach i redditach, żeby sprawdzić, ale obstawiałbym, że też tam jest ten problem.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Mój SBGN003 domaga się wymiany baterii i chciałem się zapytać czy ktoś ostatnio może wysyłał swój GS na wymianę baterii do serwisu w DE? Jeśli tak, to jak to dokładnie wygląda, czy należy się kontaktować bezpośrednio czy może lepiej przez któregoś autoryzowanego dealera Seiko? Dzięki z góry :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tusiu69 napisał(-a):

czy ktoś ostatnio może wysyłał swój GS na wymianę baterii do serwisu w DE?

Po co aż tam? W Polsce nie można wymienić? Albo samemu? Wymiana baterii to operacja prosta jak budowa cepa. Kupisz sobie piłeczkę do odkręcania dekli w zegarkach (dzięki czemu nic nie porysujesz (koszt ~12zł na Amazonie)) odkręcisz dekiel (wcześniej rozepniesz bransoletę), wyjmiesz baterię, włożysz nową, zakręcisz i po temacie. Roboty na 2-5 minut. A przynajmniej nic nie porysujesz, czego po serwisie nie możesz być pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Popieram przedmówcę. Nie zawsze jednak da się odkręcić samą silikonową piłeczką. Wtedy zaopatrujesz się w prosty przyrząd jak z mojego zdjęcia. Na dekiel kładziesz folię (żeby się nie porysował) i odkręcasz, tak żeby tylko gwint ruszył. Jak już puści, to dalej pójdzie piłeczką. Wymiana baterii to pikuś. Potem te same czynności, najpierw zakręcasz piłeczką ile się da, a potem jeszcze minimalnie dokręcasz przyrządem przez folię.

37b89eb69375c32a93b27d4be77feda1.jpg

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, mariusz9a said:

odkręcisz dekiel (wcześniej rozepniesz bransoletę), wyjmiesz baterię, włożysz nową, zakręcisz i po temacie. Roboty na 2-5 minut.

Trzeba też pamiętać o aplikacji lubrykantu na uszczelkę przed montażem dekla, w przeciwnym razie może się ta operacja zakończyć “zalaniem” a wtedy już nie będzie śmiechów 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja stary gieesowiec dopytam w temacie tych cennych (bez ironii!) rad.

Jedzie do mnie od autoryzowanego dealera GS nówka sztuka nieśmigany sbgn003. Podejrzewam, że niedługo bateryjka mu się skończy.

Czy możecie Koledzy podesłać linki do przykładowych ofert:
- silikonowej piłeczki
- wihajstra do odkręcania
- lubrykantu?

GS Wam to 1 kwietnia w nowych modelach wynagrodzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda dekiel i nakrętka jednego mojego zegarka po spotkaniu z “profesjonalistą” … to był pierwszy i ostatni raz kiedy to komukolwiek dałem grzebać przy bateryjkach, miły pan oznajmił że ciężko było odkręcić 🤬

Według mnie przy zakręcanych deklach ryzyko uszkodzenia nie jest takie duże (oczywiście robiąc to umiejętnie i to z narzędziami do tego przystosowanymi, bardzo przydatny też jest ten uchwyt/ imadełko, wtedy zegarek siedzi stabilnie przy próbie odkręcania czy też dokręcania). 

W niedalekiej przyszłości będzie mnie czekała zmiana baterii w moim GS’ie i tutaj się troszeczkę „cykam” ale tylko dlatego że dekiel jest tam wciskany a tolerancja na umiejscowienie narzędzia do otwierania jest naprawdę mała… zakupiłem już praskę do wciskania dekla, teraz poluję na jakiś dobry otwieracz (taki nie z gumy 🤭). 
Jak nie zapomnę to zrobię jakieś zdjęcie i wkleję w wątku. 
Trzymajcie kciuki żebym nie poharatał czasomierza. 

IMG_9825.jpeg

IMG_9826.jpeg

IMG_9827.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady! Przyznam się, że mój zegarek często ma kontakt z wodą, więc oprócz wymiany baterii zależało by mi na sprawdzeniu wszystkich uszczelek i wodoszczelności, a nie mam tyle zaufania do siebie i umiejętności, żeby samemu się za to zabrać, dlatego wołałbym, żeby zrobił to ktoś kto zajmuje się tym zawodowo 😁

A czy jesteście w stanie polecić jakiegoś dobrego zegarmistrza w Krakowie, któremu można by z tym zaufać? Tzn, że wymieni baterie bez porysowania zegarka (współczuję rysy na G-Shocku 😐 @Londek ) i sprawdzi uszczelki/wodoszczelność itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Londek napisał(-a):

Tak wygląda dekiel i nakrętka jednego mojego zegarka po spotkaniu z “profesjonalistą” … to był pierwszy i ostatni raz kiedy to komukolwiek dałem grzebać przy bateryjkach, miły pan oznajmił że ciężko było odkręcić 🤬

Według mnie przy zakręcanych deklach ryzyko uszkodzenia nie jest takie duże (oczywiście robiąc to umiejętnie i to z narzędziami do tego przystosowanymi, bardzo przydatny też jest ten uchwyt/ imadełko, wtedy zegarek siedzi stabilnie przy próbie odkręcania czy też dokręcania). 

W niedalekiej przyszłości będzie mnie czekała zmiana baterii w moim GS’ie i tutaj się troszeczkę „cykam” ale tylko dlatego że dekiel jest tam wciskany a tolerancja na umiejscowienie narzędzia do otwierania jest naprawdę mała… zakupiłem już praskę do wciskania dekla, teraz poluję na jakiś dobry otwieracz (taki nie z gumy 🤭). 
Jak nie zapomnę to zrobię jakieś zdjęcie i wkleję w wątku. 
Trzymajcie kciuki żebym nie poharatał czasomierza. 

IMG_9825.jpeg

IMG_9826.jpeg

IMG_9827.jpeg

Wygląda jak robota kolejnego lokalnego bohatera co nawala młotkiem w zegarek "bo cięzko było". Masakra. 

Kiedyś miałem sytuację w sklepie Swiss w galerii, że chciałem kupić Citizena z taką oldschoolową bransą na blaszki. Zapytałem Pani czy na miejscu skrócą a ta przy mnie z uśmiechem wyjęła.... klucze od mieszkania i zaczęła masakrować ogniwa i kopertę 💀 temat rzeka

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nie zawsze jednak da się odkręcić samą silikonową piłeczką

U mnie całe szczęście wszystkie zegarki dałem radę odkręcić piłeczką, ale czasami bywało ciężko.

13 godzin temu, tusiu69 napisał(-a):

Przyznam się, że mój zegarek często ma kontakt z wodą, więc oprócz wymiany baterii zależało by mi na sprawdzeniu wszystkich uszczelek i wodoszczelności, a nie mam tyle zaufania do siebie i umiejętności, żeby samemu się za to zabrać, dlatego wołałbym, żeby zrobił to ktoś kto zajmuje się tym zawodowo 😁

Tak prawdę mówiąc, to przy okrągłych zakręcanych deklach, sytuacja że uszczelka się gdzieś podwinie i nie będzie trzymać szczelności jest niezwykle mało prawdopodobna. Jeśli po odkręceniu dekla uszczelka nie wygląda jak wyciągnięta stara guma, to raczej powinno być ok. Można przesmarować smarem sylikonowym do uszczelek jak ktoś radził (taki sam jak np uszczelki w samochodzie - także może nawet taki masz). Na upartego jak się boisz to możesz założyć nową uszczelkę. Zegarmistrz tu więcej nic nie zrobi niż zrobisz Ty sam. No zrobi test szczelności.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koreczek z GMT

6f5865b68a2ad41e39032e39d44728f1.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby jest na bazarku, ale jednak ciągle myślę czy go jednak nie zostawić. Z jednej strony mam za dużo zegarkow z niebieska tarcza, z drugiej strony ten granat w odpowiednim oświetleniu robi super wrażenie.ac773b9c761a1567f867adb13601e560.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Na razie jak zwykle nowinki tylko w elegantach z nietypowych metali, z jasnymi tarczami i bez lumy ale nowy mechanizm, w końcu naprawdę mała grubość i sensowna mikroregulacja w całkiem zgrabnym i ładnym zapięciu pachnie naprawdę za***istym diverem w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1001249173.G.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi