kingcrimson 19137 #151 Posted May 6, 2025 53 minuty temu, Ceteth napisał(-a): Fascynująca i tragiczna w sumie. Moja mama jest malarką, więc mieliśmy prywatnego przewodnika i opowiadacza Jak najbardziej tragiczna i w sumie cała rodzina skończyła w dramatycznych okolicznościach. Jest świetny film o Beksińskich, jeszcze lepsza książka biograficzna ale takiego prywatnego przewodnika zazdroszczę😀 0 Share this post Link to post Share on other sites
Ceteth 6286 #152 Posted May 6, 2025 To w razie czego zapraszam również do przejrzenia twórczości mamuśki http://www.galerianaglince.pl/oferta/strona/1/1 4 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4759 #153 Posted May 6, 2025 Widziałem kiedyś tę wystawę, jakieś 20 lat temu. Byłem pod ogromnym wrażeniem, graniczącym z fascynacją. To było niesamowite. Teraz, z perspektywy czasu, nabrałem nieco dystansu. Obrazy i sama postać twórcy są mocno intrygujące. Czy chciałbym coś takiego powiesić na ścianie w domu i patrzeć na to codziennie, np. przed wyjściem do pracy czy przed snem? No teraz to już nie do końca. Fajnie to wygląda w muzeum / galerii. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Ceteth 6286 #154 Posted May 6, 2025 1 godzinę temu, facecik napisał(-a): Widziałem kiedyś tę wystawę, jakieś 20 lat temu. Byłem pod ogromnym wrażeniem, graniczącym z fascynacją. To było niesamowite. Teraz, z perspektywy czasu, nabrałem nieco dystansu. Obrazy i sama postać twórcy są mocno intrygujące. Czy chciałbym coś takiego powiesić na ścianie w domu i patrzeć na to codziennie, np. przed wyjściem do pracy czy przed snem? No teraz to już nie do końca. Fajnie to wygląda w muzeum / galerii. No to mogę się mamą pochwalić, że ma klientów, którzy nie mogli wytrzymać z Beksińskim w salonie, więc kupili jej obraz żeby go zastąpić Były tam obrazy, które mógłbym mieć w "codziennym" pokoju, ale te nie robiły takiego wrażenia, a na tych które robiły chyba za dużo się dzieje. Mógłbym mieć np takiego Beksińskiego w biurze/gabinecie. Przyznam, że parę wystaw/wernisaży z mamuśką zaliczyłem, ale nigdy nie spędziłem przy obrazach tyle czasu co w tym przypadku. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2927 #155 Posted May 7, 2025 23 godziny temu, Ceteth napisał(-a): Fascynująca i tragiczna w sumie. Moja mama jest malarką, więc mieliśmy prywatnego przewodnika i opowiadacza Skoro jest przewodnik to musimy sie ugadac i zorganizowac jakas wycieczke dla klubowiczow 😉 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2208 #156 Posted May 7, 2025 Skoro jest przewodnik to musimy sie ugadac i zorganizowac jakas wycieczke dla klubowiczow Preludium można odbyć w MAW (W-wa Stare Miasto).Jest tam stała wystawa prac Beksińskiego z kolekcji Anny i Piotra Dmochowskich.Nie jest tak obfita jak w Sanoku ale bardzo polecam.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ceteth 6286 #157 Posted May 7, 2025 4 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a): Skoro jest przewodnik to musimy sie ugadac i zorganizowac jakas wycieczke dla klubowiczow 😉 Gdyby tylko nie fakt, że na co dzień mieszka jakoś 700 km od zamku to pewnie nie byłoby problemu Natomiast Galeria mamy (jak tylko ta nie jest na plenerze) jest zawsze otwarta na gości i mamuśka chętnie pokaże swoją galerię przy dobrej herbacie 1 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2927 #158 Posted May 7, 2025 6 godzin temu, Ceteth napisał(-a): Gdyby tylko nie fakt, że na co dzień mieszka jakoś 700 km od zamku to pewnie nie byłoby problemu Natomiast Galeria mamy (jak tylko ta nie jest na plenerze) jest zawsze otwarta na gości i mamuśka chętnie pokaże swoją galerię przy dobrej herbacie To trzeba jakies spotkanie zegarkowo- malarskie w Koninie zorganizowac 😉 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
ladek22 2588 #159 Posted May 7, 2025 19 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a): To trzeba jakies spotkanie zegarkowo- malarskie w Koninie zorganizowac 😉 Do Konina mam niedaleko. Oczywiście, gdy jestem w domu 🙂 0 Klubowe kalendarze 2026 cały czas można nabywać. Są wersje ścienna i biurkowa. Rok dopiero się zaczął, więc na kalendarze nie jest za późno Tutaj link do klubowego sklepu gdzie kalendarze można nabyć. Wysyłka kalendarzy tego samego dnia. Zachęcam do zakupu. Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2208 #160 Posted May 29, 2025 Dla odświeżenia tematu.A propos zdjecia.Wierzę w mądrość młodych ludzi. Wierzę, że w swoich komórkach nie scrollują TT a raczej zgłębiają niezwykłą historię jednego z najsłynniejszych obrazów mistrzów holenderskich Złotego Wieku czyli "Straży nocnej" Rembrandta.Wierzę, że ta młodzież zaznajomiona choć odrobinę z warsztatem mistrza światłocienia i portretu odkryje w tym rewolucyjnym obrazie (po raz pierwszy postacie sportretowane są w ruchu) piękno sztuki flamandzkiej i geniusz mistrza.Rembrandt, z chwalebnym wykorzystaniem tenebryzmu – techniki, która bawi się światłem, cieniami i percepcją nietypowego ruchu – zaprasza widzów do zanurzenia się w tym prawie naturalnej wielkości wojskowym zdjęciu.Co ciekawe, na obrazie przyczaił się ponoć sam Rembrandt i jego zmarła żona a sama akcja (wymarsz), wbrew tytułowi, dzieje się w dzień a nie - jak sugeruje tytuł - w nocy (ale to odkryto kilka wieków póżniej).Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
Czujnik 587 #161 Posted May 29, 2025 3 godziny temu, Dostum napisał(-a): Wierzę, że w swoich komórkach nie scrollują TT a raczej zgłębiają niezwykłą historię jednego z najsłynniejszych obrazów mistrzów holenderskich Złotego Wieku czyli "Straży nocnej" To prawdopodobnie jedna ze szkolnych klas które mają zajęcia w muzeum Nauczyciel dzieli na grupy i daje różne zadania np scena z bronią, kawalerzysta na obrazie, ukrywanie obrazu podczas 2 WS itd Każda grupa ma 15-20 min na przeczytanie i opowiedzenie pozostałym, kiedyś miały książki teraz internet Córki jak zaczynały gymnasium były na takich wyjazdach do Amsterdamu z lekcjami w muzeach tapatalked 3 Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2208 #162 Posted May 29, 2025 To prawdopodobnie jedna ze szkolnych klas które mają zajęcia w muzeum Nauczyciel dzieli na grupy i daje różne zadania np scena z bronią, kawalerzysta na obrazie, ukrywanie obrazu podczas 2 WS itd Każda grupa ma 15-20 min na przeczytanie i opowiedzenie pozostałym, kiedyś miały książki teraz internet Córki jak zaczynały gymnasium były na takich wyjazdach do Amsterdamu z lekcjami w muzeach tapatalkedZapewne.I to jest bardzo budujące.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 2 Share this post Link to post Share on other sites
Watch-er 1463 #163 Posted June 1, 2025 W dniu 6.05.2025 o 09:55, Ceteth napisał(-a): To w razie czego zapraszam również do przejrzenia twórczości mamuśki Jaki ten świat mały. Jestem fanem malarstwa pani Krystyny, zwłaszcza jej dialogów z Modiglianim 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Ceteth 6286 #164 Posted June 2, 2025 19 godzin temu, Watch-er napisał(-a): Jaki ten świat mały. Jestem fanem malarstwa pani Krystyny, zwłaszcza jej dialogów z Modiglianim 🙂 No proszę widać brand się rozwija 1 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 12193 #165 Posted June 7, 2025 Babcia, moja żona ma fioła na punkcie wnuczki, jak to babcia i wiesza dzieła Poli: pierwsze dwa namalowała jak miała 3,5 roku, a 3 i 4 zdjęcie to jej matka, nasza córka w średniej szkole: 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2208 #166 Posted July 15, 2025 Ostatni wpis z 7 czerwca - aż serce się kroi. Ad rem: Dwa miesiące temu zastygłem w Muzeum Prado na dobre 15 minut przed arcydziełem, genialnego Velazqueza zatytułowanym "Panny Dworskie" [Las Meninas 1656 r.] potocznie zwanym Infantką. Nie chodzi bynajmniej ani o Infantkę ani o Panny Dworskie. Nie do końca wiadomo o co chodzi w tym fascynującym obrazie. Interpretacji, analiz i różnorakich odczytań jest bez liku. Literatura przedmiotu jest na tyle bogata, że można się zaczytywać tygodniami. Więc ja nie o tym. Chciałbym jedynie zwrócić uwagę na trzy aspekty: 1. Hołd dla kunsztu Van Eycka ( pamiętacie słynne odbicie w lustrze z obrazu „Portret małżonków Arnolfinich”) 2. Intrygujący malarski fortel i fascynująca gra z widzem (akt patrzenia - rola obserwatora i wielość perspektyw) 3. Niezwykłe interpretacje i fascynacje tym arcydziełem na przestrzeni od XVII w. do współczesności Rozwinę króciutko tylko pkt 3. bo to mniej chyba najbardziej kręci 😄 Hołd genialnemu "Las Meninas" złożyli w swoich pracach malarskich m. in.: Edgar Degas Francisco de Goya Salvador Dalí Pablo Picasso i wielu, wielu innych (kolaż poniżej) Do dzisiaj obraz jest zagadką. Należy do grona najbardziej analizowanych i komentowanych obrazów w historii sztuki. Nieustannie prowokuje do nowych odczytań przez filozofów, artystów, twórców, historyków sztuki, literaturoznawców i zwykłych widzów. Giordano nazwał ten obraz "teologią malarstwa" a Sir Lawrence "filozofią sztuki". Coś w tym jest. Ja jednak - człek prosty - przez te 15 min. nie zastanawiałem się nad niczym a jedynie podziwiałem. Bo warto - na prawdę warto. Na deser zajrzyjcie proszę. Niezwykłe hołdy dla obrazu Velazqueza: https://madridpourvous.com/en/velazquez-las-meninas/ 3 Share this post Link to post Share on other sites
Ceteth 6286 #167 Posted July 23, 2025 W dniu 1.06.2025 o 14:13, Watch-er napisał(-a): Jaki ten świat mały. Jestem fanem malarstwa pani Krystyny, zwłaszcza jej dialogów z Modiglianim 🙂 No to idziemy dalej z tym małym światem. Nie wiem dlaczego mój komentarz do posta kolegi @GostRado w temacie z żartami został usunięty, natomiast na zdjęciu, które wrzucił, w tle widać kolejny obraz mamy Jako, że żarty żartami jest w dziale 18+, zamazałem wszystko poza zdjęciem żeby nie było kwasów. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Skórka 6499 #168 Posted July 24, 2025 W dniu 23.07.2025 o 11:36, Ceteth napisał(-a): Nie wiem dlaczego mój komentarz do posta kolegi @GostRado w temacie z żartami został usunięty Po prostu był niezgodny z regulaminem tego działu. A talent mamy godny pozazdroszczenia 0 Share this post Link to post Share on other sites
amatsukaze 834 #169 Posted August 14, 2025 Dla fanów Hiroshi Nagai. 😊 3 Instagram Share this post Link to post Share on other sites
Watch-er 1463 #170 Posted August 14, 2025 (edited) Sam na sam z Kislingiem 🙂 Edited August 14, 2025 by Watch-er Zamiana pliku 5 Share this post Link to post Share on other sites
Bartek9202 28 #171 Posted October 13, 2025 Od dziecka dużo rysowałem i malowałem farbami olejnymi. Poniżej przedstawiam moje dwa dzieła które mi zostały ( drewniane pudełka na chusteczki )😊 Większość głównie malowałem dla relaksu i dla najbliższych jako prezent. 7 Share this post Link to post Share on other sites
mroova 6465 #172 Posted November 9, 2025 Bardzo fajna wystawa Banksy'ego w praskim Soho, polecam: https://mystery-banksy.pl/ 4 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 69139 #173 Posted December 23, 2025 Malarstwo ścienne 😁😁😁 1 Share this post Link to post Share on other sites