Valygaar 5586 #2076 Posted July 19, 2024 I jedno auto 😇 🤐 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kurzy 1587 #2077 Posted July 20, 2024 W dniu 18.07.2024 o 18:15, Annihilator napisał(-a): Pochwalę się nowym zakupem w postaci kolumn Avantgarde Duo XD. Świeżutki film tutaj: 👋 0 Share this post Link to post Share on other sites
Pantherapardus 82 #2078 Posted July 21, 2024 W dniu 19.07.2024 o 18:56, mirfak napisał(-a): Dlatego uważam, że nie ma systemu idealnego. Jest taki, który wpasował się w nasz gust i obecny nastrój. Zgadza się, dodatkowo powiedziałbym nawet, że "wpasował" się w nasze możliwości, gdyż generalnie wszystko zależy od... naszego instrumentu jakim jest ucho :-). Trzeba pamiętać że w najlepszym wypadku słyszymy w przedziale max do 20kHz większość ludzi 15kHz i nic tego nie przeskoczy. Dodatkowo jest wiele innych elementów, które wpływają na odbiór. Znaczenie ma np. głośność - czasami słuchając cicho, słyszymy szersze pasmo częstotliwości. Dalej dochodzi do tego ukrywanie dźwięków - maskowanie przez masker - który zagłusza inne dźwięki. Reasumując Jest wiele czynników, które wpływają na "ostrzeganie dźwięków przez nasz ułomny aparat słuchowy. Tak więc jeden słyszy tak a inny trochę inaczej - jeden więcej drugi mniej, jeden lepiej wysokie tony drugi odwrotnie - niskie etc. Tak więc wypasiony sprzęt z super kablami z kosmosu za worek pieniędzy.... nie zawsze - powiem delikatnie - ma sens. W innym przypadku byśmy mieli niezliczone grono Mozartów, Chopinów czy Beethovenów. 0 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 69418 #2079 Posted July 22, 2024 (edited) 12 godzin temu, Pantherapardus napisał(-a): Zgadza się, dodatkowo powiedziałbym nawet, że "wpasował" się w nasze możliwości, gdyż generalnie wszystko zależy od... naszego instrumentu jakim jest ucho :-). Trzeba pamiętać że w najlepszym wypadku słyszymy w przedziale max do 20kHz większość ludzi 15kHz i nic tego nie przeskoczy. Dodatkowo jest wiele innych elementów, które wpływają na odbiór. Znaczenie ma np. głośność - czasami słuchając cicho, słyszymy szersze pasmo częstotliwości. Dalej dochodzi do tego ukrywanie dźwięków - maskowanie przez masker - który zagłusza inne dźwięki. Reasumując Jest wiele czynników, które wpływają na "ostrzeganie dźwięków przez nasz ułomny aparat słuchowy. Tak więc jeden słyszy tak a inny trochę inaczej - jeden więcej drugi mniej, jeden lepiej wysokie tony drugi odwrotnie - niskie etc. Tak więc wypasiony sprzęt z super kablami z kosmosu za worek pieniędzy.... nie zawsze - powiem delikatnie - ma sens. W innym przypadku byśmy mieli niezliczone grono Mozartów, Chopinów czy Beethovenów. Beethoven w wieku 45 lat był głuchy. Edited July 22, 2024 by TomcioMiki 0 Share this post Link to post Share on other sites
nicon 3845 #2080 Posted July 22, 2024 Gdyby ktoś mu puścił muzykę na kablach nordosta to nadal by słyszał muzykę, nawet detale o których wcześniej nie miał nawet pojęcia że istnieją. 1 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 8041 #2081 Posted July 22, 2024 Charakterystyka częstotliwościowa i zniekształcenia liczone w prymitywny sposób to nie wszystko, a raczej bardzo mało mówią, czy coś dobrze gra. Jitter i zniekształcenia fazowe - na to mózg jest bardzo wrażliwy. 1 FS: Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
Pantherapardus 82 #2082 Posted July 22, 2024 6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Beethoven w wieku 45 lat był głuchy. Wiem o tym 🙂 Jednak to niczego nie zmienia, gdyż właśnie głuchota spowodowała zakończenie występów publicznych. Większość ludzi na świecie ma tak zwane gumowe ucho, można to sprawdzić w prostych testach jakie są na egzaminach do szkół muzycznych. 6 godzin temu, nicon napisał(-a): Gdyby ktoś mu puścił muzykę na kablach nordosta to nadal by słyszał muzykę, nawet detale o których wcześniej nie miał nawet pojęcia że istnieją. Nie sądzę 🙂 Niestety jeśli ktoś nie będzie miał rąk to nawet najlepsza rakieta tenisowa świata nie umożliwi gry, zaś niewidomy nie zacznie widzieć nawet jeśli obraz w telewizorze będzie w super jakości FHD. 🙂 1 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 69418 #2083 Posted July 22, 2024 29 minut temu, Pantherapardus napisał(-a): Wiem o tym 🙂 Jednak to niczego nie zmienia, gdyż właśnie głuchota spowodowała zakończenie występów publicznych. Ale będąc głuchym dalej komponował. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Pantherapardus 82 #2084 Posted July 22, 2024 18 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Ale będąc głuchym dalej komponował. Tak, ale to już co innego. Ty też możesz pisać książkę nie widząc. Wiesz co oznacza każde słowo, jak brzmi i czy bohater ma coś wykrzyczeć czy powiedzieć cicho, szybko i wolno, znasz też budowę zdania oraz logikę wypowiedzi. Tak więc, aby napisać symfonię nie musisz słyszeć, nie zbierasz całej orkiestry, aby grali Ci każdy dźwięk na próbę. Znasz nuty i wiesz, która daje jaki dźwięk, jak brzmią akordy i wiesz ile nut o jakiej wartości ma być w takcie, znasz ich wysokości, wiesz czy idziesz w mol czy dur, znasz pauzy, bemole wiesz co to legato i staccato etc. Po prostu znasz muzyczny alfabet. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Sierżant Julian 1916 #2085 Posted July 22, 2024 (edited) W dniu 25.06.2024 o 16:34, Adi napisał(-a): A co tam po drugie stronie złotego kabla? U mnie nie. W dniu 19.07.2024 o 20:27, Valygaar napisał(-a): To tak, jak ja miałem z kablami A tak poważnie, to zupełnie cię rozumiem, z tym że po prostu u mnie już kliknęło tak dobrze, że serio nie będę oszukiwał sam siebie, iżbym potrzebował czegoś innego/lepszego 🤓 Czekaj, masz dwa zestawy stereo jednocześnie? W tym samym domu..? 😳 No ciekawe, przyznam, że bardziej byś mnie zaciekawił już tylko informacją, że masz też dwie żony Ja też mam dwa, ale faktycznie jeden od jakiegoś czasu rozłączony. Zasadniczy w pokoju dziennym na dole, na Lebenie i kolumnach Opera, a drugi w sypialni na aktywnych kolumnach APS i przetworniku Lawry. Edited July 22, 2024 by Sierżant Julian 0 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 69418 #2086 Posted July 23, 2024 6 godzin temu, Pantherapardus napisał(-a): Tak, ale to już co innego. Ty też możesz pisać książkę nie widząc. Wiesz co oznacza każde słowo, jak brzmi i czy bohater ma coś wykrzyczeć czy powiedzieć cicho, szybko i wolno, znasz też budowę zdania oraz logikę wypowiedzi. Tak więc, aby napisać symfonię nie musisz słyszeć, nie zbierasz całej orkiestry, aby grali Ci każdy dźwięk na próbę. Znasz nuty i wiesz, która daje jaki dźwięk, jak brzmią akordy i wiesz ile nut o jakiej wartości ma być w takcie, znasz ich wysokości, wiesz czy idziesz w mol czy dur, znasz pauzy, bemole wiesz co to legato i staccato etc. Po prostu znasz muzyczny alfabet. A jak nie znasz zapisu nutowego a słyszysz, też tacy byli. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mroova 6545 #2087 Posted July 24, 2024 W dniu 22.07.2024 o 20:33, Pantherapardus napisał(-a): tak zwane gumowe ucho, można to sprawdzić w prostych testach jakie są na egzaminach do szkół muzycznych. Poligrafem sprawdzają, czy ktoś nie jest donosicielem ("GUMOWE ucho") ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 4606 #2088 Posted July 24, 2024 Jak mówiłem, tak zrobiłem: SonusyFaber Gravis II 7 Share this post Link to post Share on other sites
Muzzy 4020 #2089 Posted July 27, 2024 (edited) W dniu 25.07.2024 o 00:32, Burns napisał(-a): Jak mówiłem, tak zrobiłem: SonusyFaber Gravis II Super! Ja sobie juz nie wyobrazam grania bez suba w systemie. Potrafi zrobic duzo dobrego, u mnie gra pasmem do 80hz i dzieki dsp likwiduje mody pomieszczenia. Edited July 27, 2024 by Muzzy 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sierżant Julian 1916 #2090 Posted August 4, 2024 Ciężki miesiąc. Nie dość, ze kupiłem zegarek Monta Atlas, którego (bądźmy szczerzy) wcale nie potrzebuję, bo przecież mam już inny zegarek, to jeszcze się szarpnąłem i właśnie wywaliłem pieniądze na ramię Roksan Tabriz (oczywiście używane), na zamianę dla wysłużonej Regi 250. Reszta miesiąca chyba na sucharkach. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 4606 #2091 Posted August 4, 2024 Wińcyj bassu - a jednak nie tylko w filmikach producenta. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sierżant Julian 1916 #2092 Posted August 4, 2024 Jeśli ktoś potrzebuje trzypiętrowego suba RELa do systemu McIntosha, to znaczy, że gdzieś jest problem i niekoniecznie w systemie 🙂 2 Share this post Link to post Share on other sites
Osmodeusz 12643 #2093 Posted August 4, 2024 21 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a): Jeśli ktoś potrzebuje trzypiętrowego suba RELa do systemu McIntosha, to znaczy, że gdzieś jest problem i niekoniecznie w systemie 🙂 kiedyś to „było” - nie to co „tera” 😜 0 Share this post Link to post Share on other sites
Sierżant Julian 1916 #2094 Posted August 4, 2024 Tak na oko to najbardziej wrzaskliwy system świata 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 4606 #2095 Posted August 4, 2024 1 godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a): Jeśli ktoś potrzebuje trzypiętrowego suba RELa do systemu McIntosha, to znaczy, że gdzieś jest problem i niekoniecznie w systemie 🙂 Pewnie tak, może poszedł w ilość, lub ilość watów; możliwe, że te Mcintoshe maja wystarczająca moc, żeby poruszać subami pasywnymi... 0 Share this post Link to post Share on other sites
Sierżant Julian 1916 #2096 Posted August 4, 2024 2 godziny temu, Burns napisał(-a): Pewnie tak, może poszedł w ilość, lub ilość watów; możliwe, że te Mcintoshe maja wystarczająca moc, żeby poruszać subami pasywnymi... Albo miał uzdolnionego sprzedawcę w swoim zaufanym sklepie hi-fi. 2 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 69418 #2097 Posted August 5, 2024 Moje wakacyjne hi-fi 😁😁😁 0 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 4606 #2098 Posted August 6, 2024 (edited) Wieje nudą, wszyscy się urlopują to tutaj taki bardziej merytoryczny artykuł na przykładzie jednego suba, z którego da się wyciągnąć trochę wiedzy, gdy będzie się szukało innych subwooferów: http://www.audiodrom.net/en/special-edition-reviews/127-sonus-faber-gravis-i a tutaj żródło cytowane w powyższym artykule https://rel.net/blog/2020-02-13/system-thinking/down-firing-vs-front-firing/ jednak sam REL trochę pitoli bo w serii T(5)9i miał aktywny skierowany w dół a pasywny do przodu a w serii T(5)9x (nowszej) zamienił je miejscami czyli pasywny w dół a aktywny do przodu. Pomijając, że nawet przy jednym niby nie ma to znaczenia bo ponieważ "Dźwięki o niskich częstotliwościach są znane jako wszechkierunkowe. Oznacza to, że ucho nie jest w stanie rozpoznać, z którego kierunku dochodzą. W rezultacie dostrzegalna różnica między modelami z przednim i dolnym wylotem jest praktycznie żadna." Stawiam pytanie, fazę zgodności z kolumnami w takim razie dla której głośnika ustawiamy, pasywnego czy aktywnego i czy zależy to od tego gdzie się on znajduje ? Na moje to, żeby aktywny grał w fazie bez względu na to gdzie jest umiejscowiony a pasywny traktować jak wylot bassreflexu... Chociaż i tak pewności nie mam. Z drugiej strony pasywny rezonans też musi mieć zestrojony z aktywnym bo sam w sobie by się znosił. Edited August 7, 2024 by Burns 0 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 4606 #2099 Posted August 7, 2024 (edited) W dniu 4.08.2024 o 19:21, Sierżant Julian napisał(-a): Jeśli ktoś potrzebuje trzypiętrowego suba RELa do systemu McIntosha, to znaczy, że gdzieś jest problem i niekoniecznie w systemie 🙂 Nie dawał mi ten temat spać po nocach, czy rzeczywiście chodzi o dowartościowanie swojego ego przez nawalenie 6x subwooferów ? Są jednak ku temu przesłanki z akustyki: https://www.audioholics.com/room-acoustics/listening-room-acoustics-1#_ftn2 Edited August 7, 2024 by Burns 0 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 4606 #2100 Posted August 12, 2024 jak t gościu pięknie wypunktował grające zwierzęce wnętrzności i inne voodoo: 1 Share this post Link to post Share on other sites