Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Czy bańka Rolex kiedyś pęknie?

Rekomendowane odpowiedzi

doliczając do tego inflację, 

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Reinhold napisał(-a):

Pękła chyba

Screenshot_20230719_075347_Samsung Internet.jpg

Tak, pękła. Teraz płacisz za suba 45k i wybierasz z tych dostępnych co lepsze😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, pękła. Teraz płacisz za suba 45k i wybierasz z tych dostępnych co lepsze

No dokładnie. Bańka pęknie jak będą zegarki dostępne w stali po cenie retail lub niżej a w AD będą Ci otwierać drzwi i cieszyć się na Twój widok, bo przyszedłeś kupić zegarek i id razu z nim wychodzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, już to widzę oczami wyobraźni. 

koronacja.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem Koledzy, od jak dawna jesteście w temacie, ale sytuacja, w której Rolex dostępny jest od ręki, czasem nawet z jakimś rabatem, to nic niezwykłego (jak dobrze pamietam, to 2018-19). Stalowy Sub i Daytona stanowiły wyjątek, ale z tego co pamietam, to na Suba czekało się ok. 3 m-ce. Rabaty były.

Prawie nowy niebieski OP (kolorystyczny hit w owym czasie) śmigał po forum za circa 12 klocków.

Ci, co uwierzyli, że Rolo zawsze będzie tylko drożał to jak dla mnie mniej więcej ta sama kategoria co Ci, co wierzyli, że CHF zawsze będzie po dwa zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadka a'la boomer, który nabył w lepszych czasach przynajmniej trzy bardziej pożądane modele z minimum 20% rabatem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, ile (procentowo) jesteś dziś do przodu na tych ze swoich Rolexów, których nie kupiłeś od AD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas idę do przodu, spełniając własne marzenia. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cały czas idę do przodu, spełniając własne marzenia. 

I to jest ok.
A co by było, gdybyś kupował te zegarki „inwestycyjnie”?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, rafi napisał(-a):

I to jest ok.
A co by było, gdybyś kupował te zegarki „inwestycyjnie”? emoji6.png

Ale po co mam gdybać, skoro używam na co dzień swoich zegarków z niebywałą frajdą. 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem Koledzy, od jak dawna jesteście w temacie, ale sytuacja, w której Rolex dostępny jest od ręki, czasem nawet z jakimś rabatem, to nic niezwykłego (jak dobrze pamietam, to 2018-19). Stalowy Sub i Daytona stanowiły wyjątek, ale z tego co pamietam, to na Suba czekało się ok. 3 m-ce. Rabaty były.

Prawie nowy niebieski OP (kolorystyczny hit w owym czasie) śmigał po forum za circa 12 klocków.

Ci, co uwierzyli, że Rolo zawsze będzie tylko drożał to jak dla mnie mniej więcej ta sama kategoria co Ci, co wierzyli, że CHF zawsze będzie po dwa zeta.

Może i dostępność będzie, ale tanio, to już było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, a_team napisał(-a):

Może i dostępność będzie, ale tanio, to już było emoji846.png

I właśnie to jest chyba najbardziej zasadne pytanie. Czy przy dostępności zaczną spadać bardzo ceny.

Obawiam się, że docelowo to będą aktualne ceny retail minus kilka-kilkanaście procent. Docelowo = w takim okresie, gdy już zabraknie dostępnych nowych/praktycznie nowych zegarków z drugiej ręki. Czyli i tak będzie znacznie drożej niż kilka lat temu.

Ciekawie wyglądają dla mnie przypadki Omegi i Tudora. Pierwsza marka podniosła ceny o około 100% w ciągu ostatnich kilka lat...a jedocześnie nowych Moonwatchy za około 25-27 jest mnóstwo na rynku wtórnym...i jakoś specjalnie chodliwe nie są.

Druga ciągle kosztuje relatywnie niewiele (każda nowość to kilka tysięcy mniej niż 20k albo nieco więcej)...a jakoś też wydaje się, że przestała być pożądana.

A może to są błędne wnioski....i po prostu zegarki są teraz w ogóle niechodliwe po kilkoma modelami niezależnie od ceny...i nie ma co wróżyć z fusów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięć lat temu było tanio. Może za pięć kolejnych znów będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MarcinWola
15 godzin temu, a_team napisał(-a):

Może i dostępność będzie, ale tanio, to już było emoji846.png

To prawda, dobry był rok 2021. Ten rok pamiętam szczególnie, pierwszy zapis na DJ i OP i zacząłem się interesować Rolexami, była możliwość zapisów i ogólnie było taniej. DJ z karbowanym bezelem kosztował około 44 500. Dużo tak można wymieniać. Oby była możliwość  zapisu na modele stalowe, kwestia czekania i podwyżek to jest indywidualna sprawa. Dla jednego mało podwyższyli, dla drugiej osoby zbyt dużo, tak samo z czasem. Kiedyś jak mi powiedzieli 2 lata na OP to wydawało się wieczność, szybko zleciało i dawno się już zapomniało. 
Udanego popołudnia👋

Edytowane przez MarcinWola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o czym Wy Panowie piszecie? Przecież nikt racjonalnie myślący nie zakłada, że MSRP zaczną spadać i Suba będziemy kupować po 25 koła a OP po 12.
Normalność w tym przypadku oznacza, że
1. po zegarek do AD nie trzeba iść z krakowską podsuszaną i bimbrem, oraz wykutą na blachę wiedzą o wszystkich historycznych i aktualnych modelach, następnie czekać dwa lata na zapis, by po roku usłyszeć „tera nie, ale się dowiaduj”.
2. cena na wtórnym jest poniżej ceny retail.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bańka pęknie (może pęknąć) przy, między innymi, określonych parametrach które musiałby zajść równocześnie;

Po pierwsze; 

- kiedy ludzie przestaną płacić ponad retail 

- kupujący przestaną w jakiś masowy sposób odbierać Rolexy  na które się wpisali rok , dwa,  trzy lata temu, i musiałaby zaistnieć kumulacja w każdym salonie na świecie, 

w Efekcie czego;  

- kiedy AD posiadali by na stanie tyle Rolxów że wszystkie zegarki te stałyby się dostępne od ręki bez list ,

- kupujący musieliby w skali globalnej przestań pożądać Rolexów, 

- na stanie w salonach byłoby tyle rolexów że salony żeby sprzedać musiałyby wprowadzić rabaty na zalegające zegarki żeby ludzie je kupowali, 

W efekcie czego 

- marka utraciłaby status bycia jedną z topowych

I tak sobie myślę, 

O ile jestem w stanie wyobrazić sobie w jakiejś tam skali że ludzie przestają płacić ponad retail.... a część zegarków nie jest odbierana...

I faktycznie trochę tak jest.

Widzieliśmy że ceny na wtórnym spadły. A trafienie na listę może jest łatwiejsze. To jednocześnie to nie jest tak że GMT Master, Suba czy Exploera II kupi się za powiedzmy 15 k czy 20 k. 

Ceny po korektach w zeszłym roku dalej jednak utrzymują na pewnych poziomach i już tak nie spadają. 

Ludzie dalej chętnie idą po Rolexy, nie każdy je odbiera, ale marka idzie przed siebie. :) 

Także nie potrafię wyobrazić sobie w skali globalnej, że marka Rolex miałaby utracić swój obecny status - wizerunkowy, marketingowy czy rynkowy i że zegarki tej marki miałby być nagle mniej pożądane czy wcale..... 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norma trwała przez kilkadziesiąt lat, wystarczyły 3 lata wariactwa i wszyscy zapomnieli. Tak jak pisze @rafi, norma jest jak można wszystko przymierzyć, dostać rabat i z drugiej ręki kupić poniżej retail. To nie znaczy ze 50% taniej, bo tyle nigdy nie było, ale 10-15% spokojnie.

Jeszcze rok temu w temacie kolejkowym były komentarze że nigdy nie spadnie bo jest nadmiar gotówki na świecie i wszyscy ci bogacze nie chcą kupować nic innego tylko Rolexy i zawsze tak zostanie. Ceny tylko w górę. Później były głosy ze może DJe będą dostępne ale stalowe professionale nie ma szans. Teraz już w sumie Explorery i Yachtamastery i paskudny Airking może też będą, ale GMT i Suby to na bank nigdy. Stay tuned xD

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przeciez juz teraz tak jest, ze wysokie ceny na second market trzyma defacto pare modeli:

Daytona

GMT

troche Sub

reszta juz jest ciezkozbywalna po cenach wyzszych niz retail.

ja bym osobiscie nie oczekiwal, ze ceny retail beda nizsze - byc moze jedynie przestana na jakis czas rosnac i tyle.

chociaz to co napisal @SPS

jak bedzie duza podaz nowych zegarkow u AD to moze powodowac obnizke…

ale w to bym nie wierzyl z kilku wzgledow:

rolex to jest cos wiecej niz zegarek, to jest pokazanie statusu, marzenie, dobro luksusowe, frajda noszenia, patrzysz na swoja lape tam siedzi jakis fajny model - banan na twarzy - bezcenne😀

- to zawsze bedzie w cenie i marketingowcy rolexa o to zadbaja aby tak pozostalo i zeby im EBITDA sie zgadzala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena mogą nieco spaść na danych modelach. 

Jednak Rolex nie dopuści do sytuacji, w której miałby być mniej pożądany. Wizerunek ten marki to nie tylko zegarek sam w sobie to jednocześnie forma komunikacji z otoczeniem. Symbol luksusu, synonim sukcesu. 

@nicon  :D🤣 stay tuned, sytuacja jest bardzo rozwojowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny raczej nie spadną, ale rabaty z punktów dlaczego nie?

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bańka pęknie (może pęknąć) przy, między innymi, określonych parametrach które musiałby zajść równocześnie;
Po pierwsze; 
- kiedy ludzie przestaną płacić ponad retail 
- kupujący przestaną w jakiś masowy sposób odbierać Rolexy  na które się wpisali rok , dwa,  trzy lata temu, i musiałaby zaistnieć kumulacja w każdym salonie na świecie, 

w Efekcie czego;  
- kiedy AD posiadali by na stanie tyle Rolxów że wszystkie zegarki te stałyby się dostępne od ręki bez list ,
- kupujący musieliby w skali globalnej przestań pożądać Rolexów, 
- na stanie w salonach byłoby tyle rolexów że salony żeby sprzedać musiałyby wprowadzić rabaty na zalegające zegarki żeby ludzie je kupowali, 

W efekcie czego 
- marka utraciłaby status bycia jedną z topowych

I tak sobie myślę, 
O ile jestem w stanie wyobrazić sobie w jakiejś tam skali że ludzie przestają płacić ponad retail.... a część zegarków nie jest odbierana...
I faktycznie trochę tak jest.
Widzieliśmy że ceny na wtórnym spadły. A trafienie na listę może jest łatwiejsze. To jednocześnie to nie jest tak że GMT Master, Suba czy Exploera II kupi się za powiedzmy 15 k czy 20 k. 
Ceny po korektach w zeszłym roku dalej jednak utrzymują na pewnych poziomach i już tak nie spadają. 
Ludzie dalej chętnie idą po Rolexy, nie każdy je odbiera, ale marka idzie przed siebie.  

Także nie potrafię wyobrazić sobie w skali globalnej, że marka Rolex miałaby utracić swój obecny status - wizerunkowy, marketingowy czy rynkowy i że zegarki tej marki miałby być nagle mniej pożądane czy wcale..... 

Czyli zasada popyt-podaż, a nie widzę, żeby popyt miał spaść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popyt to spada od roku. Jeszcze widziałem w styczniu jak ludzie kupili na handel mniej popularne stalowe Professionale, dzisiaj dalej wiszą i za retail nikt nie chce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, a_team napisał(-a):

Czyli zasada popyt-podaż, a nie widzę, żeby popyt miał spaść emoji14.png

Eee?

Na ch24 masz nowego Batmana za 75k ... i gdzie ten popyt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, pdb napisał(-a):

Eee?

Na ch24 masz nowego Batmana za 75k ... i gdzie ten popyt?

W USA ceny z drugiej ręki jeszcze lepsze. Na forach "wiszą" OP41 (czarne, niebieskie) od 7,5k $

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi