erzlot 303 #326 Posted July 10, 2022 (edited) Średnica maluśka, jutro zmierzę, bo werk się moczy. Napisałem do niego, ale nie odpowiedział na razie ----- Zmierzyłem, oś (końcówka) ma 0,6 - 0,7mm - i chyba jest stożkowa Edited July 11, 2022 by erzlot 0 Share this post Link to post Share on other sites
Yodek 2549 #327 Posted July 11, 2022 Kiedyś dwa całe dni urabialam sprzedawcę żeby umożliwił opcję wysyłki, potem "kup teraz", i nim doszłam do domu zegar znikł w cudzych objeciach..ehh 😑 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6809 #328 Posted July 11, 2022 19 godzin temu, erzlot napisał(-a): Zmierzyłem, oś (końcówka) ma 0,6 - 0,7mm - i chyba jest stożkowa Poszukam, ale nie obiecuję... 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
LESKOS 3484 #329 Posted July 11, 2022 Rysiek , mam coś takiego jak jesteś zainteresowany ... mogę Ci podesłać jak odpowiada. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Share this post Link to post Share on other sites
erzlot 303 #330 Posted July 11, 2022 Dzięki Leszku, ale Twoje są ponad 2 razy za duże 0 Share this post Link to post Share on other sites
LESKOS 3484 #331 Posted July 12, 2022 Kratka w zeszycie ma 0,5 cm czyli wskazówka minutowa ma 21 mm ... Ciekawe skąd Ci się wzięło te dwa razy za duże skoro ma góra 21mm 🤭 (a poszukiwałeś 20mm). No ale jak stryjenka woli... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6809 #332 Posted July 12, 2022 Przeszukałem swoje "złomowe" niestety nie mam takiej= tego kształtu.. 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
erzlot 303 #333 Posted July 12, 2022 1 godzinę temu, LESKOS napisał(-a): Kratka w zeszycie ma 0,5 cm czyli wskazówka minutowa ma 21 mm ... Ciekawe skąd Ci się wzięło te dwa razy za duże skoro ma góra 21mm 🤭 (a poszukiwałeś 20mm). No ale jak stryjenka woli... Sorry Leszku, sądziłem, ze to jakaś centymetrowa kratka, już zapomniałem o zeszytowych jednostkach. Ale i tak otwór zbyt duży, nie dałbym rady go zmniejszyć na 0,6 mm 0 Share this post Link to post Share on other sites
LESKOS 3484 #334 Posted July 12, 2022 Jasne , powodzenia w poszukiwaniach ...✋ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Share this post Link to post Share on other sites
Kieszonkowe 767 #335 Posted July 12, 2022 Drodzy Koledzy To nie trzeba poszukać , szukać po "złomkach" - to trzeba mieć A jak nie pasuje otwór to można zawsze zalutować na srebro lub ew. cynę (zdaje się że kiedyś już to pokazywałem na forum przy okazji wskazówek Ludwikowskich) lub tak jak to powinno być poprawnie zrobione zatulejować tu są akurat tuleje 0,35 i 1,05 mm. Pozdrawiam Roman 4 Share this post Link to post Share on other sites
erzlot 303 #336 Posted July 12, 2022 Roman, przechodzę na priv 0 Share this post Link to post Share on other sites
Yodek 2549 #337 Posted July 16, 2022 Kajś zgubiłam drążek wahadła, sprężynowego Świta!! 😭😭 Może komuś zalega niepotrzebny, może ma zdezelowany cały mechanizm z takm drążkiem? Kupię!! 0 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1805 #338 Posted July 16, 2022 No, ale jak to ? 🤔....... przecież w styropian wtykamy, lub plastikowe pojemniki wkładamy. Zatrudnić wszystkich domowników, bo pewnie gdzieś leży ( odłożony gdzieś na bok, na chwilę - tylko gdzie to było ? ) 0 Share this post Link to post Share on other sites
Yodek 2549 #339 Posted July 16, 2022 Tak robimy. Zazwyczaj.. A tym razem diabeł ogonem zakrył i kicha 😔.. Po rozpakowywaniu zegara, zbierałam folie i gazety z wypełnienia paczki. Może gdzieś niechcący zebrałam wraz z zawieruszonym drążkiem i wyniosłam do śmietnika 😢 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6809 #340 Posted September 9, 2022 (edited) Poszukuje mechanizmu, lub przynajmniej balansu (przynajmniej osi ) do takiego mechanizmu... Jeżeli ktoś ma taki mechanizm/budzik... to poproszę przynajmniej o wymiary osi( szkic) to sobię wytoczę... mam ten budziol Edited September 9, 2022 by mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1881 #341 Posted September 10, 2022 (edited) Może zalegają komuś taki śrubełki ze skrzyń zegarowych.. Wykorzystywane są do mocowania półki mechanizmu (z mechanizmem) w sankach skrzynki zegarowej. Potrzebowałbym 4szt. Komplet, to śruba z łbem oraz gniazdo wkręcane w drewno z gwintem wewnętrznym pod tę śrubę. Przykładowe zdjęcie metronowego zestawu... Może być z metrona, może być z zupełnie innego producenta/wypustu - byleby wszystkie 4 kpl takie same. Ewentualna podpowiedź jak się takie śrubki fachowo nazywają - łatwiej mi będzie znaleźć na stronach www.. Edited September 10, 2022 by zadra 0 Share this post Link to post Share on other sites
Magican 30 #342 Posted October 18, 2022 (edited) Poszukuję porcelanowej tarczy do linkowego Lenzkircha, może być sam zewnętrzny pierścień. Wymiar jak to u Lenza 18,5 cm. Pomoże ktoś ? Edited October 18, 2022 by Magican 0 Share this post Link to post Share on other sites
wafelek 54 #343 Posted October 21, 2022 Mam taka tarcze jak cos 669570797 0 Share this post Link to post Share on other sites
kumite 258 #344 Posted November 9, 2022 Szanowne Koleżanki, Koledzy! Może posiadacie w Waszych zasobach podobne elementy , mogą być niezależne. Kółko o średnicy 5cm i grubości 3 mm oraz kulka o średnicy 2cm, mosiężne, mogą być stalowe do pomalowania. Niezbędne do amerykańskiej pamiątki. Z góry dziękuję za pomoc. Piotr 0 Share this post Link to post Share on other sites
michaelson 0 #345 Posted November 13, 2022 (edited) Szanowni forumowicze, poszukuję szkiełka (nie wiem z czego jest zrobione, jakiś plastik) do budzika Cyma Amic Sonomatic 8 o wymiarach jak na rysunku: Przy okazji, może ktoś wie, czy jest możliwość przejrzenia archiwalnych numerów Journal Suisse d'Horlogerie, zależy mi na numerze 5/6 z 1956 roku, gdzie rzeczony budzik został opisany. Co więcej, w jednym z kolejnych numerów zaprezentowano opis konserwacji tego mechanizmu, czym też jestem zainteresowany - niestety, znaleźć nigdzie tego dokumentu nie potrafię. Dysponuje jedynie pierwszą stroną tego artykułu. Edited November 13, 2022 by michaelson 0 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3641 #346 Posted November 13, 2022 to jeszcze dwie strony. Jednak drogo sobie życzą za ten artykuł. https://www.ecrater.com/p/15202401/cyma-watch-company-amic-sonomatic 0 Share this post Link to post Share on other sites
michaelson 0 #347 Posted November 14, 2022 (edited) Wielkie dzięki Hecke, to już znalazłem. A nie kojarzy ktoś np. jakiejś biblioteki cyfrowej, czy repozytorium cyfrowego gdzie te stare magazyny są archiwizowane i udostępniane? Przeszukałem szwajcarski odpowiednik naszej Biblioteki Narodowej, niestety tam nie nie ma. Edited November 14, 2022 by michaelson 0 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3641 #348 Posted November 17, 2022 Zobacz biblioteki publiczne w mieście gdzie był wydawany. magazyn. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6809 #349 Posted January 2, 2023 Poszukuję - Przystawki balansowej Błonie H8 lub kompletnego Balansu, lub przynajmniej osi balansowej... LUB przystawki "cz8" do majaka (w krysztale) 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Yodek 2549 #350 Posted January 9, 2023 POSZUKUJĘ TYLNEGO DEKLA do starego Poltika B80. Stan obojętny (kolor też, może być zardzewiała). Dekiel na wcisk, z tłoczonym logo fabryki z Łodzi. Przykładowe zdjęcie na końcu 😄 0 Share this post Link to post Share on other sites