kornel91 84557 #5701 Napisano 13 Listopada 2022 9 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chefren 538 #5702 Napisano 13 Listopada 2022 Czy w Waszych Citizenach też ma miejsce taka rzecz, jak wskazówka minutowa, która nie trafia idealnie w indeks, gdy sekundowa jest na godz. 12? Mega mnie to denerwuje... Zdjęcie robione kapciem, więc kiepskie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaarek 6457 #5703 Napisano 13 Listopada 2022 sprawdzałeś czy wskazówki mają poprawnie ustawione pozycje "0" ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiini 0 #5704 Napisano 13 Listopada 2022 4 godziny temu, Chefren napisał(-a): Czy w Waszych Citizenach też ma miejsce taka rzecz, jak wskazówka minutowa, która nie trafia idealnie w indeks, gdy sekundowa jest na godz. 12? Mega mnie to denerwuje... Zdjęcie robione kapciem, więc kiepskie... citizen H145.pdf A to nie jest przypadkiem minuta przed pełną godziną? Tak to wygląda. Jeśli jednak nie, to trzeba zrobić korektę położenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chefren 538 #5705 Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) Godzinę temu, wiini napisał(-a): A to nie jest przypadkiem minuta przed pełną godziną? Tak to wygląda. Jeśli jednak nie, to trzeba zrobić korektę położenia Tak, to minuta przed pełną godziną, ale gdy wskazówka sekundowa jest idealnie na 12-stce, to minutowa jest już za indeksem 59, a nie na nim. Zresztą tak jest też na innych indeksach przed i po pełnej godzinie (czyli 50,51, 52 its, jak i 1,2,3... na indeksie godz. 6, gdy na nim jest wskazówka minutowa to też jest przesunięcie i nie jest centralnie na 6-tce) Edytowane 13 Listopada 2022 przez Chefren 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiini 0 #5706 Napisano 13 Listopada 2022 Godzinę temu, Chefren napisał(-a): Tak, to minuta przed pełną godziną, ale gdy wskazówka sekundowa jest idealnie na 12-stce, to minutowa jest już za indeksem 59, a nie na nim. Zresztą tak jest też na innych indeksach przed i po pełnej godzinie (czyli 50,51, 52 its, jak i 1,2,3... na indeksie godz. 6, gdy na nim jest wskazówka minutowa to też jest przesunięcie i nie jest centralnie na 6-tce) Zrób korektę położenia wskazówek. Wstawiłem instrukcję w poprzednim poście, ale jest widoczna dopiero po rozwinięciu cytatu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17665 #5707 Napisano 14 Listopada 2022 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 69013 #5708 Napisano 15 Listopada 2022 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #5709 Napisano 15 Listopada 2022 Nie samymi Signaturami człowiek żyje 19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127512 #5710 Napisano 15 Listopada 2022 2 godziny temu, M.Mike napisał(-a): Nie samymi Signaturami człowiek żyje Zakasowałeś dział. Piękny, to jest alternatywa dla GS-ów. Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127512 #5711 Napisano 16 Listopada 2022 Co sądzicie o takim modelu: Mont-Bell CB0171-97E JDM? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 27684 #5712 Napisano 16 Listopada 2022 Prawie mój ideał.Do 2k bym wyłożył. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39147 #5713 Napisano 16 Listopada 2022 Mnie "niebałdzo" się podoba.Przeszkadza mi ta kolaboracja z japońskim Nordfejsem.Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #5714 Napisano 16 Listopada 2022 Zakasowałeś dział. Piękny, to jest alternatywa dla GS-ów. Gratuluję. Dzięki, ciągle jestem pod ogromnym wrażeniem tego co tam się dzieje na tarczy. No i to nie jest moje ostatnie słowo w kwestii Chronomasterów 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127512 #5715 Napisano 16 Listopada 2022 2 godziny temu, M.Mike napisał(-a): Dzięki, ciągle jestem pod ogromnym wrażeniem tego co tam się dzieje na tarczy. No i to nie jest moje ostatnie słowo w kwestii Chronomasterów Chronomastery są zdecydowanie niedoceniane na naszym Forum. A jak możesz mieć ich więcej, tym bardziej pozazdrościć. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 47540 #5716 Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) pomyłka Edytowane 17 Listopada 2022 przez bogdan57 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 665 #5717 Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 13.11.2022 o 13:29, Chefren napisał(-a): Czy w Waszych Citizenach też ma miejsce taka rzecz, jak wskazówka minutowa, która nie trafia idealnie w indeks, gdy sekundowa jest na godz. 12? Mega mnie to denerwuje... Zdjęcie robione kapciem, więc kiepskie... Mam dokładnie tak samo, w dokładnie tym samym zegarku. Wskazówka minutowa jest "do przodu" o jakieś 20 sekund. Korekta położenia wskazówek, w/g sposobu z instrukcji obsługi nic nie daje, bo wskazówka minutowa jest sprzężona z sekundnikiem, czyli można ustawić wskazówkę minutową idealnie na indeksie, ale wtedy sekundnik będzie w położeniu niewłaściwym dla pełnej minuty (w moim przypadku na minus 20sek), czyli jak sekundnik dojdzie na "zero" to wskazówka minutowa dalej będzie źle 😉 Jednyna rada to oddać zegarek do serwisu celem poprawnego zamontowania wskazówek. Edytowane 18 Listopada 2022 przez Wieniek1410 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaarek 6457 #5718 Napisano 18 Listopada 2022 przeczytałem jeszcze raz instrukcję którą zapodał @wiini i rzeczywiście w podpunkcie 7. jest napisane że obydwie wskazówki są ze sobą sprzężone ale to jest bez sensu , a powiedz jeżeli chcesz zrobić korektę tych wskazówek to kręcąc koronką co się dzieje ? sekundnik kręci się jak oszalały a minutowa powoli a może inaczej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 665 #5719 Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) 22 godziny temu, kubaarek napisał(-a): ......................, a powiedz jeżeli chcesz zrobić korektę tych wskazówek to kręcąc koronką co się dzieje ? sekundnik kręci się jak oszalały a minutowa powoli a może inaczej Sekundnik przeskakuje o 1 sek, jeśli koronką kręcisz wolno, jeśli zakręcisz szybciej (raptownie) to sekundnik idzie ruchem ciągłym, aż do ponownego poruszenia koronką (obojętnie czy w lewo, czy w prawo). Wskazówka minutowa porusza się za sekundnikiem, zgodnie z przełożeniem. To ustawianie (korygowanie położenia) działa tylko dla wskazówki godzinowej oraz dla kalendarza w okienku. Po prostu, jeśli w fabryce wskazówki minutowa i sekundowa są zamontowane niedokładnie, to można to poprawić tylko poprzez demontaż i ponowny prawidłowy montaż tychże u zegarmistrza. Rozmawiałem nawet z zegarmistrzem który serwisuje Citizena (w Gdyni, jak byłem na urlopie) i powiedział mi to samo co opisuję, trzeba oddać zegarek do serwisu. PS Teoretycznie, aby było mniej roboty, to mogę skorygować wskazówkę minutową na właściwe położenie, następnie zdjąć wskazówkę sekundową i ponownie ją zamontować w położeniu "zerowym" (nie trzeba wtedy zdejmować obu wskazówek). Po takiej korekcie i mechanicznej ingerencji zegarek po aktualizacji czasu będzie pokazywał właściwą godzinę, Edytowane 19 Listopada 2022 przez Wieniek1410 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaarek 6457 #5720 Napisano 19 Listopada 2022 no to mamy badziew wyprodukowany przez znaną firmę ,co za palant toto wymyślił ? podaj proszę dokładny model tego zegarka a ja poszperam w necie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 665 #5721 Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) CB0010-88L Kaliber H145 Edytowane 19 Listopada 2022 przez Wieniek1410 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaarek 6457 #5722 Napisano 19 Listopada 2022 dzięki teraz tak jeżeli dasz sikor do zegarmistrza żeby przestawił sekundnik w inne położenie niż jest teraz to rozjadą się wszystkie ustawienia np. nie ustawisz poprawnie strefy czasowej itp itd musi być jakiś myk w korekcji ustawiania początkowego wskazówek bo tak jak jest teraz to jest nielogiczne ,a czy przy ustawianiu strefy sekundnik leci razem z minutową ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 665 #5723 Napisano 19 Listopada 2022 Strefę przestawiasz sekundnikiem, samym, bez minutowej, więc to tym bardziej dziwne że przy korygowaniu położeń sekundnik przesuwa się razem z minutową. Jakiś błąd w oprogramowaniu ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaarek 6457 #5724 Napisano 19 Listopada 2022 no właśnie ,dlatego to jest nielogiczne że sekundnik lata razem z minutową w taki sposób nie ma możliwości zrobić korekty położenia sprawdź czy jest możliwość wg.instrukcji zrobić podpunkt 6. i tu ustawić dwoma wskazówkami 00 minutową a następnie nacisnąć A. i czy teraz nie idzie ustawić samego sekundnika na 00 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #5725 Napisano 19 Listopada 2022 Nie wszystko się da w każdym mechanizmie.Niektóre mają osobny silnik każdą wskazówkę, ale większość (przynajmniej tych które mam od Citizena) ma osobno na sekundową i minutową sprzężoną z godzinową lub sekundową z minutową i osobno godzinową.W przypadku H145 jest tak że minutowa jest na sztywno z sekundową, nie jest to błąd oprogramowania.Jeżeli bardzo przeszkadza przesunięcie to zostaje przestawienie wskazowki u zegarmistrza (ustawić właściwie minutową na zegarku, zatrzymać i przestawić sekundową, a później przeprowadzić reset i ustawienie wskazówek w pozycjach referencyjnych). Zwróć uwagę że jak w H145 odciągniesz koronkę i sekundowa lata żeby pokazać strefę, czy kalendarz to minutowa przesuwa się plynnie do przodu lub do tyłu, widać wtedy że jest na stałe sprzężona z sekundową. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach