Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Hubert, gratuluję bobera. Niech gryzie moje oczy jak najczęściej. 🤓 

Przecież już gratulowałeś mojej żonie, w lipcu. Naprawdę chciałaby mieć ten zegarek w rozmiarze 36mm. Może ktoś, coś o srebrnej, nowej 36mm??? Ten nie jest noszony, leży od momentu zakupu w pudełku. Chętnie wymieni na mniejszy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 41 mm to dla żony zamawialiscie?  Wydaje się ogromny jak na kobiecą witkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, facecik napisał(-a):

Przecież już gratulowałeś mojej żonie, w lipcu. 

Stary już jestem... 😅

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, wieloryb napisał(-a):

Te 41 mm to dla żony zamawialiscie?  Wydaje się ogromny jak na kobiecą witkę...

Niestety tak. Wtedy nie było jak porównać. Przymierzyć tym bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Masz w drugim poście powyżej swojego, Kolego;)

Złote wskazowki

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, facecik napisał(-a):

Niestety tak. Wtedy nie było jak porównać. Przymierzyć tym bardziej.

No znamy ten ból. Tylko ja zamówiłem 31 i 36mm. , Bo 41mm z kajdanem od 21mm to nawet na moim 18,5cm wygląda ma spory..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Złote wskazowki

Czy w tym modelu są ze złota? Nie wnikałem, ale kolor się zgadza👍

6 minut temu, wieloryb napisał(-a):

No znamy ten ból. Tylko ja zamówiłem 31 i 36mm. , Bo 41mm z kajdanem od 21mm to nawet na moim 18,5cm wygląda ma spory..

No jest spory, ale 40mm sub wygląda na większy. Sam się zdziwiłem, bo niby większa tarcza i rozmiar w tym OP, a jednak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Tom87 napisał(-a):

Szkoda że moja nie ma, w kruku mi mówią, że będzie za ok 7 lat;) btw ciekawe skąd ta pewność u sprzedawcy, że akurat 7 

Bo jak mówili 5 to nie kupowałeś na wtórnym więc poszła prośba żeby dokręcić Ci śrubę…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Wszystkie Rolexy (w tym stalowe Professionale) mają indeksy i wskazówki wykonane ze złota w odpowiednim kolorze.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

...

👍 Nosiłbym z dumą.  

11 minut temu, memento mori napisał(-a):

Wszystkie Rolexy (w tym stalowe Professionale) mają indeksy i wskazówki wykonane ze złota w odpowiednim kolorze.

Myślałem, że tylko profesjonale i złote. 

Dzięki za info. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, desmo napisał(-a):

Bo jak mówili 5 to nie kupowałeś na wtórnym więc poszła prośba żeby dokręcić Ci śrubę…

Na Chrono OP czarny i srebrny zleciały z 45-50k na ok 38, mogliby już zadzwonić, bo zarobek mi się kurczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy patrzy na to co go interesuje :) 

nie martw się @Dr.pepper zadzwonią .. w końcu,  

trzymam kciuki bo sam czekam :)  

Milgausy zaczynają się  od 38 k - 40 - 44 k  

Mnie interesuje Explorery II "chuda GMT" 40 mm od około 35 k, , UE od około 38-40- 42 k w górę. Te prawie najnowsze 21xxxx na kalibrze 3187 od 38k - 40 k . Ultra najnowsze 22xxxx 42 mm caliber 3285 od 51-55 k. 

Poczekam jeszcze :)

@facecik  kolorystycznie 41mm to taki klasyk klasyków. Jasna koszula, prawie do wszystkiego :)  

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na portalach wisi sporo rolków z dopiskiem „odebrany w kruku we wrześniu/październiku 2022”, chyba jednak wizja prezesa o kierownikach odsiewających fliperow nie działa. Ciagle mnie zastanawia po tym wywiadzie jak to działa, czy gdy kierownik oceni klienta jako flipera ma możliwość oznaczyć gościa w systemie z dopiskiem „tego nie obsługujemy” ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już po dwóch głębszych więc…

Mnie w salonie w Katowicach sami nakłaniali do odsprzedaży na wtórnym.

widzieli że się ch*ja znam, „przyszedł taki w jeansach i koszulce, ma kasę myśli że kupi” i jak już się skończyli ze mnie śmiać. 
objaśnili mi jak to działa, ze prędzej kupię na wtórnym.
 Podczas wpisania mnie listę w polu stały klient - wpisali dotychczasowe  zakupy zegarkowe. Na moje pytanie dlaczego tak - odpowiedzieli szybciej dostaniesz Expa II.

Tu cytuje dalej „jak się panu nie spodoba rolex może zawsze Pan sprzedać na wtórnym z zyskiem i wrócić po kolejnego, inni klienci tak robią, że zamawiają po 2-3 nawet 5 i zaraz sprzedają, mają dzięki temu historie zakupową i szybciej dostają kolejne” 

To jest (prawie) dosłowny cytat rozmowy z początku 2021 roku. Katowice Silesja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SPS napisał(-a):

widzieli że się ch*ja znam, „przyszedł taki w jeansach i koszulce, ma kasę myśli że kupi” i jak już się skończyli ze mnie śmiać. 
 Podczas wpisania mnie listę w polu stały klient - wpisali dotychczasowe  zakupy zegarkowe. Na moje pytanie dlaczego tak - odpowiedzieli szybciej dostaniesz Expa II.

Tu cytuje dalej „jak się panu nie spodoba rolex może zawsze Pan sprzedać na wtórnym z zyskiem i wrócić po kolejnego, inni klienci tak robią, że zamawiają po 2-3 nawet 5 i zaraz sprzedają, mają dzięki temu historie zakupową i szybciej dostają kolejne” 

prawie dosłowny, w pełni oddaje ich podejście do sprawy. 
ponadto przy wpisie, za zakup Tudora /bo to równolegle było/ dostaliśmy 3k pln do wykorzystania na biżuterię. Niestety nie na inny zegarek, bo aż dopytałam 😆 ale z zachętą do budowania historii zakupów w sklepie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tom87

Odkąd przystąpiłem do R. 

To z czasem widzę taki schemat

1. Żeby salon stał się autoryzowanym sprzedawcą Rolexa musi spełnić wymagania Rolexa. (Wysoka sprzedaż + wygląd salonu).

2. AD żeby utrzymać status sprzedawcy Rolexa, robią co mogą żeby sprzedawać dużo. 

3. Z pomocą przychodzi marketing.  Czyli zegarki Rolex są tak pożądane że czeka się w kolejce, popyt przewyższa podać, itd itp. Otoczka, bajera, cena i klient docelowy gotowy.  Luxus panie. 

4. Na końcu jest właśnie taki kolekcjoner, entuzjasta zegarkowy, który chyba wie więcej o tych zegarkach niż sam sprzedawca. Ale nie za wiele o marce i jak to działa.  Dostaje na twarz listę, rynek wtórny.

5. korzystają fliperzy i osoby z historią zakupową którzy czekają krócej i wrzucają zegarki na wtórny. 

Co się zmieniło od 2021 kiedy ceny szybowały? do dzisiaj Wszyscy wiemy.

Wojna, pandemia, Chiny się zamknęły, nastroje klientów. Rolex stracił dwa główne rynki zbytu w Azji, Rosję i Chiny. Ceny zaczęły spadać w marcu 2022.  Do tego niepewność na rynku spowodowała że ludzie zaczęli sprzedawać swoje rolexy, bo wolą mieć kasę na niepewny czasy. Słuchałem ostatnio kanału Federico talks watches na YT, podobno w usa jest taka wyprzedaż że już pewnych modeli nie przyjmują do odsprzedaży. 

Na chrono ceny jak widać. pewne modele już  blisko cen retail.  Do naszego pięknego kraju jeszcze korekta cen nie dotarła.

Czy coś się zmieni? 

nie wiadomo bo w ciągu dwóch lat zmiany były tak duże że chyba nic nie jest pewne. 

Z punktu kupującego dla siebie wygląda że trwa odwilż. Dla fliperów no cóż. 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, SPS napisał(-a):

Czyli Kruk, wbrew temu co oficjalnie mówi jego prezes, sam tworzy i wspiera mechanizm spekulacyjny… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, SPS napisał(-a):

@Tom87

Odkąd przystąpiłem do R. 

To z czasem widzę taki schemat

1. Żeby salon stał się autoryzowanym sprzedawcą Rolexa musi spełnić wymagania Rolexa. (Wysoka sprzedaż + wygląd salonu).

2. AD żeby utrzymać status sprzedawcy Rolexa, robią co mogą żeby sprzedawać dużo. 

3. Z pomocą przychodzi marketing.  Czyli zegarki Rolex są tak pożądane że czeka się w kolejce, popyt przewyższa podać, itd itp. Otoczka, bajera, cena i klient docelowy gotowy.  Luxus panie. 

4. Na końcu jest właśnie taki kolekcjoner, entuzjasta zegarkowy, który chyba wie więcej o tych zegarkach niż sam sprzedawca. Ale nie za wiele o marce i jak to działa.  Dostaje na twarz listę, rynek wtórny.

5. korzystają fliperzy i osoby z historią zakupową którzy czekają krócej i wrzucają zegarki na wtórny. 

Co się zmieniło od 2021 kiedy ceny szybowały? do dzisiaj Wszyscy wiemy.

Wojna, pandemia, Chiny się zamknęły, nastroje klientów. Rolex stracił dwa główne rynki zbytu w Azji, Rosję i Chiny. Ceny zaczęły spadać w marcu 2022.  Do tego niepewność na rynku spowodowała że ludzie zaczęli sprzedawać swoje rolexy, bo wolą mieć kasę na niepewny czasy. Słuchałem ostatnio kanału Federico talks watches na YT, podobno w usa jest taka wyprzedaż że już pewnych modeli nie przyjmują do odsprzedaży. 

Na chrono ceny jak widać. pewne modele już  blisko cen retail.  Do naszego pięknego kraju jeszcze korekta cen nie dotarła.

Czy coś się zmieni? 

nie wiadomo bo w ciągu dwóch lat zmiany były tak duże że chyba nic nie jest pewne. 

Z punktu kupującego dla siebie wygląda że trwa odwilż. Dla fliperów no cóż. 

Uważaj żeby przez ten twój post salonu w Katowicach nie zamknęli albo części personelu nie zwolnili. I co wtedy koledzy/klienci ze Śląska zrobią? Do Krakowa będą mieć wtedy chyba najbliżej 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie generalizujmy  bo chyba nie ma do tego podstaw? Ja się raczej nie spotkałem z takimi treściami jak cytowane przez SPS więc może kwestia pracownika/salonu a nie stanowiska firmy ;)

Teraz, beniowski napisał(-a):

Do Krakowa będą mieć wtedy chyba najbliżej 🤣.

Tu i tak trafia mniej zegarków niż na slask :D gabloty niby pełne a telefonowac im sie nie chce 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@desmo 

Prezes Kruka w wywiadzie musi być transparentny i poprawny. Na rynku są ludzie którzy mają pieniądze, ale nie orientują zbyt dobrze w temacie Rolexa. Takie stanowisko musi być w wywiadzie, bo jak by to wyglądało prawda? Co by pomyśleli ludzie którzy nigdy w Rolexie nie byli? :) 

Oczywiście, nie każdy punkt AD tak działa.

Niestety takie sytuacje z tego co już zdążyłem rozpoznać temat, zdarzają się niestety wszędzie, Kruk KAtowice to nie jest jakiś wyjątek ale też nie reguła.

Jednak te punkty AD, które prowadzą taką grę to nie zdziwiłbym się jakby sami operowali na wtórnym.

@beniowski 

hehe myślę że nic im nie grozi, spokojnie.

Na tym foum są osoby, które mają inne doświadczenia z tym salonem, bez historii zakupowej po roku odbierali swoje Korony :)  

@e; Myślę że przez mój post pomyślą "a ten gnojek będzie jeszcze rok czekał, nie dzwoń do niego, niech czeka mądrala jeden" :D:D:D 

@Jan

na Tytanicu też grali do końca. 

Luksus, i wyłączność proszę Pana, mała dostępność, popyt przewyższa podaż,  musi Pan czekać. I nie chce im się z telefonować :) 

I Pan czeka :) 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, facecik napisał(-a):

Proszę, już zamieszczałem kiedyś. Bardzo fajny zegarek.

Żona chętnie wymieniłaby na 36mm, na identyczną wersję, nową. Jak się nie uda, za jakiś czas przejmuję go.

U mojej żony 31mm leży idealnie ale ma drobny nadgarstek. 36 mm kupuje dla siebie. Może też takie 31 mm by podeszło żonie ?

7C3CFA93-94F0-435F-83FF-5641D1C1CD5D.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny, ale mieli jakiś mały rozmiar gdy się zapisywała, tylko że zupełnie jej nie podchodził - miał dziwne proporcje, to mogło być nawet coś mniejszego (28mm, chyba). Był od ręki. Spokojnie, to żonine OP będzie wkrótce moje🙂

Żona lubi jednak większe rozmiary. Ma pilota 36mm i bardzo jej ten rozmiar podchodzi (i Tanka XL).

7 minut temu, nixon111 napisał(-a):

U mojej żony 31mm leży idealnie ale ma drobny nadgarstek. 36 mm kupuje dla siebie. Może też takie 31 mm by podeszło żonie ?

7C3CFA93-94F0-435F-83FF-5641D1C1CD5D.jpeg

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem nasza rodzima gapa nie poddaje sie trendom. Kurs zlotego do euro zmierza w kierunku 4,7, tymczasem w Kruku siegnal 5,0 (na Pepsi i Batmanie) oraz 5,1 (na Sprite).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurs w zależności od modelu? Świetny pomysł. 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tymczasem nasza rodzima gapa nie poddaje sie trendom. Kurs zlotego do euro zmierza w kierunku 4,7, tymczasem w Kruku siegnal 5,0 (na Pepsi i Batmanie) oraz 5,1 (na Sprite).

To po ile na dzień dzisiejszy jest Pepsi?
Nie mylisz kursu złotego z podwyżką Rolexa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi