Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

8 hours ago, mariaczi said:

W moim Denonie N10

Jak już wcześniej pisałem, jestem dość zielony w tym temacie, więc zapytam czy na przykład z tym mini klockiem zagrają moje kolumienki? Stary Soniacz MHC-4900 powoli słania się ku końcowi, padł napęd CD… pixele na wyświetlaczach ledwo widać, chociaż radio wciąż ładnie gra.

Chciałbym zastąpić czymś nie wielkim i wciąż korzystać z zestawu glośników które już mam. 

IMG_4330.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Londek napisał(-a):

Jak już wcześniej pisałem, jestem dość zielony w tym temacie, więc zapytam czy na przykład z tym mini klockiem zagrają moje kolumienki? Stary Soniacz MHC-4900 powoli słania się ku końcowi, padł napęd CD… pixele na wyświetlaczach ledwo widać, chociaż radio wciąż ładnie gra.

Chciałbym zastąpić czymś nie wielkim i wciąż korzystać z zestawu glośników które już mam. 

IMG_4330.jpeg

Bez problemu. W Denonie masz 2x65W. U mnie ciągnie bezproblemowo duże podłogówki Tannoya. Na tych kolumnach masz podaną moc wejścia 10-100W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, mariaczi said:

Bez problemu.

Dziękuję, jakiego sprzętu muszę szukać żeby zagrało z moim zestawem?… na co zwrócić uwagę w specyfikacji? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie tylko na to co Cię interesuje z wyposażenia. Czy to będzie Marantz czy Denon czy jakiś multi Pioneer to raczej będziesz zadowolony z grania. Mocowo wszystko spyknie na te kolumny. Kwestia czy potrzebujesz cd, usb, fm/internet. Tu sobiebdobierz sprzęt pod potrzeby lub bierz Denona i masz wszystko. Nie wiem jak teraz ale jak ja brałem to była opcja samego klocka bez kolumn.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mariaczi napisał(-a):

Że jak Denon/Marantz wykiwał ludzi, chodzi o płatne radio internetowe? Przecież to grosze na rok...

U mnie zbiegło się to okresem bardzo słabego internetu w mojej okolicy.

Zanim doszedłem do tego, że to nie wina psującego się amplitunera, ani internetu, to minęły ze 2-3 miesiące wkur...

A okazało się, że ktoś tam uznał, że "od dzisiaj za używanie swojego sprzętu będziesz płacił abonament" - because f..U, that's why!

Podobno (coś mi się obiło o uszy) konkurencja zrobiła update oprogramowania.

Marantz nas olał (i nieważne, że to tylko kilka dolarów rocznie). 

Niesmak pozostał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Londek napisał(-a):

A co myślicie o tym ?

https://www.marantz.com/en/product/network-audio-players/m-cr612

Jak ten Denon N10 odpowiadałby specyfikacji, tak wygląd nie bardzo mi pasuje, no i te przyciski umieszczone na dachu… Denon DN41 bardzo mi odpowiada pod względem wyglądu i obsługi… no ale nie ma internetów. 

Myślę, że nie ma znaczenia co podłączysz pod ten wytwór Bose o aktualnej wartości około 300zł i wszystko na co wydasz więcej niż 500zł będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Poprzewracało mi się w głowie? Nie, To zagra jak każdy soundbar za 1500zł i nic ponad to. Nazywajmy rzeczy po imieniu. To są popierdółki, Zmieni się tylko wygląd. Czasem sprzęt dedykowany graczom i komputerom da z siebie wiecej. Chcesz tanio, szukaj używanych amplitunerów za 500zł. Ci co chcą w miarę tanio i w miarę dobrze ( trzeba rozróżniać co to wzmocnie w kalsie D ) powinni zainteresować się rodowitym chińskim audio w typie S.M.S.L w kierunku Topping. np.: PA7

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-pa7-plus-amplifier-review.43932/

Na wykresie słupkowym są wylistowane inne urzadzenia, w których można przebierać do woli w tym LA90 - 4k i to nie jest już coś co można opluć, nawet takimi produktami jak Naim...

Temat mini możecie kontynuować sobie sami, dla mnie nie ma w nim nic ciekawego, niczym rozmowa jaki budzik do sypialni kupić.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To skoro kolega burns ogarnął już temat i wiesz że zajmujesz się bezsensownymi popierdułkami nie wartymi uwagi, to dodam tylko że DM 41 obsłuży Ci radio internetowe przez BT z Twojego telefonu. Ot tak jak Ci się po prostu bardziej podoba. Z racji tego że denona obsługuję z pilota lub aplikacji to w sumie wisi mi gdzie ma przyciski a panel przedni wygląda estetycznie.

Różnica w mocy. DM41 to 2x30W a N10 to 2x65W. DM nic większego nie napędzisz a N10 spokojnie sobie radzi z podłogówkami.
Ja mam wpięte Tannoye dc6t se i jestem zadowolony. Jak to znawcy by określili dzwięk pewnie na poziomie sounbara lub głośniki gejmingowe dadzą więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, mariaczi said:

dodam tylko

Dziękuję za proste i szybkie wytłumaczenie bez zbędnych i niepotrzebnych wywodów. 
Dobrego dnia💪🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mariaczi napisał(-a):

To skoro kolega burns ogarnął już temat i wiesz że zajmujesz się bezsensownymi popierdułkami nie wartymi uwagi, to dodam tylko że DM 41 obsłuży Ci radio internetowe przez BT z Twojego telefonu. Ot tak jak Ci się po prostu bardziej podoba. Z racji tego że denona obsługuję z pilota lub aplikacji to w sumie wisi mi gdzie ma przyciski a panel przedni wygląda estetycznie.

Różnica w mocy. DM41 to 2x30W a N10 to 2x65W. DM nic większego nie napędzisz a N10 spokojnie sobie radzi z podłogówkami.
Ja mam wpięte Tannoye dc6t se i jestem zadowolony. Jak to znawcy by określili dzwięk pewnie na poziomie sounbara lub głośniki gejmingowe dadzą więcej...emoji1787.png

No ty nawet BT nie ogarniasz, ale znamy się przecież min. z tematu nożeowgo i innych gdzie nie pierwszy raz wpadasz wrzucić jakiś farmazon i wprowadzać ludzi w błąd bez odwagi sprostowania tego. Zapewne nawet nie chciało Ci sprawdzić co On ma za głośniki - myślisz, że te satelitki robią coś więcej niż to co jest wbudowane w Soundbar czy Creativ poza napisem Bose.

W twoim przypadku DM / N10 to 2x65W  Tannoye dc6t se i jestem zadowolony = właśnie to jest taki sprzęt, kupujesz zamykasz temat i cieszysz się muzyką, bez doktoratu nad każdym przyciskiem i bez przeceniania jego możliwości. Pod podłogówki chyba, że naprawdę jakieś małe z dykty, żeby to panowało nad przetwornikami a nie, wydobywa się dźwięk czyli działa...

Poza tym wystarczy wejść na stronę Denona i sprawdzić parametry w tym współczynnik THD tego urządzenia vs amplituner Denon vs stereo Denon i urządzenie samo się ulokuje:

Pierwsze z brzegu.

https://www.denon.com/pl-pl/shop/networkmusicsystem/ceoln10

https://www.denon.com/pl-pl/shop/avreceiver/avrx2800hdab

https://www.denon.com/pl-pl/shop/amplifier/pma900hne

Wszystko powyżej z podobnej półki cenowej za 3k z podobnymi funkcjami. 

Poza tym, naprawdę można obejść ze 100 znajomych i nie trafi się, żaden rodzynek audio. Większość słucha z byle czego, ew. soundbara a Hi-Fi i Audiophil to w naszych warunkach dumna nazwa dla tego kto ma Denon / Technics sprzęgnięte ze szczytem szczytów czyli Tanoy no bo przecież Audio nie może kosztować więcej niż samochód, który stoi pod domem 🤣 

Żebyśmy się dobrze zrozumieli z tymi obecnymi mini to ta sama bajka co z takim TECHNICS SE-HD51 itd. Kiedyś worek kasy i szczyt marzeń. Jak ktoś to szanował, to to do dzisiaj potrafi pykać w jakimś garażu, poczekalni, umilać czas i dźwięk może być całkiem przyjemny. Czy gra lepiej, gorzej tak samo jak obecne mini ? Nie mi oceniać. Nie utrzymało jednak żadnej wartości poza sentymentalną i nie ma najmniejszych szans z dużym stereo z prawdziwego zdarzenia, szczególnie jeżeli postawi się to obok siebie i odtworzy ten sam utwór, zapewne wielu usłyszy różnicę. Niemniej można to mieć za 350-700zł. Nie ma funkcji internetowych ? Takie były czasy, można dosztukować.

@Londek jeżeli jesteś w stanie wysupłać trochę więcej kasy, miejsce Cię nie ogranicza kup sobie coś pokroju PMA-900HNE, nawet pod obecne Bose, które kiedyś sobie wymienisz i będzie to bardziej przyszłościowe rozwiązanie na lata (chociaż w obecnych czasach to pojęcie względne i rynek Hi-Fi sam eliminuje coś co nie wytrzymuje próby czasu, ma być czysto, niekoniecznie nowocześnie i gadżeciarsko) 

Jeszcze lepiej samemu odwiedzić Denon Store lub inny, odsłuchać lub wypożyczyć sobie sprzęt i wyrobić zdanie samodzielnie.

468f6cf7-f2bd-41bf-bf19-0c06ff7e1fcd.jpg

Ostatecznie znalazłem pomiary takiego Denona mini i jak widać zgodnie z tym co napisałem wyżej w takich / takim urządzeniu nie jest dobrze:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-denon-rcd-n9-ceol-mini-stereo-system.16619/

I tak jak napisał ktoś inny:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/streamer-dac-integrated-amp.21205/page-2

Jest to wyrzucenie pieniędzy. W przeciwieństwie np. do Denona PMA600-NE

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Burns napisał(-a):

No ty nawet BT nie ogarniasz, ale znamy się przecież min. z tematu nożeowgo i innych gdzie nie pierwszy raz wpadasz wrzucić jakiś farmazon i wprowadzać ludzi w błąd bez odwagi sprostowania tego. Zapewne nawet nie chciało Ci sprawdzić co On ma za głośniki - myślisz, że te satelitki robią coś więcej niż to co jest wbudowane w Soundbar czy Creativ poza napisem Bose.

W twoim przypadku DM / N10 to 2x65W  Tannoye dc6t se i jestem zadowolony = właśnie to jest taki sprzęt, kupujesz zamykasz temat i cieszysz się muzyką, bez doktoratu nad każdym przyciskiem i bez przeceniania jego możliwości. Pod podłogówki chyba, że naprawdę jakieś małe z dykty, żeby to panowało nad przetwornikami a nie, wydobywa się dźwięk czyli działa...

Poza tym wystarczy wejść na stronę Denona i sprawdzić parametry w tym współczynnik THD tego urządzenia vs amplituner Denon vs stereo Denon i urządzenie samo się ulokuje:

Pierwsze z brzegu.

https://www.denon.com/pl-pl/shop/networkmusicsystem/ceoln10

https://www.denon.com/pl-pl/shop/avreceiver/avrx2800hdab

https://www.denon.com/pl-pl/shop/amplifier/pma900hne

Wszystko powyżej z podobnej półki cenowej za 3k z podobnymi funkcjami. 

Poza tym, naprawdę można obejść ze 100 znajomych i nie trafi się, żaden rodzynek audio. Większość słucha z byle czego, ew. soundbara a Hi-Fi i Audiophil to w naszych warunkach dumna nazwa dla tego kto ma Denon / Technics sprzęgnięte ze szczytem szczytów czyli Tanoy no bo przecież Audio nie może kosztować więcej niż samochód, który stoi pod domem 🤣 

Żebyśmy się dobrze zrozumieli z tymi obecnymi mini to ta sama bajka co z takim TECHNICS SE-HD51 itd. Kiedyś worek kasy i szczyt marzeń. Jak ktoś to szanował, to to do dzisiaj potrafi pykać w jakimś garażu, poczekalni, umilać czas i dźwięk może być całkiem przyjemny. Czy gra lepiej, gorzej tak samo jak obecne mini ? Nie mi oceniać. Nie utrzymało jednak żadnej wartości poza sentymentalną i nie ma najmniejszych szans z dużym stereo z prawdziwego zdarzenia, szczególnie jeżeli postawi się to obok siebie i odtworzy ten sam utwór, zapewne wielu usłyszy różnicę. Niemniej można to mieć za 350-700zł. Nie ma funkcji internetowych ? Takie były czasy, można dosztukować.

@Londek jeżeli jesteś w stanie wysupłać trochę więcej kasy, miejsce Cię nie ogranicza kup sobie coś pokroju PMA-900HNE, nawet pod obecne Bose, które kiedyś sobie wymienisz i będzie to bardziej przyszłościowe rozwiązanie na lata (chociaż w obecnych czasach to pojęcie względne i rynek Hi-Fi sam eliminuje coś co nie wytrzymuje próby czasu, ma być czysto, niekoniecznie nowocześnie i gadżeciarsko) 

Jeszcze lepiej samemu odwiedzić Denon Store lub inny, odsłuchać lub wypożyczyć sobie sprzęt i wyrobić zdanie samodzielnie.

468f6cf7-f2bd-41bf-bf19-0c06ff7e1fcd.jpg

Ostatecznie znalazłem pomiary takiego Denona mini i jak widać zgodnie z tym co napisałem wyżej w takich / takim urządzeniu nie jest dobrze:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-denon-rcd-n9-ceol-mini-stereo-system.16619/

I tak jak napisał ktoś inny:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/streamer-dac-integrated-amp.21205/page-2

Jest to wyrzucenie pieniędzy. W przeciwieństwie np. do Denona PMA600-NE

Chyba w 1999 roku miałem już taki zestaw mini technicsa kupić, wydawał mi się super optymalny ale kolega mnie wkręcił w gazety Audio i Hi-Fi i muzyka. Po przeczytaniu kilkunastu numerów archiwalnych zacząłem się interesować tematyką audio. Pamiętam że wtedy furorę robiły głośniki Tannoy mercury M2 i chociażby wzmacniacz creek 4330. Dość szybko zmieniłem plany i kupiłem sobie pierwszy wzmacniacz, kolumny a później resztę. Do tej pory ten mój pierwszy system gra ale już u rodziców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to w tamtych latach wyglądało. Do czego to zaprowadziło Ciebie dzisiaj, po tych 25 latach, jeśli to nie tajemnica ?

5 godzin temu, colector napisał(-a):

Chyba w 1999 roku miałem już taki zestaw mini technicsa kupić, wydawał mi się super optymalny ale kolega mnie wkręcił w gazety Audio i Hi-Fi i muzyka. Po przeczytaniu kilkunastu numerów archiwalnych zacząłem się interesować tematyką audio. Pamiętam że wtedy furorę robiły głośniki Tannoy mercury M2 i chociażby wzmacniacz creek 4330. Dość szybko zmieniłem plany i kupiłem sobie pierwszy wzmacniacz, kolumny a później resztę. Do tej pory ten mój pierwszy system gra ale już u rodziców.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ?

Może być zdjęciem przedstawiającym głośnik

czy to ?

Może być zdjęciem przedstawiającym samochód i tekst

;)

brzydkie to takie: ;)

i coś dla Hulk'a ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Burns napisał(-a):

to ?

czy to ?

;)

i coś dla Hulk'a ;)

Nie lepiej tak 😁😁😁

1542899834_by_Mudzina_500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parenascie lat temu na Dniu Krolowej w Amsterdamie zagral Golden Earing, takie dinozaury rocka z Holandii

Muzyke dobrze bylo slychac na Schipholu kilka kilometrow dalej, podobno mieli naglosnienie ok 1 miliona watow  :D

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomcioMiki czy słuchałeś kiedyś zestawu audio w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu i na sprzęcie z tzw. "górnej półki"?

Pytam z czystej ciekawości bez podtekstu :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem okazję już nie pamiętam zestawu ale głośniki to były nautiliusy 

Ten w czerwonej ramce to mój mały 🤩🤩🤩🤩

IMG_20240117_175410.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Burns napisał(-a):

to ?

czy to ?

;)

i coś dla Hulk'a ;)

a to🙂

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, colector napisał(-a):

a to🙂

2.jpg

Albo to 😁😁😁

521ea3644adda3c8fb0e4e6cafe9.jpeg

To były czasy 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że poniżej Mini nie da się już zejść 🤣

Proponuję zerknąć na nazwę tematu a później tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Hi-fi

Powyższe urządzenie raczej tej normy nie spełnia.

@TomcioMiki przekaż to Owsiakowi na licytację, może zrobisz z tego jeszcze dobry użytek ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, satanic napisał(-a):

No i dojechał.

20240119_124300.jpg

Black metal, death są to dość wymagające gatunki muzyczne jeśli chodzi o elektronikę. Ultraszybka perkusja, ostre surowe gitary potrzebują cholernie dynamicznego pieca i niemulących kolumn.

Czy to urządzenie sprosta temu wyzwaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprosta, z resztą już słyszę że dają radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, jak możesz to rozstaw jakoś te głośniki i użyj podstawek pod nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi