Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, colector napisał(-a):

Miałem w planach zakup rotel 1592 ale przekroczył budżet. Kloc straszny z niego  i ma potężną moc. Aż tyle watów mi nie potrzeba.

To teraz go wypożycz, przepnij zamiast swojego i wróć czy nadal podtrzymujesz powyższe 🤣 (ponijam cene 1592, która wydaje mi się za wysoka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John Lennon też miał, dlatego Piotr Metz kupił sobie Maka.  (…)

Miał też Sony STR-6120, którego fragment widać na okładce jednej z jego płyt, zacny amplituner, mam i ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tutaj może ktoś kto używa magnetofonu szpulowego?? 

Ja od wczoraj stalem sie posiadaczem Studera a807. Piekna maszyna! Jestem pod wrazeniem jakie rzeczy robili 40 lat temu i jaki dzwiek potrafia generować. 
Analog w czystej postaci! 😍

IMG_0328.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, colector napisał(-a):

Miałem w planach zakup rotel 1592 ale przekroczył budżet. Kloc straszny z niego  i ma potężną moc. Aż tyle watów mi nie potrzeba.

Rzecz nie w watach. Myślałem raczej o czymś w tym rodzaju. Tutaj jest 100W na 4 ohmach, ala trafa są cztery: dwa dla przedwzmacniacza i dwa dla stopnia wyjściowego:

Wile Rock.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, colector napisał(-a):

Jeśli masz możliwość (z ciekawości), to może spróbować z Yamaha R-N800A?

Cenowo praktycznie to samo co Rotel który posiadasz, a powinna „rozpędzić” te kolumny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, colector napisał(-a):

86dB, 

To trudne obciążenie wymagające od wzmacniacza wysokiego ciągłego prądu wyjściowego, żeby wysterować kolumny. Jeżeli chcesz cokolwiek zdziałać kablami głośnikowymi, to powinieneś poszukać kabla o jak najniższej rezystancji, moim zdaniem. No ale przede wszystkim zmierz wydajność prądową wzmacniacza. Wtedy będziesz wiedział, na czym stoisz. To, że wzmacniacz niemalże podwaja moc przy spadku impedancji z 8 Ω do 4 Ω, wcale nie musi oznaczać, iż ma wysoką wydajność prądową, bo ta zależy od jego mocy. Moc nominalna Twojego Rotela to 80 W na kanał przy 8 Ω. Pogrzebałem po wzorach matematycznych i z moich obliczeń wynika, że dla mocy 80 W i impedancji 8 Ω maksymalny prąd wyjściowy Twojego wzmaka wynosi 3,38 A. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.38 A to w miarę ok? Nie orientuje się za bardzo. Jak był test w audio to z laboratorium wyszło 97W przy 8om

Edytowane przez colector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, colector napisał(-a):

3.38 A to w miarę ok? Nie orientuje się za bardzo. Jak był test w audio to z laboratorium wyszło 97W przy 8om

To zależy od tego, jaki masz apetyt na dźwięk. ATC ma w swojej ofercie znakomite kolumny SCM 40, które mają skuteczność 85 dB. Do ich wysterowania (tak, żeby to miało sens i grało jak należy) potrzeba wzmacniacza o nominalnej mocy 150 W na kanał przy 8 Ω przy czym producent określa górną granicę na 300 W. Takie życie. Nie bez powodu Audio Note produkujący lampowe wzmacniacze ma w swojej ofercie kolumny o skuteczności 95 dB. Wszystko musi być dopasowane, żeby miało sens. W Twoim przypadku widzę trzy sensowne opcje. Albo wymiana wzmacniacza na mocniejszy prądowo albo wymiana kolumn na takie o efektywności 90 dB albo pogodzenie się z obecnym stanem rzeczy. Wątpię w to, że kable rozwiążą Twój problem. Oczywiście mogę się mylić. Nie jestem ekspertem od spraw technicznych, ale rozumiem podstawowe zagadnienia i mam jakieś tam doświadczenie w sprzęcie audio. 

@Muzzy, gratulacje. Jest moc. 🙂👍

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, McIntosh napisał(-a):

To trudne obciążenie wymagające od wzmacniacza wysokiego ciągłego prądu wyjściowego, żeby wysterować kolumny. Jeżeli chcesz cokolwiek zdziałać kablami głośnikowymi, to powinieneś poszukać kabla o jak najniższej rezystancji, moim zdaniem. No ale przede wszystkim zmierz wydajność prądową wzmacniacza. Wtedy będziesz wiedział, na czym stoisz. To, że wzmacniacz niemalże podwaja moc przy spadku impedancji z 8 Ω do 4 Ω, wcale nie musi oznaczać, iż ma wysoką wydajność prądową, bo ta zależy od jego mocy. Moc nominalna Twojego Rotela to 80 W na kanał przy 8 Ω. Pogrzebałem po wzorach matematycznych i z moich obliczeń wynika, że dla mocy 80 W i impedancji 8 Ω maksymalny prąd wyjściowy Twojego wzmaka wynosi 3,38 A. 

A mnie zastanawia czemu w tym budżecie cenowym producentowi wyszły takie kolumny, które mogą uprzykrzyć się Kowalskiemu przez szukanie mocnego wzmacniacza za którym idą z reguły dużo większe pieniądze. Cokektor wydaje się, że podszedł do tematu zdroworozsądkowo, mierzył siły na zaniary i wydał pieniądze wprost proporcjonalnie. Czyli to powinno grać.

Przypominają mi się średniej klasy samochody z jakiegoś większego segmentu dosłownie z silnikiem 1.0 i mocą kręcącą sie w okolicach 100 koni, po mieści to jeździ spoko, mało pali na tarasie brakuje mocy, żeby wyprzedzić Tira i walczyć z oporem powietrza, które on rozcina...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

A mnie zastanawia czemu w tym budżecie cenowym producentowi wyszły takie kolumny, które mogą uprzykrzyć się Kowalskiemu przez szukanie mocnego wzmacniacza za którym idą z reguły dużo większe pieniądze. Cokektor wydaje się, że podszedł do tematu zdroworozsądkowo, mierzył siły na zaniary i wydał pieniądze wprost proporcjonalnie. Czyli to powinno grać.

Przypominają mi się średniej klasy samochody z jakiegoś większego segmentu dosłownie z silnikiem 1.0 i mocą kręcącą sie w okolicach 100 koni, po mieści to jeździ spoko, mało pali na tarasie brakuje mocy, żeby wyprzedzić Tira i walczyć z oporem powietrza, które on rozcina...

Pieniądze nie grają. Za te same pieniądze można kupić wzmacniacz 10W i 100W i każdy z nich będzie dobry, tylko nie do tego samego. Innymi słowy, warto kupować z głową i jakim takim przygotowaniem i dotyczy to praktyczne każdego sprzętu hifi poza mini wieżą, gdzie wszystko jest od razu w komplecie.

Sądzę, ze zamiast proponować koledze modele popularnych marek, w których w pierwszej kolejności oszczędzano na zasilaniu, trzeba zaproponować coś konkretnego, o czym wiadomo, ze sobie poradzi i gdzie kupa pieniędzy nie poszła w zbędne przy słuchaniu muzyki bells and whistles.

W związku z tym, jeśli trzeba by było szukać w podobnej klasie cenowej, proponuję na początek sprawdzić, jak te kolumny zagrają z którymś ze wzmacniaczy Atoll. Nie mówię o IN400, gdzie są dwa toroidy po 1050 VA sztuka, ale nawet niższy model IN100 Signature, kosztujący z grubsza tyle, co te kolumny, ma dwa trafa, każde jak pięść:

Atoll100.jpg.6bd618a235b0e3b8bc759e2ba82ea16c.jpg

Tutaj jest 2x330VA, znacząco więcej dają dopiero w modelu IN300 (2x440VA), ale to już dwa razy drożej. W każdym razie firmy specjalistyczne hi-fi (jak Atoll) zwykle przywiązują większą wagę do zasilania niż masówka, bo zasilanie to znaczący koszt i wzrost masy urządzenia. Dlatego sugeruję nie brać pod uwagę sprzętu Rotela, Yamahy, Technicsa lub Sony, tylko szukać nawet w podobnej klasie cenowej, ale u specjalistów. Można też poszukać w sieci, co ludziom najlepiej grało z tymi kolumnami.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Pieniądze nie grają. Za te same pieniądze można kupić wzmacniacz 10W i 100W i każdy z nich będzie dobry, tylko nie do tego samego. Innymi słowy, warto kupować z głową i jakim takim przygotowaniem i dotyczy to praktyczne każdego sprzętu hifi poza mini wieżą, gdzie wszystko jest od razu w komplecie.

Sądzę, ze zamiast proponować koledze modele popularnych marek, w których w pierwszej kolejności oszczędzano na zasilaniu, trzeba zaproponować coś konkretnego, o czym wiadomo, ze sobie poradzi i gdzie kupa pieniędzy nie poszła w zbędne przy słuchaniu muzyki bells and whistles.

W związku z tym, jeśli trzeba by było szukać w podobnej klasie cenowej, proponuję na początek sprawdzić, jak te kolumny zagrają z którymś ze wzmacniaczy Atoll. Nie mówię o IN400, gdzie są dwa toroidy po 1050 VA sztuka, ale nawet niższy model IN100 Signature, kosztujący z grubsza tyle, co te kolumny, ma dwa trafa, każde jak pięść:

Atoll100.jpg.6bd618a235b0e3b8bc759e2ba82ea16c.jpg

Tutaj jest 2x330VA, znacząco więcej dają dopiero w modelu IN300 (2x440VA), ale to już dwa razy drożej. W każdym razie firmy specjalistyczne hi-fi (jak Atoll) zwykle przywiązują większą wagę do zasilania niż masówka, bo zasilanie to znaczący koszt i wzrost masy urządzenia. Dlatego sugeruję nie brać pod uwagę sprzętu Rotela, Yamahy, Technicsa lub Sony, tylko szukać nawet w podobnej klasie cenowej, ale u specjalistów. Można też poszukać w sieci, co ludziom najlepiej grało z tymi kolumnami.

Patrz to, pastryk palcami i ocknąłeś się.

Kolego, On już to kupił, jest po ptakach. Nikt z nas tutaj zgromadzonych nie doradzał w tym zestawieniu, bo nie było takich pytań 

Po za tym to sprzęt za 4k!!!

Każdy, którego uzwojenia pokazujesz nie schodzi poniżej 10k. Nawet IN200 będzie ciężko wyrwać, chyba że gdzieś wskoczy promka.

Atoll to też masówka.

Owszem mają kopa, ale mi nie odpowiada ich brzmienie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Burns napisał(-a):

Patrz to, pastryk palcami i ocknąłeś się.

Kolego, On już to kupił, jest po ptakach. Nikt z nas tutaj zgromadzonych nie doradzał w tym zestawieniu, bo nie było takich pytań 

Po za tym to sprzęt za 4k!!!

Każdy, którego uzwojenia pokazujesz nie schodzi poniżej 10k. Nawet IN200 będzie ciężko wyrwać, chyba że gdzieś wskoczy promka.

Atoll to też masówka.

Owszem mają kopa, ale mi nie odpowiada ich brzmienie...

Nie, IN200 kosztuje coś 6 z kawałkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, colector napisał(-a):

Szybkie nagrzewanie wzmacniacza ma związek z kablami?

Nie, nie ma 🤗

Zakładając, że mamy do czynienia ze sprawnym sprzętem, to tak na „chłopski rozum” - bo ja dość prosty w obyciu jestem 😉

I nie potrafię tak „kwieciście” się rozpisywać.

Po prostu nie wszystkie wzmacniacze są sobie równe. Wzmacniacz o niskiej sprawności będzie marnował o wiele więcej mocy. Wydajny wzmacniacz przyjmie większość energii, którą otrzyma i wykorzysta ją, ale w przypadku mniej wydajnego wzmacniacza ta niewykorzystana energia zamienia się w ciepło.

Kolumny Dynaudio, były znane z tego, że dość ciężko je wysterować - potrzebowały większego „powera” - i tak może zostało po dzień dzisiejszy.

Niestety dziś, to co znajduje się na „wlepkach” z tyłu sprzętu - to w głównej mierze zasługa marketingu, bo cyferki robią jednak wrażenie - czy to wyrażone w PLN czy Wat 😜

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie ma co dywagować, musi wypożyczyć mocniejszego Rotela i sprawdzić czy coś się zmieni czy może jest wystarczająco przy jego graniu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Burns napisał(-a):

No i gra. Akurat Dynaudio to świetna firma, a niezbyt wysoka skuteczność to po prostu urok ich głośników. Zresztą ATC na rynku konsumenckim też nie szaleje z efektywnością. Sprawdziłem i mają 84 dB, 85 dB. Kultowe Spendory 1/2 mają 87 dB, 2/3 mają 88 dB. Harbeth ma 85 dB, 86 dB, a w niektórych modelach nawet 83 dB. I zauważ, że wymieniam tu firmy, które są powiązane z rynkiem profesjonalnym. Zresztą, gdybym słuchał małych składów kameralnych lub muzy wokalnej, to nie spojrzałbym na żaden inny głośnik niż właśnie Harbeth. Niska skuteczność w niczym nie przeszkadza pod warunkiem, że zastosujesz odpowiedni wzmacniacz. Oczywiście jeżeli zdecydujesz się na lampę spod znaku Audio Note, wówczas firmy, które wymieniłem, odpadają od razu na starcie. Wszystko musi być dopasowane "z głową" i trzeba pamiętać, że gra cały system, a nie pojedynczy komponent. W przypadku kolegi, to zarówno Rotel, jak i Dynaudio mogłyby nieźle pozamiatać, gdyby ich nie zestawiać ze sobą. Porównałeś to do samochodów, a ja porównam do drugiej połówki. Z jedną dziewczyną będziesz się kłócił, a z drugą rozumiał bez słów. Wszystko trzeba dopasować, jak to w życiu. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie pisałem że chce zmienić kolumny czy wzmacniacz. Zostaje jak jest, charakter brzmienia dynaudio mi odpowiada, w końcu mam aksamitną górę bez wyostrzeń. Z tym rotelem jest ciekawie. Bas jest naprawdę ok.

Chcę tylko wiedzieć czy przekrój kabla głośnikowego nie jest za cieńki, i czy jak wstawię grubszy o niższej rezystancji jak to wpłynie na cały zakres i na ogólne brzmienie.

Jedyny minus jaki zauważyłem to czasem troche przymulony jest dzwięk, zależy jakich nagrań akurat słucham. Można by było coś z kabli wyciągnąć np. więcej dynamiki.

Kiedy odsłuchiwałem dynaudio przed zakupem gość miał model focus 160, właśnie zestawione z rotelem a14. Powiedział że innych kolumn nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nigdzie nie pisałem że chce zmienić kolumny czy wzmacniacz. Zostaje jak jest, charakter brzmienia dynaudio mi odpowiada, w końcu mam aksamitną górę bez wyostrzeń. Z tym rotelem jest ciekawie. Bas jest naprawdę ok.
Chcę tylko wiedzieć czy przekrój kabla głośnikowego nie jest za cieńki, i czy jak wstawię grubszy o niższej rezystancji jak to wpłynie na cały zakres i na ogólne brzmienie.
Jedyny minus jaki zauważyłem to czasem troche przymulony jest dzwięk, zależy jakich nagrań akurat słucham. Można by było coś z kabli wyciągnąć np. więcej dynamiki.
Kiedy odsłuchiwałem dynaudio przed zakupem gość miał model focus 160, właśnie zestawione z rotelem a14. Powiedział że innych kolumn nie chce.

Jak masz kilometr tego kabla, to może coś zmieni, ale w domu to raczej mało prawdopodobne. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, colector napisał(-a):

Trudno jest udzielić sensownej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Zacznij najpierw od pomiarów. Użyj miliomomierza, żeby sprawdzić, jaka jest rezystancja kabla, który obecnie posiadasz. Wtedy ocenisz, czy duże są rezerwy w tym względzie. Aczkolwiek nie sprowadzałbym zagadnienia wyłącznie do rezystancji.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Trudno jest udzielić sensownej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Zacznij najpierw od pomiarów. Użyj miliomomierza, żeby sprawdzić, jaka jest rezystancja kabla, który obecnie posiadasz. Wtedy ocenisz, czy duże są rezerwy w tym względzie. Aczkolwiek nie sprowadzałbym zagadnienia wyłącznie do rezystancji.  

Mój przewód ma rezystancje 0,0094 om/m przy przekroju 2.0mm. Sprawdziłem właśnie w papierach.

Edytowane przez colector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, colector napisał(-a):

Są wzmacniacze, które do poprawnej pracy potrzebują ściśle określonych parametrów kabla głośnikowego, ale to wyjątki. Tak było ze wzmacniaczami Naim oraz, o ile pamiętam, Nene Valley Audio czyli NVA. Niektóre Naimy miały specyficzne wymagania dot. stosunku pojemności do induktancji i producent twierdził, że trzeba używać ich własnych kabli i to o długości minimum 3,5 metra, bo inaczej uszkodzi się wzmacniacz. Tak stało jak byk w manualu. Ale takich cudów nikt nie oczekuje po masowym produkcie światowego wytwórcy, który powinien pracować ze wszystkim poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, colector napisał(-a):

Mój przewód ma rezystancje 0,0094 om/m przy przekroju 2.0mm. Sprawdziłem właśnie w papierach.

Uważam, że to jest wartość pomijalnie niska. Co powiedzieć o węglowym Van den Hulu, który ma rezystancję 36 Ω/m? 😀 To jest dopiero opór. Ja uważam, że kable mają wpływ na dźwięk i nie należy w ocenie ewentualnych skutków  ich stosowania kierować się wyłącznie rezystancją. Trzeba potestować różne opcje, jak chcesz coś zmienić. Jeżeli jesteś z okolic Warszawy lub z Warszawy, to kiedyś w wolnej chwili możemy poeksperymentować. Swoich Hijiri nie będę ze sobą targał, ale z poprzedniego toru audio zostały mi jeszcze głośnikowe Purist Audio Design. Są to kable grube, jak wąż ogrodowy, ciężkie, z przelewającym się płynem w środku 🙂. Ciekawe, jaki efekt wniosłyby do Twojego zestawu audio. U mnie sprawdziły się świetnie, ale w momencie wymiany części sprzętu postanowiłem wskoczyć poziom wyżej stąd wybór Hijiri. Niemniej jednak w przypadku Puristów kontrola w dole pasma oraz bas to petarda. Dynamika też na świetnym poziomie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji sprawdziłem rezystancję moich Puristów i wynosi 0,0033 Ω/m czyli jest niemalże trzykrotnie niższa od Twoich kabli głośnikowych. Trudno powiedzieć, jak to przełożyłoby się na test w praktyce. 

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Przy okazji sprawdziłem rezystancję moich Puristów i wynosi 0,0033 Ω/m czyli jest niemalże trzykrotnie niższa od Twoich kabli głośnikowych. Trudno powiedzieć, jak to przełożyłoby się na test w praktyce. 

A o pozostałych parametrach definiujących kabel głośnikowy już nie rozmawiamy, że na placu boju została tylko rezystancja ? Pojemność itd. ?

https://rms.pl/baza-wiedzy/734-kable-audio-specyfikacja-i-budowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

A o pozostałych parametrach definiujących kabel głośnikowy już nie rozmawiamy, że na placu boju została tylko rezystancja ? Pojemność itd. ?

https://rms.pl/baza-wiedzy/734-kable-audio-specyfikacja-i-budowa

17 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do Hijiri, to dokopałem się do następującej informacji...

Hijiri has astonishing conductivity characteristics, with a resistance value of 0.0001% and an electromagnetic wave diffusion rate of 0.98-0.99 and these volume is almost Zero.

Jeden z kolegów napisał tu, że dorabiam "Janusza z Japonii", to może teraz też się wypowie i fachowo wyjaśni, co oznacza powyższa informacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi