Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

czyszczenie z naprawa tej wskazowki to. w zaleznosci od majstra koszt od 20 do 50 zl.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze tak się zastanawiam, czy jeśli ewentualne koszty naprawy i regulacji miałyby przekroczyć 100 zł, warto jest inwestować w ten zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze tak się zastanawiam, czy jeśli ewentualne koszty naprawy i regulacji miałyby przekroczyć 100 zł, warto jest inwestować w ten zegarek?

Jeszcze do tego dolicz wymianę szkiełka (jakieś 10-20 zł) ma pęknięcie między 12 a 1 i w ogóle jest chyba całe spękane. 

Koszty nie powinny przekroczyć tej kwoty,

ale jeśli:

- jeżeli zegarek ma wartość sentymentalną to warto!

- jeżeli nie, to moim zdaniem szkoda pieniędzy, to dość popularny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam zegarek po dziadku. Nie znam sie na zegarkach. Na tarczy pisze : POLJOT  23 jewels automatic  Made in USSR, na oprawce znalazłem : AU 10 .  Pod spodem jest jakiś numer 074004.  Załączam  zdjęcia , a raczej skany (mam nadzieję że dobrze dodam). Chciałbym poznać cene tego zegarka w takim jakim jest stanie : szkiełko porysowane i pęknięte, oprawka porysowana. Sekundnik zatrzymuje sie, jak nim poruszam to  zaczyna działać. Czy opłaca się go naprawiać i ile mniej więcej by to kosztowało. Dziękuję za ewentualną pomoc.

o3sy.jpg

efua.jpg

post-65565-0-16241500-1380562127_thumb.jpg

post-65565-0-57713900-1380562157_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum nie wyceniamy zegarków. Wpisz w allegro poljot zobaczysz co najmniej kilkanaście używanych 23 kamieniowych automatów poljota.

Nie jest to Rolex, więc wartość nie jest zbyt duża. Za to jest to całkiem porządny radziecki automat, do tego w jednej z kopert, których stylistyka znosi świetnie próbę czasu (zegarek najpewniej z początku lat 80 tych)

Doprowadzenie takiego zegarka do dobrego stanu to kilkadziesiąt złotych, maksymalnie do stu, wliczając przegląd mechanizmu i wyczyszczenie koperty (30-50 zł), nowe szkło (10 - 20 zł) jakiś dobry pasek (10 - 30 zł).

Po takiej inwestycji można go nosić solidnych parę lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

To fajny poljot w automacie Neonek i majster powinien go doprowadzić niewielkim kosztem  (myślę, że do 50  - 60pln z czyszczeniem i smarowaniem) do ładnego stanu. Do tego fajny pasek i masz zegarek na lata. Rozumiem, że nienawidziłeś dziadka i Cię wk.....ał i w cholerę chcesz się go pozbyć - tu musisz zdać się na rynek i wystawić na All od zetki. Gdybym ja miał zegarek po dziadku byłby bezcenny!

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz, że pamiątka rodzinna, dwa, że ten Poljot to po prostu świetny zegarek. Z tego co widzę na zdjęciu jest tylko brudny. Będziesz zdumiony efektem naprawy/czyszczenia. Miałem takiego Poldka i pamiętam, że super leży na ręce. Tak jak pisali koledzy to pełnowartościowy zegarek o niezłej stylistyce, który będzie służył jeszcze wiele lat i na pewno dziadek by chciał by służył Tobie, a nie komuś kto zegarek odkupi na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam… dostałem zegar elektryczny Radziecki – Jantar.

Zegar w stanie b.db działa świetnie. Załączam fotki. Ciekawe jest rozwiązanie gdzie w zasadzie zamieniono sprężynę napędu na elektromagnes. Włos pozostał na kole balansu.

post-31-0-15966700-1380798001_thumb.jpg

post-31-0-95273100-1380798007_thumb.jpg

post-31-0-02737300-1380798016_thumb.jpg

post-31-0-53900000-1380798022_thumb.jpg

post-31-0-22709700-1380798028_thumb.jpg

post-31-0-78668000-1380798034_thumb.jpg

Edytowane przez Jarosław

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam… dostałem zegar elektryczny Radziecki – Jantar.

Zegar w stanie b.db działa świetnie. Załączam fotki. Ciekawe jest rozwiązanie gdzie w zasadzie zamieniono sprężynę napędu na elektromagnes. Włos pozostał na kole balansu.

A czy w tym mechanizmie nie jest czasem tak, że ten elektromagnes (za pośrednictwem zwory)  "nakręca" krótką sprężynę w odstępach kilkunastominutowych? Takie rozwiązania były stosowane np. w zegarach z polskich samochodów (można się domyślać kim inspirowali się polscy konstruktorzy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Na mój gust tarcza nie oryginalna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Spodobał mi się zegarek oferowany na tej aukcji:http://allegro.pl/wostok-ladny-solidny-i3604987233.html

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o zegarki. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy warto go kupić?

Prawdopodobnie jest złożony z kilku, chociaż pochodzi z okresu, gdzie różne rzeczy składali. W mojej galerii mam kilka takich wostoków, tarczę z rzymskimi indeksami widziałem z innymi wskazówkami (u mnie w galerii jest wostok, co ma takie wskazówki, jakie moim zdaniem powinny być http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/6519-wostok-4/) ale z ruskami nigdy nie można być pewnym :) jeśli jest oryginalny, to cena dobra.

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także odnoszę wrażenie, że dawcą tarczy był inny model wostoka 2409 na przykład ten -> http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/7895-wostok-17-jewels/

Moim zdaniem tylko tarcza jest nie ok...

w tej kopercie widziałem parę wostoków, ale nigdy z rzymskimi indeksami... podobnie jak w niektórych komandirach, lakier (czy co tam na nich jest?) na tarczach tych modeli (późne lata 80-te) lubi ulegać pajęczynowatym spękaniom (moim zdaniem ma to swój urok) i to prawdopodobnie było impulsem do zamontowania zamiennika-nówki-sztuki :)

kaelo, gdybyś jednak się decydował na zakup, to zapytaj sprzedajacego czy sprężyna jest ok... Jakoś tak się składało, że na allegro właśnie przy tych modelach parę razy "wsiadłem na minę" :)

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w tym mechanizmie nie jest czasem tak, że ten elektromagnes (za pośrednictwem zwory)  "nakręca" krótką sprężynę w odstępach kilkunastominutowych? Takie rozwiązania były stosowane np. w zegarach z polskich samochodów (można się domyślać kim inspirowali się polscy konstruktorzy).

Te mechanizmy nie mają sprężyny ,a mechanizmy z naciągiem krótkiej sprężyny za pośrednictwem elektromagnesu stosował jako jeden z pierwszych Junghans i to była by najpewniejsza "inspiracja"pewnych towarzyszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to ale bardzo fajny jest. Koronka chyba jest nieoryginalna. Kupiłem rodinę z dokładnie taką samą. Do rodiny i do tego wostoka jest nieco przytęga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Serdecznie

Mam pytanie odnośnie tego zegarka, ile waszym jest on wart? \

link: http://allegro.pl/zegarek-zim-nowy-i3602775925.html

Pozdrawiam

Witam

Radziłbym Ci najpierw poczytać komentarze o tym Allegrowiczu. 

Moim zdaniem, ZIM nie zalicza się jakoś do wybitnych stylistycznie zegarków, a i o werkach nie wypowiadają się najlepiej.

Oczywiście jak Ci się podoba to nikt Cię nie odwiedzie od zakupów.

Na forum mamy taką zasadę nie wyceniamy zegarków, ani nie podajemy przybliżonej wartości :ph34r:

Pozdrawiam

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipek dzięki, chodzi mi o to czy cena adekwatna jest do wartości? Zegarek ładny i chyba nieużywany dlatego się nim zainteresowałem.

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipek dzięki, chodzi mi o to czy cena adekwatna jest do wartości? Zegarek ładny i chyba nieużywany dlatego się nim zainteresowałem.

Ceny ZIMów zmieniają się w ostatnich czasach. Za ładny stan spokojnie płaci się ok. 50zł.

Moim zdaniem ZiMy są kolekcjonersko niedoceniane. Ja np. lubię ich stylistykę a szczególnie kolorystykę i mam ich osobną mikrokolekcję.

Ale w tym konkretnym przypadku są wątpliwości (w ogóle ten temat z Magnitogorskiem trwa od dość dawna..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi