Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
speedy

Kolekcja 3 zegarków - Wasze rekomendacje

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ,

Jakie są Wasze rekomendacje po wielu latach i doświadczeniach z różnymi markami, zegarkami jaka perfect 3 spełniłaby by Wasze ambicje zegarkowe? Nie podaje jakiś kryteriów bo póki co trudno mi je definiować ale stawiam na zegarki czy brandy klasyczne , one się nie starzeją :-). Najbardziej rozpoznawalne brandy to Rolex i Omega. Byłbym happy mając je w kolekcji. A może ktoś ma odmienne zdanie ?

Bardzo dziękuje za każdy komentarz :-)

Edytowane przez speedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład : Diver, chrono i garniturowiec,, w miarę możliwości nie wszystkie okrągłe, nie wszystkie z ciemną tarczą,bezpiecznych marek ( chciałoby się napisać nie każdy szwajcarski ale to nie zawsze popłaca ) , co najmniej jeden manualny, nie wszystkie z datą...no tak jakoś warto zróżnicować tę kolekcję. Jak doprecyzujesz budżet to będzie można wrzucić przykłady.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki. Już doprecyzowuje . Ponieważ to plan na najbliższe dwa , max 3 lata, to budżet określiłbym na poziomie około 60kpln. Z większym nie będę czuł się komfortowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzuciłbym jeszcze jakiegoś "wintydża"  :rolleyes:

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 60k i 3 sztuki to widzę to tak: seamaster 300c Blue , pam 111 i zenith elite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja na razie celuję tak jak napisał Desmo, trzon kolekcji to Diver, Chrono, Garniturowiec :) Podejrzewam, że trafią Ci się jakieś peryferia jak choćby jakiś Gshock do tyrania. Nie sądzę żeby specjalnie dobrym pomysłem było dopytywanie się jak dokładnie ma wyglądać Twoja kolekcja, bo to TWOJA kolekcja :) Polecam Ci przeorać poniższy temat, masz tysiące stron gdzie może coś Ci wpadnie w oko i wtedy możesz pytać o konkretny model.

post-81405-0-48229200-1562250093_thumb.jpg
Edytowane przez Ceteth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet ~60k?

1. Rolex Datejust na bransolecie jubilee, ref. 16234 (pełna stal) albo 16233 (stal-złoto, by zróżnicować kolorystycznie kolekcję pod warunkiem, że nie boisz się odrobiny złota). Kupisz taniej niż nowe modele, a ma już szafir i werk 3135.

2. Rolex Submariner ref. 16610 na bransolecie oyster.

3. Omega Speedmaster Moonwatch na pasku.

Najlepsze że wszystkie te zegarki mają 20mm więc mógłbyś sobie przekładać paski do woli.

Dziękuję, dobranoc.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodałbym jeszcze jakiś kolor - czyli na przykład czarny ( Moonwatch, Autavia ,Chopard MM ale też jakiś bazowy PAM czy Tudor lub ...pilot np IWC , niebieski ( diver na przykład 300- tka ale też Monaco ) , jasny ( garniturowiec ) - nie za droga klasyka to jakiś Zenith Ellite lub Reverso Medium Classic , może być jakaś vintydż Omega a zaoszczędzony budżet na upgrade pozostałych dwóch ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Garniturowy jlc,

2. Sub (dla mnie z datą, ale co kto lubi) ewent 300m,

3. PAM, a jak mały nadgarstek to Moon, lub - jeśli powyżej 300m - Ex1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak perfect 3 to:

1. Breitling Navitimer

2.Omega Moon lub Seamster

3.IWC LPP/ Rolex Datejust

Chyba większość klasyków byłaby w Twojej kolekcji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Niebieska Omega aqua terra

2. Tudor black bay black/red/58

3. Zenith elite

W budzecie chyba sie zmiesci, piekne zegarki na kazda okazje ale na Twoim miejscu kupilbym 4 i do tego ladny rotomacik ;)

4. Hamilton intramatic 68

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Speedmaster

2. Rolex GMT lub Polar

3. Coś eleganckiego: Reverso, Cartier, może GS lub Nomos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zenith El Primero (38/42 w zalezności od nadgarstka)

2. Rolex datejust 

3. Tudor BB58 / Omega SMPc

post-90856-0-20612900-1565169242.jpg

post-90856-0-03004500-1565169248.jpg

post-90856-0-20673500-1565169255.jpg

post-90856-0-24943100-1565169261.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym bardziej patrzył pod kątem funkcji niż konkretnych modeli.
Czyli najpierw określamy kategorię zastosowań, a potem co pasuje do kategorii.

Przy takim budżecie określiłbym to tak:
EDC
np. Omega AT / Rolex OP / może jakiś Grand Seiko (nazw nie podam) / na jakąś Carrerę chrono też bym spojrzał
rozważyłbym jednak dwa zegarki EDC - w tym chodzi się najwięcej więc fajnie mieć dwa. Dwa fajne.

elegant
wspomniany już Zenith Elite, choć osobiście bardzo podoba mi się w tej roli Omega deVille - prestige w wersji z białego złota jest cudna :) Tylko ta cena :(

nurek    
Rolex Sub / Omega SMPc / Tudor BB
Ale przy dwóch EDC popatrzyłbym też na Oris Aquis, jakieś GMT albo fajna limitka. To i tak tylko na lato, a budżet się kończy.

Na koniec dodałbym też coś do tzw. sportu - cokolwiek to znaczy. Kwarcowy gshock albo victorinox inox. Albo coś innego. Sam mam INOX'a. Z paskiem Hirsch Performance jest świetny.

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Był już podobny temat, ale to nic :)

Przy założonym budżecie i przeznaczonym czasie na zebranie kolekcji jest szansa (patrz pkt 2) na realizację np.takiej propozycji:

1. Moonwatch na bransolecie - pasek dorobisz bez problemu jaki chcesz, ponieważ to bardzo paskolubny model. Dzięki temu będziesz nosił na ręce zegarek z najlepszą, autentyczną i chyba już nie do pobicia historią w świecie zegarkowym. Moonwatch to emocjonalny must have w kategorii smart casual

2. Rolex Submariner Date na nowym mechanizmie (cal. 3235 lub być może jakiś jego pochodny), ponieważ połączenie zegarka ikony do kupienia nie za bajońskie sumy z prawdopodobnie najlepszym mechanizmem na świecie, jeśli chodzi o wartości użytkowe zegarka, to logiczny must have w kategorii casual/sportowy

3. G-Shock - po prostu must have w kategorii sport/tool watch.

Przy założonym budżecie nie ma sensu inwestowania w garniturowca, który powinien być 2 lub 3 wskazówkowy i bez daty. Tego typu zegarki bardzo łatwo i szybko się nudzą. Dlatego myślę, że w takiej roli spokojnie sprawdzi się np.wintydżowy Atlantic Worldmaster z jasną tarczą, do kupienia w bardzo dobrym stanie bez problemu poniżej 1000 zł.

Wydaje mi się, że przy ww. konfiguracji coś by jeszcze zostało na fanaberie :)

Edytowane przez norbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozmyślałem o tym zanim temat się tu pojawił i też mam w głowie coś w stylu: nurek+edc+coś elegantszego.

Np.

1) Omega Seamaster Czarna

2) Globemaster niebieski

3) Grand Seiko z jasną tarczą

Albo

1) Seamaster niebieski

2) Rolex Explorer I

3) Omega Speedmaster '57 z białą tarczą

Albo

1) Rolex Submariner

2) Omega Aqua Terra niebieska

3) Rolex OP biały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Submariner Hulk

2. Omega Pie Pan

3. G-Shock

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

1. PAM372

2. PAM232

3. PAM243

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też skłaniam się w kierunku rezygnacji z klasycznego garniturowca.

Dlatego podział na grupy proponuję następujący:

EDC – nuta elegancji:

Omega AT / Rolex OP / Grand Seiko / IWC Portugalczyk

EDC – bardziej casualowo i paskowo:

Omega Speedmaster / Panerai / IWC Pilot / TH Monaco

Sportowo:

Rolex Sub / Rolex Polar / Omega SMPc / Tudor BB

instagram.com/average_watch_enjoyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Przeczytałem pierwszego posta i już miałem odpisać, ale wpis doprecyzowujący trochę mnie ostudził.  :)

Cześć ,
Jakie są Wasze rekomendacje po wielu latach i doświadczeniach z różnymi markami, zegarkami jaka perfect 3 spełniłaby by Wasze ambicje zegarkowe?

Bazując jednak na pytaniu wyrwanym z kontekstu  ;) wskazałbym następującą trójkę: Audemars Piguet Royal Oak Ref. 15500, A. Lange & Söhne Grand Lange 1 Ref. 117.028, A. Lange & Söhne Richard Lange Ref. 232.032 (lub Patek Philippe Calatrava Ref. 5227R). To oczywiście zestaw taki, żeby nie zamordować się finansowo, bo gdyby nie ograniczenia finansowe, to chętnie widziałbym w swojej kolekcji Zeitwerka z decymalną repetycją.  :)

A co do założonego przez Ciebie budżetu, to ja kupiłbym Roleksa Ref. 126710BLRO i został jednozegarkowcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź w ikony każdego z popularnych producentów .

Każdy daje swoje ulubione modele ale pewnie to Twój nie ostatni zakup i nie ostatnia TOP lista. Kup ikony a jak juz bedziesz miał swoją ocenę łatwo bedzie je zmienić . Bez dużej straty. Wiele jest fajnych zegarków jak Zenith, UN ale tracą na wartości wiec kupuj te, które łatwo sprzedasz.

Edytowane przez Franka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Idź w ikony każdego z popularnych producentów .

Każdy daje swoje ulubione modele ale pewnie to Twój nie ostatni zakup i nie ostatnia TOP lista. Kup ikony a jak juz bedziesz miał swoją ocenę łatwo bedzie je zmienić . Bez dużej straty. Wiele jest fajnych zegarków jak Zenith, UN ale tracą na wartości wiec kupuj te, które łatwo sprzedasz.

Czy to jest jeszcze forum miłośników zegarków czy już potencjalnych inwestorów?  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest jeszcze forum miłośników zegarków czy już potencjalnych inwestorów?  :)

Chyba jedno i drugie.

Trudno to dziś podzielić, kupujemy sercem, ale też rozumem.

A jakie 3 zegarki?

Takie które wypełnią zapotrzebowanie dotyczące stylu życia użytkownika, dla jednego będą to 3 divery , innego garniturowe modele, a dla jeszcze innego "mix użytkowy".

Mnogość marek i modeli daje ogromny wybór.

W sieci każdy znajdzie "kultowe modele", trzeba wybrać samemu...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ miłośnik nie musi miłować aż do śmierci jednego modelu. Dlatego zmienia bo jest miłośnikiem wszystkich egzemplarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co kto potrzebuje, dla mnie np. garniturowiec jest praktycznie bezużyteczny, diver jest w zasadzie tożsamy i wymienny z EDC a coś do "tyrania" jest konieczne i to takie naprawdę do tyrania, z realnym ryzykiem utraty włącznie, i jakoś mimo przeróżnych heheszków wolę żeby to nie było coś za 40k ( nie stać mnie na wyrzucenie 40k, przyznaję ).

Jeżeli ma być typowo kolekcjonersko i ikonicznie, to możliwości sporo, np.:

- Rolex Submariner

- Omega Moonwatch

- Grand Seiko Snowflake

albo

- Rolex Datejust

- Omega SMP300 2254.50

- PAM/Zenith/GS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi