pk_kamil 7281 #101 Napisano 9 Sierpnia 2019 Hehehe dobre rozwiązania. Takie... po partyzancku. Sprawdzę... Dzięki za info:) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 47261 #102 Napisano 26 Marca 2020 Spinnaker Cahill SP-5042-02 1 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #103 Napisano 19 Czerwca 2020 Piękne zdjęcia makro zachęciły mnie do sięgnięcia do sakiewki. Teraz pora poćwiczyć. Pierwsze wprawki. Prosto z ręki, bez doświetlania. Bez cropa. Jazda na żywioł. Niestety, żeby to zrobić dobrze, to trzeba się najpierw trochę przygotować. I dokupić sanki. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grawermen 532 #104 Napisano 19 Czerwca 2020 Super fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #105 Napisano 19 Czerwca 2020 5 minut temu, Grawermen napisał: Super fotki Dzięki. Jest sporo niedociągnięć. Że chociaż wspomnę o ziarnie, jakie matryca Sony szczodrze generuje na ISO 800 😬 Do ogarnięcia w przyszłości. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosmonaut78 130 #106 Napisano 20 Czerwca 2020 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kindybal 1873 #107 Napisano 20 Czerwca 2020 Z ręki i sr/fonem: 2 Ball, Eterna, JeanRichard 1681, CyS, Glycine, Damasko, ChWard, Epos, Herbelin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #108 Napisano 23 Czerwca 2020 Jeszcze kilka prób. Tym razem już ze statywu, ale dalej z dość słabym światłem i na dość wysokim ISO i niskiej przysłonie. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grawermen 532 #109 Napisano 23 Czerwca 2020 Ośmiornica pięknie uchwycona - brawo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smycel 4773 #110 Napisano 24 Czerwca 2020 Ja od jakiegoś czasu praktycznie wszystkie zdjęcia robię obiektywem makro - tylko nie zawsze z małej odległości. Tutaj jakieś przykłady jak to wychodzi 5 Instagram WIS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #111 Napisano 24 Czerwca 2020 20 minut temu, Smycel napisał: Ja od jakiegoś czasu praktycznie wszystkie zdjęcia robię obiektywem makro - tylko nie zawsze z małej odległości. Tutaj jakieś przykłady jak to wychodzi Fajne zdjęcia. I obiekty do fotografowania bardzo wdzięczne. 🤩 Nie mam obiektywu makro i używam pierścieni. Trochę ciężko i trochę ciemno - ale to fajna zabawa i w wolnych chwilach będę coś czasem robił i tu wrzucał. Mam nadzieję, że inni też. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #112 Napisano 5 Lipca 2020 (edytowane) Dzisiaj zabawa w makro z nowym Airmanem od Glycine 😀 Edytowane 5 Lipca 2020 przez Perpetuum Mobile 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #113 Napisano 17 Lipca 2020 Kilka makro-fotek moich radzieckich staruszków i Atlantica Varldsmastarura 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wanderer1975 795 #114 Napisano 23 Lipca 2020 Zabawa ze starseekerem 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkamil 511 #115 Napisano 23 Sierpnia 2020 Longines Conquest Heritage A to dla porównania, macro z komórki 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #116 Napisano 23 Sierpnia 2020 Piękny zegarek. Fajne zdjęcia. 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #117 Napisano 24 Sierpnia 2020 Bardzo fajne foty, Panowie. Perpetuum Mobile, jak sprawują się pierścienie ? Nie zauważyłeś spadku kontrastu i ogóolnego pogorszenia jakości obrazu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #118 Napisano 24 Sierpnia 2020 2 godziny temu, cyklotymik napisał: Perpetuum Mobile, jak sprawują się pierścienie ? Nie zauważyłeś spadku kontrastu i ogóolnego pogorszenia jakości obrazu ? Dzięki za miłe słowa. 😊 Pierścienie sprawują się... dobrze. Jeżeli chodzi o jakość obrazu to jest jak najbardziej OK i pod tym względem pierścienie na pewno są dużo lepsze niż dodatkowe lupy/szkła zakładane na obiektyw. Ponieważ nie ma tam żadnej optyki, to jakość obrazu jest niepogorszona. Przynajmniej ja nie widzę żadnej różnicy. Wady zauważam następujące: 1. Rozmiar i ciężar - razem z pierścieniami i obiektywem aparat jest niewyważony i ustawienie go na jakimś mniejszym statywie jest trudne, bo przód aparatu znacznie ciąży. 2. Światło - mam aparat i obiektyw prawie najgorszy z możliwych do makrofotografii (obiektyw z dużym uniwersalnym zoomem, oczywiście kosztem jakości odwzorowania i kosztem jasności oraz aparat Sony A65 z półprzeźroczystym lustrem - co ma swoje zalety, ale niekoniecznie przy makrofotografii, bo traci się światło. do tego matryca w tym aparacie bardzo kiepsko radzi sobie przy ISO wyższym niż 800-1600. Jak się do tego dołoży jeszcze dodatkową utratę światła na pierścieniach, to zazwyczaj muszę robić zdjęcia na najszerzej otwartej przysłonie, co kończy się minimalną głębią ostrości. A głębia ostrości to w makro kluczowy czynnik udanego zdjęcia. 3. Elektronika - te pierścienie przenoszą komunikację między aparatem i obiektywem, ale od czasu do czasu jakieś elektroniczne chochliki się pojawiają i jakby "resetują" ustawienia. Nie wiem z czego to wynika, ale kiedy się przytrafia w trakcie fotografowania, to potrafi być irytujące. Przy takim "chochliku" nie trzeba nic odpinać ani włączać/wyłączać, wystarczy na nowo wyregulować ostrość, ale to mimo wszystko denerwujące. Są też i zalety: 1. Cena - pierścienie są nieporównanie tańsze od sensownych obiektywów makro 2. Możliwość stosowania z różnymi obiektywami 3. Możliwość uzyskania naprawdę dużych powiększeń oraz możliwość dopasowania powiększenia przez wybór jednego lub kilku pierścieni - w zależności od aktualnych potrzeb. 4. Brak dodatkowych zniekształceń obrazu Doradzam kupować pierścienie z komunikacją pomiędzy aparatem i obiektywem oraz żeby kupić pierścienie z metalowymi gwintami, bo są też całe plastikowe. Patrząc jak się je zakłada i ściąga, to plastikowym gwintom nie wróżę długiego życia. Że nie wspomnę o pyleniu plastikiem do środka aparatu i na optykę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #119 Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) . Edytowane 16 Stycznia 2021 przez cyklotymik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkamil 511 #120 Napisano 24 Sierpnia 2020 Takie odwzorowania to chyba tylko z mieszkiem do makro z czasów fotografii analogowej. Nie wiem, czy coś takiego funkcjonuje w cyfrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #121 Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) . Edytowane 16 Stycznia 2021 przez cyklotymik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 68205 #122 Napisano 24 Sierpnia 2020 Piękne zdjęcia. I od razu w przypadku ziarnka maku widać podstawowy problem pojawiający się przy takich dużych powiększeniach, czyli głębia ostrości. Praw fizyki się tak łatwo nie przeskoczy. Widziałem kiedyś rozwiązanie tego problemu w postaci opcji programowej w obróbce w Photoshopie. Autor zrobił kilka zdjęć, przy każdy ustawiając ostrość na inny punkt i potem skorzystał w Photoshopie z funkcji składającej tych kilka zdjęć w jedną fotografię z prawidłową ostrością całego obiektu. Efekt końcowy był bardzo udany. To była jedna funkcja robiąca całe złożenie automatycznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość cyklotymik #123 Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) . Edytowane 16 Stycznia 2021 przez cyklotymik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 10291 #124 Napisano 4 Września 2020 Foty nie dzisiejsze ale wyszło całkiem spoko więc wstawiam: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68771 #125 Napisano 4 Września 2020 Całkiem przyzwoite wykończenie tego zegarka. Foty też mogą być 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach