Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.05.2024 o 14:05, Kieszonkowe napisał(-a):

Może zamiast tekstu DLACZEGO NIE MA TU TWOJEJ REKLAMY? wystarczył by napis ZA 250 zł MIESIĘCZNIE BĘDZIE TU TWOJA REKLAMA.                          

Aktualna wersja tego tekstu sugeruje że moderator usunął twoją reklamę za bliżej nieokreślone przewinienie i wymagał kliknięcia żeby się dowiedzieć dlaczego. Jeśli się żadnej reklamy nie umieszczało wywołuje raczej strach że coś jest źle skonfigurowane, a nie zachęca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki pomysł na rozruszanie reklam. Jest obecnie 10 miejsc na reklamy a tylko dwie zajęte. Proponuję by sprzedawać reklamy na kolejny miesiąc metodą następującą. Na początek ustawić bardzo niski cenowo koszt wynajęcia, powiedzmy 20-50 zł za miesiąc. Kolegom którzy mają już wykupione reklamy oczywiście obniżyć do tych wartości. Kruczek polega na tym, że gdy ktoś zaproponuje wyższą stawkę usuwa reklamodawcę o najniższej dotychczasowej kwocie w kolejnym miesiącu. Byłoby to coś w rodzaju licytacji. Szybko doszlibyśmy do pełnego wykorzystania przestrzeni reklamowej po rynkowych cenach. 

Technicznie można byłoby otworzyć dział licytacji, z terminem jej trwania do np. 20. dnia każdego miesiąca. Np. na 20 czerwca reklamowaliby się Koledzy z miejsc 1-10 w lipcu itd. Licytacja byłaby ciągła a korekty byłyby robione na 20. 

Ma się rozumieć, że gdy pomysł chwyci można by powiększyć rząd reklam o jeszcze jeden i byłoby miejsce już dla 15 reklamodawców. 

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę fakt, że reklamy wisiały za darmo przez jakieś 2 lata, to świetny pomysł 🤣 Na pewno będzie rotacja...ustalmy od razu zmianę co 2 kwartały, może jakoś to ogarną 😉

...przepraszam, musiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Paulus57 

całkiem fajny.

Do czasu do kiedy dany reklamodawca oceni utrzymywanie swojego baneru za korzystne.

Myśląc jak przedsiębiorca  - dopóki ktoś przynajmniej raz na miesiąc kupi przez baner zegarek dopóty* taka licytacja będzie miała sens i taki sklep / przedsiębiorca będzie uważał za wartościowe utrzymywanie baneru. :) 

Uważam że grupa na FB KMZiZ powinna zostać reaktywowana / pobudzona.. Na ten moment tylko dwóch użytkowników coś tam wrzuca. 

KMZiZ powinno nieco rozszerzyć marketing żeby przyciągnąć reklamodawców. Trzeba zrobić nieco więcej hałasu. :D 

Edytowane przez SPS
gramatyka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wacor napisał(-a):

Biorąc pod uwagę fakt, że reklamy wisiały za darmo przez jakieś 2 lata, to świetny pomysł 🤣 Na pewno będzie rotacja...ustalmy od razu zmianę co 2 kwartały, może jakoś to ogarną 😉

...przepraszam, musiałem.

Zmiany byłyby co miesiąc a przynajmniej byłby możliwe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam niektóre wpisy to mi ręce opadają. 

10 miejsc na reklamy powinno docelowo wystarczyć na zaspokojenie 90 % potrzeb forum. 

To około 350 zł miesięcznie i takie kwoty są realne i takie jak słyszałem płacili reklamodawcy. 

20-50 zł  to płaci się prowizję od sprzedaży taniego  zegarka  na e-bay , alegro itd.  -  jednorazową sprzedaż.

Obniżenie  cen za  dotychczas  pozyskane banery to naprawdę GENIALNY plan na wyjście z problemów finansowych  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SPS, trzymaj poziom. 👍

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie sprzedać drogo, niż zarobić? Cóż czekajmy dalej na wypełnienie luk i... ani kroku w tył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Platny bazarek w moim odczuciu nie bardzo mial i ma szanse zadzialac - to jest paragraf 22.

Oplata za ogloszenie zmniejszyla ilosc wejsc i ogloszen, im mniej ogloszen - tym mniejsza szansa na sprzedaz.

Wstawienie zegarka na Allegro / OLX / grupe FB, z racji na o wiele wieksze zasiegi, daje wieksza sanse na sprzedaz.

Od dluzszego czasu obserwuje powolna agonie forum, ubywa ludzi, z ktorymi rozmawialem, ubywa merytorycznych tresci.

Jesli celem jest zamkniety elitarny klub wzajemnej adoracji i wzdychanie do wrzucanych sweet foci swoich zegarkow to jestesmy na wlasciwej drodze.

Czytam jak to ci, co nie placa sa darmozjadami i nie wierze - a posty, wiedza, dyskusje, ktore te osoby wnosza?

Moim zdaniem mamy spory rozjazd w kwestii tego, czego najwyrazniej chce przecietny forumowicz a tym, czego chce zarzad.

Brak nawet symbolicznej wpłaty jest korzystaniem ze środków innych osób. Nie chciałbym wchodzić w politykę, ale socjalizm nigdy się nie sprawdzał a jedynie tam bywało "za darmo". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Forum WUS jest darmowe, uhrforum.de jest darmowe - jakos nie widze rzeszy wplacajacych zeby miec dostep do bardziej niszowego KMZiZ, gdzie w dodatku wyplyw na ksztalt forum jest niewielki / zerowy.

Powyzszy komentarz jak i wczesniejsza opinia prezentuja moj prywatny, subiektywny punkt widzenia - mozna albo sie zastanowic nad wyrazona mysla albo uznac, ze propaguje socjalizm i jestem darmozjadem.

Nie ma niczego za darmo, pozostaje tylko kwestia źródła finansowania. Gdy brakuje sponsorów, reklamodawców, pozostaje tylko wspieranie przez użytkowników. Forum daje nam jakieś zadowolenie, więc czemu na nie nie wpłacić choćby małej kwoty? Dla zasady, bo fora w języku niemieckim lub angielskim nie wymagają wsparcia? Do kina też się nie idzie za darmo, no chyba że weźmiemy pod uwagę torrenty. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie popadajmy w aż taką paranoję żeby darmowy dostęp do for/portali internetowych porównywać z socjalizmem. Bez przesady... :-]

Fora tworzone z pasją zawsze utrzymywały się z pieniędzy właściciela, trochę wspomaganymi reklamami. Tak było jest i będzie. Nic tu z socjalizmu nie ma. Można stworzyć komercyjny twór "trzepiący" kasę, tylko czy to w ogóle się sprawdzi przy tak niszowym forum? Wątpię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem spokojny o przyszłość. Zaroiło się ostatnio na forum od niebieskich nicków, więc Stowarzyszenie się powiększa.

A jak wszyscy wiemy, nic tak nie pcha organizacji do przodu, jak rozrastanie się managementu.

Lol.jpg.e689313f57bb06e198bfd5372751f5f0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie ma niczego za darmo, pozostaje tylko kwestia źródła finansowania. Gdy brakuje sponsorów, reklamodawców, pozostaje tylko wspieranie przez użytkowników. Forum daje nam jakieś zadowolenie, więc czemu na nie nie wpłacić choćby małej kwoty? Dla zasady, bo fora w języku niemieckim lub angielskim nie wymagają wsparcia? Do kina też się nie idzie za darmo, no chyba że weźmiemy pod uwagę torrenty. ;) 

Rozumiem, ze dla tej samej zasady kupujesz zegarki made in China, kopiujace design innych, drozszych marek?

Napisalem, ze wg mnie platny bazarek byl spora cegielka ciagnaca forum w dol - bo zredukowal ilosc wejsc i atrakcyjnosc forum jako formy sprzedazy.

Jak widac cos w tym musi byc skoro co miesiac pojawiaja sie apele o wplaty; szalenstwem jest powtarzanie tych samych dzialan i liczenie na inny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, meinard napisał(-a):

Ja jestem spokojny o przyszłość. Zaroiło się ostatnio na forum od niebieskich nicków, więc Stowarzyszenie się powiększa.

A jak wszyscy wiemy, nic tak nie pcha organizacji do przodu, jak rozrastanie się managementu.

Lol.jpg.e689313f57bb06e198bfd5372751f5f0.jpg

Uszczypliwy ton niczego nowego nie wnosi. Wejście w skład Stowarzyszenia to także forma finansowego wsparcia organizacji a nie chęć realizacji jakichś ambicji, czy dorobienia się. Przypinanie łatek osobom próbującym pomóc jest słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Rozumiem, ze dla tej samej zasady kupujesz zegarki made in China, kopiujace design innych, drozszych marek?

Napisalem, ze wg mnie platny bazarek byl spora cegielka ciagnaca forum w dol - bo zredukowal ilosc wejsc i atrakcyjnosc forum jako formy sprzedazy.

Jak widac cos w tym musi byc skoro co miesiac pojawiaja sie apele o wplaty; szalenstwem jest powtarzanie tych samych dzialan i liczenie na inny efekt.

Czy tu miejsce na temat chińczyków albo rozładowywania własnych frustracji? 

Wracając do sedna, to być może masz rację, że powinno się zlikwidować opłaty za bazarek, ale tylko wtedy, gdy są one w skali miesiące mało znaczące. Niestety nie znam wielkości tych przychodów. Masz pomysł jak obniżyć przychody Stowarzyszenia a może podpowiesz jak to zrekompensować z innych źródeł? Pytanie pozbawione złośliwości, po prostu pieniądze muszą się pojawić, bez tego wszystko padnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, cordi7 napisał(-a):

Odpowiedzialem na zlosliwosc z Twojej strony (Torrenty, kino, itp.) - nie przypinam latek, wskazuje co nie zadzialalo i wg mnie dlaczego. Jesli to wg ciebie przeszkadzanie - ja koncze dyskusje w temacie.

To akurat nie było do Ciebie, ale jak nie masz ochoty na dalsze wypowiedzi, to Twój wybór. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

To akurat nie było do Ciebie, ale jak nie masz ochoty na dalsze wypowiedzi, to Twój wybór. 

Zorientowalem sie, ze nie do mnie i skasowalem wypowiedz zanim wstawiles posta, przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, cordi7 napisał(-a):

Zorientowalem sie, ze nie do mnie i skasowalem wypowiedz zanim wstawiles posta, przepraszam.

Emocje, to zły doradca. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Przypinanie łatek osobom próbującym pomóc jest słabe.

Hmm... A tym co nie chcą wpłacać (zapewne z różnych względów) to już można przyklejać "łatki"? 😛

Myślę, że nadal większość użytkowników forum nie wie że potrzebne jest wsparcie. Nadal nie wiedziałem aby na maila przyszła jakakolwiek informacja o problemach finansowych i o potrzebnym wsparciu. A już wielokrotnie była o tym mowa, że dobrze byłoby takiego maila rozesłać. Tyle że to i tak rozwiązanie chwilowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Hmm... A tym co nie chcą wpłacać (zapewne z różnych względów) to już można przyklejać "łatki"? 😛

Myślę, że nadal większość użytkowników forum nie wie że potrzebne jest wsparcie. Nadal nie wiedziałem aby na maila przyszła jakakolwiek informacja o problemach finansowych i o potrzebnym wsparciu. A już wielokrotnie była o tym mowa, że dobrze byłoby takiego maila rozesłać. Tyle że to i tak rozwiązanie chwilowe...

Ja gdzieś to sugerowałem (łatki)? 

Nie mam bazy danych wszystkich Użytkowników a wysyłanie pojedynczo to propozycja ocierająca się o sadyzm. ;) 

Popieram ideę wysłania emaila z opisem sytuacji i prośbą o wsparcie. Myślę, że nawet jak jeden z dziesięciu wpłaci coś na konto Stowarzyszenia, to będzie to znacząca pomoc. Pamiętać jednak należy, że tylko nieliczni zarejestrowani aktywnie biorą udział w naszym życiu, zapewne większość pojawiała się tu jednorazowo i znikała. Niemniej mail będzie tylko akcją doraźną i nie stworzy stabilnych podstaw finansowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie mam bazy danych wszystkich Użytkowników a wysyłanie pojedynczo to propozycja ocierająca się o sadyzm. ;) 

Nawet darmowe skrypty mają możliwość wysyłania zbiorowego maila do wszystkich użytkowników, więc zakładam że ten tym bardziej powinien mieć. Ale to nie z Twoimi uprawnieniami, tzn moderator. Administrator zapewne ma taką możliwość.

30 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja gdzieś to sugerowałem (łatki)?

To nawet nie konkretnie do Ciebie. Ale przeglądając te tematy o wpłatach i przyszłości forum, pojawia się taki wydźwięk w wypowiedziach wielu osób, że nie będą utrzymywać darmozjadów, którzy nic nie płacą. Tylko że przecież duża część tej społeczności nie ma pojęcia że potrzebna jest pomoc, a pewnie niektórzy by coś wpłacili. I tacy z automatu są darmozjadami i to nawet nieświadomymi darmozjadami 😛 A nawet jak ktoś nie chce wpłacić bo nie i już, to nie rozumiem jakiegoś piętnowania takich osób. Komuś ubędzie od tego że ktoś tu będzie zaglądał za darmo czy co? 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, mariusz9a napisał(-a):

Nawet darmowe skrypty mają możliwość wysyłania zbiorowego maila do wszystkich użytkowników, więc zakładam że ten tym bardziej powinien mieć. Ale to nie z Twoimi uprawnieniami, tzn moderator. Administrator zapewne ma taką możliwość.

To nawet nie konkretnie do Ciebie. Ale przeglądając te tematy o wpłatach i przyszłości forum, pojawia się taki wydźwięk w wypowiedziach wielu osób, że nie będą utrzymywać darmozjadów, którzy nic nie płacą. Tylko że przecież duża część tej społeczności nie ma pojęcia że potrzebna jest pomoc, a pewnie niektórzy by coś wpłacili. I tacy z automatu są darmozjadami i to nawet nieświadomymi darmozjadami 😛 A nawet jak ktoś nie chce wpłacić bo nie i już, to nie rozumiem jakiegoś piętnowania takich osób. Komuś ubędzie od tego że ktoś tu będzie zaglądał za darmo czy co? 😞

Uważam, że powinna tu panować atmosfera sprzyjająca zmianom a nie nagonka na nieświadomych i "oszczędnych". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi