Burns 5104 #1851 Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) 29 minut temu, beniowski napisał(-a): Tak czytam dyskusję tu od kilku dni i się zastanawianm, czy naprawdę chce wam się tak bawić: pliki MQA, synchronizowanie Tidala i porównywanie jednego utworu w pięciu formatach w celu wychwycenia różnicy, jakieś kodeki, bitrate'y, próbkowanie itd. Macie w ogóle czas słuchać muzyki (i cieszyć się nią) z tych sprzętów czy cały czas siedziecie przed komputerem i próbkujecie? Ja się tak bawiłem powiedzmy przez pierwszy miesiąc po zakupie, później zmęczyło mnie to psychicznie. To ryje głowę, zapamiętaj tyle dźwięków, równie dobrze można uczyć się na pamięć utworów polskich wieszczów. O agresywnej reakcji domowników nie wspomnę, jak 20x puścisz ten sam kawałek. Teraz tylko słucham, ale jakaś tam uwagę jeszcze zwracam co to za plik, przynajmniej z nazwy. Zauważ, że koledzy są świeżo po zakupie. To chyba jak z samochodem, czy telefonem - najpierwe ustawiasz wszystko pod siebie, później już tylko jeździsz lub dzwinisz. 11 minut temu, mariusz9a napisał(-a): @Burns Czytałem ten test - kwieciste opisy nic mi nie mówią (po Telepolis się spodziewałem bardziej technicznego testu a nie opowieści rodem z for dla audiofili), poza tym każdy jest oceniony mniej więcej tak samo 😄 Dlatego zapytałem tutaj, może ktoś jakiś ma i poleci na podstawie jakości wykonania i swoich wrażeń z obsługi itp. Ewentualnie w ostateczności dosłownie wylosuję któryś z tych co wypisałem i tyle 🙂 No to po co się nad tym zastanawiać? nie chciałem być już zgryźliwy bo stosując twoj tok myślenia przy innych wypowiedziach wchodzisz na forum ASR szukasz znierzonych o SINAD 120dB i kupujesz pierwszy z brzegu bo i tak nie słychać różnicy. Znajdziesz tam sporo kluczy sprzętowych. Albo jesteś konsekwentny i trzymasz się swoich zasad, albo naginasz rzeczywistość pod siebie. Edytowane 2 Lutego 2024 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 21765 #1852 Napisano 2 Lutego 2024 14 minut temu, Burns napisał(-a): No to po co się nad tym zastanawiać? Po to co napisałem - żeby nie wydać kasy na chińskiego bula gdzie po miesiącu odpadnie złącze i obdarowanej osobie będzie przykro 😄 15 minut temu, Burns napisał(-a): nie chciałem być już zgryźliwy bo stosując twoj tok myślenia przy innych wypowiedziach wchodzisz na forum ASR szukasz znierzonych o SINAD 120dB i kupujesz pierwszy z brzegu bo i tak nie słychać różnicy. I dlatego z braku jakiś sprawdzonych rekomendacji po prostu wylosuję jeden z tych co wypisałem, Panie "zgryźliwcu" :-] W moim toku myślenia nic się tu nie zmieniło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1853 Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) 6 minut temu, mariusz9a napisał(-a): Po to co napisałem - żeby nie wydać kasy na chińskiego bula gdzie po miesiącu odpadnie złącze i obdarowanej osobie będzie przykro 😄 I dlatego z braku jakiś sprawdzonych rekomendacji po prostu wylosuję jeden z tych co wypisałem, Panie "zgryźliwcu" :-] W moim toku myślenia nic się tu nie zmieniło. Poczekaj, tu jest kilku słuchawkowców, W tym czasie przeszukaj sobie to wspomniane forum swoimi typami. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php bo tam jeszcze wzmocnienie liczy się dla niektórych typów słuchawek. Ja linka z telepolis tylko porzuciłem bez oceny jego merytoryki. Nawet jak nalał wody co do jakości dźwięku to i tak fajnie, że chciało mu się aż tyle sztuk i tak obszernie, więc zawsze jakaś podpowiedź co do funkcji i wykonania można wyciągnąć. Edytowane 2 Lutego 2024 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 7031 #1854 Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) 2 godziny temu, beniowski napisał(-a): Tak czytam dyskusję tu od kilku dni i się zastanawianm, czy naprawdę chce wam się tak bawić: pliki MQA, synchronizowanie Tidala i porównywanie jednego utworu w pięciu formatach w celu wychwycenia różnicy, jakieś kodeki, bitrate'y, próbkowanie itd. Macie w ogóle czas słuchać muzyki (i cieszyć się nią) z tych sprzętów czy cały czas siedziecie przed komputerem i próbkujecie? Jest dokladnie jak napisał @Burns - to sa testy i dopasowywanie mozliwosci systemu pod swoje preferencje. A że opcji tu mnóstwo, zarówno hardwarowych jak i softwarowych, to trochę schodzi Szczególnie jeśli miałeś duże braki w wiedzy. Oczywiście, możesz kupić cokolwiek, jakiekolwiek urządzenie elektroniczne, mechaniczne, nawet bez czytania instrukcji i go używać. Ja tak nie mam. Czasem człowiek się łapie, że to już za głęboko idzie, ale ja nadal jestem w przypadku nowego audio od tego daleko. Stronę hardwarową na przykład już mam zamkniętą łącznie z kablami 😜 20 godzin temu, RysiekOchodzki napisał(-a): @machlo - daj proszę znać, w jakim przedziale czasowym zamierzasz podjąć decyzję odnośnie sprzętu. Czy to kwestia tygodnia, miesiąca czy pół roku? Jestem na podobnym etapie, przeczytałem kilka stron tego wątku i zwariowałem 😂 Nie rezygnuj z czytania i pytania 💪🏼 To ci moge doradzic. W tym watku wypowiada sie kilku ludzi, którzy naprawde maja wiedze i doradzają bardzo sensownie i życzliwie. Na swoim przykładzie wiem, że to jest bardzo słuszna droga. Kupiłbym coś znacznie gorszego za te same pieniądze, albo coś znacznie lepszego, ale przeskalowanego i za kosmiczną już kasę. Ostateczną decyzję podejmiesz sam, ale jeśli chcesz przynajmniej ograniczyć ryzyko nietrafionego czy nieefektywnego kosztowo zakupu, to zadawaj pytania. I tak jak w wątkach o wszystkim innym na tym forum, musisz mieć wywalone na ten niewielki w sumie odsetek wyzłośliwiających się internetowych szczekaczy i mądrali, szydzących z braku wiedzy albo zazdrosnych, że masz lepiej niż oni, tradycyjnie mocnych w gębie przed monitorem - taka internetowa klasyka. Edytowane 2 Lutego 2024 przez Valygaar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10216 #1855 Napisano 2 Lutego 2024 29 minut temu, Valygaar napisał(-a): Jest dokladnie jak napisał @Burns - to sa testy i dopasowywanie mozliwosci systemu pod swoje preferencje. A że opcji tu mnóstwo, zarówno hardwarowych jak i softwarowych, to trochę schodzi Szczególnie jeśli miałeś duże braki w wiedzy. Oczywiście, możesz kupić cokolwiek, jakiekolwiek urządzenie elektroniczne, mechaniczne, nawet bez czytania instrukcji i go używać. Ja tak nie mam. Czasem człowiek się łapie, że to już za głęboko idzie, ale ja nadal jestem w przypadku nowego audio od tego daleko. Stronę hardwarową na przykład już mam zamkniętą łącznie z kablami 😜 No to jeszcze ustawianie i przesuwanie kolumn i prawie gotowe aż ..... Apple lub Tidal (lub ten program na maka przestanie działać i trzeba będzie szukać nowego) zmienią coś z kodowaniem i znowu będziesz musiał kalibrować😂. Niemniej, miłego słuchania po tylu trudach z ustawianiem życzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 7031 #1856 Napisano 2 Lutego 2024 @beniowski Ej, no ale pisałem że hardware juz skonczone - przesuwanie tegoż również w to wchodzi Nie wiem czy zmiany "kodowania" sa czeste i powszechne, raczej nie. Ale nawet jeśli, to już co nieco kumam i nie sądzę, żebym musiał ten proces powtarzac 😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 18328 #1857 Napisano 2 Lutego 2024 Dobrze, że nie słucham z Taidala i innych strimingów to nie musiałem ustawiać. Podziwiam konsekwencje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 7031 #1858 Napisano 2 Lutego 2024 Ja mam podobnie z ludźmi, którzy mają specjalne aplikacje do mierzenia sekundowych odchyłek na dobę w pracy mechanicznych zegarków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1859 Napisano 2 Lutego 2024 https://youtu.be/Grk4s6OnoeM?si=p2YLfLazAdyibt4X 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 7031 #1860 Napisano 2 Lutego 2024 Na wideo robia świetne wrażenie jeśli chodzi o poziom wykończenia 👍 I szok/szacunek, że tak dużo kobiet tam pracuje 👏🏼 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4495 #1861 Napisano 3 Lutego 2024 W dniu 2.02.2024 o 08:32, mariusz9a napisał(-a): @Burns Czytałem ten test - kwieciste opisy nic mi nie mówią (po Telepolis się spodziewałem bardziej technicznego testu a nie opowieści rodem z for dla audiofili), poza tym każdy jest oceniony mniej więcej tak samo 😄 Dlatego zapytałem tutaj, może ktoś jakiś ma i poleci na podstawie jakości wykonania i swoich wrażeń z obsługi itp. Ewentualnie w ostateczności dosłownie wylosuję któryś z tych co wypisałem i tyle 🙂 Wypożyczaj i testuj...szkoda czasu na lektury po kilka dni W dniu 2.02.2024 o 08:14, beniowski napisał(-a): Tak czytam dyskusję tu od kilku dni i się zastanawianm, czy naprawdę chce wam się tak bawić: pliki MQA, synchronizowanie Tidala i porównywanie jednego utworu w pięciu formatach w celu wychwycenia różnicy, jakieś kodeki, bitrate'y, próbkowanie itd. Macie w ogóle czas słuchać muzyki (i cieszyć się nią) z tych sprzętów czy cały czas siedziecie przed komputerem i próbkujecie? Nie do końca tak to jest Tak jak pisali Ci koledzy, na początku jest po prostu wkrętka Ja po zakupie sprzętu wypisałem się z wszystkich grupek audio i po prostu ciesze się codziennym słuchaniem muzyki. Nie sprawdzam, nie szukam, wypiąłem się z tego szaleństwa Chociaż mam kolegów, którzy mam wrażenie, że bardziej jarają się poszukiwaniem i testowaniem niż samym słuchaniem muzyki. Przerzucają klocki o wartości dobrych mieszkań w Warszawie w poszukiwaniu 2% poorawy jakości 4 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16863 #1862 Napisano 3 Lutego 2024 … Chociaż mam kolegów, którzy mam wrażenie, że bardziej jarają się poszukiwaniem i testowaniem niż samym […] W miejsce […] wstaw dowolne, z reguły drogie, hobby. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1863 Napisano 3 Lutego 2024 32 minuty temu, rafi napisał(-a): W miejsce […] wstaw dowolne, z reguły drogie, hobby. A jest jakieś tanie hobby ?😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16863 #1864 Napisano 3 Lutego 2024 A jest jakieś tanie hobby ?Nie wiem, zbieranie puszek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 9463 #1865 Napisano 3 Lutego 2024 Właśnie zdałem sobie sprawę, że nie uwzględniłem jednego aspektu w systemie. Jednak podłączenie za pomocą HDMI ARC rozwiązałoby jeden problem - opóźnienia audio. HDMI ARC zapewnia to, że zawsze dźwięk jest zsynchronizowany z obrazem wyświetlanym na ekranie. Wyjście cyfrowe z TV dźwięku wymaga określenia opóźnienia. Podłączenie audio bezpośrednio np. z PC do amplitunera również. Dzieje się tak, ponieważ przetwarzanie i wyświetlenie obrazu w TV zwykle trwa nieco dłużej niż odtworzenie audio. Dodatkowo TV ma różne czasy przetwarzania i wyświetlania obrazu w zależności od rozdzielczości i włączonych "ulepszaczy". Tu przykładowe pomiary latencji obrazu dla mojego TV: W game mode przy 120 Hz (taki sygnał wypuszczam z PC) jest w miarę ok - poniżej 10 ms. Dźwięk natomiast leci przez USB, więc również znikome opóźnienie. Przy różnicy poniżej 20 ms nie powinno to się rzucać w oczy/uszy. Natomiast z oglądaniem TV czy streamingów z sieci już będzie różne, bo raz to jest ~55 ms, a raz ~71ms, a ustawienie latencji na wyjściu cyfrowym jest tylko jedno, czyli pewnie muszę ustawić 60-70 ms opóźnienia. Problem będzie większy, jak podłączę konsolę w trybie gry z VRR - będzie to wymagało ręcznego przestawiania między 70 a 10 ms. Zupełnie bez sensu. Całe szczęście nie mam konsoli i nie planuję kupować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1866 Napisano 3 Lutego 2024 Wymień czym prędzej na model 1000, jeśli się da bo nie kupiłeś przez internet. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 51408 #1867 Napisano 3 Lutego 2024 6 hours ago, rafi said: zbieranie puszek? Także tego 😜 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 9463 #1868 Napisano 3 Lutego 2024 1 godzinę temu, Burns napisał(-a): Wymień czym prędzej na model 1000, jeśli się da bo nie kupiłeś przez internet. Będę musiał z tym żyć niestety. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1869 Napisano 3 Lutego 2024 7 minut temu, machlo napisał(-a): Będę musiał z tym żyć niestety. Nie dasz rady 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 9463 #1870 Napisano 3 Lutego 2024 (edytowane) Zmieniając temat, bawiłem się tą korekcją YPAO. Bardzo krótko trwa kalibracja - odgrywa tylko przez chwilę szum (raczej różowy, ale za głuchy jestem, żeby z pewnością stwierdzić) i króciutką sekwencję przemiatającą zakres średnicy i wyższych częstotliwości - całość może 10 sekund. Korekcja poziomów lewy/prawy kanał jest spoko, dobrze wykrywa odległość kolumn od mikrofonu (może pomylił się o 10 cm). Natomiast korekcję pasma to wyłączyłem, bo zamiast poprawić wg. ich materiałów stereofonię, to zrobiło jakiś dziwny lekki efekt pulsowania dźwięku. Tu opisali w skrócie, co to robi: https://hub.yamaha.com/audio/music/how-ypao-works-in-yamaha-hi-fi-receivers/ Natomiast automatyczny loudness jest wporzo do słuchania cicho, jako tło. Tu ktoś sobie pomierzył, jak to działa przy różnych poziomach: https://simplehomecinema.com/2017/08/05/loudness-correction-and-yamaha-ypao-volume/ Zostawiłem sobie korekcję kanałów lewy/prawy i kompensację głośności do grania w tle. Natomiast do słuchania przy wyższych poziomach pewnie będę wyłączał ten automatyczny loudness. Edytowane 3 Lutego 2024 przez machlo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1871 Napisano 4 Lutego 2024 @machlo po twoim wczorajszym wpisie wyłączyłem swoje stereo, ze zwyklym wzmacniaczem bez korekcji bo nie wiem czego i jak słucham, jaką to ma charakterystykę i przebieg. Poszedłem spać. A teraz bardziej poważnie. A co jak taką Yamahę z tym systemem wsadzi się z zerowymi ustawieniami do prostokątnego pomieszczenia bez wystroju, odbicia będą, chyba że obłożyć jakiś pusty garaż wytłaczankami po jajakach, bo o komorę bezdechową to może być olbrzymi problem. To co charakterystyki nałożą się? Bo jak nie to żaden wzmacniacz bez tego bajeru nie ma racji bytu 🤓 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 9463 #1872 Napisano 4 Lutego 2024 3 godziny temu, Burns napisał(-a): @machlo po twoim wczorajszym wpisie wyłączyłem swoje stereo, ze zwyklym wzmacniaczem bez korekcji bo nie wiem czego i jak słucham, jaką to ma charakterystykę i przebieg. Poszedłem spać. A teraz bardziej poważnie. A co jak taką Yamahę z tym systemem wsadzi się z zerowymi ustawieniami do prostokątnego pomieszczenia bez wystroju, odbicia będą, chyba że obłożyć jakiś pusty garaż wytłaczankami po jajakach, bo o komorę bezdechową to może być olbrzymi problem. To co charakterystyki nałożą się? Bo jak nie to żaden wzmacniacz bez tego bajeru nie ma racji bytu 🤓 Czy możesz jeszcze raz przekazać myśl, bo nie łapię, co chcesz przekazać? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78856 #1873 Napisano 4 Lutego 2024 Dajmy na to ktoś ma nie za duże mieszkanie i dajmy na to ma taki pokój dzienny i chciałby posłuchać w miarę przyzwoicie swojej ulubionej muzyki ale nie za miliony cebulionów bez bawienia się oscyloskopem itp... to co polecicie 🤔🤔🤔 Pozdrawiamy Audiofilów, ten co słucha muzyki 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 7031 #1874 Napisano 4 Lutego 2024 @TomcioMiki moze ajfon plus airpodsy? 🤔😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5104 #1875 Napisano 4 Lutego 2024 (edytowane) 37 minut temu, machlo napisał(-a): Czy możesz jeszcze raz przekazać myśl, bo nie łapię, co chcesz przekazać? 🤔 A co tu rozumieć? W czymś co sam wkleiłeś https://hub.yamaha.com/audio/music/how-ypao-works-in-yamaha-hi-fi-receivers/ Napisane jest coś takiego: "MINIMAL EQ With the judicious application of acoustic treatment, some listening spaces can have a flatter response (and therefore sound better) than others, but since no room is perfect, a certain amount of equalization usually needs to be applied to get things sounding as good as possible. However, Hi-Fi YPAO uses as little EQ as possible, cutting rather than boosting any problematic frequency areas." Ja to rozumiem jednoznacznie, skoro nie ma ideału to prawdopodobnym jest, że nawet w prostokątnym dobrze wytłumiony pomieszczeniu zwykłe stereo nie zagra dobrze jak twierdzi Yamaha. Pytam w takim razie Ciebie czy może być inaczej ? Czy możesz zrobić pomiary jedyną znaną sobie metodą ( ja nie zrozumialem co i jak mierzysz) jak wygląda ta harakterystyka z wyłączona korekcją czyli podajesz tylko trójkąt równoboczny lub równoramienny, na środku miejsce odsłuchowe i równomiernie rozstawione kolumny po czym przedsawiasz te wykresy ? Ja to widzę teraz tak, że każdy z nas posiadający klasyczne stereo powinien kupić lub wypożyczyć taką Yamahę, dokonać pomiarów i uzmysłowić sobie, że nie ma co kupować i wstawiać klasycznego stereo a kto to zrobił wyrzucił kasę w błoto? Pytam zupełnie poważnie. Edytowane 4 Lutego 2024 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach