Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Zegarków Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem 😁

FB_IMG_1774526304907.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, beriam napisał(-a):

Musiałem 😁

FB_IMG_1774526304907.jpg

Wybierając zegarek, w pierwszej kolejności zwracasz uwagę na dekiel? 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Wybierając zegarek, w pierwszej kolejności zwracasz uwagę na dekiel? 😆

Zawsze 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

anqb2s.jpg

Zdecydowanie Seiko. GS jak zwykle przepompowany ponad miarę. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To jest prawdziwa bomba targów - diver 41mm i 12.9mm grubości, normalne wskazówki, mechanizm SpringDrive UFA o dokładności 20s/rok, tytan, nowe zapięcie z mikroregulacją i divers extension. 

Jest też wersja zielona

https://monochrome-watches.com/grand-seiko-spring-drive-ufa-ushio-300-diver-slgb023-slgb025-grand-seiko-smallest-and-most-accurate-dive-watch-review-price/

https://www.grand-seiko.com/global-en/collections/slgb023g?fbclid=IwY2xjawRK8wJleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeBrc_7UH-7NzLLj3TWZNB01bqYkTnyjDzYUZKGjyEHSbUxQwGRUvXzuJ9MEQ_aem_ynwtOoKjap9NNosHArWKBA

SLGB023G.png

Edytowane przez Bugs

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar wreszcie normalny. Szkoda, ze tytan. Cena ... coz - powyzej Suba. Ambitnie. Chetnie obejrze na zywo jak bedzie okazja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Rozmiar wreszcie normalny. Szkoda, ze tytan. Cena ... coz - powyzej Suba. Ambitnie. Chetnie obejrze na zywo jak bedzie okazja.

Z drugiej strony biorąc pod uwagę jakość wykonania i mechanizm (co do materiału to powiedzmy kwestia dyskusyjna, czy stal czy tytan) dlaczego miałyby być tańsze od Suba 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo juz sam Rolex jest przegiety plus sila marki jest inna? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Bo juz sam Rolex jest przegiety plus sila marki jest inna? 

Co do siły marki to teoretycznie masz rację, ale może GS ma taką strategię na budowę swojej marki? Tak tylko dywaguję bo nie mam pojęcia. Natomiast patrząc "technicznie" to różnica w cenie jest według mnie do obrony.

A co do "przegięcia" rolexa to zgadzam się z Tobą, ale z drugiej strony dostępność modeli i długość list oczekujących chyba nie potwierdzają tego zjawiska. I nasza opinia tu niewiele zmieni 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minie z rok od premiery to będą dobre rabaty albo też dołączą tańsze wersje stalowe.

Technologicznie to nie widzę powodu żeby był tańszy od Submarinera, Rolex to przy tym prosty młotek tyle że brand najsilniejszy z możliwych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umowmy sie: to nie mechanizm w tym GSie winduje cene - co do tego sie wszyscy zgodzimy. To GS probuje sie repozycjonowac.

Wycieli tansze modele, podniesli ceny, maja butiki. Topowe wersje zaczynaja kosztowac pieniadze dla mnie absurdalne (seria Evolution 9).

Jak chce podziwiac kunszt i reczne wykonczenie to wole patrzec na Minase, ktore jest dla mnie bardziej eksluzywne robiac mniej niz 1.000 zegarkow rocznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Umowmy sie: to nie mechanizm w tym GSie winduje cene - co do tego sie wszyscy zgodzimy. To GS probuje sie repozycjonowac.

Wycieli tansze modele, podniesli ceny, maja butiki. Topowe wersje zaczynaja kosztowac pieniadze dla mnie absurdalne (seria Evolution 9).

Jak chce podziwiac kunszt i reczne wykonczenie to wole patrzec na Minase, ktore jest dla mnie bardziej eksluzywne robiac mniej niz 1.000 zegarkow rocznie.

No ja się nie zgodzę - mechanizm jest w tym wypadku bardzo zaawansowany i jak najbardziej uzasadnia wysoką cenę, to bodaj najdokładniejszy mechanik na świecie. Podobnie jak trudniejszy w obróbce a znakomity w wersji GS tytan też swoje pewnie kosztuje.

Inna sprawa że w ogóle 12,5k euro za zegarek to chore pieniądze ale nie płacimy tu za przyrząd do wskazywania czasu.

Ja się cieszę że wreszcie ich mechaniczny diver jest wielkości kwarcowego, to jest coś co dla mnie do tej pory eliminowało GS z konkurencji z Rolkiem czy Omegą na tym polu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Bugs napisał(-a):

Ja się cieszę że wreszcie ich mechaniczny diver jest wielkości kwarcowego, to jest coś co dla mnie do tej pory eliminowało GS z konkurencji z Rolkiem czy Omegą na tym polu.

Tutaj pełna zgoda 👍 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Niestety, ale tak naprawdę to wszyscy odlatują cenowo. Jak pomyślę że w 2011 kupiłem PO w salonie za niecałe 10k 🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2026 o 11:50, Bugs napisał(-a):

No ja się nie zgodzę - mechanizm jest w tym wypadku bardzo zaawansowany i jak najbardziej uzasadnia wysoką cenę, to bodaj najdokładniejszy mechanik na świecie. Podobnie jak trudniejszy w obróbce a znakomity w wersji GS tytan też swoje pewnie kosztuje.

Inna sprawa że w ogóle 12,5k euro za zegarek to chore pieniądze ale nie płacimy tu za przyrząd do wskazywania czasu.

Jeszcze mogliby się pozbyć wskaźnika rezerwy, nie wiem czemu GS się w tym lubuje. Odkładając na bok estetykę , to pod względem wykończenia i mechanizmu najlepszy obecnie diver na świecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat lubię ten wskaźnik rezerwy, chociaż faktycznie przy niektórych modelach wygląda zgrabniej, kiedy jest z tyłu, a nie na tarczy.

Niemniej na tarczy też mi nie przeszkadza

20260417_083757.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi