Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Valygaar

Co myślicie o tej sytuacji z JP II?

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, tbn napisał(-a):

Papież to taki autorytet dla boomersow. Teraz emeryci z kiepskim wykształceniem za to bogobojni są najważniejszą grupą i kształtują przyszłość ludzi młodych w tym kraju. Wiadomo, że rząd będzie bronił idola swojego elektoratu, nawet jak dla nas to wydaje się komiczne. 

Spłaszczasz, a to nie najlepiej o Tobie świadczy.

Dla wielu ludzi Jan Paweł II to autorytet, który przyczynił się w znacznym stopniu do osłabienia opresyjnej władzy, która z czasem "ustąpiła"...

Pierwsza pielgrzymka w roku 79' wzbudziła pełne zaangażowanie SB oraz WSW, ze względu na fakt, iż przyjazd głowy kościoła niósł za sobą wiele nieprzychylnych konsekwencji dla władzy. Jednym z tych elementów była możliwość organizowania antysocjalistycznych nastrojów, a także wrogich wystąpień przeciwko "okupantowi", bo czym innym był PRL pod batutą "braci" ze wschodu?

Podejrzewam również, że JP II mógł być doskonałym łącznikiem dla służb zagranicznych, co również mogło mieć wpływ na destabilizowanie "polskiego" kontrwywiadu i wywiadu radzieckiego.

Polityka jest pozbawiona sumienia i jeżeli coś można przekuwać w sukces, to partia sprawująca władzę będzie tak kierować swoimi działaniami, aby na tym zapunktować. Śmiem sądzić, że Naczelnikowi państwa, ten materiał z TVN spadł prosto z bram niebios.

Dostali paliwa i będą to ciągnęli do wyborów. I nie ma w tym nic dziwnego.

Generalizując i wrzucając ludzi wyznających wiarę chrześcijańska jako ciemnotę i zaścianek utwierdzasz mnie w przekonaniu o Twojej ignorancji.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że ten fragment mógłby być podsumowaniem naszych dyskusji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Spłaszczasz, a to nie najlepiej o Tobie świadczy.

Dla wielu ludzi Jan Paweł II to autorytet, który przyczynił się w znacznym stopniu do osłabienia opresyjnej władzy, która z czasem "ustąpiła"...

Pierwsza pielgrzymka w roku 79' wzbudziła pełne zaangażowanie SB oraz WSW, ze względu na fakt, iż przyjazd głowy kościoła niósł za sobą wiele nieprzychylnych konsekwencji dla władzy. Jednym z tych elementów była możliwość organizowania antysocjalistycznych nastrojów, a także wrogich wystąpień przeciwko "okupantowi", bo czym innym był PRL pod batutą "braci" ze wschodu?

Podejrzewam również, że JP II mógł być doskonałym łącznikiem dla służb zagranicznych, co również mogło mieć wpływ na destabilizowanie "polskiego" kontrwywiadu i wywiadu radzieckiego.

Polityka jest pozbawiona sumienia i jeżeli coś można przekuwać w sukces, to partia sprawująca władzę będzie tak kierować swoimi działaniami, aby na tym zapunktować. Śmiem sądzić, że Naczelnikowi państwa, ten materiał z TVN spadł prosto z bram niebios.

Dostali paliwa i będą to ciągnęli do wyborów. I nie ma w tym nic dziwnego.

Generalizując i wrzucając ludzi wyznających wiarę chrześcijańska jako ciemnotę i zaścianek utwierdzasz mnie w przekonaniu o Twojej ignorancji.

Potem pojechał do Czech, na Litwę, do Niemiec wschodnich, tak jeździł i obalał ten komunizm. Ciągle czekam na odpowiedź co to chrześcijaństwo dało cywilizacji łacińskiej, bo pogubiłeś się w swoich wywodach i zacząłeś sobie zaprzeczać. Ale może coś znajdziesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tbn napisał(-a):

Potem pojechał do Czech, na Litwę, do Niemiec wschodnich, tak jeździł i obalał ten komunizm. Ciągle czekam na odpowiedź co to chrześcijaństwo dało cywilizacji łacińskiej, bo pogubiłeś się w swoich wywodach i zacząłeś sobie zaprzeczać. Ale może coś znajdziesz. 

Upodmiotowiło ją.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wagro56 napisał(-a):

Czy pisząc te słowa miałeś na myśli tzw. socjalistyczną Polskę lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku?

Miałem na myśli sprawne państwo egzekwujące obowiązujące prawo od wszystkich i skazujących zwyrodnialców, m. in. w sutannach na więzienie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loco, ale takie państwo nie istnieje, nigdzie na całej kuli ziemskiej. To co piszesz to jest idealistyczna utopia. A wszystko dlatego, że w każdym państwie są równi wobec prawa i równiejsi. I nawet, jeśli skażą gdzieś jakiegoś wysoko postawionego zwyrodnialca, to tylko i wyłącznie dlatego, że komuś tak było wygodniej, ktoś inny na tym zyskał a nie ze względu na sprawiedliwość.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, plszcto napisał(-a):

myślę, że ten fragment mógłby być podsumowaniem naszych dyskusji

Rozbiłeś bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, souls_hunter napisał(-a):

Loco, ale takie państwo nie istnieje, nigdzie na całej kuli ziemskiej. To co piszesz to jest idealistyczna utopia. A wszystko dlatego, że w każdym państwie są równi wobec prawa i równiejsi. I nawet, jeśli skażą gdzieś jakiegoś wysoko postawionego zwyrodnialca, to tylko i wyłącznie dlatego, że komuś tak było wygodniej, ktoś inny na tym zyskał a nie ze względu na sprawiedliwość.

nie istnieje i nie będzie istnieć ale to znaczy, że zostaje nam tylko syndrom sztokholmski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, melvin napisał(-a):

Rozbiłeś bank.

Nie rozbił, dokonałby tego scenarzysta i reżyser, a także producent, gdyby obok księdza siedział rabin i imam, a "bohaterka" użyłaby liczby mnogiej.

Ale jakoś nie miałem okazji prócz Gibsona obejrzeć filmu, który bije w Judaizm i Judejczyków. Zresztą niechby się ktoś odważył.

2 minuty temu, trollu napisał(-a):

nie istnieje i nie będzie istnieć ale to znaczy, że zostaje nam tylko syndrom sztokholmski?

Pozostaje, bo Państwo to nic innego jak monopolista na przemoc i to w każdym wymiarze naszego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem - w normalnym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to, że ofiary księży pedofilów teraz dzieci lub już dorośli ludzie pozostawieni są sami sobie, kościół i reszta mają ich gdzieś i najlepiej jakby się nie wypowiadali bo to atak na kościół. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozbił, dokonałby tego scenarzysta i reżyser, a także producent, gdyby obok księdza siedział rabin i imam, a "bohaterka" użyłaby liczby mnogiej.
Ale jakoś nie miałem okazji prócz Gibsona obejrzeć filmu, który bije w Judaizm i Judejczyków. Zresztą niechby się ktoś odważył.

Załóżmy, że jako Polak zrealizuję film o jakiejś patologii i osadzę go w znanych mi realiach - dla przykładu niech będzie to opowieść o przemocy domowej stosowanej przez mężczyznę, Polaka żyjącego na lubelskiej prowincji.

Czy Twoim zdaniem dla zachowania obiektywizmu powinienem wpleść tam jeszcze wątek Araba, Wietnamczyka, Afroamerykanina etc. dopuszczających się podobnych niegodziwości oraz koniecznie uwzględnić w fabule ze dwie kobiety, które pastwią się nad mężczyznami?
Czy w przeciwnym razie będę sugerował, że takie zachowania mają charakter endemiczny i występują wyłącznie w określonej grupie społecznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Stierlitz napisał(-a):

Załóżmy, że jako Polak zrealizuję film o jakiejś patologii i osadzę go w znanych mi realiach - dla przykładu niech będzie to opowieść o przemocy domowej stosowanej przez mężczyznę, Polaka żyjącego na lubelskiej prowincji.

Czy Twoim zdaniem dla zachowania obiektywizmu powinienem wpleść tam jeszcze wątek Araba, Wietnamczyka, Afroamerykanina etc. dopuszczających się podobnych niegodziwości oraz koniecznie uwzględnić w fabule ze dwie kobiety, które pastwią się nad mężczyznami?
Czy w przeciwnym razie będę sugerował, że takie zachowania mają charakter endemiczny i występują wyłącznie w określonej grupie społecznej?

Chodzi o coś zupełnie innego.

Chrześcijaństwo nie oddaje.

Pamiętasz zamach w Charlie Hebdo? Słyszałeś kiedyś, aby zorganizowana grupa "moherowych beretów" bo obsraniu świętych obrazów np. z Matką Boską ucięła sprawcy/om łeb?

Dlatego z taką łatwością można obrażać ludzi, którzy podstawy swojego sumienia łączą z wiarą chrześcijańską.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Pamiętasz zamach w Charlie Hebdo? Słyszałeś kiedyś, aby zorganizowana grupa "moherowych beretów" bo obsraniu świętych obrazów np. z Matką Boską ucięła sprawcy/om łeb?

Dlatego z taką łatwością można obrażać ludzi, którzy podstawy swojego sumienia łączą z wiarą chrześcijańską.

A np taki Brenton Tarrant czy James Knight. No dobrze, działali solo. A IRA?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inkwizycja, a wcześniej wycieczki do Palestyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Anansi napisał(-a):

A np taki Brenton Tarrant czy James Knight. No dobrze, działali solo. A IRA?

Piszesz o IRA? Przecież to skrajnie lewicowe ugrupowanie terrorystyczne.

13 minut temu, loco50 napisał(-a):

Inkwizycja, a wcześniej wycieczki do Palestyny

Inkwizycja to była "grupa dochodzeniowo - śledcza" kościoła katolickiego... Pisałem już jakie mam stanowisko w tej sprawie.

Krucjaty były organizowane m.in. przeciwko Husytom i to na mocy papieskiej... Też już o tym pisałem,

Widzę, że zmagam się ze ścianą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ale jakoś nie miałem okazji prócz Gibsona obejrzeć filmu, który bije w Judaizm i Judejczyków. 

rozbil i nie potrzeba uzywac liczby mnogiej, to nie rabin i imam przyszedl do tej kobiety tylko ksiadz katolicki

Gibson kreci kontynuacje pt. 'Pasja Chrystusa: Zmartwychwstanie' to bedziesz mial okazje

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

lbow jeszcze nie ucinaja bo to nie ta skala natezenia fanatyzmu ale dzieki pewnej szczujni zwanej publiczna cel juz nie tak daleki,
czyzbys zapomnial np. o pewnym ksiedzu z Miedzygorza ktory pobil chlopaka za to, ze ten osmielil sie wejsc do kosciola w czapce?
BTW ten sam ksiadz zostal wczesniej skazany za porazenie ludzi paralizatorem, za wejscie na teren posesji z psem

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Inkwizycja to była "grupa dochodzeniowo - śledcza" kościoła katolickiego... Pisałem już jakie mam stanowisko w tej sprawie.

Krucjaty były organizowane m.in. przeciwko Husytom i to na mocy papieskiej... Też już o tym pisałem,

Widzę, że zmagam się ze ścianą.

Aha, no to sumie z Bogiem na ustach i z licencją od papieża można rżnąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Skrajnie lewicowe na przełomie lat 60? Oparte na republikanach - katolikach?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

jak to nie oddają? A Ordo Iuris? A Decyzja TK o aborcji? Nergala dalej ciągają po sądach za obrazę uczuć religijnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widzę tak.

Potężna karawana z napisem na sztandarze KK niezwykle solidnie zbudowana, niezwykle solidnie ufortyfikowana, niezwykle bogato ozdobiona, założona przez najbardziej znanego w historii świata żydowskiego geniusza toczy się w przestrzeni czasu przez ponad 2000 lat.

W tym czasie ta niezwykła karawana  przechodziła przez różne mniej lub bardziej wyboiste drogi i za każdym razem ludzie którzy sterują to karawaną wzmacniali ją i mocno rozbudowywali.

Dziś po ponad dwóch tysiącach lat karawana jest tak silna i tak zabezpieczona że zaatakowana przez niewielką watahę bezpańskich burków w ogóle nie reaguje tylko toczy się dalej. Te czasem atakujące bezpańskie burki jedyne co mogą to trochę poszczekać i czasem niektóry ją obsika a karawana niewzruszona idzie w historii świata dalej a bezpańskie burki po pewnym czasie przestają szczekać i wracają do swoich zawszonych i zapchlonych legowisk i i dalej walczą o michę i przetrwanie. 

Sternicy tej potężnej karawany przejdą na stałe do historii i będą pamiętani przez wieki, a o niektórych z nich pamięć będzie wieczna. I taka właśnie będzie IMO o Polaku JPII  którego ciało zostało pogrzebane w najbardziej prestiżowym miejscu świata.

Natomiast bezpańskie burki dalej będą walczyć o przetrwanie i o robaki do michy no i czasem o jakiś zegarek a jak zakończą żywot to większość z nich zostanie spalona bo szkoda blokować dwóch metrów kwadratowych Ziemi na 20 lat, wystarczy pół metra kwadratowego na kilka lat. A historia  będzie nazywała te burki masą społeczną, albo plebsem. 

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, dziadek napisał(-a):

Ja to widzę tak.

Potężna karawana z napisem na sztandarze KK niezwykle solidnie zbudowana, niezwykle solidnie ufortyfikowana, niezwykle bogato ozdobiona, założona przez najbardziej znanego w historii świata żydowskiego geniusza toczy się w przestrzeni czasu przez ponad 2000 lat.

W tym czasie ta niezwykła karawana  przechodziła przez różne mniej lub bardziej wyboiste drogi i za każdym razem ludzie którzy sterują to karawaną wzmacniali ją i mocno rozbudowywali.

Dziś po ponad dwóch tysiącach lat karawana jest tak silna i tak zabezpieczona że zaatakowana przez niewielką watahę bezpańskich burków w ogóle nie reaguje tylko toczy się dalej. Te czasem atakujące bezpańskie burki jedyne co mogą to trochę poszczekać i czasem niektóry ją obsika a karawana niewzruszona idzie w historii świata dalej a bezpańskie burki po pewnym czasie przestają szczekać i wracają do swoich zawszonych i zapchlonych legowisk i i dalej walczą o michę i przetrwanie. 

Sternicy z tej karawany przejdą na stałe do historii i będą pamiętani przez wieki, a o niektórych z nich pamięć będzie wieczna. I taka właśnie będzie IMO o Polaku JPII. Którego ciało zostało pogrzebane w najbardziej prestiżowym miejscu świata.

Natomiast bezpańskie burki dalej będą walczyć o przetrwanie i o robaki do michy no i czasem o jakiś zegarek a jak zakończą żywot to większość z nich zostanie spalona bo szkoda blokować dwóch metrów kwadratowych Ziemi na 20 lat, wystarczy pół metra kwadratowego na kilka lat. A historia  będzie nazywała te burki masą społeczną, albo plebsem. 

Pycha kroczy przed upadkiem, zobacz pokolenie urodzone po 2000 roku - mają wylane w Kościół rzymskokatolicki, a papież dla nich to żółta twarz z memów

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja to widzę tak.
Sternicy tej potężnej karawany przejdą na stałe do historii i będą pamiętani przez wieki, a o niektórych z nich pamięć będzie wieczna. I taka właśnie będzie IMO o Polaku JPII. Którego ciało zostało pogrzebane w najbardziej prestiżowym miejscu świata.
Wolę być bezimienny, a garść kurzu, który po mnie pozostanie mogą rozsypać w najpodlejszym miejscu niż zapamiętany i utożsamiany z ludźmi tak myślącymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Stierlitz napisał(-a):

Wolę być bezimienny, a garść kurzu, który po mnie pozostanie mogą rozsypać w najpodlejszym miejscu niż zapamiętany i utożsamiany z ludźmi tak myślącymi.

No i zapewne tak będzie.:)

Wola Twoja Panie.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie fragmentu z „Trzy bilbordy za Ebbing, Missouri” - nic nie chciałem rozbijać, a jedynie pokazać, że temat „niezauważania” pedofilii w kościele, nie jest ani nowy, ani nieznany na świecie.
A przy okazji, ta scena na tacy podaje rozwiązanie - nazywajmy jasno problem, szukajmy rozwiązań (może czasem drastycznych) a przestępców traktujmy, jak na to zasługują.

A co do samego filmu - tym, którzy nie widzieli polecam obejrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.