Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
pmwas

Mój upragniony 🍊 UAZ...

Recommended Posts

4 godziny temu, Keniutek napisał(-a):

Tym bardziej, że to pewnie render i on u podnoża tych gór nie stał nawet, nie dojechał 🤭

Nie, wjechał tam wysoko. Wyprawa pod Elbrus. Jechaly Huntery i Patrioty i ładnie jechały. To coś jak jeździ, to jeździ fajnie. Jak akurat jeździ. 

Miłego dnia!

Heeh  😁 to dla zachęty- inaczej zakończy się wątek  o Uazie.  Kolega kupił  UAZa  z  15 lat temu z  policji w  Wałbrzychu - ma  do dziś  i jeździ - coś tam czasami robi : hamulce  chyba zmieniał na inne, maluje  co jakiś czas 😄. Ale  jakoś  tam jeździ po terenie  i  nawet  jechałem jako pasażer  autostradą   do Bolesławca.  Ten Hunter to musi być  jakiś  pechowy egzemplarz. 

Edited by łowca

Jak dla mnie to wina mechanika a nie samochodu. Hunter jaki jest każdy widzi, ale tutaj ewidentnie jest brak prawidłowej diagnozy.

Są mechanicy którzy naprawiają żeby było naprawione a są też tacy którzy naprawiają zeby miec z czego zyc....

Wszystko co dobre musi się kiedyś skończyć. Mamy nadzieję, że po udanej wymianie cześci i naprawie, uda Ci się to sprzedać za jakiś normalny pieniądz, a my czekamy na następcę tego złomka i kolejne przygody od środy😉. Może już w innym klimacie, niekoniecznie warsztatowym. 

Twierdzę, że ze "zwykłym" UAZem byłoby mniej problemów niż z Hunterem...

Godzinę temu, goral_ napisał(-a):

Twierdzę, że ze "zwykłym" UAZem byłoby mniej problemów niż z Hunterem...

Do niego jest więcej części, tak mi się wydaję 🤗

Prześledziłem watek ;) kurcze bez tego kosztorysu który wrzuciłeś to pewnie powiedziałbym „nie poddawaj się”….ale tak realnie to „rzuć to wszystko fch*j”. 

Rozumiem zamiłowanie do konkretnego auta, ale prawdą jest że w takiej kwocie to byś miał zrobionego patrola gr do upalania w terenie i latania na wyprawy…

Trzymam kciuki za jak najmniej bolesną sprzedaż…

Edited by qbapiasek

;)

7 godzin temu, goral_ napisał(-a):

Bo UAZ to UAZ, a Hunter, to podróba...

Może  i tak  być... 

Masz fotkę tego wału? Górny szkic pokazuje wał zmontowany prawidłowo, dolny jest obrócony osiowo o 45st. To częsty błąd...IMG20240714204435.thumb.jpg.e874b61ca13d80a70bdf7a150a748530.jpg

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Nie mam, nie robiłem. 

A teraz jak już ma luz to i tak jest do bani. Nie wiem. 

Muszę znaleźć czas i tam podjechać, ale czasu mam mało a motywacji jeszcze mniej... 

Miłego dnia!

Niech sprawdzą ten wał, jak jest zmontowany

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Teraz to już i tak po nic, skoro ma luz. Ponoć otwór, w który wchodzi krzyżak się wyrobił. To w sumie mogłoby generować te piski, tylko czy można było tego nie widzieć wymieniając krzyżak? 

Ogolnie to odpuściłem temat zupełnie. Mam dużo pracy i nie mam ani czasu ani nawet siły o tym myśleć. 

A oni też milczą, pewnie czekają aż ja cos zrobię. Ale nie zrobię. 

Dostali ostatnie wytyczne, zamontować uszkodzony wał, zabieram dziada i sprzedaję jako uszkodzony. Ale nie zrobili tego, więc czekam na lepszy pomysł, skoro starego wału zamontować nie chcą... 

Jak mówię - nie mam czasu ani siły. Tylko szkoda kasy, ale kasę się zarobi, byle zdrowie było... 

Edited by pmwas

Miłego dnia!

Już ponad miesiąc i nic się nie ruszyło. Starego wału dalej nie chcą założyć. Nawet nie mogę odzyskać tego auta, bo nim nie odjadę, bo nie jeździ. Musiałbym wbić z lawetą. 

Edited by pmwas

Miłego dnia!

Czyli jak?

Klincz ?

Albo nowy wał zawieziesz, albo auta nie odzyskasz ?

Weź od nich ten stary wał, poszukaj firmę co regeneruje a buda niech u nich stoi do Gwiazdki albo WielkiejNocy..

6 godzin temu, zadra napisał(-a):

Czyli jak?

Klincz ?

Albo nowy wał zawieziesz, albo auta nie odzyskasz ?

Weź od nich ten stary wał, poszukaj firmę co regeneruje a buda niech u nich stoi do Gwiazdki albo WielkiejNocy..

Właśnie. Ten stary wał nie nadaje się do regeneracji. Będzie customowy wał. Końce z tego co przysłał Tarmot, sam wał dorobiony na wymiar. Normalnie wał rzemieślniczy. 

To się robi coraz ciekawsze. Następne będą koła od byczki... 

Oczywiście powinienem chyba tam dzwonić, żeby dorobili z lufy od T34 inaczej nie będzie działać... 

Edited by pmwas

Miłego dnia!

A obudowa - miejsce w które ten wał wchodzi ?

Pisałeś, że też wyrobione.

Jaki na to znalazłeś sposób ?

Wyrobione jest ucho, w ktorym siedzi krzyżak. 

Przeguby będą nowe - te z Tarmotu. Połączone dorobionym walem. 

Zobaczymy... 

Miłego dnia!

Jak był złożony wał? Bo jeśli prawidłowo to nie ma prawa się z nim nic dziać...czyli musiał być obrócony w osi o 90 st. Na wielowypuście...Ewentualnie wielowypust mógł być zatarty...ale nie powodował by raczej tak drastycznych efektów...

Edited by kiniol

29 minut temu, kiniol napisał(-a):

Jak był złożony wał? Bo jeśli prawidłowo to nie ma prawa się z nim nic dziać...czyli musiał być obrócony w osi o 90 st. Na wielowypuście...Ewentualnie wielowypust mógł być zatarty...ale nie powodował by raczej tak drastycznych efektów...

Ja to widzę tak. 

Albo auto miało zapięty 4x4 na asfalcie i oberwała cześć o najmniejszej wytrzymałości tzn "ucho" walu, albo jest to tylko skutek 30000km szarpania przy ruszaniu, spowodowanego inną awarią.

Bo powtarzające się napier... podczas startu może w końcu coś wytłuc. 

Nie wiem. Jeśli z dorobionym walem będzie jeździł dobrze, to znaczy że albo wal miał wadę fabryczną, albo że poprzedni wlasciciel coś narozrabiał. 

Bo jeśli usterka zniknie, to znaczy, że od roku walczymy z wadliwym wałem. Na tego, kto wymieniał krzyżak, spuszczę wtedy zasłonę milczenia. 

A jeśli usterka nie ustąpi, dalej będzie szarpał, to wciąż będę uważał, że winny jest reduktor, a wyrąbane ucho to tylko skutek szarpania. 

Miłego dnia!

Jeżeli wszystko jest "rozgrzebane, TO.. odrazu sprawdził bym reduktor.. Rozebrać go i sprawdzić co  znim..

Eliminujesz kolejne ogniwo...

Pozdrawiam Mirek

14 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Jeżeli wszystko jest "rozgrzebane, TO.. odrazu sprawdził bym reduktor.. Rozebrać go i sprawdzić co  znim..

Eliminujesz kolejne ogniwo...

Nie zmuszę ich żeby go rozebrali. 

Twierdzą że podejrzane łożysko nie ma luzu i że to wal. 

Niech robią jak umieją, z reguktirem najwyżej pojadę do “skrzyniarza“... 

Miłego dnia!

1 godzinę temu, kiniol napisał(-a):

"Ciekaw" stwierdzenie... Jakby było tak jak piszesz, że nie ma się prawa nic dziać z wałem to niby kardanów nie naprawiał. Bzdura kompletna.

Krzyżaki pracują pod różnym obciążeniem momentem obrotowym i pod różnymi kątami, bo przecież zawieszenie cały czas pracuje i po to właśnie zostało tak skonstruowane. Łożyska też mają jakąś swoją żywotność i się wyrabiają, wystarczy odrobina luzu, nieprawidłowe traktowanie lub po prostu czas robi swoje i lecą łożyska na krzyżakach  na podporach wałów, w reduktorze i moście. Nieprawidlowe traktowanie tylko przyspiesza proces, jest też dużą szansa, że ktoś wykonał naprawę w niewłaściwy sposób.