Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

4 hours ago, meinard said:

Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza.

💯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, meinard napisał(-a):

Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza.

Coś na rzeczy jest. Gdyby nie forum to bym nie wiedział co to jest milky ring.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę Forumowiczów o informacje na temat tej koperty. To jest pierwsze GS, na które zwróciłem uwagę i myślałem o zakupie. Później naszło mnie na mniejszą średnicę SBGR251/SBGR287/SBGR325/SBGH311, ale gdy na przymiarce poczułem na nadgarstku grubość powróciłem do pomysłu z SBGA227.

sbga227_0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, zorka-5 napisał(-a):

Bardzo proszę Forumowiczów o informacje na temat tej koperty. To jest pierwsze GS, na które zwróciłem uwagę i myślałem o zakupie. Później naszło mnie na mniejszą średnicę SBGR251/SBGR287/SBGR325/SBGH311, ale gdy na przymiarce poczułem na nadgarstku grubość powróciłem do pomysłu z SBGA227.

sbga227_0.png

Ale jakich informacji potrzebujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie chodzi mi o bransoletę i wygodę noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fotkach mój 6246-9000 z 1966, model przejściowy z lwem na medalionie, i nowoczesny tytanowy SBGA127 z mechanizmem Spring drive

Czy dobrze zrozumiałem, że SBGH273 ma identyczną kopertę jak SBGA127?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, zorka-5 napisał(-a):

Głównie chodzi mi o bransoletę i wygodę noszenia.

Standardowa bransoleta 3-link z małym zapięciem bez regulacji. Trudno powiedzieć jak leży komuś innemu, dla mnie są bardzo wygodne ale fanboje Rolexa hejtują.

33 minuty temu, alleck napisał(-a):

Czy dobrze zrozumiałem, że SBGH273 ma identyczną kopertę jak SBGA127?

Kształt tak ale w obrębie tej samej linii może być różna wysokość ( np. 44GS kwarcowy, Spring Drive i hi-beat mają różne grubości ). SBGA127 jest tytanowy więc oprócz materiału i koloru różnica jest też w sposobie montażu bransolety - w tytanowych jest pin/collar, w stalowych śrubki z pinem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kształt tak ale w obrębie tej samej linii może być różna wysokość ( np. 44GS kwarcowy, Spring Drive i hi-beat mają różne grubości ). SBGA127 jest tytanowy więc oprócz materiału i koloru różnica jest też w sposobie montażu bransolety - w tytanowych jest pin/collar, w stalowych śrubki z pinem.
Ty masz tego SBGA127? Jak się go nosi? W internetach piszą, że hi-beat lekko wyższy jest od spring drive, ale różnica jest niewielka 0,1mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, alleck napisał(-a):

Ty masz tego SBGA127? Jak się go nosi? W internetach piszą, że hi-beat lekko wyższy jest od spring drive, ale różnica jest niewielka 0,1mm.

Już nie mam ale był bardzo wygodny jak to tytan - leciutki. Hi-beat w kopercie 62GS nie miałem w rękach.

W 44GS hi-beat jest gruby i pękaty ale wizualnie przepiękny, trochę mogą drażnić zagięte wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już nie mam ale był bardzo wygodny jak to tytan - leciutki. Hi-beat w kopercie 62GS nie miałem w rękach.
W 44GS hi-beat jest gruby i pękaty ale wizualnie przepiękny, trochę mogą drażnić zagięte wskazówki.
Szkoda, ze już go nie masz. Od dłuższego czasu chodzi po głowie jakiś edc o mniejszej średnicy. Do tej pory myślałem o AT 38mm, a teraz gdzieś w głowie pojawił się też SBGH273.
Niestety ani jednego, ani drugiego nie mierzyłem, a już chyba zbyt dużo kupowałem bez mierzenia i nie chce wtopić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, alleck napisał(-a):

Szkoda, ze już go nie masz. Od dłuższego czasu chodzi po głowie jakiś edc o mniejszej średnicy. Do tej pory myślałem o AT 38mm, a teraz gdzieś w głowie pojawił się też SBGH273.
Niestety ani jednego, ani drugiego nie mierzyłem, a już chyba zbyt dużo kupowałem bez mierzenia i nie chce wtopić emoji3.png

SBGH273 ma w ofercie Karol "Ulotny" Chroneo

https://www.chrono24.pl/grandseiko/grand-seiko-hi-beat-sbgh273-full-set-blue-dial--id28517172.htm

Umów się z nim i jak Ci będzie pasować bierz bo od niego nie ma strachu, może dogadasz lepsze warunki albo wymianę.

Ja mogę Ci pokazać AT 38.5 Skyfall jeżeli celujesz w starsze modele. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zorka-5 napisał(-a):

sbga227_0.png

Koperta wygląda na dobrze wyprofilowaną - brak odstającego dekla i uszy wyprofilowane w dół. Do tego grubość 12,3 mm, więc powinno być dobrze. Choć mi osobiście ta koperta nie jest z tych ładniejszych i ciekawszych wizualnie z oferty GS.
SBGA227高価買取事例-グランドセイコー スプリングドライブ SBGA227 ブラック  ヘリテージコレクション(NS※本体フィルム、裏蓋シール有)|広島県からの買取査定[更新日:2021年05月]|時計買取のピアゾ

12 godzin temu, meinard napisał(-a):

Dokładnie - kiedyś wydawało mi się, że to nieistotne, ale kiedy posiadałem moonwatcha z szafirem, to zaczęło mi to przeszkadzać i teraz zwracam na to uwagę. Zdaję sobie sprawę, że jednak nie jest to obiektywny game changer i masa ludzi nie zwraca uwagi na takie pierdoły.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SBGH273 ma w ofercie Karol "Ulotny" Chroneo

https://www.chrono24.pl/grandseiko/grand-seiko-hi-beat-sbgh273-full-set-blue-dial--id28517172.htm

Umów się z nim i jak Ci będzie pasować bierz bo od niego nie ma strachu, może dogadasz lepsze warunki albo wymianę.
Ja mogę Ci pokazać AT 38.5 Skyfall jeżeli celujesz w starsze modele. 

Od ponad pół roku zbierałem się żeby przymierzyć AT 38 default_smile.png w końcu się zebrałem w tę sobotę do Wroclavii i... I mieli kilka różnych AT, ale żadnej 38 default_sad.png
SBGH273 znalazłem właśnie w Warszawie, ale to jednak jest wycieczka, a mnie się żona połamała więc dom i dwójka dzieciaków na mojej głowie. Nie chcę jej zostawiać samej z tym całym kramem żeby sobie skoczyć na prawie cały dzień zegarek obejrzeć default_smile.png myślałem, że ktoś lokalnie będzie coś miał w tej kopercie.
A starsza AT 38.5 miała podobne proporcje do nowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GS Maniacy, czy jest jakiś fajny model z lumą w przedziale 39mm/ 41mm, preferowany model bez daty, dobrze by było a żeby cenowo nie przekroczył 25k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Londek napisał(-a):

GS Maniacy, czy jest jakiś fajny model z lumą w przedziale 39mm/ 41mm, preferowany model bez daty, dobrze by było a żeby cenowo nie przekroczył 25k. 

😁
Grand Seiko SBGX093 - GALERIA - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, machlo said:

😁

Świetny jest ten GS! Nie pamietam ale czy to nie jest przypadkiem kwarc? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, machlo said:

😁

Jaka to referencja ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, Londek said:

Jaka to referencja ? 

To jest chyba ta starsza wersja SBGX293, nowy ma koronkę na 4-tej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Londek napisał(-a):

Jaka to referencja ? 

Ten na zdjęciu to SBGX093, a potem ze zmienionym logo bez "SEIKO" SBGX293.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna limitowana nowość, SBGH317

grandseiko-Heritage-Collection-Ginza-Limited-Edition-2024-SBGH317-image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Bugs said:

Kolejna limitowana nowość, SBGH317

grandseiko-Heritage-Collection-Ginza-Limited-Edition-2024-SBGH317-image.jpg

Kurde ja już sam nie wiem co myśleć - Grand Seiko albo totalnie wie co robi albo totalnie się pogubili… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi