Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, GTB napisał(-a):

Da radę - GW-B5600 i do tego ciuchy od DW-5600P-9.

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

Czy poniższy zestaw będzie odpowiedni i pasował do siebie?

Zegarek:

https://www.timestore.pl/Casio-G-Shock-10525

A czy znajdę jakiegoś GW-B5600 z pozytywnym wyswietlaczem?

Ewentualnie jak ten negatywny jest widoczny w ostrym słońcu?

Pasek:

https://www.e-zegareczek.pl/paski-casio/11533-pasek-casio-10484597-4571499695849.html

Bezel (tylko na tej stronie jest niedostępny, w sumie go nie znalazłem dostępnego, może ktoś kojarzy gdzie mogę go znaleźć?)

https://www.e-zegareczek.pl/bezele-dw-5600-gb-5600-gw-5000-grx-5600/11028-bezel-casio-1022264.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, szukam po internetach i nigdzie nie znalazłem info. Jaka wersja bluetooth jest w GDB-100?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wszystkim, 

Ma ktoś wiedzę, czy paski do serii GA są identyczne jeżeli chodzi o twardość? Mam GA 700 i jest taki niewygodny... Do tego sprzaczka wpija się w skórę.

Zauważyłem, że niektóre modele GA 100 są z jednym rzędem dziurek, więc może tam jest też nieco inny przyjemniejszy materiał. Ma ktoś dosowecznie z tym modelem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.05.2022 o 11:35, xemi napisał(-a):

A czy znajdę jakiegoś GW-B5600 z pozytywnym wyswietlaczem?

Praktycznie nie.

Do wyboru masz tylko modele GW-B5600BC-1, GW-B5600GZ-1 i GW-B5600MG-1.

Nowe MG nie do dostania, BC może jakimś cudem. GZ natomiast BYWA w sklepach w cenie 629 - 799 zł.

Lepiej tego GZ poszukać na OLX (może BC też trafisz) - ja swojego GZ upolowałem na olusiu właśnie.

Tylko jedna uwaga: GZ w ciuszkach innych niż czarne wygląda (wg mnie) trochę putinowo, ale może Tobie będzie pasował.

Poza tym, BT w tych zegarkach to chyba tylko do wygodnego ustawienia początkowego i już. No chyba, że naprawdę nie masz zasięgu DCF77, ale te maleństwa mają rewelacyjny odbiornik. Mój budzik Oregon Scientific melduje o ciszy w eterze, w czasie gdy leżący obok b5600 odpiera sygnał i mówi o sile sygnału L3! Dziś chyba bym brał GW-M5610 🙂.

BT w tych zegarkach daje tylko cztery rzeczy (pomijając ustawienia): synchronizację czasu, funkcję znajdź telefon, funkcję "remember my position" i przypomnienia (sprawdź jak telefon przypomina zanim się podjarasz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie - Jaka wersja bluetooth jest w GDB-100? I jeszcze jedno,  czy ciuchy z AWG-M100A pasują do AW-591? Bo wyglądają identycznie.

Edytowane przez seeby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, seeby napisał(-a):

Ponawiam pytanie - Jaka wersja bluetooth jest w GDB-100? I jeszcze jedno,  czy ciuchy z AWG-M100A pasują do AW-591? Bo wyglądają identycznie.

Tak, ciuchy AW-590/AW-591 są współzamienne z ciuchami AWG-M100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świeżo wyciągnięty z paczki.

Chyba jednak się pokuszę o wersję z białymi indeksami i wskazówkami ze względu na czytelność.

20220505_162440.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, z ciekawości... czy Wam też ostatnio synchronizacja MB6 pokazywała jakieś cuda wianki ? Ostatnio w GW 9400 miałem synchronizację o 0:06, ale nie było antenki synchronizacji. Parę razy ostatnimi dniami tak się działo. 

Matej opisuje taki przypadek tutaj 👇 Jakieś pomysły ? Ciekawi mnie to po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami się zdarza... Nie tylko w Romanie, we frogu też, data się zgadza, a znacznika brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktoś szukał to zaprasz na PW 😋

XFbPey8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, siweq napisał(-a):

Cześć, z ciekawości... czy Wam też ostatnio synchronizacja MB6 pokazywała jakieś cuda wianki ? Ostatnio w GW 9400 miałem synchronizację o 0:06, ale nie było antenki synchronizacji. Parę razy ostatnimi dniami tak się działo. (...)

Jeśli zegar zsynchronizował się o 0:06, to ta synchronizacja należy niejako do poprzedniej doby, dlatego rano nie znalazłeś ikonki mówiącej o poprawnej synchronizacji.

W okresie letnim (DST on) w strefie czasowej BER (czyli w całej Polsce) zegarek dla danej doby przeprowadza 6 prób synchronizacji zaczynając od godziny 3:00, potem 4:00 i 5:00 oraz jeśli żadna z tych prób się nie zakończy powodzeniem, do dokonuje jeszcze kolejnych trzech prób o północy, o 1:00 i o 2:00, ale pomimo wykonania ich w następnej dobie "należą" one do poprzedniej doby, w której nie było żadnej udanej synchronizacji. Także w takim przypadku zegarek może przeprowadzić prawidłowe synchro właśnie o północy, a kolejne już o godzinie 3:00, bo to o 3:00 będzie należało już do kolejnej doby.

W okresie zimowym (DST off) w strefie czasowej BER (czyli w całej Polsce) zegarek dla danej doby przeprowadza 6 prób synchronizacji zaczynając od godziny 2:00, potem 3:00, 4:00 i 5:00 oraz jeśli żadna z tych prób się nie zakończy powodzeniem, do dokonuje jeszcze dwóch prób o 0:00 i o 1:00, ale pomimo wykonania ich w następnej dobie "należą" one do poprzedniej doby, w której nie było żadnej udanej synchronizacji. Także w takim przypadku zegarek może przeprowadzić prawidłowe synchro właśnie o północy, a kolejne już o godzinie 2:00, bo to o 2:00 będzie należało już do kolejnej doby.

Czasy kalibracji Multiband 6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piątek, piąteczek, piątunio ...
Miłego weekendu 😁👍

IMG-20220506-WA0009-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🐸 prawie się złapała w pułapkę 🕷🕷🕷

M0CMHLz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synchronizacja pływów 🙂

IMG_20220508_100254.jpg

IMG_20220508_100500.jpg

Edytowane przez GTB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.05.2022 o 15:34, TomG80 napisał(-a):

Jeśli zegar zsynchronizował się o 0:06, to ta synchronizacja należy niejako do poprzedniej doby, dlatego rano nie znalazłeś ikonki mówiącej o poprawnej synchronizacji.

W okresie letnim (DST on) w strefie czasowej BER (czyli w całej Polsce) zegarek dla danej doby przeprowadza 6 prób synchronizacji zaczynając od godziny 3:00, potem 4:00 i 5:00 oraz jeśli żadna z tych prób się nie zakończy powodzeniem, do dokonuje jeszcze kolejnych trzech prób o północy, o 1:00 i o 2:00, ale pomimo wykonania ich w następnej dobie "należą" one do poprzedniej doby, w której nie było żadnej udanej synchronizacji. Także w takim przypadku zegarek może przeprowadzić prawidłowe synchro właśnie o północy, a kolejne już o godzinie 3:00, bo to o 3:00 będzie należało już do kolejnej doby.

W okresie zimowym (DST off) w strefie czasowej BER (czyli w całej Polsce) zegarek dla danej doby przeprowadza 6 prób synchronizacji zaczynając od godziny 2:00, potem 3:00, 4:00 i 5:00 oraz jeśli żadna z tych prób się nie zakończy powodzeniem, do dokonuje jeszcze dwóch prób o 0:00 i o 1:00, ale pomimo wykonania ich w następnej dobie "należą" one do poprzedniej doby, w której nie było żadnej udanej synchronizacji. Także w takim przypadku zegarek może przeprowadzić prawidłowe synchro właśnie o północy, a kolejne już o godzinie 2:00, bo to o 2:00 będzie należało już do kolejnej doby.

Czasy kalibracji Multiband 6.jpg

Dzięki za info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu wrocil do mnie temat z kajdanem do mojego DW5035. Jako, ze regularnie nosze swoj automat na bransie, a guma od gw-5000-1jf tylko troche poprawila komfort, ale nadal nie jest idealnie to dumam i nie wiem 🙄

Ten kajdan z tworzywa jest wygodniejszy, niz pasek gumowy, czy tak o?  Warto sie w to bawic ?

Myslalem o tej z modelu 5600BC-1, choc tania impreza to to nie jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XDHtWPr.jpg

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi