Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, śni mi się po nocach Rakieta 24h. Czym różnią się te z licytacji od tych kup teraz? Zegarek będzie czasami noszony, czasami tylko nakręcany i czasami tylko odpoczywał w pudełku ;)

http://allegro.pl/antyki-i-sztuka?order=p&string=rakieta+24h&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-p-1-kol-1209&department=wszystkie+dzia%C5%82y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość tych z kup teraz to współczesne produkcje. Myślę, że warto poszukać wersji radzieckiej.

Edit: te współczesne mają czasem też radziecki werk.

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych "kup teraz" nie ma żadnej informacji odnośnie werków, nie pisząc już o tym że dość długo zalegają na alle, trudno, na wszelki wypadek poluję na te z licytacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych "kup teraz" nie ma żadnej informacji odnośnie werków, nie pisząc już o tym że dość długo zalegają na alle, trudno, na wszelki wypadek poluję na te z licytacji ;)

Witam.

Wiekszość tych nowych z "kup teraz" ma przerabiane "normalne" werki np. 2609. Osobiście widziałem taki wynalazek u klnącego zagarmistrza (po otworzeniu tego "cuda")

Wiesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O popatrz, też się zastanawiałem i nie doszedłem do sensownych wniosków. Trudno wyrokować po jednym zdjęciu, ale wygląda mi to całkiem spójnie (minus koronka) i zupełnie dziwnie, bo nie pasuje mi do żadnej "linii" Kirowskich.

Użyłem właśnie sporej ilości słów żeby napisać "nie wiem", czas na karierę w polityce.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno jakiś przejściowy model,taki już prawie Poljot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka Wolna franken zagadka, mechanizm jest 22 kamieniowy i pasuje, tarcza ukraińska współczesna, wskazówki faktycznie z Wolny, dekiel i koronka również, ale z czego jest koperta??

Czy to może być koperta z precyzyjnego??

post-52629-0-18721000-1424985823_thumb.jpg

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zdecydowanie nie jest czasem ałmaz! ...to naprawdę jest zagadka :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej chwili też myślałem, że to jest koperta od Ałmaza, ale wygląda na to, że ma większy rozstaw uszu (18 a nie 16 mm jak w Ałmazach). Podobne koperty były zdaje się w pewnej rzadkiej wersji Sportiwnego. Pojawia się pytanie czy ona czasem nie jest stalowa - o ile dobrze pamiętam były takie  w 2809, ale to byłby raczej biały kruk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pozoru koperta ładnie wygląda, ale jak się bliżej przyjrzeć, to chromowany mosiądz.

Czy to nie jest pasówka do koperty rakety 21j ??

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie ta dyskusja nie bardzo ma sens ponieważ mechanizm 2809 można zamontować do każdej koperty o średnicy powyżej 28mm i kraj pochodzenia nie będzie miał żadnego znaczenia.Koperta jest nieoryginalna i tyle ,Ale jak koledzy lubią takie dyskusje to proszę.,Co to za rzadki model Poljota??,.Czy ma oryginalne wskazówki ?? Czy jest w katalogu??Jak nie to może u Gordona ,albo Antonowa??

post-67292-0-38417500-1425048403_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pozoru koperta ładnie wygląda, ale jak się bliżej przyjrzeć, to chromowany mosiądz.

Czy to nie jest pasówka do koperty rakety 21j ??

Nie bardzo, bo jest zakręcana, a wszystkie rakiety które widziałem (21j) były na deklach wciskanych. To też był mój pierwszy typ.

Do mayor:

Oprócz średnicy ważne jest umiejscowienie otworu na wałek (spróbuj sobie z wostokami 18 kamieniowymi niby to samo a jednak nie bardzo się mechanizmu z datą da wsadzić do koperty bez daty).

W mojej kopercie siedzi wszystko aż za idealnie stąd pytanie czy mam totalnego frankena czy tylko tarczę z "ukraińskiej fabryki czapa", a gdzie się mam pytać jak nie tutaj.

Zaznaczam że googla sobie "czeknąłem" już...

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie:

Taką tarczę zakupiłem:

post-29552-0-59939000-1425057314_thumb.jpg

Czy ktoś ma fotkę całego zegarka? Czy zegarek był radziecki, czy to jakaś współczesna produkcja dla turystów?

Edytowane przez Slavny Hans

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rosyjskim forum są w dwóch kopertach. Od zwykłego komandira (w kolekcji u kogoś z Hiszpanii) i w kopercie z wewnętrznym pierścieniem. Jak piszą rosjanie prawidłowa ( a raczej częściej spotykana) jest wersja z wewnętrznym pierścieniem.

źródło: http://forum.watch.ru/showthread.php?p=1543517

post-27093-0-15025500-1425058490_thumb.jpg

post-27093-0-01402000-1425058491_thumb.jpg

post-27093-0-89205300-1425058491_thumb.jpg

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co. Będziesz miał unikat. Na rosyjskim forum piszą że było ich bardzo mało.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam prośbę, czy mógłby ktoś napisać mi co to są za zegary, czy mają jakąś konkretną nazwę (model) i ile są warte.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

1.

http://zapodaj.net/7174c9115d1df.jpg.html

http://zapodaj.net/5f1407f053626.jpg.html

2.

http://zapodaj.net/3fd031ced4d19.jpg.html

http://zapodaj.net/e37c15b344681.jpg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze to budzik Sława, drugie to chyba chodzik kominkowy/gabinetowy Majak. Pierwszy jest popularny, drugi w sumie też i w dodatku niezbyt lubiany, więc majątku za to nie będzie.

Wycen też nie będzie.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo :)

Majątku się nie spodziewałem, nawet jeśli to raczej bym nie sprzedał bo ten drugi mi się podoba. A mógłbyś napisać czemu niezbyt lubiany? Jestem zielony w tych sprawach, dopiero niedawno zacząłem się interesować "starszymi" rzeczami, a w tym głównie właśnie zegarkami/zegarami, a ze względu wiek mam małą styczność z takimi rzeczami :) .

Edytowane przez Punisher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ja wiem? Czasem trudno orzec dlaczego coś jest lubiane a co nie. Zegarami się nie interesuję, ale o ile wiem Majaki to nie są jakieś perły zegarmistrzostwa, a dodatkowo ciągnie się za nimi smród popularnych "Majaków w krysztale", szale lat bodaj '70, zegarów o szczególnej estetyce dla osób o wyrobionym guście.

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za zegarek (podpisany jest jako Poljot Aviator ale nigdzie go nie mogę znaleźć)? To oryginał? Ile jest wart używany (w stanie jak na zdjęciach - praktycznie jak nowy)? Za ile można kupić nowy?

NH6w0mY.jpgLwX1Gkv.jpg

Edytowane przez Quis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi