LESKOS 3470 #8576 Napisano 26 Marca 2021 2 godziny temu, tarant napisał(-a): Należy też brać pod uwagę to, że on Cię (Ciebie) po prostu nie lubi... Mam kilka takich, które chyba tak są do mnie nastawione Bo zegary trzeba "oswajać" ... nie pierwszy przypadek, że po zakupie, umyciu, naoliwieniu, wymianie linki, drobnych naprawach... itd... itp ... zegar szedł cztery pięć godzin po czym stawał ... i tak przez dwa try dni ... potem się uspokajał, a dziś chodzi bez najmniejszego problemu... A CO SIĘ NATŁUMACZYŁEM MU, ŻE NIE BĘDĘ SPRZEDAWAŁ I MA DOŻYWOCIE I BĘDZIE MU DOBRZE ...to moje 😁 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8577 Napisano 26 Marca 2021 36 minut temu, LESKOS napisał(-a): A CO SIĘ NATŁUMACZYŁEM MU, ŻE NIE BĘDĘ SPRZEDAWAŁ I MA DOŻYWOCIE I BĘDZIE MU DOBRZE ...to moje 😁 Ja odwrotnie: Nie po to cie kupiłem, byś focha strzelał, Jescze raz odmówisz współpracy i cie sprzedam !!! ...............czasami pomaga 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8578 Napisano 26 Marca 2021 1 godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Szanowni Państwo powiedzcie mi proszę czego brakuje , jako zwieńczenia tego zegara? (figurka?, czy jakiś element "klasycystyczny" tak wyglądał jak go kupiłem ( fotka z aukcji.. teraz jest rozebrany i mechanizm umyty. nóżki i uchwyty pozbawione starej farby.. reszta jeszcze przed dalszym czyszczeniem. ale w tzw. między czasie może rozglądnął bym sie za czymś na góre.. fotki: W necie znalazłem np. takie??? i bądź tu mądry Wychodzi, że "urna na prochy przodków" przeważa w rankingu. Tu masz Japowe budziki co prawda, ale jakoś tak to też i w tym Twoim przeczuwam 4 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8579 Napisano 26 Marca 2021 Dzięi, wiem czego szukać. To będzie jednak trudniejsze, niż jakaś figurka 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #8580 Napisano 27 Marca 2021 Pewnie ustawiali co im w duszy grało. Żeby klient był zadowolony i sięgnął do sakiewki. Ja akurat widywałem głównie pucharki, czy urny, ale i popiersia, rzeźbki się trafiały. Nawet zwierzaki typu lewgroźny. Jednak urny to IMO +- 80%. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #8581 Napisano 27 Marca 2021 Zegar w stylu Napoleon III. Styl ten miał swoje 5 minut w czasach panowania Napoleona III Bonaparte. Nie wniósł on niczego nowego do sztuki europejskiej, za to garściami czerpał inspirację ze stylów wcześniejszych. Zwieńczenie tego zegara, które w sztuce nazywamy wazą, to alegoria greckiego rogu obfitości. Francuski odpowiednik symbolu dostatku i dobrobytu. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #8582 Napisano 27 Marca 2021 Ja też głosuję za wazą/urną😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8583 Napisano 27 Marca 2021 8 godzin temu, shreq napisał(-a): Zegar w stylu Napoleon III. Styl ten miał swoje 5 minut w czasach panowania Napoleona III Bonaparte. Nie wniósł on niczego nowego do sztuki europejskiej, za to garściami czerpał inspirację ze stylów wcześniejszych. Zwieńczenie tego zegara, które w sztuce nazywamy wazą, to alegoria greckiego rogu obfitości. Francuski odpowiednik symbolu dostatku i dobrobytu. I dlaczego wprowadzasz forumowiczów w błąd? Waza na zwieńczeniu wygląda tak: 6 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8584 Napisano 27 Marca 2021 Ale "ta" Waza się nie zmieści na tym zegarze 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #8585 Napisano 27 Marca 2021 raczej nie "ona" bo w czasach Zygmunta Starego nie popularne było żąglowanie płcią.. Raczej "Ten Waza" się by nie zmieścił, ale jakaś "ta waza" to powinna wskoczyć bez problemu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8586 Napisano 27 Marca 2021 27 minut temu, tarant napisał(-a): I dlaczego wprowadzasz forumowiczów w błąd? Waza na zwieńczeniu wygląda tak: 😂😂 17 minut temu, mkl1 napisał(-a): Ale "ta" Waza się nie zmieści na tym zegarze "Ten" Waza raczej nie ale może "ta" 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8587 Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) 1 minutę temu, Yodek napisał(-a): 😂😂 "Ten" Waza raczej nie ale może "ta" 😁 Jaka średnica podstawy ? mam miejsce na okrąg fi 5cm ps. idę dalej zdejmoac złocistą starą farbę z ramki ... fuj nie wiem czym to było malowane, ale straszny glut się robi po użyciu i acetonu i farbo-jada.. Edytowane 27 Marca 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #8588 Napisano 27 Marca 2021 U mnie na żeliwnym Japy bez sygnatury, jest taka waza... Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8589 Napisano 27 Marca 2021 A może jakaś korona ? ......................byłoby współcześnie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8590 Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) Zł,ożony Nie mam urny, to postawię całego Faraona Edytowane 27 Marca 2021 przez mkl1 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8591 Napisano 27 Marca 2021 5 godzin temu, JASI napisał(-a): U mnie na żeliwnym Japy bez sygnatury, jest taka waza... Pozdrawiam Jacek To wygląda jak popielniczka 😃 Funkcjonalne ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8592 Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Maziaja zdjęta. Smrodliwa wielce, coś jak kolejowe WC 🤢 🤮 Edytowane 28 Marca 2021 przez Yodek 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8593 Napisano 28 Marca 2021 BRAWO ... nic dodać nic ująć 👍 ✌️ 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8594 Napisano 28 Marca 2021 Masz efekt WOW !!👏 No i ten napis... Fajny mam mechanizm do roboty - szwedzki Westerstrand, coś jak zegarowe Volvo. Z ciekawostek ma wyjmowane osie bębnów - aby łatwiej wymienić sprężyny, precyzyjną regulację okresu przesuwaniem zawieszki oraz takie szczegóły technologiczne, jak frezowany pręt wahadła czy litą mosiężną soczewkę. Nawet takie duperele jak podkładki pod kołki stożkowe tarczy z podfrezowaniem prowadzącym. Ale się rozmarudził i domaga się pieszczoty. Kolejny zegar naprasza się o wymianę wężydeł ☹️ Będzie trochę zabawy i poszukiwania, bo takich małych chyba nie wytoczę.. Coś moje zegary szybciej się ode mnie starzeją, muszę poważnie przedyskutować zasadność ich nakręcania 🤥 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8595 Napisano 28 Marca 2021 Tak z ciekawości skąd takie określenie "wężydło" - mnie się zawsze kojarzyło z rośliną a nie z łożyskiem ślizgowym, tulejką ... Jakoś mi to nie pasuje. 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8596 Napisano 28 Marca 2021 To chyba było niedawno tu na forum tłumaczone. To oz zwężenia łośzyska... zwężydło, wężydło 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8597 Napisano 29 Marca 2021 Tłumaczone ale jak ? ... ale mam wrażenie że to trochę neologizm i co z tego że ktoś wyjaśnił co ma na myśli 😉 (mnie nie pasuje kompletnie ...) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6123 #8598 Napisano 29 Marca 2021 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8599 Napisano 29 Marca 2021 10 godzin temu, Lamela napisał(-a): Masz efekt WOW !!👏 No i ten napis... Fajny mam mechanizm do roboty - szwedzki Westerstrand, coś jak zegarowe Volvo. Z ciekawostek ma wyjmowane osie bębnów - aby łatwiej wymienić sprężyny, precyzyjną regulację okresu przesuwaniem zawieszki oraz takie szczegóły technologiczne, jak frezowany pręt wahadła czy litą mosiężną soczewkę. Nawet takie duperele jak podkładki pod kołki stożkowe tarczy z podfrezowaniem prowadzącym. Ale się rozmarudził i domaga się pieszczoty. Kolejny zegar naprasza się o wymianę wężydeł ☹️ Będzie trochę zabawy i poszukiwania, bo takich małych chyba nie wytoczę.. Coś moje zegary szybciej się ode mnie starzeją, muszę poważnie przedyskutować zasadność ich nakręcania 🤥 Nie obrażaj proszę zacnej marki Volvo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #8600 Napisano 29 Marca 2021 W dniu 25.03.2021 o 11:06, LESKOS napisał(-a): Taka sprężynka "zakuta" plastikiem to chyba była stosowana w Metronach w latach 70-tych. Mogła nie pasować i zawieszka nie wisiała stabilnie. A to jest niezmiernie istotne - to próbowaliśmy ci przekazać 😉 NAJPROSTSZA BYŁA W TYM PRZYPADKU WYMIANA Sprężynka wymieniona wahadło pracuje normalnie ,uszkodzona była oryginalna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach