Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaliusz

Citizen

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.07.2023 o 17:52, Krygo napisał(-a):

20230705_163317.jpg

modny kolor, nadal ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którym mniej więcej roku zakończono produkcję tego modelu?01880f57f734e7b9b041da1e2c651451.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś nowego Citizena Orkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę sobie kupić tego Skajhołka, ale mam zagwozdkę. Chciałem wersję w tytanie i sobie ją dobrze pomacalem, ale jest ona tak lekka, że aż nieswojo się czuję z nim na ręce. Zastanawiam się teraz nad stalą, ale nie mam gdzie przymierzyć. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami - nie chciałbym, żeby stał była za ciężka bo zegarek mały nie jest.

dbed484ae60e957904283a4f68198230.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Johnny15 napisał(-a):

Chcę sobie kupić tego Skajhołka, ale mam zagwozdkę. Chciałem wersję w tytanie i sobie ją dobrze pomacalem, ale jest ona tak lekka, że aż nieswojo się czuję z nim na ręce. Zastanawiam się teraz nad stalą, ale nie mam gdzie przymierzyć. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami - nie chciałbym, żeby stał była za ciężka bo zegarek mały nie jest.

Odpowiednik w stali będzie ważył pewnie +- 190g, czyli znacząco więcej od tytanu. Tego modelu nie miałem okazji mierzyć, ale oglądałem kiedyś Skyhawk JY8100-80L w wersji tytanowej i też wydawał mi się nienaturalnie lekki biorąc pod uwagę jego gabaryty, przez co finalnie nie zdecydowałem się na zakup. Zdecydowanie lepiej leżał mi jego odpowiednik wykonany ze stali i wybór padł właśnie na niego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BM7570-80X
Świetny zegarek. Leży na łapie jak przyklejony. Szafir, Eco drive i full tytan za cenę 800 z małym okladem. To mój pierwszy zegarek z tytanu i muszę przyznać że pierwsze wrażenie miałem podobne jak kolega wyżej ze skyhawkiem... no lekkie to jak plasticzane, aż chciałem zwracać. Jednak chwila na nadgarstku i się przekonałem. Polecam bo to może być fajny edc za niedużą kasę 712ffeeb40c6a314a6f4b27eb12cabbb.jpg&key=a46484f5a04cc251a9f9e3573d2c8545a29ae110d730f61c49f0ca0e23212a3bfb32964c03a5d3fdc9e74710a7e5c3b5.jpg&key=0a26cb8d352e6450e42dae6968d17ec84525cb7b123d6abeb8b02cdbda2b5543

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też już się przyzwyczaiłem do jego lekkości. Tutaj bransa też jest z tytanu, a przy okazji to kwarc więc przy 42mm koperty waży 87g z wszystkimi ogniwami szok

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

991b70b07d740574c05365e7669701df.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanuję wszystkie gusta, ale osobiście sądzę, że "zaskakująca" lekkość tytanowych zegarków wynika z braku doświadczenia w tej materii a nie z upodobań. Pierwsza przymiarka tytanowego zegarka jest na tyle zaskakująca, że pojawiają się irracjonalne wnioski.
Myślę tak dlatego, ponieważ wszystkim wiadomo, że zegarków nie robi "specjalnie" cięższymi lub grubszymi. Nadmierny ciężar albo grubość są raczej przymusem, czyli wynikiem ograniczeń a nie wyborów konstruktorów. (Inna sprawa jest z wielkością zegarków, bo tu praktyczność i komfort mogą być przeciwstawne.)
Ponieważ wspomniana lekkość zegarka nie jest sprawą gustu a raczej wspomnianego zaskoczenia zupełnie nowym doświadczeniem, proponuję się przyzwyczaić do lepszego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi