beniowski 9078 #1401 Napisano 6 Stycznia 2024 11 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a): Tylko ile wtedy ten topowy system McIntosh albo Audio Research albo dajmy na to jakiś angielski super-duper lampowiec typu Michaelson Chronos kosztował? Albo nawet, niech będzie, Pioneer z serii Urushi z końca lat 80? Skoro topowy system Unitry (czyli taniej marki zasilającej niemieckie i francuskie katalogi wysyłkowe) kosztował u nas tyle, co pół tańszego samochodu, a samochód kosztował paroletnie zarobki? Trzebaby porównywać do zarobków zachodnich wtedy i teraz. Porównywanie siły nabywczej Polaków za PRL-u do cen zachodnich dóbr wtedy jest bez sensu. Ja pierwszego walkmana kupiłem bodajże w 1986 roku w Peweksie za 1,5 miesięcznej pensji mojego taty. A gdybym mieszkał wtedy, powiedzmy w Niemczech, pewnie wystarczyłyby 2-dniowe zarobki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 178 #1402 Napisano 6 Stycznia 2024 Takie Grande Utopia, chociażby, też tanie nie są A przecież są całe systemy o wartości ładnego domu - sky is the limit. No i żeby nie było, gdybym miał chajsu jak co poniektórzy gracze w piłkę kopaną, to na pewno jakiś fajny systemik w domciu bym miał - po prostu lubię dobrze brzmiące stereo, niezależnie od kwoty jaką trzeba wydać, bo ponoć wszystko jest dla ludzi Cały sens mojego pisania był taki, że vintage potrafi zaskoczyć, a jak ktoś lubi i czuje ducha dobrego stereo, wygląd sprzętu z tamtych lat 70-tych (z wyłączeniem demoludów, rzecz jasna), to można za bardzo rozsądne pieniądze skompletować cieszący oczy i uszy system, który może być tym głównym allbo rezerwową ciekawostką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #1403 Napisano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Teraz widzę jak na fb wrzucają swoje wzmacniacze Mcintosh i są tam podłączone również magnetofony szpulowe. No to o co chodzi jak nie poczucie odczuwania ducha tamtych dekad. Kolej rzeczy była taka, że z rozwojem nośników każdy to czym prędzej wyrzucał 😉. Podobnie z odkupowaniem Techniksów (ilości liczone w tonach) i magnetofonów kasetowych chociaż te chyba w mniejszym stopniu wracają do łask. CD przeżyło prawdziwe odrodzenie bo wyszło na to, że wcale złe nie było i nie jest. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 178 #1404 Napisano 6 Stycznia 2024 Wiele osób też po prostu odkryło, że poza wyglądem i duszą są wintydże, które także świetnie brzmią. Winyl, taśma, CD czy stream z Tidala, wszystko jedno, byle w dobrej jakości, a to co wychodzi na końcu w postaci fali akustycznej z głośników i dociera do mózgu przez uszy, po prostu nas cieszyło 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #1405 Napisano 6 Stycznia 2024 25 minut temu, herbee napisał(-a): Wiele osób też po prostu odkryło, że poza wyglądem i duszą są wintydże, które także świetnie brzmią. Winyl, taśma, CD czy stream z Tidala, wszystko jedno, byle w dobrej jakości, a to co wychodzi na końcu w postaci fali akustycznej z głośników i dociera do mózgu przez uszy, po prostu nas cieszyło Tam za wielką wodą wydają krocie na utrzymanie takiego szpulowca - może im się już inwestycje w kable znudziły. A tu za miedzą skupujemy Technicsy z sentymentu. Kiedyś nie było nas stać, wzdychaliśmy pod witrynami Pewexu. Teraz czlowiek się lekko odkuł a to co, zrealizuję sobie niespełnione marzenia gdy miało się lat 20 - tak to działa. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6802 #1406 Napisano 6 Stycznia 2024 41 minut temu, Burns napisał(-a): Kiedyś nie było nas stać, wzdychaliśmy pod witrynami Pewexu. Teraz czlowiek się lekko odkuł a to co, zrealizuję sobie niespełnione marzenia gdy miało się lat 20 - tak to działa. . Jak chodzę wyrzucić śmiecie, lubię zaglądać w "kącik elektro". Czasem aż korci, by popróbować, czy to, czym jarałem się dwadzieścia lat temu, a co teraz wyrzucają sąsiedzi, nadal działa. Infinity Kappa niedawno stały, wyglądały OK. Moja "duża wieża" Pioneera z kolumnami (komplet z 1993 r., cały akademik UG DS10 mi zazdrościł, a imprezę słychać było dwieście metrów dalej na przystanku tramwajowym koło Wydziałów Matematycznego i Humanistycznego) też sprawna poszła "do ludzi" za friko gdy robiłem remont w poprzednim mieszkaniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1407 Napisano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Ja się nie znam , co powiecie na to 😁😁😁 Edytowane 6 Stycznia 2024 przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6802 #1408 Napisano 6 Stycznia 2024 4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): Ja się nie znam , co powiecie na to 😁😁😁 Kruger&Matz to chyba trudno o coś gorszego ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1409 Napisano 6 Stycznia 2024 2 minuty temu, mroova napisał(-a): Kruger&Matz to chyba trudno o coś gorszego ... 😁😁😁 No to to też wrzucę 😁😁😁 A mój mały daję czadu na tym 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70536 #1410 Napisano 6 Stycznia 2024 2 godziny temu, beniowski napisał(-a): Trzebaby porównywać do zarobków zachodnich wtedy i teraz. Porównywanie siły nabywczej Polaków za PRL-u do cen zachodnich dóbr wtedy jest bez sensu. Ja pierwszego walkmana kupiłem bodajże w 1986 roku w Peweksie za 1,5 miesięcznej pensji mojego taty. A gdybym mieszkał wtedy, powiedzmy w Niemczech, pewnie wystarczyłyby 2-dniowe zarobki. Panie psorze, trzeba by. 😉 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #1411 Napisano 6 Stycznia 2024 I jeszcze BT na tym Krugerze - tragedia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1412 Napisano 6 Stycznia 2024 6 minut temu, Burns napisał(-a): I jeszcze BT na tym Krugerze - tragedia. To już takie czasy 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9078 #1413 Napisano 6 Stycznia 2024 11 minut temu, mario1971 napisał(-a): Panie psorze, trzeba by. 😉 Racja, nie zwróciłem uwagi że głupia autokorekta tak zostawiła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #1414 Napisano 6 Stycznia 2024 18 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): To już takie czasy 🤗🤗🤗 I jak chcesz na tym usłyszeć czy kable grają? Rozumiem, że w głowie Ci audiofilskie powietrze ? 🤣 Dali tam chociaż jakiś kodowanie LDAC czy AptX? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 178 #1415 Napisano 6 Stycznia 2024 . Jak chodzę wyrzucić śmiecie, lubię zaglądać w "kącik elektro". Czasem aż korci, by popróbować, czy to, czym jarałem się dwadzieścia lat temu, a co teraz wyrzucają sąsiedzi, nadal działa. Infinity Kappa niedawno stały, wyglądały OK.(...)Infinity Kappa? Jak w dobrym stanie, to bym się schylił, z samej ciekawości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1416 Napisano 6 Stycznia 2024 9 minut temu, Burns napisał(-a): I jak chcesz na tym usłyszeć czy kable grają? Rozumiem, że w głowie Ci audiofilskie powietrze ? 🤣 Dali tam chociaż jakiś kodowanie LDAC czy AptX? Wrzuciłem to, co by się coś działo 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6802 #1417 Napisano 6 Stycznia 2024 14 minut temu, herbee napisał(-a): Infinity Kappa? Jak w dobrym stanie, to bym się schylił, z samej ciekawości Nie masz pojęcia, jak bardzo mnie korciło, wyglądały naprawdę dobrze - sąsiadów mam spokojnych i statecznych - w garażu są jeszcze trzy autka "na czarnych blachach" 🙂. Ale wstyd przeważył. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1418 Napisano 6 Stycznia 2024 26 minut temu, Burns napisał(-a): I jak chcesz na tym usłyszeć czy kable grają? Rozumiem, że w głowie Ci audiofilskie powietrze ? 🤣 Dali tam chociaż jakiś kodowanie LDAC czy AptX? A co myślisz o tym 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 21650 #1419 Napisano 6 Stycznia 2024 @TomcioMiki Dlaczego się znęcasz nad kolegami?🤣 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1420 Napisano 6 Stycznia 2024 5 minut temu, mariusz9a napisał(-a): @TomcioMiki Dlaczego się znęcasz nad kolegami?🤣 Co by powietrze z nich uszło 😜😜😜 Do głośników nadały by się 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1918 #1421 Napisano 6 Stycznia 2024 (edytowane) 40 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): A co myślisz o tym 🤔🤔🤔 Ale co ja miałbym właściwie z tym robić? 1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a): Ja się nie znam , co powiecie na to 😁😁😁 Polska marka. Właściciel w wywiadzie oświadczył, ze nie wie, skąd mu się wzięła nazwa, ale lubi takie niemiecko brzmiące. Brandują masowe produkty chińskie. Tak samo dobre, jak każda inna chińska marka typu Ququryku. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 178 #1422 Napisano 6 Stycznia 2024 Nie masz pojęcia, jak bardzo mnie korciło, wyglądały naprawdę dobrze - sąsiadów mam spokojnych i statecznych - w garażu są jeszcze trzy autka "na czarnych blachach" . Ale wstyd przeważył.Ci co się nie wstydzą, to stoją z takimi sprzętami na warszawskiej Olimpii w niedzielne poranki i robią interesy życia 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70910 #1423 Napisano 6 Stycznia 2024 1 minutę temu, herbee napisał(-a): Ci co się nie wstydzą, to stoją z takimi sprzętami na warszawskiej Olimpii w niedzielne poranki i robią interesy życia Wstyd to z gołym tyłkiem chodzić 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #1424 Napisano 6 Stycznia 2024 35 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Co by powietrze z nich uszło 😜😜😜 Do głośników nadały by się 🤔🤔🤔 Piłeś? Nie pisz! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1918 #1425 Napisano 6 Stycznia 2024 3 godziny temu, Burns napisał(-a): Teraz widzę jak na fb wrzucają swoje wzmacniacze Mcintosh i są tam podłączone również magnetofony szpulowe. No to o co chodzi jak nie poczucie odczuwania ducha tamtych dekad. Kolej rzeczy była taka, że z rozwojem nośników każdy to czym prędzej wyrzucał 😉. Podobnie z odkupowaniem Techniksów (ilości liczone w tonach) i magnetofonów kasetowych chociaż te chyba w mniejszym stopniu wracają do łask. CD przeżyło prawdziwe odrodzenie bo wyszło na to, że wcale złe nie było i nie jest. Mam w swoim front endzie magnetofon kasetowy Aiwa AD-F910, maszyna pierwsza klasa, nie zamienię na inną. Kaset mam ze dwie setki, ale też co jakiś czas zgrywam jakiś winyl na kasetę metal, specjalnie z myślą o tym magnetofonie. Kiedyś używałem ich w samochodzie (miałem tam Alpine z topowej linii z lat 80/90), ale w końcu musiałem zmienić wóz, a te nowsze cholery mają wszystko zintegrowane z kokpitem, żeby tak z piekła nie wyszli. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach