zorro 269 #4326 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 37 minut temu, alpaczino napisał(-a): Junghans piękny - gratuluję, ale zdjęcia chyba nie do tego wątku. 1. Nie pouczam nikogo tylko porządkuję fakty - pisałem już o tym. O "Satelite Wave" chętnie podyskutuję (dla dobra ogółu) w oddzielnym temacie. Robię to wszystko po to, aby jasno i bez półprawd określić zasady działania RC. Jak wszystko jest wiadome, to nie ma pomyłek i zaskoczeń typu "ale jak to? ale dlaczego to się staneło?" 2. Akurat Junghans (bo Citizen nie) może odczytać sygnał zarówno z wieży w Anglii, jak i z Niemiec tak więc nie wiesz z jakim czasem Ci się zsynchronizuje a nie wiedząc, czy posiadany zegarek uwzględnia czas letni i go automatycznie ustawia, czy nie, nie wiesz także (będąc na południowo-wschodnim wybrzeżu Anglii), czy ustawiony automatycznie w nocy czas jest poprawny, czy błędny (onawet o 2 godz.). Jeszcze gorzej jest w USA, bo tam jest jedna wieża, która nadaje jeden czas (trzeba wiedzieć jaki) i są 4 (cztery) strefy czasowe oraz stany, które nie wprowadzają czasu letniego. Jaka więc godzina będzie poprawna w Arizonie a jaka w Nowym Jorku? (Jak można się pomylić o trzy godz. to nie ma sprawy.)@zorro Nie bierz proszę do siebie personalnie moich spostrzeżeń, bo nie taki jest cel. Pozdrawiam To już jest taka dyskusja akademicka, który sygnał w Londynie będzie silniejszy czy ze Szkocji czy z Niemiec. Nie zmienia to faktu ze kwestie obsługi RC Niemcy lepiej rozwiązali niż Japończycy. Prościej. Co do terytorium USA to w instrukcji Junghansa jest jasno napisane ze strefy czasowe trzeba sobie samemu ustawiać. Pisałem już o tym w wątku. Pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4327 Napisano 1 Grudnia 2021 A powiedzcie po co są te dwa dynksy po bokach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 41515 #4328 Napisano 1 Grudnia 2021 @MieszkoMieszko Jeśli "dynksy" to te schowane przyciski, to najlepiej sprawdzić w instrukcji, którą zamieściłem w tym wątku, kilka postów wcześniej. H128 to kaliber (mechanizm), który jest w tym modelu a dolny dynks jest m.in. do sprawdzania, czy ostatnia synchronizacja czasu i daty zakończyła się sukcesem, czy nie, albo do wymuszenia ręcznej synchronizacji 👉 no ale wszystko jest w instrukcji, więc proponuję, żebyś odkrywał sam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4329 Napisano 1 Grudnia 2021 Ok dzięki na pewno zajrzę. Ale będę musiał poszukać sam bo nie mogę pobrać "załącznika". Niemniej jednak i tak bardzo dziękuję za częściowe wprowadzenie w "elektryki". Jak mówiłem wcześniej nie znam się totalnie na EDJestem z Poznania a dynks to takie bliżej nieokreślone coś 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5929 #4330 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 57 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): A powiedzcie po co są te dwa dynksy po bokach? Do wciskania Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Daito 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4331 Napisano 1 Grudnia 2021 Do wciskania Nie no wygrałeś 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4332 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 55 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Ok dzięki na pewno zajrzę. Ale będę musiał poszukać sam bo nie mogę pobrać "załącznika". Niemniej jednak i tak bardzo dziękuję za częściowe wprowadzenie w "elektryki". Jak mówiłem wcześniej nie znam się totalnie na ED Jestem z Poznania a dynks to takie bliżej nieokreślone coś ale z mechanicznych nie rezygnuj - bo to kwintesencja zegarków ja idę w odwrotna stronę mechanicznych trochę - kwarce o tyle dobre że nie musisz się martwić o nakręcanie/ustawianie - kiedy chcesz nie patrząc bierzesz no i nie maja rozrzutu dziennego po kilka sekund PS - dynks też się pija w pewnych kręgach to tak jagodówka dla ubogich Edytowane 1 Grudnia 2021 przez unadarek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 29483 #4333 Napisano 1 Grudnia 2021 Nie musisz mieć instrukcji, obsługa jest podobna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4334 Napisano 2 Grudnia 2021 ale z mechanicznych nie rezygnuj - bo to kwintesencja zegarków ja idę w odwrotna stronę mechanicznych trochę - kwarce o tyle dobre że nie musisz się martwić o nakręcanie/ustawianie - kiedy chcesz nie patrząc bierzesz no i nie maja rozrzutu dziennego po kilka sekund PS - dynks też się pija w pewnych kręgach to tak jagodówka dla ubogich Bardziej chodzi o to że uważam iz Supertitanium z Duratect oraz Eco Drive to coś tak charakterystycznego dla Citzena jak DS dla Certiny albo rezerwa chodu dla Orienta i dlatego warto by mieć choć jeden egzemplarz. Gdyby to był automat to nawet nie byłoby dyskusji 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4335 Napisano 2 Grudnia 2021 Godzinę temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Bardziej chodzi o to że uważam iz Supertitanium z Duratect oraz Eco Drive to coś tak charakterystycznego dla Citzena jak DS dla Certiny albo rezerwa chodu dla Orienta i dlatego warto by mieć choć jeden egzemplarz. Gdyby to był automat to nawet nie byłoby dyskusji spoko - Citizen fajny ten jest i wysoka seria - dobra decyzja - chodź ja wole bardziej otarczowane hihihih 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10674 #4336 Napisano 3 Grudnia 2021 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4337 Napisano 3 Grudnia 2021 Jest tu ktoś z okolic Zielonej Góry co posiada jakie model The Citizen I dałby na żywo pooglądać co bym mógł się przekonać czy różnica w jakości jest tak kolosalna? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4338 Napisano 3 Grudnia 2021 52 minuty temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Jest tu ktoś z okolic Zielonej Góry co posiada jakie model The Citizen I dałby na żywo pooglądać co bym mógł się przekonać czy różnica w jakości jest tak kolosalna? bierz w ciemno - to jak randka w ciemno 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #4339 Napisano 3 Grudnia 2021 Jest tu ktoś z okolic Zielonej Góry co posiada jakie model The Citizen I dałby na żywo pooglądać co bym mógł się przekonać czy różnica w jakości jest tak kolosalna? O jakość bym się nie martwił.Prędzej o wielkość - większość jest naprawdę mała i moim zdaniem trzeba przymierzyć przed decyzją o zakupie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4340 Napisano 3 Grudnia 2021 17 minut temu, M.Mike napisał(-a): O jakość bym się nie martwił. Prędzej o wielkość - większość jest naprawdę mała i moim zdaniem trzeba przymierzyć przed decyzją o zakupie przecież to nie ślub że trzeba przeoogladać - tu zawsze można wsiąść błyskawiczny rozwód 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1638 #4341 Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) 9 godzin temu, siomon napisał(-a): Chyba mam podobnego... Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Grudnia 2021 przez mariaczi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10674 #4342 Napisano 3 Grudnia 2021 Fajny, chyba nawet fajniejszy od mojego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1638 #4343 Napisano 3 Grudnia 2021 Lubię akcent koloru na sekundniku. To zmienia odbiór całego cyferblatu, całego zegarka. Czarna luneta też nie szkodzi. W stylu Twojego mam BN0118 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4344 Napisano 3 Grudnia 2021 O jakość bym się nie martwił.Prędzej o wielkość - większość jest naprawdę mała i moim zdaniem trzeba przymierzyć przed decyzją o zakupieTen ma 38 i uwielbiam go więc chyba gorzej nie będzie? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4345 Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) 44 minuty temu, siomon napisał(-a): Fajny, chyba nawet fajniejszy od mojego Nawet na pewno fajniejszy Edytowane 3 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 41515 #4346 Napisano 3 Grudnia 2021 Godzinę temu, unadarek napisał(-a): przecież to nie ślub że trzeba przeoogladać - tu zawsze można wsiąść błyskawiczny rozwód A jak się bierze błyskawiczny rozwód? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #4347 Napisano 3 Grudnia 2021 przecież to nie ślub że trzeba przeoogladać - tu zawsze można wsiąść błyskawiczny rozwód Wiadomo, ale w przypadku The może się to wiązać z kilkoma tysiącami zł straty ewentualnie zamrożeniem $$$ na wiele miesięcy. Ten ma 38 i uwielbiam go więc chyba gorzej nie będzie?Większość modeli ma 37-38mm, podejrzewam że będzie ok, ale jednak trzeba mieć na uwadze, że są małe (nie mówię że to źle, ale na pewno nie każdemu będzie to pasować) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4348 Napisano 3 Grudnia 2021 9 minut temu, alpaczino napisał(-a): A jak się bierze błyskawiczny rozwód? nie powiem - bo możne być wykorzystane w niecnych celach pod wpływem emocji 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4349 Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Jak ktoś ma japońską albo chińską rękę będzie mu pasować 37-38mm. Na większej będzie wyglądać śmiesznie. PMD56 fajny zegarek ale też bardziej na azjatyckie nadgarstki zaprojektowany. No i radio tylko na Japonię czyli tak jakby go nie było. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez zorro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2801 #4350 Napisano 3 Grudnia 2021 Na razie to chciałbym The Citizen obejrzeć żeby przekonać jak duza jest różnica w jakości zanim się uzbiera i wyda te ¥¥¥ . Zważywszy że tam też wchodzi w grę kwarc lub ED. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach