Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Dr.pepper napisał(-a):

Albo ludzie w innych krajach kłamią, albo w Polsce jest wyjątkowo ciężko doczekać Rolexa

jeśli to prawda chociaż po części to znaczy że Rolex zaczął walczyć o utrzymanie się na wodzie a przynajmniej o nie wytracenie prędkości bo wpłynął jak reszta świata w sztorm. 

Jak chodzi o same ceny Roleksów to zauważmy że takich wzrostów jak w ostatnich 20-30 latach jeszcze nie było i to tak samo na wtórnym jak i pierwotnym a już ostatnie 2 lata były apogeum. 

Miało na to wpływ kilka czynników, z tych najważniejszych to;

- nadpodaż pieniądza (przez pandemię ludzie nie podróżowali po świecie i wakacje, nadwyżkę wydawali m.in. na dobra luksusowe)

- ograniczona produkcja, popyt przewyższał podaż (oficjalnie) 

- ogromne zaufanie do Rolexa podobnie jak do AP i Patek 

- przez ostatnie 2 lata występował niepochowany efekt Veblena - pomimo rosnących cen na rynku wtórnym rósł popyt i tak w koło. 

I nagle mamy załamanie, które zaczęło się mniej więcej w marcu, o którym zaczęło się dyskutować w maju.

Ogólnie światowo w skrócie,

- ceny akcji czołowych firm sektora luksusu spadają,

- klienci wstrzymują wydatki (przynajmniej cześciowo),

- wyceny luksusowych marek zmieniają trendy

- obserwujemy stagnację na rynkach Azjatyckich (głównie Chin) 

- wojna na Ukrainie zaczyna odbijać się czkawkom wszystkim poprzez kolejne sankcje i strach przed rozlaniem wojny na inne kraje,

Być może załamanie na rynku Rolex , czy Patek jest zapowiedzią szerszego kryzysu? 

Z punktu naszego kraju Polski;

- Inflacja,

- rosnącą ceny żywności (ok 15%) , drożeje transport (ponad 20%) , ceny energii i gazu szybują po średnio 50%), 

- do tego polityka banków  i RPP, ciągle podnoszą stopy procentowe, końca nie widać. 

Wpływa to negatywnie na nastroje i ludzie ograniczają wydatki - szczególnie na dobra luksusowe.

Wracając jeszcze do Chin, załamanie szczególnie w USA pokryło się mniej więcej z kwietniem 2022 kiedy po raz kolejny rząd Chin, wprowadził restrykcje w kraju, objął izolacją obywateli, pandemia powróciła.  Do tego od marca wojna na Ukrainie od końca lutego, skokowo postępuje inflacja, a banki na całym świecie podnoszą stopy procentowe, które wpływają na to że ludzie oszczędzają bo są niepewni co będzie się działo zimą. 

Nie wiadomo jak długo to wszystko potrwa ludzie intuicyjnie wyczuwają że należy oszczędzać. 

A kiedy ludzie oszczędzają, wstrzymują wydatki też na dobra luksusowe, to spekulanci nie mają gdzie sprzedawać, ceny na takim rynku wtórnym zaczynają spadać żeby cokolwiek sprzedać, w efekcie modele które jeszcze rok / dwa lata temu były nieosiągalne znowu pojawią się na witrynach sklepów. 

Poza Chinami jest jeszcze Rosja, które stając się wyłączoną z obiegu światowego poprzez sankcje, spowodowało to  że dobra luksusowe utraciły dwa potężne rynki zbytu. 

Dobra luksusowe tracą więc na wycenie, a masowy popyt który wywindował ceny na rynku wtórnym o 200-300% ceny retail zwyczajnie spada. 

Bo w obliczu tylu negatywnych czynników rynkowych, ludzie najzwyczajniej na świecie zaczynają się martwić o przyszłość i schronienie i czy pieniędzy im wystarczy na dobra bardziej podstawowe.  Ludzie widzą że pieniądze zarabiane dzisiaj jutro są mniej warte. 

W związku z powyższym USA jako kolejny duży rynek zbytu na dobra luksusowe może właśnie doświadczać sytuacji że Rolex tracąc z jednej strony Chiny i Rosję,  został z nieplanowaną nadwyżką zegarków których nie sprzeda na tych rynkach w najbliższych miesiącach.  Dodatkowo to wycena na wtórnym spada,  w związku z tym Rolex musi zacząć sprzedawać to co nie trafia na rynki Azjatyckie.

A to co się nie sprzeda, zacznie trafiać do Europy za jakiś czas.  :D  

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPS ceny Rolka u AD wcale jakoś nie poszły. Zerknij co się stało u Omegi. Tam ceny poszybowały z prędkością świata. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SPS ceny Rolka u AD wcale jakoś nie poszły. Zerknij co się stało u Omegi. Tam ceny poszybowały z prędkością świata. 

Jednak trochę poszły, w zeszłym roku płaciłem za GMT niecałe 43k, obecnie na metce 50k. Sub ND - 36k, dzisiaj chyba już 43k.
Podwyżki w Omedze podobne.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętasz jak to wyglądało w euro️Bo ja nie. A mogła być mniejsza różnica. 

Ten rok jest "specyficzny". Ale patrząc na przestrzeni powiedzmy 5 lat to ceny nie rosły jakoś drastycznie.  Z tego co pamiętam GMT kosztował w 2017r około 35. Teraz 50. A jak popatrzysz np. na Moona to tam jest chyba 100% w górę w tym okresie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.10.2022 o 20:56, Dr.pepper napisał(-a):

Albo ludzie w innych krajach kłamią, albo w Polsce jest wyjątkowo ciężko doczekać Rolexa

Nie. Nie kłamią. W przypadku USA mamy zjawisko występowania różnych AD w przeciwieństwie do jedynego dystrybutora w PL. Nie wiem osobiście czy nie lepiej czekać tak jak u nas gdzie Centrala decyduje o sprzedaży, aniżeli wprost usłyszeć że nie sprzedamy Ci zegarka zanim nie kupisz od nas biżuterii za ileś tam pieniędzy lub wprost dajesz w łapę kierownikowi salonu i wtedy łaskawie Ci sprzedamy GMT lub Submarinera. Więcej na ten temat mogą powiedzieć forumowicze którzy mieszkają/mieszkali za oceanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano zgadza się.  Omega zaliczyła jakoś tak ze  2 albo nawet 3 podwyżki patrząc  od początku 2021 (zaraz po podwyżkach roxowych była pierwsza). 
moj rolek (na którego czekam) zaliczył jedną podwyżkę- jak dobrze pamiętam jakoś z okolic 8300 EUR do teraz chyba 9100 EUR ? Procentowa to jakieś 9% podwyżki. 
Tylko że EUR się jeszcze umocniło w ciągu ostatniego półtora roku , Złotówka osłabła. 
 Ktoś pamięta ceny Omeg z początku 2021? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, SPS said:

Ktoś pamięta ceny Omeg z początku 2021? 

Moja trzysetka w marcu 2021 kosztowała na metce 23,5 k minus 15-18% rabatu (zależnie od humoru sprzedawcy ;) )

Obecnie identyczna wersja 28,9 k, rabatu max 10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, logann napisał(-a):

Moja trzysetka w marcu 2021 kosztowała na metce 23,5 k minus 15-18% rabatu (zależnie od humoru sprzedawcy ;) )

Obecnie identyczna wersja 28,9 k, rabatu max 10%

tak właśnie mi się coś kojarzyło okolice 22-23 k +/- 

Później poszło chyba na 24-25 k? później złote podrożały i pamiętam że jeszcze zdążyłem odebrać zieloną SMP 300 w ostatnim tygodniu sierpnia. Po 1 września znowu podnieśli ceny.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dobrze pamiętałem, że Omega z cenami poszybowała. Co prawda dla mnie to bez znaczenia, bo z obecnej gamy modelowej żaden zegarek mi się nie podoba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMP300 bardzo skoczyła po zmianie modelu - poprzednia miała na metce 15k, aktualna już prawie 28
W Rolexie stosunkowo dużo podrożał ExII - też po zmianie modelu - ale znacznie mniej niż Omegi.
Rolexy są jednak już nieadekwatnie drogie więc wielkie podwyżki trudno wprowadzać a Omega ciągle konkurencyjna w kategorii cena/jakość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Czyli dobrze pamiętałem, że Omega z cenami poszybowała. Co prawda dla mnie to bez znaczenia, bo z obecnej gamy modelowej żaden zegarek mi się nie podoba. 

Z tak różnorodnej bazy modelowej, nic byś dla siebie nie znalazł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

A pamiętasz jak to wyglądało w euro️Bo ja nie. A mogła być mniejsza różnica. 

Ten rok jest "specyficzny". Ale patrząc na przestrzeni powiedzmy 5 lat to ceny nie rosły jakoś drastycznie.  Z tego co pamiętam GMT kosztował w 2017r około 35. Teraz 50. A jak popatrzysz np. na Moona to tam jest chyba 100% w górę w tym okresie. 

Tu masz historię cen: Rolex Retail Price List 2022 (Price Increase) - Millenary Watches

Oczywiście Omega zdrożała więcej, ale imo wciąż "proporcjonalnie" jest daleko od Rolexa.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, sanik napisał(-a):

Z tak różnorodnej bazy modelowej, nic byś dla siebie nie znalazł?

Z obecnej nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie sondujące - widujecie może ostatnio OP 41 podczas wizyt w Kruku?

Kiedys na tym forum wyczytałem, że przed świetami dostawy z R są wyraźnie hojniejsze, to zazwyczaj reguła czy zbieg okoliczności ? 
Miłego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Żeby Kruk dostał jakieś większe dostawy od Rolexa to nie wiem co by się musiało stać, chyba jakaś wojna albo epidemia. 🤡

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, memento mori napisał(-a):

Nie. Żeby Kruk dostał jakieś większe dostawy od Rolexa to nie wiem co by się musiało stać, chyba jakaś wojna albo epidemia. 🤡

Ryan Gosling Lol GIF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy na model Oyster Perpetual Air-King  można się zapisać w PL ? Jeśli tak to jaki jest średni czas oczekiwania ?

i jeszcze jedno pytanie, za miesiąc lecę służbowo do Dubaju, jakie tam panują zasady zakupu zegarków R ?
Czy zegarki z tamtych rejonów są takiej samej jakości jak europejskie (gdzieś czytałem na grupie że w tamtych rejonach zegarki R wykonane są trochę inaczej…)

Czy jak kupię zegarek w Dubaju (dla siebie) to muszę płacić Cło i VAT ?

Edytowane przez Rolex2023

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce na AK się nie zapiszesz. Z tego co słyszałem w zegarkach dla Arabów do stali dodają odrobinę piasku z Sahary. 😆

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Rolex2023 napisał(-a):

... Czy zegarki z tamtych rejonów są takiej samej jakości jak europejskie (gdzieś czytałem na grupie że w tamtych rejonach zegarki R wykonane są trochę inaczej…)

...

Naprawdę sadzisz, że Rolex produkuje różnej jakości zegarki w zależności od kraju przeznaczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

W Polsce na AK się nie zapiszesz. Z tego co słyszałem w zegarkach dla Arabów do stali dodają odrobinę piasku z Sahary. 😆

Piasek jest w każdym nowym Rolku w bransolecie Oyster. Dlatego tak skrzypią w pierwszych tygodniach noszenia. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Naprawdę sadzisz, że Rolex produkuje różnej jakości zegarki w zależności od kraju przeznaczenia

Uważam że wszystkie są takie same, ale chciałem sobie potwierdzić u źródła z większa wiedzą, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Rolex2023 napisał(-a):

Uważam że wszystkie są takie same, ale chciałem sobie potwierdzić u źródła z większa wiedzą, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ;)

Nie przejmuj się żarcikami Kolegów. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie przejmuj się żarcikami Kolegów. :) 

Nie przejmuję się…😜

Jestem „świeżakiem” w temacie i wolałem zapytać żeby nie zaliczyć wtopy..

Czytałem praktycznie całe 220 stron tego tematu, i zastanawiałem się dlaczego tak mało jest na forum informacji o zakupie zegarka w innych państwach, byłem na Expo w Dubaju i często bywaliśmy w galeriach, widziałem wtedy pełne witryny zegarków Rolexa, ale nigdy nie pytałem jakie są warunki zakupu (możliwe że to były zegarki zarezerwowane pod klienta)

Reasumując rozpoznam temat za jakiś miesiąc miesiąc…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Rolex2023 napisał(-a):

Mam pytanie czy na model Oyster Perpetual Air-King  można się zapisać w PL ? Jeśli tak to jaki jest średni czas oczekiwania ?

i jeszcze jedno pytanie, za miesiąc lecę służbowo do Dubaju, jakie tam panują zasady zakupu zegarków R ?
Czy zegarki z tamtych rejonów są takiej samej jakości jak europejskie (gdzieś czytałem na grupie że w tamtych rejonach zegarki R wykonane są trochę inaczej…)

Czy jak kupię zegarek w Dubaju (dla siebie) to muszę płacić Cło i VAT ?

Tak, masz obowiązek zgłosić zegarek do odprawy celnej, a czy to ew. zrobisz, to inna kwestia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi