Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Yodek

Porady potrzebuj臋 馃槉

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.08.2023 o 23:32, zadra napisa艂(-a):

Mirek, ale tu chyba chodzi o luz wzd艂u偶 osi a nie "jajo" w p艂ycie..聽

Taki luz osiowy, mo偶na likwidowa膰 podkladkami ale nale偶y mie膰 pewno艣膰, 偶e nie powinno tam by膰 luzu..

Niewielki luz chyba nie powinien przeszkadza膰, je艣li elementy wsp贸艂pracuj膮ce si臋 nie ocieraj膮 lub nie blokuj膮..聽

IMO poosiowy luz jest konieczny (oczywi艣cie niedu偶y). Rabushka w swojej ksi膮偶ce o naprawie roczniak贸w poda艂 przyk艂ad zegara produkcji Grivolasa, kt贸ry uparcie nie chcia艂 chodzi膰. Okaza艂o si臋, 偶e mia艂 b艂膮d fabryczny i s艂upki pomi臋dzy p艂ytami by艂y zbyt kr贸tkie i osie si臋 klinowa艂y. Wystarczy艂y 4 cieniutkie podk艂adki na s艂upki i zegar o偶y艂. Ja zawsze po z艂o偶eniu werku sprawdzam wszystkie osie na luz poosiowy.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Ja si臋 naprawd臋 nie znam..

Ja dbam, by luzy by艂y odpowiednie.

Na ten przyk艂ad luz ko艂a koronowgo w zegarze z przystawka.... musi by膰 "w sam raz" :)

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do 艣ledztwa wr贸c臋 z pewno艣ci膮. Sprawdz臋 wszystko, chocia偶 mam wra偶enie, 偶e to ko艂o minutowe (to na kt贸rym s膮 wskaz贸wki) ci臋偶ko chodzi.

Tymczasem mam pytanie czy da si臋 co艣 z tarcz膮 do Ruhli zrobi膰. Kto艣 chyba tak naoliwi艂 mechanizm, 偶e kartonowa tarcza wypi艂a to i plama na wylot przesz艂a. Podmiana nie wchodzi w gr臋, bo tu jest 艣wiec膮ca wci膮偶 luma

20230814_125714.jpg

20230814_125815.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Szukaj na forum o czyszczeniu i odnawianiu tarcz kartonowych w "nasze budziki" ze trzy lata temu by艂o troch臋 dyskusji.聽

Generalnie benzyna ekstrakcyjna ... k膮piel + odplamiacze eksperymentalnie聽

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Du偶o benzyny ekstrakcyjnej. Moczy膰 kilka razy i zmienia膰 benzyn臋.. tak plama powinna zej艣膰 przwie ca艂kowicie...

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Niestety 2:0 dla budzika. Zmienia艂em benzyn臋 i moczy艂em prawie 24 godziny, efekt niestety 偶aden. R贸偶nicy nie wida膰. To jest pierwszy gol budzika. Drugi jest niestety gorszy. Zak艂adaj膮c w艂osa zahaczy艂em nim i przy wyjmowaniu ko艅c贸wka przesz艂a pomi臋dzy zwojami. Pr贸by naprawy tego doprowadzi艂y do sytuacji, 偶e w艂os jest do wyrzucenia. Ma kto艣 mo偶e na zbyciu w艂os do budzika Ruhla? Albo wie, gdzie mo偶na kupi膰 jaki艣 pasuj膮cy?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Taki w艂o艣 mozna uratowa膰, "prostuj膮c" go i odpowiednio uk艂adaj膮c zwoje.. Kiedy艣 walczy艂em z takim :) IMG_2738.thumb.JPG.c00fa9b8ac19238cbf638aa787a769e9.JPG

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Niestety tarcza to pole do eksperyment贸w... poka偶 dwa zdj臋cia prze i po ... poza tym jest sporo chemii do usuwania plam . Mo偶na pr贸bowa膰 Izopropanolem, wywabiaczami plam, acetonem itd... nie ma jednej odpowiedzi... trzeba to robi膰 ostro偶nie, ale mo偶na w znacznym stopniu usun膮膰 plamy .聽

A tu troche ciekawych babcinych sposob贸w ... to dzia艂a 馃槈

Skrobia ziemniaczana (m膮ka ziemniaczana)

Skrobia ziemniaczana obecna w ka偶dym domu pomo偶e usun膮膰 t艂uste plamy z drukowanych dokument贸w i innych no艣nik贸w papierowych. Posyp t艂ust膮 powierzchni臋 m膮k膮 ziemniaczan膮 i delikatnie przetrzyj mi臋kk膮 flanelow膮 szmatk膮. Je艣li plama nie zniknie natychmiast, mo偶esz powt贸rzy膰 procedur臋 ponownie, u偶ywaj膮c czystej skrobi. Jest dobrym adsorbentem, poch艂ania nie tylko t艂uszcz, ale tak偶e brud.

Terpentyna

Terpentyna pomo偶e skutecznie poradzi膰 sobie z problemem. Nadaje si臋 r贸wnie偶 do usuwania zaschni臋tych plam, ale tylko na grubym papierze. U偶yj go w nast臋puj膮cy spos贸b:

1. Podgrzej terpentyn臋, ale upewnij si臋, 偶e nie zagotuje si臋 po podgrzaniu.
  2. Nanie艣膰 niewielk膮 ilo艣膰 p艂ynu na zanieczyszczony obszar. Najlepiej u偶ywa膰 pipety.
  3. Umie艣膰 bia艂膮 czyst膮 serwetk臋 lub osusz na wierzchu.
  4. Prasuj 偶elazkiem, ustawiaj膮c temperatur臋 na minimum

Benzyna

Stare t艂uste plamy z papieru mo偶na usun膮膰 benzyn膮. Ten p艂yn doskonale rozpuszcza t艂uszcz i jest w stanie poradzi膰 sobie z brudem o dowolnej z艂o偶ono艣ci, ale w przypadku cienkich arkuszy lepiej nie u偶ywa膰 tej metody.

U偶yj benzyny ekstrakcyjnej lub aptecznej do usuni臋cia t艂uszczu. W聽sumie ciekawy spos贸b :

1. Wymieszaj benzyn臋 z proszkiem do z臋b贸w i bia艂膮 glink膮 (kaolin - znajdziesz d drogerii lub na allegro), aby uzyska膰 g臋st膮 zawiesin臋.
  2. Umie艣膰 arkusz papieru na p艂askiej powierzchni.
  3. Na艂贸偶 na ni膮 przygotowan膮 mieszank臋 nie grub膮 warstw膮.
  4. Pozostaw do wyschni臋cia na jeden dzie艅.
  5. Ostro偶nie usu艅 resztki mieszanki mi臋kk膮 flanelow膮 szmatk膮.

Powodzenia 馃槈

Ps. w艂os te偶 mo偶na naprostowa膰 dwoma pensetami 馃槈聽- nie trzeba si臋 poddawa膰 馃槈

Edytowane przez LESKOS

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

@mkl1 @LESKOS Dzi臋ki za rady i motywacj臋. To nie jest 艂atwe hobby, a ja nigdy nie grzeszy艂em cierpliwo艣ci膮.

W ka偶dym razie przynajmniej wszystkie ko艂a 艂adnie chodz膮. Tak偶e wyj膮wszy nieszcz臋sny w艂os, mechanizm chyba dobrze z艂o偶ony.

Co do tarczy, to aceton na waciku miejscowo pom贸g艂. Ale tylko taki w膮ski pasek 艣ci膮gn臋艂o, reszty nie chce ruszy膰. Na razie wrzuci艂em do benzyny. Wydaje si臋, 偶e aceton rozpu艣ci艂 lakier zewn臋trzny, to mo偶e benzyna b臋dzie mia艂a 艂atwiej...

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
3 godziny temu, cjareck napisa艂(-a):

ja nigdy nie grzeszy艂em cierpliwo艣ci膮.

Nie Ty jeden, ale Tobie starczy艂o cierpliwo艣ci na czytanie olbrzymiej ilo艣ci temat贸w i wykonanie streszczenia..聽聽

Ty nie masz cierpliwo艣ci? ....聽

to偶聽to absurd..聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Gor膮co jak cho.era i duszno , burze przechodz膮 co chwila...

zabra艂em si臋 za dwa czopy do wstawienia. Nie bior臋 takiej pracy, bo nie jestem zegarmistrzem, ale kolega marudzi艂 偶e nie ma gdzie wys艂a膰 , 偶e drogo itd... .

Zgodzi艂em si臋 cho膰 troch臋 pochopnie... bo jak wida膰 na pierwszym zdj臋ciu - do艣膰 niefortunne z艂amanie czop贸w (chyba przy majstrowaniu 馃槈) a do tego czop 0,4 i 0,3 mm ... trzy dni m臋czy艂o mnie jak to wszystko opanowa膰... ale jako艣 wysz艂o, 2,5 h i zrobione.

Niestety z艂ama艂em wiert艂o HSCO, a zwyk艂a HSS w dodatku "made in china" dala rad臋.

Mam pytanie czy s膮 jakie艣 inne zasady u偶ywania stali HSCO ? wiem 偶e jest du偶o bardziej krucha , ale ona nie chcia艂a nawet ugry藕膰 osi , a聽wiert艂a nowe z paczki ... spray聽do wiercenia, delikatnie, stal osi odpuszczona... co mo偶e by膰 przyczyn膮? Chyba 偶e jaki艣 podr贸by t臋pe ...馃き聽albo co ???

5543287A-A171-48BA-BACA-7CEC3FA83D7D_1_105_c.jpeg

B6BFA967-833B-4CDF-BEEC-A89D91F04A95_1_105_c.jpeg

ABF6043D-AAAF-46E1-BA74-22B174B946E5_1_105_c.jpeg

50674F7C-63B7-44D2-8989-AA2536DBE1C7_1_105_c.jpeg

3D4E89E9-DB21-4FF3-BE9D-68259A46748A_1_105_c.jpeg

C9AFC0D2-0CC7-468A-8C6F-145E87577003_1_201_a.jpeg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do czop贸w pow. o,3mm u偶ywam HSS, do mniejszych ( 0,2, 015mm ) tylko "w臋glikowe". Z w臋glikiem to trzeba bardziej ni偶 delikatnie, ka偶de drgni臋cie osi nawiercanej grozi z艂amaniem, a w臋glik trudno wyd艂uba膰... :)

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

HSCO to stal kobaltowa... zdecydowanie twardsza od HSS, a nie wiadomo czemu wiert艂o poleg艂o. Nawet nie chodzi o to 偶e p臋k艂o tylko nie chcia艂o "wgry藕膰 si臋" - to mnie ciekawi...聽聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Mo偶e聽 藕le zaostrzone? Albo niesymetrycznie... (?)

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Przy 0,3mm聽trzeba mikroskopu by tego dowie艣膰 馃槈聽, mo偶liwe ... mo偶e to wybrak . Kupione z drugiej r臋ki ...

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Kiedy艣 kupi艂em "kobaltowe", hmmm...................聽 z kraju kwitn膮cego ry偶u ( jak si臋 okaza艂o) - co trzecie chcia艂o wierci膰 :) teraz albo HSS albo "widia"

Podobno jedzie do mnie o艣 ze z艂amanym czopem od ko艂a zalotowego.... zobaczymy ????czy potrafi臋??

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Takie w艂a艣nie naprawia艂em i wiatraczek, z miniatury wiede艅skiej 13tki .聽

Spoko, tylko trzeba precyzyjnie odpu艣ci膰 馃槈聽a potem na wcisk, z tokarki ...

ABF6043D-AAAF-46E1-BA74-22B174B946E5_1_105_c.jpeg

50674F7C-63B7-44D2-8989-AA2536DBE1C7_1_105_c.jpeg

Dodatkowym problemem by艂o 偶e bolec blokady zalotu nie mie艣ci艂 si臋 pod zaciskiem i dobre 偶e si臋 wpasowa艂 idealnie w naci臋cie ...

Edytowane przez LESKOS

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

A ko艅c贸wka o艣ki przed wierceniem zosta艂a odpuszczona?

OK. Razem pisali艣my.:)

Edytowane przez dziadek

Ka偶dy stary cz艂owiek ma swoj膮 histori臋 i pow贸d, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomy艣l o tym, zanim mnie os膮dzisz.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tak jak pisa艂em , tak oczywi艣cie .w sumie a偶 4 razy poprawia艂em .聽

Kupi艂em niedawno palnik proxxona - jest bardzo precyzyjny i daje do 1200-1300 stopni . Polecam聽

Zrzut ekranu 2023-08-19 o 21.33.25.png

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Teraz, LESKOS napisa艂(-a):

Tak jak pisa艂em , tak oczywi艣cie .w sumie a偶 4 razy poprawia艂em .聽

Kupi艂em niedawno palnik proxxona - jest bardzo precyzyjny i daje do 1200-1300 stopni . Polecam聽

Zrzut ekranu 2023-08-19 o 21.33.25.png

Mam od kilku lat i jestem zadowolony :)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Godzin臋 temu, LESKOS napisa艂(-a):

Przy 0,3mm聽trzeba mikroskopu by tego dowie艣膰 馃槈聽, mo偶liwe ... mo偶e to wybrak . Kupione z drugiej r臋ki ...

殴le zaostrzone !聽

Twierdz臋 to z praktyki - zawodowo, to u偶ywam wi臋ksze wiert艂a, ale na wi臋kszym, to odrazu wida膰. Wi臋c cz艂owiek si臋 zastanawia , jak to mo偶liwe - nowe wiert艂o, a t臋pe ( 藕le zaostrzone )聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Te偶 tak podejrzewam 偶e to odrzuty jako艣ciowe ... dobre wiert艂a te偶 produkuj膮 w Baildonie w Katowicach w sklepie firmowym mo偶na kupi膰 , ale ceny... s膮 po prostu drogie .

Gdyby kto艣 potrzebowa艂 ...

https://wiertla.pl/wp-content/uploads/2021/04/katalog_BHH_2021.pdf

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Sprawa budzika wygl膮da nast臋puj膮co: tarcza bez zmian. Kupi艂em izopropanol i troch臋 spr贸bowa艂em (zaczynaj膮c oczywi艣cie od miejsca niewidocznego) efekty s膮 pozytywne, ale niestety jest to zbyt desktrukcyjne dla papieru. Benzyna i m膮czka ziemniaczana nie pomog艂y.

W艂os powoli uk艂adam, ale to m臋cz膮ce zaj臋cie.

Nie mniej jednak znalaz艂em drugi taki sam budzik z rozwalon膮 spr臋偶yn膮, kupi艂em jako dawc臋 cz臋艣ci, mam nadziej臋 w przysz艂ym tygodniu przyjdzie. Podmieni臋 tarcz臋 i w艂os i tyle. Potem mo偶e pobawi臋 si臋 dalej.

Sprawdzi艂em wczoraj mechanizm budzenia i ku mojemu zaskoczeniu zmontowa艂em go poprawnie, bo zadzwoni艂 ;) I to nie od razu po nakr臋ceniu spr臋偶yny, ale po ustawieniu wskaz贸wki budzenia. Zatem ju偶 tylko 2:1 dla budzika. Nie mniej jednak m艂oteczek uderza tylko w jeden dzwonek. Moja 呕ona m贸wi, 偶e mia艂a w domu rodzinnym stary budzik z dwoma dzwonkami i te偶 m艂oteczek uderza艂 tylko w jeden. Naprawd臋 tak to by艂o robione, czy musz臋 jeszcze co艣 pokombinowa膰 w tej kwestii? Budzik wygl膮da艂 tak:

2f8b32bf4a38ba8c7fe0370036a9

Edytowane przez cjareck

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
8 godzin temu, cjareck napisa艂(-a):

uderza艂 tylko w jeden

A szczelina w obudowie jest symetryczna i ma tak膮 szeroko艣膰, 偶eby dwa dzwonki obija膰?聽

Budzik贸w nie rozbiera艂em od dzieciaka,聽 nie pami臋tam jak tam by艂o..聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Nie wiem jak w tym przypadku, ale cz臋sto , trzeba poprostu lekko wygi膮膰 pr臋cik m艂oteczka. Jednak trzeba to zrobi膰 umiej臋tnie - tz. u偶y膰 dw贸ch szczypiec. Jedne trzymaj膮 pr臋t m艂oteczka, a drugimi ( tu偶 obok ) robimy lekkie ugi臋cie.聽

Bo domy艣lam si臋, 偶e to na z艂o偶onym mechanizmie, gdy偶 tak jest poprostu najlepiej, ale ryzykuje si臋 z艂amanie czop贸w osi m艂oteczka.聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.