Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sanik

Zegarkowe podumowanie 2022 i plany na 2023

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie wszystko tak na prawdę zaczęło się od 2022r.

Na forum zaglądałem już od roku 2015 i wówczas pojawiła się kwarcowa Certina DS-2 Precidrive. Zegarek porządnie wykonany. Jako EDC idealny, no prawie idealny, bo zacząłem szukać artykułów, książek na temat zegarmistrzostwa i mechaniki precyzyjnej. Od dawien dawna podobają mi się Breguety, ale nie jestem jeszcze na tym poziomie wtajemniczenia. Zafascynowany ich kunsztem w styczniu pojawił się pierwszy zegarek wykonany w podobnej tematyce wizualnej, typowy mechanik od Schaumburg Watch, a dokładnie Classic I Unikatorium. ze zmodyfikowanym Unitasem. W podstawowej wersji jest to bodajże bazowy 6498, w in housowym oznaczeniu SW-07, natomiast ja dokupiłem opcję z wychwytem oraz kotwicą z wersji chronometer ETY w oznaczeniu SW-08V. To pięknie i porządnie wykonany zegarek, cykający na prawdę "głośno", ale niezwykle mile dla ucha.

20220224_134831.thumb.jpg.b27036258b9ff993a080109e3441fb9d.jpg

Naturalnym jest, że życie nie znosi próżni i zacząłem interesować się pilotami.

Taki ideał, który sobie upatrzyłem to model od IWC, a dokładnie Mark XVIII.

Dzięki Wam posiadałem już kontakt do dystrybutora Schaumburga, a tracąc bezcenne godziny na przeglądaniu różnych czasomierzy natrafiłem na świetnie wyglądającego EPOSa, to model 3401 Pilot, który zaczął mi wiercić tak ogromną dziurę w brzuchu, że ponownie skorzystałem z uprzejmości Pawła @TIK TAK i wzbogaciłem sobie "kolekcję" o ten właśnie zegarek.

20221001_131530.thumb.jpg.2ccf4ae1ea1f385dd83cc0b399630452.jpg\

Posiadałem już trzy zegarki, ale zauważyłem, że choroba zaczyna postępować i mimo wielu kosztów związanych z domem, strzelectwem bojowym i firmą zacząłem główkować nad Rolexem. Takim idealnym EDC wydawał się być OP 41 z "szampańskim szlifem", a Graalem byłby DJ 41 na Jubilee. Po paru telefonach i znalezieniu tematu o sytuacji kolejkowej Rolexa zmieniło się moje podejście do tematu i pojawiła się chciwość ilościowa. W ten o to sposób pojawił się na forum temat o EDC. W założeniu miał być to Sinn lub Longines, ale jak to życie potrafi nam płatać figle, Andrzej @AK&AK zasugerował mi, abym zerknął na ofertę EPOSa. Ze względu na fakt, że garniturowca wybrałem właśnie tej marki, a jest to w dużej mierze zasługa Roberta @Perpetuum Mobile  to uznałem, że EDC będzie również z tej samej manufaktury. Polityka EPOSa bardzo mi się podoba, 3401 Pilot stał się najczęściej noszonym przeze mnie zegarkiem, więc dlaczego nie nabyć ich więcej...

EPOS Originale Retro 3437.

20221223_114111.thumb.jpg.f945c20fbdb3e96535ed5e8e9e0def90.jpg

I EPOS Passion 3401 z bardzo ciekawą tarczą. W pierwszej chwili po dotarciu do mnie; trochę mnie rozczarował, ale zaczęliśmy się na prawdę lubić.

20221222_104720.thumb.jpg.5811c70cbcc6a300bdca47a1a5b3dbaf.jpg

Jakie mam plany na 2023... Ciężko przewidywać, bo życie często nas i otaczającą rzeczywistość brutalnie weryfikuje. Covid, wojna, rozdmuchany do granic możliwości socjal, a teraz jeszcze grypa; mogą nam w nieoczekiwany sposób pokrzyżować pewne założenia.

Jednakże chyba lepiej być niepoprawnym optymistą, aniżeli wiecznie przejmującym się wszystkim pesymistą.

Siłą rzeczy musi się pojawić EPOS Sportive Diver 3504

2105504098_Epossportived.png.1c7090540971fb3ce286a7a316b71228.png

I chrono, a jeżeli będę już posiadał cztery EPOSy, to dlaczego by nie wybrać tego oto modelu - EPOS Sportive 3433 prawdopodobnie w poniższej specyfikacji wizualnej.

1385009399_epos3433.thumb.jpg.9f6504a67dcc606f56d58d979b7a6e81.jpg

Jeżeli sytuacja się w miarę ustabilizuje i nie wezwą nas w kamasze, nie wprowadzą kolejnej regulacji ręcznego sterowania gospodarką, poprzez jej kompletny paraliż. To coś tam jeszcze w głowie mi siedzi.

Przede wszystkim Szanowni Koledzy i Koleżanki; życzę Wam spokoju w Nowym Roku, spełniania marzeń tych zegarkowych oraz najskrytszych. Dziękuję Wam za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi i udzielanie wielu merytorycznych wskazówek, które są na tyle przydatne, że pożądany zakup nie staje się rozczarowujący.

Wszystkiego dobrego w roku 2023r.

Łukasz

Wybaczcie składnię. Od tygodnia Żona ledwo dycha, córki już lepiej, a ja od 3 dni praktycznie nie śpię, a więc forma tego co wyżej napisałem bardzo ucierpiała.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem planów na 2022, ale pojawiła się okazja i w lutym - ponad półtora roku przed czasem - ogarnąłem planowany prezent na własne okrągłe urodziny. Lange zamknął u mnie rozdział "garniturowiec". 

Moim zamiarem było ograniczanie liczby zegarków, wiec jak jeden wpadł, to co najmniej jeden musiał wypaść, więc pożegnałem się z moim ślicznym garniturowcem JLC MUT (foto by Filip) i za dużym na moją witkę urVisem. 

Na 2023 rok nic nie planuję, ale nie wykluczam, że jak otworzy się okienko transferowe w Rolmopsie, to może jakiś towarzysz spod znaku korony dołączy do mojego Exa1, ale nie wiem co wtedy sprzedam, żeby liczba w pudle się zgadzała... 😉 

20221231_234917.jpg

IMG-20190126-WA0000.jpg

20220803_115322.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie rolowanie zegarkami.

przyjechaly:

seiko Sarx13,

rozne chinczyki (Steeldive, Cronos, SM)

boldr odyssey,

steinahart vintage GMT

citek Signature Grand Complication,

Citek Majtek

Seiko zolw

Seko Samuraj

Casio King

Wyjechaly:

OS StarSeeker

Citek Signature Grand Complication

Signature eco-drive perpetual Calendar Chrono

Citek Majtek

Sarx13

Ch Ward 65

Steinhart

chinczyki (SM, Steeldive).

Nieruszalne są tylko:

Kontiki 4h i JR Terrascope

plany:

Moze w końcu dorosnę do tej swojej planowanej Omegi AT, tylko boje się, ze ADHD na to nie pozwoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie hobby i dłuższej przerwie od kupowania zegarków w zeszłym roku spodobał mi się zielony Citek PMD56 i w sumie przez niego po latach wróciłem na to forum.Trochę mnie zaskoczyły jakieś lajki jak na IG😅 W tym roku jeśli nie znajdę nic ciekawszego to czarny ChW Sealander 36mm u mnie prawdopodobnie zagości i zobaczymy co dalej. 

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planów na 2022 nie miałem, za to pomysłów miałem co nie miara. Ostatecznie skończyło się na dwóch strzałach.

Najpierw PRX. Projekt podobał mi się od początku. Jak pojawił się zielony to ostatecznie pociągnąłem za spust.

18258d8c9743d4db223354153091ac60.jpg

Później miałem sto pomysłów, głównie w kategorii toolowo -EDC. Od września musze znów częściej pracować stacjonarnie, więc zeszło na coś bardziej dressy. i nawet miałem jakieś fajne oferty, m.in. na Tanka Solo, z której nie skorzystałem i szybko pożałowałem. Jak już zaczęła mi kołatać myśl o bazowym Reverso, to pojawiła się kolejna fajna oferta, z której tym razem skorzystałem. I tak zamknąłem 2022 zakupem GSa

a1f68804b03ac2c77838bfd327725077.jpg

A, jeszcze wpadł Swatch, którego zabieram jak idę pomachać rakietką

0700c892c022a310e26f17b0544f0982.jpg

Nic nie ubyło, choć SARB i OS mają cały czas status „na wylocie”.

Co do planów na ten rok, to ponownie ich nie mam, tym bardziej, że są plany na zakup nieruchomości, ale:

po traumie zakupowej z Nomosem chyba jestem gotowy do kolejnego podejścia. Się zobaczy.
poza tym złote zaczęły mi się podobać. Może jakiś ciekawy Vintage albo youngtimer…
A jak grubsze inne plany zakupowe nie wypalą, to może pod koniec roku powrót do pomysłu z Reverso… się zobaczy.

Najlepszego na Nowy Rok!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba od 4 lat tego Timex'a: wół roboczy z wadami ale działa.

timex1.thumb.jpg.35c2bea405944aa21866250770e6ac01.jpg

timex2.thumb.jpg.338f39e4cf1da4af9c57624dbc03e1eb.jpg

Później wpadł w 2021 taki Citizen (niestety ma ślad na szkle po wywaleniu się pod wpływem, tu nie widać - Eco-drive ale mam uraz, leży i czeka na lepsze czasy)

citizen.thumb.jpg.1f6a3bdc343ccd21f238bc379482d32e.jpg

Gdy zaczęła się wojna na Ukrainie pojechałem sprzedać do KRK trochę złota... popiłem, pojadłem i wróciłem z... Lorusem bo miał zieloną tarczę (niewypał po stokroć :D)

lorus.thumb.jpg.42361dc4e8de780cb89e69b6a8a5c3a4.jpg

Na sam koniec trafił się Seiko - nigdy nie chciałem na bransolecie bo mam małą łapę ale tu się skusiłem i z łapy nie schodzi 😉 (foto słabe bo dziś imieniny Lucjana = Lucyfera).

seiko.thumb.jpg.9dbca768232f3627060d949d51ca7774.jpg

Co w planach? Pojęcia nie mam. Podoba mi się Doxa, Tissot, Frederique Constant, Tudor i Rolex. Zupełnie nie myślę o planach zegarkowych póki co, bo i po co, cieszę się tym co mam i gitara 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, rafi napisał(-a):

Planów na 2022 nie miałem, za to pomysłów miałem co nie miara. Ostatecznie skończyło się na dwóch strzałach.

Najpierw PRX. Projekt podobał mi się od początku. Jak pojawił się zielony to ostatecznie pociągnąłem za spust.

18258d8c9743d4db223354153091ac60.jpg

Później miałem sto pomysłów, głównie w kategorii toolowo -EDC. Od września musze znów częściej pracować stacjonarnie, więc zeszło na coś bardziej dressy. i nawet miałem jakieś fajne oferty, m.in. na Tanka Solo, z której nie skorzystałem i szybko pożałowałem. Jak już zaczęła mi kołatać myśl o bazowym Reverso, to pojawiła się kolejna fajna oferta, z której tym razem skorzystałem. I tak zamknąłem 2022 zakupem GSa

a1f68804b03ac2c77838bfd327725077.jpg

A, jeszcze wpadł Swatch, którego zabieram jak idę pomachać rakietką

0700c892c022a310e26f17b0544f0982.jpg

Nic nie ubyło, choć SARB i OS mają cały czas status „na wylocie”.

Co do planów na ten rok, to ponownie ich nie mam, tym bardziej, że są plany na zakup nieruchomości, ale:

po traumie zakupowej z Nomosem chyba jestem gotowy do kolejnego podejścia. Się zobaczy.
poza tym złote zaczęły mi się podobać. Może jakiś ciekawy Vintage albo youngtimer…
A jak grubsze inne plany zakupowe nie wypalą, to może pod koniec roku powrót do pomysłu z Reverso… się zobaczy.

Najlepszego na Nowy Rok!

Bardzo fajne dwa nabytki(TISSOT i GS), zwłaszcza GS, który od dawien, dawna chodzi mi po głowie. Zastanawiam się czy po zamknięciu tematu z EPOSem iść w Longines, czy uderzyć półkę wyżej i nie otworzyć serii z Grand Seiko, kłębią mi się myśli; jak szalonemu naukowcowi. W GS podoba mi się to, że są tak kunsztownie i dokładnie wykonane, że śmiem sądzić, iż przynależące do Richemont oraz Swatch Group Zegarki mogą mu pod tym względem ustepować - naturalnie mowa o tej samej półce cenowej(jest to w sferze moich domysłów, absolutnie nie poparte żadnymi danymi i faktami).

GS ma jeszcze jedną ogromną zaletę; jest dosyć rzadko spotykanym brandem na nadgarstkach, co też jest dla mnie atutem.

Posiadać coś wyjątkowego i mało spotykanego. Po obejrzeniu dawno, dawno temu m.in. tego materiału zakochałem się również w płynącej sekundzie.

Gratuluję wyboru i życzę Tobie uzupełniania kolekcji, o kolejne ciekawe modele.

Zresztą sobie również tego życzę 😃

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo fajne dwa nabytki(TISSOT i GS), zwłaszcza GS, który od dawien, dawna chodzi mi po głowie. Zastanawiam się czy po zamknięciu tematu z EPOSem iść w Longines, czy uderzyć półkę wyżej i nie otworzyć serii z Grand Seiko, kłębią mi się myśli; jak szalonemu naukowcowi. W GS podoba mi się to, że są tak kunsztownie i dokładnie wykonane, że śmiem sądzić, iż przynależące do Richemont oraz Swatch Group Zegarki mogą mu pod tym względem ustepować - naturalnie mowa o tej samej półce cenowej(jest to w sferze moich domysłów, absolutnie nie poparte żadnymi danymi i faktami).
GS ma jeszcze jedną ogromną zaletę; jest dosyć rzadko spotykanym brandem na nadgarstkach, co też jest dla mnie atutem.
Posiadać coś wyjątkowego i mało spotykanego. Po obejrzeniu dawno, dawno temu m.in. tego materiału zakochałem się również w płynącej sekundzie.

Gratuluję wyboru i życzę Tobie uzupełniania kolekcji, o kolejne ciekawe modele.
Zresztą sobie również tego życzę

Dzięki.
IMO Longinesa musisz spróbować, bo to jedna z tych marek, która oferuje naprawdę dobrą jakość za rozsądne pieniądze. I każdy znajdzie coś dla siebie. No i jest to marka z historią. zaryzykowałbym stwierdzenie, że Longines to nowa Omega A wykonanie GS topowe. jaram się cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam na AnOrdaina, mam nadzieję że, jak się okienko otworzy, to coś z tej serii będzie dostępne:

732975649_CleanShot2023-01-12at08_56_06.png.2cf81b716f5cf92fc4994bc5ddf4d3be.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja czekam na AnOrdaina, mam nadzieję że, jak się okienko otworzy, to coś z tej serii będzie dostępne:

Bardzo ciekawe zegarki, bardzo jestem ciekawy, którą wersję weźmiesz 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie pamiętam co kupiłem w 2022 roku oprócz Pepsi i VISa. Ale na pewno coś było, bo przecież choruje na tę chorobę od kilkunastu lat.  :( Kupuję, sprzedaję. Jednak mam nadzieję, że się to skończy. Oby jak najszybciej. 

A w tym roku bardzo chciałbym tego gagatka kupić 

IWC-Ingenieur-14.jpg

fota z neta oczywiście.  

Po jego zakupie zostanę z 4 sztukami + G i mogę zgasić światło.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

W sumie nie pamiętam co kupiłem w 2022 roku oprócz Pepsi i VISa. Ale na pewno coś było, bo przecież choruje na tę chorobę od kilkunastu lat.  :( Kupuję, sprzedaję. Jednak mam nadzieję, że się to skończy. Oby jak najszybciej. 

IWC-Ingenieur-14.jpg

fota z neta oczywiście.  

Dwa lata temu tu na forum była oferta. Nie kupiłem i żałuję - oczywiście do pudła, bo chcę mieć cztery ;-))))) 

4 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

IWC-Ingenieur-14.jpg

fota z neta oczywiście.  

Dwa lata temu tu na forum była oferta. Nie kupiłem i żałuję - oczywiście do pudła, bo chcę mieć cztery ;-))))) 

Edit - looknąłem do historii - maj 2021.......... 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Edit - looknąłem do historii - maj 2021.......... 😞

Ja wówczas miałbym cztery sztuki + G. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Ja wówczas miałbym cztery sztuki + G. 

... i mógłbyś zgasić światło... 🙂

Z autopsji powiem, że to nie jest fajny moment, bo przestajesz oglądać i czytać z myślą "a może kupię" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Gaszę światło. 

A oglądać to zawsze można.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Dokładnie tak. Gaszę światło. 

A oglądać to zawsze można.  

Witamy w klubie zwiędniętych miękiszonów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Witamy w klubie zwiędniętych miękiszonów ;)

:D

Sam wiesz, ile można. Po "przerobieniu" kilkuset zegarków człowiek wie mniej więcej co chce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

:D

Sam wiesz, ile można. Po "przerobieniu" kilkuset zegarków człowiek wie mniej więcej co chce. 

Ja nie przerobiłem kilkuset, ale wiem, czego nie chcę, a to też pomaga 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi