erzlot 298 #276 Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Szukam bębna sprężynowego (najlepiej w komplecie ze sprężyną) do roczniaka Gustav Becker nr 2794 (rok ok. 1927). Proszę o kontakt na priv. Wg Passmora wymiary bębna: średn. 41mm x 23 mm Edytowane 10 Października 2020 przez erzlot dodanie inf. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #277 Napisano 12 Października 2020 (edytowane) Od wielu kolegów i koleznaek z Forum otrzymałem pomoc, wiec ..... Oddam beben z osią do zegara METRON ( kominkowy z 1951) ( w środku zerwana sprężyna). Bęben /zęby w stanie dobrym. PW poproszę, jezeli ktos chętny.... Edytowane 12 Października 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #278 Napisano 16 Października 2020 Poszukuję ramek (bezel) w stylu biedermeier giloszowane, w drobne wzorki, 18cm i 21 cm szer ok 1cm wpust na podkład i tarczę ok 08 mm, coś w tym zakresie Stare, stylizowane obojętnie Przykład 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #279 Napisano 25 Października 2020 Jak ktoś poszukuje GB i inne roczniaki https://www.olx.pl/oferta/zegar-roczny-roczniak-gustav-becker-wyprzedaz-kolekcji-CID628-IDBSLA3.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
werther 19 #280 Napisano 7 Listopada 2020 Szukam sprężyny o szerokości 21mm. Odnawiam stary, mechaniczny patefon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #281 Napisano 10 Listopada 2020 Poszukuję przystawki balansowej, z płytą o wymiarach; 18 mm. x 25 mm. lub mniejszej. Kupię lub zamienię, mam duże szwajcarskie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #282 Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Witam. Poszukuję wiedeńskiej soczewki wahadła o średnicy minimum 17 cm do zegara wiszącego Edytowane 16 Listopada 2020 przez Tom777 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #283 Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Witam, poszukuję do figuralnego francuza mechanizm z przystawką balansową,kupię lub wymienię na lenzkirch. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #284 Napisano 15 Grudnia 2020 Poszukuję takich pokręteł do budzika średnica wew. na gwint M3 Mogą być same "motylki" reszta mniej istotna.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #285 Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, poszukuję dwóch sprężyn bębnowych z zakończeniem typu "otwór" do małego wiszącego francuza - 1) mniejszej: 8mmx0,28mm lub 0,29mm do bębna o średnicy 2,6cm, promień wałka 3,5mm (długość sprężyny poszukiwanej to około 85 lub 90cm; ewentualnie cieńszą, 0,25mm i wtedy może być dłuższa, ok. 98cm - teraz mam tę cieńszą, ale z obliczeń z podręcznika Podwapińskiego wyszło mi, że powinna być grubsza - 0,29mm); a także 2) większej, 9mmx0,35mm lub 0,28mm do bębna 3,4cm, promień wałka 4,5mm (długość poszukiwanej sprężyny ok. 106cm lub 132cm; teraz mam pasowaną i z pewnością niewłaściwą, o grubości 0,25mm, znów z obliczeń wyszło mi, że powinna być inna... No i mojej nie zmierzę, bo jest za krótka i pęknięta). Ewentualnie chociażby sprężyn o podobnych wymiarach. Wysokość obydwu bębnów to 12mm, jeden z wieńcem, drugi bez (gdzieś czytałam, że to też ma znaczenie dla wymiarów sprężyny, ale być może się mylę ) Z góry bardzo dziękuję za pomoc, bo szukałam już wszędzie... Edit: Nieaktualne, znalazłam inne, o podobnych wymiarach. Edytowane 6 Marca 2021 przez Jaga92 Nieaktualne - zakupiłam już 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #286 Napisano 8 Stycznia 2021 Kupię mechanizmy i zegary firmy Telavox, Clementa z balansem torsyjnym lub wymienię na budziki czy inne mechanizmy np elektryczne .Kontakt proszę na PM 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 296 #287 Napisano 20 Stycznia 2021 Poszukuję zegara Żelazkiewicza z okresu przedwojennego. - coś takiego, jak ten: Myślałem o Muzeum Miasta Stołecznego Warszawy - do sali "Warszawskich zegarmistrzów" - gdzie byliśmy na Warsztatach klubowych 🙂 pozdrawiam, Władysław 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1967 0 #288 Napisano 25 Stycznia 2021 witam zakupie wahadło dyskowe do G.B Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #289 Napisano 26 Stycznia 2021 To chyba nie ten wątek... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #290 Napisano 6 Lutego 2021 Poszukuje mechanizmy i zegary firmy Telavox, Clementa z balansem torsyjnym lub wymienię na budziki czy inne mechanizmy np elektryczne .Kontakt proszę na PM W dniu 20.01.2021 o 23:01, Władek Meller napisał: Poszukuję zegara Żelazkiewicza z okresu przedwojennego. - coś takiego, jak ten: Myślałem o Muzeum Miasta Stołecznego Warszawy - do sali "Warszawskich zegarmistrzów" - gdzie byliśmy na Warsztatach klubowych 🙂 pozdrawiam, Władysław to mechanizm szwajcarski ale w lato mogę poszukac ,myślę ze znajdę jeden w garazu u siebie ...Bez sygnatur Zelazkiewicza . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 296 #291 Napisano 6 Lutego 2021 7 godzin temu, janekp napisał: Poszukuje mechanizmy i zegary firmy Telavox, Clementa z balansem torsyjnym lub wymienię na budziki czy inne mechanizmy np elektryczne .Kontakt proszę na PM to mechanizm szwajcarski ale w lato mogę poszukac ,myślę ze znajdę jeden w garazu u siebie ...Bez sygnatur Zelazkiewicza . Janek, Ja myślałem o Muzeum Miasta Stołecznego Warszawy pod kątem "Izby zegarmistrzów warszawskich" - dlatego musi być Żelazkiewicz, anie sam mechanizm 🙂 Warto, by tam znalazł się zegar Żelazkiewicza. pozdrawiam, Władysław 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #292 Napisano 28 Lutego 2021 Kupię szkło okrągłe wypukłe do zegara średnicy 155m, lub zamienię za 150mm 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #293 Napisano 28 Lutego 2021 51 minut temu, mkl1 napisał(-a): Kupię szkło okrągłe wypukłe do zegara średnicy 155m, lub zamienię za 150mm Firma MARART z Wysokiej, zrobi każde szkło jakie potrzebujesz. https://allegro.pl/oferta/szklo-wypukle-do-zegara-marart-15-1-16-5-17-18-cm-10140214442 Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #294 Napisano 5 Marca 2021 Tak długo polowałam na Mewę, a jak upolowałam to głupio zgubiłam wskazówkę godzinową! 😟😕 Może ktoś z Kolegów, Koleżanek posiada wskazówki lub starego, zdezelowanego, miniaturowego Poltika z czarnymi wskazówkami? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #295 Napisano 5 Marca 2021 Może któremuś z kotów w obfitym futrze się zaplątała ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #296 Napisano 5 Marca 2021 Zaiste - trza poiskać, może wypadnie 😋😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 911 #297 Napisano 5 Marca 2021 Proponuję wziąć magnes i szukać w miejscu, gdzie dokonywało się przeglądu. Wypadki zdarzają się przy pracy. Przede wszystkim gratuluję eksponatu. Zapraszam do umieszczenia Mewy w dziale Polskie Budziki z podaniem numeru seryjnego. Pozdrawiam. Marek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #298 Napisano 5 Marca 2021 13 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Proponuję wziąć magnes i szukać w miejscu, gdzie dokonywało się przeglądu. Wypadki zdarzają się przy pracy. Dlatego zegarmistrz ma często wytarte kolana Serio.. to dobry neodymowy magnes pomoże.. ma większy "zasięg". tak czasami szukam sprężynek, lub śrubek.. ALE... często jest tak, że to coś znajduje w innej części pokoju, niż by się wydawało... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #299 Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) Szukam budzika dokładnie takiego jak na zdjęciach Edytowane 7 Marca 2021 przez motoolo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #300 Napisano 8 Marca 2021 Kupiłem resztki zegara halowego /dworcowego LFS. Wahadło i zawieszka raczej nie są oryginalne. Brak tarczy i brak skrzynki. Poszukuję Kogoś, kto ma taki zegar, w celu ustalenia danych do rekonstrukcji tarczy i skrzynki. Były różne tarcze, malowane na blasze i na szkle od spodu. Mój prawdopodobnie miał szklaną, tak też stwierdził sprzedający - potłukła się. W katalogach mniej więcej tak to wygląda... Mój ma podkład 27 cm. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach