Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Dawaj go do Mam Talent lub The Voice Kids! 

Jest zgłoszony 😁😁😁

10 minut temu, pisar napisał(-a):

Sorry ale piszesz bez sensu...co to ma wspólnego z dyskusją?!

Troche mam wrażenie, że zabierasz tutaj często głos dla samego jego zabrania 🤷‍♂️

A wiesz co słyszysz czy Ci się tak wydaję 🤔🤔🤔

Większość z Was tacy fachowcy że nie potrafilibyście nazwać dźwięku a o powtórzeniu nie wspomnę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jest zgłoszony 😁😁😁

Większość z Was tacy fachowcy że nie potrafilibyście nazwać dźwięku a o powtórzeniu nie wspomnę 

Troche się gubisz Tomcio

Wiem co słyszę i słyszę rónicę u kumpla, który ma kozacki sprzęt z "górnej" półki a u drugiego który ma "zwyczajne" audio

Aby słuchać muzyki i stwierdzić takie różnice czy sprzęt "gra" czy trochę mniej, nie jest nikomu potrzebna umiejętność rozpoznawania i nazywania dźwięków

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, pisar napisał(-a):

Troche się gubisz Tomcio

Wiem co słyszę i słyszę rónicę u kumpla, który ma kozacki sprzęt z "górnej" półki a u drugiego który ma "zwyczajne" audio

Aby słuchać muzyki i stwierdzić takie różnice czy sprzęt "gra" czy trochę mniej, nie jest nikomu potrzebna umiejętność rozpoznawania i nazywania dźwięków

A ja jednak myślę że troszkę się przydaje 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze słuch (prawie)absolutny to jest przekleństwo. Tak jakbyś miał germofobię i mieszkał w 300metrowym domu bez tabuna gosposi.

Tak samo, jak węch absolutny. Moja mama oraz moja córka mają coś w ten deseń i uwierz mi, to bywa naprawdę uciążliwe. Znacznie bardziej niż przydatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A wiesz co słyszysz czy Ci się tak wydaję
Ta umiejętność jest wskazana u muzyków, artystów, a melomanom (w tym audiofilom) wystarczy po prostu sama przyjemność czerpana ze słuchania muzyki i nie trzeba mieć do tego muzycznego słuchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jest zgłoszony 😁😁😁

A w czym by to miało pomóc w słuchaniu muzyki, oświeć nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, satanic napisał(-a):

A w czym by to miało pomóc w słuchaniu muzyki, oświeć nas.

Może chodzi mu o wrażliwość na muzyczne piękno. Ja po szkole muzycznej słyszę i widzę niczym Beethoven to, czego nie wyłapuje mój syn. Tak przynajmniej mi się wydaje. 😂

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jest zgłoszony 😁😁😁

Cristóbal Balenciaga nie umiał rysować, co nie przekszodziło mu zostać jednym z największych projektantów modowych XX wieku.

A co do słyszenia różnicy. Ja słyszę (tak mi się chyba wydaje) różnicę pomiędzy, MP3 a dobrym sprzętem. Trochę słyszę różnicę pomiędzy CD a winylami (mam wrażenie że dźwięk z winyla jest jakiś bardziej miękki). Lata temu, mój brat miał hopla na punkcie hi-endowego sprzętu. Nie było nas stać na takowy, ale jeździliśmy na prezentacje, Audio Show itp. I tak jak słyszałem wyraźnie różnicę pomiędzy sprzętem Technicsa jaki mieliśmy w domu, a dobrym sprzętem na odsłuchach, to potem ni cholery nie słyszałem różnicy pomiędzy tym dobrym sprzętem tak do 10-15 tysięcy, a sprzętem powyżej, nawet takim za milion. Wobec tego uznałem, że nie wydam bardzo dużych pieniędzy na coś, gdzie różnicy i tak nie usłyszę. Zostałem na średniej czy nawet niższej półce (Harmann Kardon + JBL).

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minutes ago, beniowski said:

to potem ni cholery nie słyszałem różnicy pomiędzy tym dobrym sprzętem tak do 10-15 tysięcy, a sprzętem powyżej, nawet takim za milion.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem, cała ta dyskusja o wyższości świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia ma właśnie taki sens i sprowadza się do niczego. Jeśli ktoś ma ochotę wydać pierdyliard monet tłumacząc to wyimaginowaną czy rzeczywistą celowością, to niech sobie wydaje jeśli tylko go stać a jeśli nie to weźmie kredyt. Żadne racjonalne tłumaczenie, przedstawianie wykresów, porównań itp, itd, nie odwiedzie takiej osoby od obranego celu. Jeśli to go uszczęśliwi, nie ważne na 5 minut czy na całe życie proszę bardzo. Z kolei ktoś kto nie widzi w takim działaniu żadnego sensu, niech pozostanie przy swoich wyborach. Podobnie jest z resztą z zegarkami, (całą resztą również) tu można śmiało postawić znak równości.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zegarki pokazujące czas tak samo jak Casio też wydajemy bardzo duże pieniądze, więc racjonalne argumenty w naszym przypadku nie zawsze mogą być trafne odnośnie sprzętu hi-fi czy hi-end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do toczącej się od lata batalii mp3 vs cd, to ona ma korzenie w czasach raczkowania formatu mp3. Każdy wtedy słyszał różnicę między mp3 w bitrate 64 czy 128 kbit/s, a płytą cd. Dzisiejsze formaty kompresji używają najczęściej 256 kbit/s i są na tyle skuteczne, że praktycznie nieodróżnialne od 16-bit 44hz, które jest na CD. Może w warunkach studyjnych na profesjonalnym sprzęcie ktoś odróżni, ale nie słuchacz apple music czy spotify. Streamy oczywiście oferują loseless, ale to bardziej gimmick. SACD, hi res to już snake oil. Co do kolumny to z pójściem w górę do pewnego poziomu coś się dostaje, ale nie są to drastyczne różnice. U mnie grają podstawowe Bowersy 603s2 Anniversary. 703s3 - półka wyżej, są trochę lepsze w niektórych obszarach, ale nie ma diametralnej różnicy za ponad x2 cenę. Diamondów nie słyszałem (kolejna półka wyżej) ale spodziewam się kolejnego kroczku w górę, za następne x2 ceny. Oczywiście dźwięk między różnymi  producentami potrafi się znacznie różnić.

Zawsze mnie trochę śmieszyło, że znakomita część audiofili to ludzie 60+, gdzie w tym wieku nie słyszysz już nic powyżej 12-14khz, a średni ubytek słuchu to pewnie już -20db (strzelam) zwłaszcza dla wyższych częstotliwości. Ale twierdzą, że mają złote uszy i słyszą te wszystkie niuanse. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tbn napisał(-a):

Zawsze mnie trochę śmieszyło, że znakomita część audiofili to ludzie 60+, gdzie w tym wieku nie słyszysz już nic powyżej 12-14khz, a średni ubytek słuchu to pewnie już -20db (strzelam) zwłaszcza dla wyższych częstotliwości. Ale twierdzą, że mają złote uszy i słyszą te wszystkie niuanse. 

dokładnie to samo miałem napisać, ale doszedłem do wniosku, że to w sumie nie ma sensu. Co ważniejsze, że to stwierdzenie poparte jest badaniami naukowymi.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w którym punkcie jesteśmy ? Każdy kto ma inny wzmacniacz niż  Denon pma600ne za około 2k i inne kolumny niż Tannoy za około 2k jest frajerem i powinien czym prędzej swój błąd naprawić ?

Wiecie co mnie śmieszy ? Że uparliście się na Tidal i narzekacie na Spotify, że kiepska jakość, a po co oni mają dawać coś więcej z siebie, jak i tak nie słyszycie różnicy? Ważne, że ilość tytułów pęka w szwach.

Skoro jesteśmy przy jakości to przypomnę, że jest jeszcze Amazon i Deezer, gdzie sporo muzy z większym próbkowaniem.

Wracając do tematu, mam węża w kieszeni, poproszę przykłady odtwarzaczy CD (transportów) gdzie na wyjściu cyfrowym podawany jest bit-perfekt. Nim, mniej tym lepiej, może być za 500zł, ale nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Co do toczącej się od lata batalii mp3 vs cd, to ona ma korzenie w czasach raczkowania formatu mp3. Każdy wtedy słyszał różnicę między mp3 w bitrate 64 czy 128 kbit/s, a płytą cd. Dzisiejsze formaty kompresji używają najczęściej 256 kbit/s i są na tyle skuteczne, że praktycznie nieodróżnialne od 16-bit 44hz, które jest na CD. Może w warunkach studyjnych na profesjonalnym sprzęcie ktoś odróżni, ale nie słuchacz apple music czy spotify. Streamy oczywiście oferują loseless, ale to bardziej gimmick. SACD, hi res to już snake oil. Co do kolumny to z pójściem w górę do pewnego poziomu coś się dostaje, ale nie są to drastyczne różnice. U mnie grają podstawowe Bowersy 603s2 Anniversary. 703s3 - półka wyżej, są trochę lepsze w niektórych obszarach, ale nie ma diametralnej różnicy za ponad x2 cenę. Diamondów nie słyszałem (kolejna półka wyżej) ale spodziewam się kolejnego kroczku w górę, za następne x2 ceny. Oczywiście dźwięk między różnymi  producentami potrafi się znacznie różnić.

Piszesz coraz wieksze głupoty, sorry.

Nie słyszałeś nigdy np. o samochodzie, który w wersji silnikowej potrafiacej urwac kolejne 1-1,5 sek w sprincie potrafi kosztować połowę więcej niż model niżej? Spodziewasz sie kosmicznej roznicy za pare groszy dopłaty? Ten swiat chyba tak nie funkcjonuje.

I nadal nie odniosles sie do kwestii rzekomego braku zauwazalnych roznic w odsłuchu miedzy mp3 a plikami bezstratnymi. Figura retoryczna? 🤦🏻‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, souls_hunter napisał(-a):

dokładnie to samo miałem napisać, ale doszedłem do wniosku, że to w sumie nie ma sensu. Co ważniejsze, że to stwierdzenie poparte jest badaniami naukowymi.

Nie ma sensu. To jak przekonywanie klientów wróżek, że jednak nie przepowiedziano im przyszłości.

A co do reszty to widzę, że ze złotymi uszami niestety zanika umiejętność czytania ze zrozumieniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tbn napisał(-a):

(...)

U mnie grają podstawowe Bowersy 603s2 Anniversary.

(...)

To marketing Bowersa straszliwie cię oskamował..:(

Tu masz przykład głośnika tej klasy, który zmierzone parametry ma lepsze, a kosztuje ok 60%

https://speakerdecision.com/review/KLH-Kendall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja porzadkując garaż znalazłem Tonsilaki ZG40.

40watowe, 8ohm kolumny jeszcze z czasów, gdy tabliczki znamionowe uzupełniali ręcznie (1978r) .

Przetrwały 45lat, a ja teraz nie wiem co z nimi zrobić - wystawić na sprzedaż, czy restaurować .. 

W domu wystarczają mi pod amplitunerem magnaty 200w, więc do domu nie wezmę..  

Trochę ich szkoda.. 

20230826_160811.jpg

20230826_161101.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że zdrowy człowiek usłyszy różnice w tym jak gra sprzęt. Taki czy inny, plik o wyższej i niższej kompresji jeśli to duża różnica. CD a winyl. Różne wzmacniacze, źródła, różne głośniki, akustyka pomieszczenia, ustawienia - to oczywiste. Ja tylko nie pojmę za nic różnicy wynikającej z innego kabla głośnikowego dobrej jakości a już na pewno kabla cyfrowego bo to by była słyszana różnica wynikająca z tego jest nieprawdopodobne. O wpływie na dźwięk podkładek pod kable i magicznych kablach zasilających nie wspomnę. 

Wzbudza to mój uśmiech, czasem nawet śmiech - ale nie złość czy inne negatywne emocje bo to tylko kwestia wolności, cudzych wydatków. Nikomu nie dzieje się krzywda. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zahaczamy o psychoakustykę i nie każde urządzenie audio jest zupełnie przezroczyste z SINAD 120dB. Producenci dodają tłumienia, albo wprowadzają sztucznie szum. Chociażby przyłapany przez pomiary IfI, czy Chord. Co z tego, że człowiek nie słyszy powyżej 20kHz lub z wiekiem wiele mniej, skoro podobno ultradźwięki oddziaływają na mózg nawet jak jakieś filtru próbują je wycinać. Coś się przedostaje a jak nie to i tak muzyka cyfrowa jest męcząca przy długim słuchaniu. Urządzenia wspomnianych producentów sprzedają się dobrze, nie zostały wycofane z produkcji, bo dla tych od tabelek i cyferek jest to karygodne zachowanie a dla tych co biorą to na słuch po prostu ta muzyka brzmi przyjemniej nawet jak nie jest tabelkowo czysta.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej zahaczamy o psychologię. Nikt nie kwestionuje nawet, że komuś się wydaje, że coś słyszy. Przecież nikt nie siedzi u nikogo w głowie. Jedyna obiektywna forma oceny czy dany parametr jest fizycznie mierzalny przez nasze uszy to rygor naukowy, gdzie kontrolujesz zmienne, które mogą mieć wpływ na rezultaty. Twierdzisz, że jakiś efekt fizyczny istnieje to do ciebie należy udowodnienie. Przykładem są testy ABX. Niestety dużo materiałow na ten temat nie ma, zwłaszcza w formie publikacji naukowych. Ale to co jest wskazuje to co pisałem powyżej, różnice są właściwie tylko na głośnikach i źródle. Nikt nikomu nie zagląda do kieszeni, zwłaszcza na forum zegarkowym. Jak bym miał za dużo pieniędzy to może bym sam sprzedał mojego Marantza i kupił MHT300... bo mi się podoba jako projekt, zwłaszcza ta zieleń...ze świadomością, że lepszy niż mój obecne sprzęt nie będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tbn napisał(-a):

Przykładem są testy ABX. Niestety dużo materiałow na ten temat nie ma, zwłaszcza w formie publikacji naukowych.

Etam takie testy, ciekawe jakie będą odpowiedzi wśród grupy 10 górników i 10 muzyków filharmonijnych ? (Co ciekawe Ci drudzy, mają całkiem spore ubytki słuchu, chociaż ich zmysły są wyostrzone inaczej niż górników. Dochodzi przewodnictwo kostne. W normalnej sprzedaży są już takie słuchawki dla Kowlaskiego)

Więc:

Dla mnie jednak urządzenia AUDIO PRECISION

https://audioprecision.pl/produkty ,

mikrofony, mierniki elektryczne i oscyloskopy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zahaczamy raczej o psychiatrię, tak jak audiofil słyszy różnice między "wygrzanym" kablem z kryptonitu a zwykłym "zimnym" miedzianym, tak samo schizofrenik może być święcie przekonany o tym że jest Napoleonem albo Hitlerem xD. Każdy ze swojego punktu widzenia mówi prawdę.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doktorze @nicon czyli pacjenta wybierającego parę głośników za 9 tys bo firma ma donośniejszy marketing zamiast pary głośników z lepszymi parametrami za 6 tys odsyłasz Pan do psychiatry? ;)

Dziękuję, nie mam więcej pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zadra napisał(-a):

ja porzadkując garaż znalazłem Tonsilaki ZG40.

40watowe, 8ohm kolumny jeszcze z czasów, gdy tabliczki znamionowe uzupełniali ręcznie (1978r) .

Przetrwały 45lat, a ja teraz nie wiem co z nimi zrobić - wystawić na sprzedaż, czy restaurować .. 

W domu wystarczają mi pod amplitunerem magnaty 200w, więc do domu nie wezmę..  

Trochę ich szkoda.. 

20230826_160811.jpg

20230826_161101.jpg

To są znane tonsilki z membraną bierną :) fajny sprzęt 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi