Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

LuciusXIII

Automat na mały nadgarstek do 2k zł

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

zbliżają się moje urodziny i chcę zakupić pierwszy od długiego czasu zegarek.

Czego szukam:

- najlepiej diver, ew. military / field watch, albo coś innego typowo casual z czytelną, stonowaną tarczą.

- na mały nadgarstek (niecałe 17 cm)

- koperta najlepiej max. 40 mm

- l2l najlepiej do 47 mm

- lub coś, co wiecie, że będzie dobrze leżało na tak chudej witce :D 

- automat,

- raczej na pasku (guma / skóra niż na bransolecie)

Budżet do 2000 zł max (chociaż wolałbym coś bliżej 1500 zł) - używka w bdb stanie lub nówka.

Najchętniej jakiś Japończyk lub microbrand (raczej nie Chińczyk, Rusek).

Poproszę o jakieś propozycje. Oferty sprzedaży czegoś z Waszych kolekcji również chętnie przyjmę ;)

Guest fidelio

Przy zakupie DH to jeszcze nawet sporo kasy zostanie  ;)

Witam forumowiczów,

zbliżają się moje urodziny i chcę zakupić pierwszy od długiego czasu zegarek.

Czego szukam:

- najlepiej diver, ew. military / field watch, albo coś innego typowo casual z czytelną, stonowaną tarczą.

- na mały nadgarstek (niecałe 17 cm)

- koperta najlepiej max. 40 mm

- l2l najlepiej do 47 mm

- lub coś, co wiecie, że będzie dobrze leżało na tak chudej witce :D

- automat,

- raczej na pasku (guma / skóra niż na bransolecie)

Budżet do 2000 zł max (chociaż wolałbym coś bliżej 1500 zł) - używka w bdb stanie lub nówka.

Najchętniej jakiś Japończyk lub microbrand (raczej nie Chińczyk, Rusek).

Poproszę o jakieś propozycje. Oferty sprzedaży czegoś z Waszych kolekcji również chętnie przyjmę ;)

Wysłałem wiadomość na PW  :)

Dzięki za ciekawe propozycje na priv i powyżej.

Wczoraj jak przeszedłem od teoretyzowania w internetach do przymierzania w sklepach to trochę mi się pozmieniało.

Chciałem sprawdzić divery od Seiko - mieli kilka wersji Żółwia i Samuraja. Turtle leżał tak sobie (mimo, że przed założeniem wydawał się mniejszy) ale Samurai ( szczególnie w czarnym kolorze) mimo rozmiaru koperty okazał się super wygodny i nie wystawał mi poza nadgarstek (on ma chyba 48mm l2l?). Nawet żona uczulona na estetykę stwierdziła, że nie wygląda na za duży.

Co lepsze wersja na bransie okazała się ładniejsza i wygodniejsza dla mnie (i znowu żona, która wcześniej twierdziła, że bransolety są be -  również powiedziała, że o wiele lepiej niż na gumie).

Bądź tu człowieku mądry.

Jednak widzę, że muszę przymierzyć przed kupnem, bo ważniejsza jest długość i ogólne układanie się na nadgarstku niż suche wymiary ze specyfikacji.

Guest fidelio

Ciekawe, że Żółw Ci nie przypasował, bo jednak ten zegarek, z uwagi na jego konstrukcję, bardzo dobrze leży i nadaje się także na te mniejsze właśnie nadgarstki  :) Tutaj u mnie, nadgarstek w zasadzie jak u Ciebie  ;)

post-34987-0-83458700-1508856780_thumb.jpg

W odbierze "fizycznym" układania się, styku nadgarstka z zegarkiem - Samuraj był dużo lepszy. Może z uwagi na lekko podniesioną konstrukcję?

Wizualnie też bardziej mi się podobał. Wydaje mi się też, że wizualnie pomniejszał go czarny kolor tarczy, bo żółwie mieli tylko pepsi.

Guest fidelio

A może coś ...niekoniecznie ze stali? Na bazarku pojawiła się kozacka i już wyprzedana Armida A1 w wersji "brass" - mosiądz. Koperta o średnicy 42 mm, L2L 46 mm, wypukły szafir, super lupa i w środku werk od Seiko. Tarcza co prawda niebieska, ale z efektem "sunburst"  :)

A ja bym koledze radził zainteresować się Alpinistem, to już niemal kultowy zegarek. Ostatnie sztuki można wyrwać, bo produkcja wstrzymana.

https://m.youtube.com/watch?v=stbk_Ww8fio

Słyszałem o tym zegarku, niemalże legenda wśród SEIKO.

"Alpinist" to ponoć zegarek dla gentelmenów chodzących po górach. Natomiast Prospex SRPA77 to zegarek dla "Napakowanych ratowników" chodzących po górach w poszukiwaniu zagubionego gentelmena, który wybrał się w góry. :) Oba zegarki dość masywne i nie wiem czy na małą rękę.

Looknij jeszcze na SEIKO SNZG11J1, poniżej filmik:

Szczególnie fajnie wygląda na skórzanym pasku, przewiń filmik do 8:20 to zobaczysz. Jest jeszcze mniejsza wersja tego zegarka ale nie pamiętam nazwy kodowej.

P.S. Pamiętaj o tym że SEIKO robi zegarki  w różnych ozaczeniach (różnice w wyglądzie tarczy i wachnika) wersje z końcówką J są robione w Japonii i są zwykle 20-30% droższe. Wersje K robione poza Japonią. W wersjach "J" masz dodatkowe oznaczenia na tarczy m.in. "MADE IN JAPAN".

Pozdr.

Jak na mały nadgarstek i z militarnym charakterem to od siebie mogę zaproponować Glycine GL0105. Mam nówkę do sprzedania w założonym budżecie.

Słyszałem o tym zegarku, niemalże legenda wśród SEIKO.

"Alpinist" to ponoć zegarek dla gentelmenów chodzących po górach. Natomiast Prospex SRPA77 to zegarek dla "Napakowanych ratowników" chodzących po górach w poszukiwaniu zagubionego gentelmena, który wybrał się w góry. :) Oba zegarki dość masywne i nie wiem czy na małą rękę.

Masywny, no nie wiem... Ma średnicę 38mm, ja noszę go na nadgarstniku 17cm bez problemu. Jeżeli już, to można powiedzieć że jest "pękaty" tak optycznie. :)

post-100313-0-05515700-1538739683_thumb.jpg

Bardzo ładne to Glycine.

Na ten moment na pierwszym miejscu jednak jest diver. Mógłbym go zabierać na nurkowanie i nie mówię o biurku  w pracy :D

Alpinist jeszcze lepszy, tylko gdzie dorwać?

Guest fidelio

Alpinist masywny? Przy 38 mm średnicy to raczej nie. Szkło w nim płaskie, więc nawet pękatym bym go nie nazwał. IMO super zegarek, choć nie każdemu odpowiada połączenie złota z zielenią ;-)

Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tu.

Również poszukuję swojego pierwszego automatu na mały nadgarstek (wyszło mi ok 16.5cm), z tym że mój budżet jest trochę mniejszy czyli zakładałem ok 1k zł. Spodobał mi się model Seiko SSA357J1

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-presage-automatic-ssa357j1

Chcę się trochę poradzić bardziej doświadczonych, co sądzicie o tym modelu? za duży chyba nie powinien być? Czy dobry wybór za ok 1100 zł bo tyle wychodzi z kodem rabatowym. 

Guest fidelio

Jak się podoba, to bierz :-) Seiko to dobry i bezpieczny wybór. Ja bym jednak poważnie pomyślał o Oriencie Bambino (może poza ostatnią wersją, z uwagi na wielkość), a także o Oriencie Star Classic. Ma 38,5 mm średnicy, fajne wypukłe szkło (mineralne) i wskazanie rezerwy chodu.

Bambino to jakoś nie moja bajka, Orient Star Classic jak najbardziej ale to już przekracza mój budżet. 

Guest fidelio

Poszukaj w zagranicznych sklepach.

Raczej wolałbym kupić w Polsce, w związku z tym jeszcze jedno pytanko czy jest sens czekać na Black Friday? Czy w Polsce nie ma co liczyć na fajne okazje? 

Ja mam zupełnie innæ propozycje - vratislavia conceptum rocznicowy - jest w automacie, bardzo mała liczba sztuk i to polski mikrobrand:-)

Przepraszam, że dopiero dzisiaj - wcześniej do tematu nie zaglądałem, ale widzę, że była poruszona kwestia zakupu Alpinista, więc mogę pomóc.

https://www.ebay.pl/itm/SEIKO-SARB017-Mechanical-Alpinist-Automatic-Mens-Leather-Watch-JP-EU-TAX-FREE/253552202293

Dosłownie tydzień temu dostałem od tego sprzedawcy swoją sztukę. Płatność kartą walutową przez PayPal w walucie sprzedawcy, więc cena pi razy oko taka jak na stronie (z przewalutowaniem pewnie koło stówki drożej). Paczka świetnie zapakowana, szła około dwóch tygodni i ostatecznie trafiła do mnie kurierem GLS z UK bez żadnych dodatkowych opłat. Polecam serdecznie i brać póki są :)

Pochwalę się, że udało mi się dokonać zakupu parę dni temu:

GL0087.jpg

Diver z militarnym zacięciem ;)

Wielkościowo powinien być za duży (patrząc na wymiary z tabelki), ale jest cienki jak na divera i ma podgięte uszy - leży bardzo fajnie

Myślę, żeby w przyszłości dokupić do niego bransę - możecie coś polecić (nie oryginał bo cena zabija)?

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By Frozenn
      Witam. Zegarek w świetnym stanie, noszony na zmianę z innym. Świetnie spisuje się w koło chałupy, na ryby, do lasu, zrobił kilkanaście tysięcy km na ciągniku siodłowym, towarzyszył na załadunkach i rozładunkach, słowem - nie boi się wyzwań, do tego był zakupiony i bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Pancerny nie jest, aczkolwiek jak na tę kilka przygód które przeżył, wygląda doskonale. Jedna ryska znajduje się na bezelu (nieobrotowym) na godzinie kwadrans po siódmej i jest widoczna pod pewnym kątem, starałem się ująć ową skazę na fotce, rysa znajduje się na prawo od czerwonej kreski. Na szkiełku dwie drobne ryski, na godzinie 11 oraz wpół do 12, nie ma jak ich ująć aparatem, są bardzo znikome i widoczne pod mocne światło z lampki, koperta również w dobrym stanie, polerowana, bez zadrapań i rys. Dekiel bez skaz. Wygodny gumowy pasek, przyjemnie pachnący, kiedyś oberwał psiknięciem perfum i od tamtej pory, nieprzerwanie, delikatnie nimi pachnie. W skali forumowej, dla bezpieczeństwa dam 7/10.

Lorus zakupiony 04.08.2023 przez pierwszego właściciela, następnie przeze mnie tutaj na bazarku około roku temu. W zestawie wszystko to co daje producent. Trochę specyfikacji:
      szkło mineralne, uszczelnienie na 10 atmosfer, korona typu push. Mechanizm y676c, nic innego jak przebrandowany seikowski 7s26 - ok 40h rezerwy chodu, brak stop sekundy i dokręcania z korony, za to dość popularny, prosty i punktualny. Noszony na codzień spieszy się takie 5 do 8 sekund, zależy w jakiej pozycji odkładamy go na noc. Nienoszony odpoczywa w rotomacie - werk nie ma zastojów. Będąc w rotomacie nieco przyspiesza - do 10-12 sekund na dobę. Wymiary: 42,3 mm b/k, 13,2 mm grubości, szerokość paska między uszami to 18 mm. L2L 48,4 mm. Max obwód nadgarstka to 20,5 cm. Na moim 17,5-18 centymetrowym nadgarstku, zegarek bardzo dobrze leży.

Całość do oddania za 250 zł. Koszt wysyłki wybranym przez Ciebie kurierem po Twojej stronie.  Paczkomat w cenie. Zapraszam do kontaktu, na pewno się dogadamy

Pozdrawiam, Maciej.

• By enpa
      Sprzedam zegarek Axios model Ironclad w kolorystyce Horizon.

Zegarek z mechanizmem Sellita SW200-1 na dobrym chodzie, ceramicznym, 120 klikowym bezelem, wodoszczelnością 500m, bardzo mocną lumą C3 X1 + BGW9 Swiss-LumiNova, zakręcaną koronką, szafirowe szkło z wewnętrznym antyrefleksem.
      Wymiary to 40mm średnicy, 13mm wysokości (13.8 ze szkiełkiem), 20mm między uszami, 46mm wysokości.
      W zestawie zegarek z oryginalną bransoletą, roller, dodatkowe linki bransolety oraz metalowa karta gwarancyjna.
      Stan oceniam na 9/10. Zegarek w bardzo dobrym stanie, nie zauważyłem żadnych rys.

Axios to inny projekt założyciela marki Zelos. Świetna specyfikacja, super wykonanie(porównywalne z Tag Heuer Aquaracerem), a do tego bardzo ciekawie wyglądający zegarek, polecam. 

Cena dla forumowiczów 1899zł z wysyłką Inpost/DPD.
      Zapraszam również do zobaczenia zegarka na żywo w Zielonce pod Warszawą.

• By enpa
      Sprzedam zegarek Axios model Ironclad w kolorystyce Horizon.

Zegarek z mechanizmem Sellita SW200-1 na dobrym chodzie, ceramicznym, 120 klikowym bezelem, wodoszczelnością 500m, bardzo mocną lumą C3 X1 + BGW9 Swiss-LumiNova, zakręcaną koronką, AR i powłoką przeciwko rysom.
      Wymiary to 40mm średnicy, 13mm wysokości (13.8 ze szkiełkiem), 20mm między uszami, 46mm wysokości.
      W zestawie zegarek z oryginalną bransoletą, roller, dodatkowe linki bransolety oraz metalowa karta gwarancyjna.
      Stan oceniam na 9/10. Zegarek w bardzo dobrym stanie, nie zauważyłem żadnych rys.

Cena dla forumowiczów 2099zł z wysyłką Inpost/DPD.
      Zapraszam również do zobaczenia zegarka na żywo w Zielonce pod Warszawą.

• By Sierżant Julian
      Na sprzedaż idzie mój San Martin typu SeaQ, podobny do Glashutte, ale w mojej opinii nieco przyjemniej zaprojektowany (no date, bardzo mocna klasycznie zielona luma C3, bezel coin edge). 39 mm licząc bez koronki. Mechanizm Seiko, chód punktualny. Typowe cechy San Martina: szkoło szafirowe, antyrefleks, powierzchnie satynowane, bardzo porządna robota, bransoleta również satynowana, sygnowana, masywna, ogniwa pełne. WR 200 m. W komplecie oryginalne pudełko, dołączone papierki producenta i dwa narzędzia.
      Stan forumowy 8,5/10: lekkie zarysowania od desk-divingu na bransolecie.
      Cena 750 550 pln, paczkomat InPost w cenie.
      Zegarek bardzo fajny, ale mam dwa podobne, niech więc dla odmiany trafi do kogoś, kto go będzie nosił.

• By billyhargrove
      Cześć zegarkowicze,

Jak na tle Certina DS Action 43mm wypada Davosa Argonautic? Jakie opinie jeżeli chodzi o jakość wykonania, czy też samą markę? Czy jest coś co w tej cenie konkuruje z tymi dwoma diverami?

Dla kontekstu: Byłem przymierzać swój pierwszy, potencjalny zegarek, Certina DS Action 38mm - okazał się mniejszy niż zakładałem wizualnie na moim 17cm nadgarstku. Przeskoczyłem od razu do mierzenia wersji 43mm - poza lepszą jakością i zapięciem, wizualnie też prezentował się o wiele lepiej. Sprzedawca wiedząc o preferencjach, zasugerował mi przymiarkę zegarka Davosa Argonautic  - zrobił na mnie dosyć dobre wrażenie, na zdjęciach w Internecie nie prezentował się tak dobrze jak na żywo i po chwili rozmowy nawet można było odnieść wrażenie, że całościowo jest o wiele lepszy niż Certina.

Jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś może się wypowiedzieć o obu modelach? Czy może jest coś w tym budżecie co może z nimi konkurować? Szukałem opinii na grupach na facebooku i zazwyczaj jeśli ktos miał coś do zarzucenia to fakt, że Davosa próbuje naśladować marki premium. Aktualnie jest 60/40 w stronę Certiny, ale może ktoś z Was pomoże te szalę przechylić, bądź zasugeruje nowego zawodnika.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.