Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Edmund Exley

Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

Wygląda na to, że Collins "popsuła" Idze głowę...

Niestety słabo to dziś wyglądało... Ilość błędów niewymuszonych mówi sama za siebie. No nic, trzeba trzymać kciuki za brąz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wygląda na to, że Collins "popsuła" Idze głowę...

Zheng zagrała świetny mecz. Ale 36 niewymuszonych błędów po stronie Igi potwierdza Twoją tezę. Z jednej strony kawał suki z Amerykanki, bo przecież wiedziała, że zryje Polce głowę. Z drugiej strony Iga, grając tyle lat w topie, powinna być na to gotowa. Może jednak pani Daria nie jest taka świetna…

Z trzeciej strony, to sport. Tak po prostu bywa. Inaczej byłoby nudno, nie byłoby emocji i pewnie zwyczajnie byśmy tego nie oglądali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rafi napisał(-a):

Z jednej strony kawał suki z Amerykanki, bo przecież wiedziała, że zryje Polce głowę. Z drugiej strony Iga, grając tyle lat w topie, powinna być na to gotowa. Może jednak pani Daria nie jest taka świetna…

Ja bym się przychylił do Twojej tezy na temat pani Darii. Może mam takie "szczęście" (przyznaję się uczciwie, że nie śledzę wszystkiego, co się da, w tenisie), ale niejednokrotnie trafiałem na mecze Igi, w których ewidentnie nie wytrzymywała psychicznie. Ja wiem, że kobieta z emocji samych zbudowaną jest ;), ale jednak to... profesjonalistki. No i mają te swoje sztaby, a w nich chyba nienajgorzej opłacanych psychologów sportu... Dla mnie, Iga zbyt często daje się tym emocjom w ważnych momentach ponieść. A Chinka zachowała zimną krew i zagrała bardzo dobre spotkanie. No szkoda... 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się przychylił do Twojej tezy na temat pani Darii. Może mam takie "szczęście" (przyznaję się uczciwie, że nie śledzę wszystkiego, co się da, w tenisie), ale niejednokrotnie trafiałem na mecze Igi, w których ewidentnie nie wytrzymywała psychicznie. Ja wiem, że kobieta z emocji samych zbudowaną jest , ale jednak to... profesjonalistki. No i mają te swoje sztaby, a w nich chyba nienajgorzej opłacanych psychologów sportu... Dla mnie, Iga zbyt często daje się tym emocjom w ważnych momentach ponieść. A Chinka zachowała zimną krew i zagrała bardzo dobre spotkanie. No szkoda... 

No jak się kiedyś nasłuchałem i naczytałem, jaka to pani Daria jest super, a później oglądam (nie raz i nie dwa) jak po paru piłkach nieudanych w ramię Igi „wchodzi drewno”, to mam wątpliwości.

Poza tym momentami Iga zachowywała się jak na treningu. Mam na myśli to, że jak nie wchodziło jej konkretne zagranie, to zamiast po dwóch-trzech próbach zacząć korzystać z innego rozwiązania, to dalej próbowała. A to nie czas o miejsce. I oczywiście można powiedzieć, że to błąd taktyczny, ale wątpię, żeby ona nie wiedziała, co powinna robić. To raczej blokada w głowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest kpnia i grube przegięcie, niestety:(.
Osobiście uważam, że jedynie bojkot walki z tymi facetami przez pozostałe zawodniczki, coś mógłby zmienić ( ... może).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, plszcto napisał(-a):
Osobiście uważam, że jedynie bojkot walki z tymi facetami przez pozostałe zawodniczki, coś mógłby zmienić ( ... może).

Niestety ale zapewne nie wiele zmieni, „wojna” MKOl vs IBA trwa w najlepsze

24 marca 2023 roku IBA zdyskwalifikowała sportowców Lin Yu-ting i Imane Khelif z IBA Women's World Boxing Championships New Delhi 2023. Ta dyskwalifikacja była wynikiem niespełnienia przez nich kryteriów kwalifikacyjnych do udziału w konkursie kobiet, określonych i określonych w Regulaminie IBA. Ta decyzja, podjęta po skrupulatnym przeglądzie, była niezwykle ważna i konieczna do utrzymania poziomu uczciwości i najwyższej uczciwości konkurencji.

Należy zauważyć, że sportowcy nie przeszli badania testosteronu, ale zostali poddani oddzielnemu i uznanemu testowi, w którym szczegóły pozostają poufne. Test ten jednoznacznie wskazał, że obie zawodniczki nie spełniły wymaganych niezbędnych kryteriów kwalifikacyjnych i stwierdzono, że mają przewagę konkurencyjną nad innymi zawodniczkami.

Decyzja podjęta przez IBA 24 marca 2023 r., została następnie ratyfikowana przez Radę Dyrektorów IBA w dniu 25 marca 2023 r. Oficjalny zapis tej decyzji jest dostępny na stronie internetowej IBA tutaj Protokół posiedzenia Rady Dyrektorów IBA.

Dyskwalifikacja opierała się na dwóch testach przeprowadzonych na obu zawodnikach w następujący sposób:

Test przeprowadzony podczas Mistrzostw Świata w Boksie Kobiet IBA w Stambule 2022.

Test przeprowadzony podczas Mistrzostw Świata w Boksie Kobiet IBA w New Delhi 2023 (…)

https://www.iba.sport/news/statement-made-by-the-international-boxing-association-regarding-athletes-disqualifications-in-world-boxing-championships-2023/

Dla przypomnienia IBA, przewodzi Umar Kremlow – nazwisko wyrażające więcej niż tysiąc słów 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.07.2024 o 21:13, Osmodeusz napisał(-a):

Lubię sport, tzn. zawsze lubiłem - sporty walki szczególnie, ale mam nie odparte wrażenie, że to jednak bardziej cyrk niż …

Samo nazwijmy to otwarcie igrzysk, traktuje jako „wstępniaczek” do tego co ma miejsce - ja podziękuję, wysiadam 🥴

IMG_5380.jpeg

IMG_5381.jpeg

Swoją drogą, takie wycięcie autora tych wpisów to jakby trochę naruszenie praw autorskich. ;)

Imge 001.jpg

Imge 002.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo „dziwnych” sprostowań pojawia się w sieci przy okazji tych igrzysk 🥴

za sprawa te(go)j zawodniczki …

zresztą - oceńcie sami 🤗

IMG_5384.thumb.jpeg.1cfaa7d0d81c3b45e172600f38662a7b.jpeg

https://m.facebook.com/story.php?id=100070696906145&story_fbid=388836680149559

https://www.instagram.com/imane_khelif_10/

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim, to w dziwnych czasach żyjemy - wystarczy "się identyfikować" jako XZY i już wszyscy dookoła mają to akceptować. Np. zidentyfikuje się jako kobieta i powiem pracodawcy, że od teraz, na moim fizycznym stanowisku pracy, ma stosować do mnie normy dla kobiet a nie mężczyzn. A jak nie, to go pozwę. Na prawdę świat chce, by tego typu akcje były normą?

Rzeczywistość jest taka, że m.in. u ssaków naczelnych natura wykształciła 2 płcie - samce i samice. Z różnych względów pojawiają się też osobniki z defektami genetycznymi, stanowiące niewielki ułamek populacji, nie wpisujące się w dwie podstawowe grupy.

Cała reszta to problemy mentalne samców i samic. Jeśli np. facet czuje się kobietą, to niech sobie chodzi w kieckach, maluje paznokcie, dorobi piersi czy co tam jeszcze chce. I nawet jeśli skalpel sprawił, że trudno mu się korzysta z pisuaru, to ciągle jest to biologiczny facet, z konsekwencjami które z tego wynikają.

A teraz do rzeczy - jeśli nie ma dowodów na to, że rzeczona osoba jest mężczyzną, to wystarczy pokazać dowód na to, że jest kobietą. Przy obecnym rozwoju medycyny/technologii to żaden problem.
Nie mam pojęcia czy ta osoba to samiec czy samica i szczerze mi to lotto, ale nie mogę pojąć dlaczego robi się takie szopki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów…

image.jpeg.bd790870adfd134b4c589208fb1a06a0.jpeg

To akurat tyczy się triathlonu, który na Olimpiadzie w Paryżu odbywał się m.in. w Sekwanie, która nie jest za czysta…jak podaje Przegląd Sportowy: 

Zakaz kąpieli w Sekwanie obowiązuje od 1923 r. Wszystko przez zanieczyszczenia spowodowane starą kanalizacją. Mimo to zdecydowano, że to ta rzeka będzie absolutnym centrum igrzysk olimpijskich. Zanieczyszczenie Sekwany było jednym z kluczowych wyzwań Paryża przed startem imprezy. Francja wydała w sumie niemal 1,5 mld euro na to, by ograniczyć dostawanie się ścieków do rzeki.

https://przegladsportowy.onet.pl/igrzyska-olimpijskie/paryz-2024/wymiotowalem-10-razy-wstrzasajace-kulisy-walki-na-igrzyskach-w-sekwanie/lrzzs8h

Ciekawe te Igrzyska, oj ciekawe…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Czytałem ostatnio bardzo interesujący wywiad z Renatą Maurer - nie miałem pojęcia że strzelcy w tych dyscyplinach w których ona startowała mają specjalnie usztywniane stroje oraz nawet buty. Podobno noszą bardzo skomplikowane te ubrania - wszystko po to aby zachować jak największą sztywność ciała. 

Maurer to był Franz. A wyjątkowo utalentowana mistrzyni olimpijska to Pani Renata Mauer - Różańska.  Uczepiłem się, bo należę do sekcji strzeleckiej ;)

Stroje są wyjątkowo sztywne i bardzo pomagają.

8 godzin temu, rafi napisał(-a):

Zheng zagrała świetny mecz. Ale 36 niewymuszonych błędów po stronie Igi potwierdza Twoją tezę. Z jednej strony kawał suki z Amerykanki, bo przecież wiedziała, że zryje Polce głowę. Z drugiej strony Iga, grając tyle lat w topie, powinna być na to gotowa. Może jednak pani Daria nie jest taka świetna…

Z trzeciej strony, to sport. Tak po prostu bywa. Inaczej byłoby nudno, nie byłoby emocji i pewnie zwyczajnie byśmy tego nie oglądali.

Wiesz Rafał, myślę, że zagrała tutaj psychika i coś może być na rzeczy. Nasza zagrała fatalnie, zupełnie inaczej, aniżeli do czego nas przyzwyczaiła przez cały ten turniej. Być może dwulicowość wytknięta przez Danielle Collins nie była wyssana z palca. Tak tylko domniemam, bo w mediach od razu zaczęło huczeć i zrobił się bałaganik w głowie.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Wacor napisał(-a):

Ciekawe te Igrzyska, oj ciekawe…

Reprezentantka Brazylii po zajęciu 3. miejsca w jeździe na deskorolce wyznała wiarę w języku migowym. Po tym geście część osób z Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego (MKOl) oraz komentatorów miała uznać za „niedopuszczalny i godny kary”.

IMG_5392.jpeg.b86fecac4dbd3e33c8855a8a3b41ca6e.jpeg

IMG_5393.jpeg.860a79b6160d5816bd1552362c57c7db.jpeg

Ostatecznie w sprawie młodej Brazylijki, najmłodszej medalistki olimpijskiej, MKOl wydał jedynie lakoniczny komunikat, w którym wezwał sportowców „do większego skoncentrowania się na sporcie”. 

Hmm 🤔

osobiście mam takie dziwne…

- czy tu wciąż jeszcze o sport chodzi ?

IMG_5390.thumb.jpeg.d0f47c31e5c83ea67672094326e99b4c.jpeg

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Ostatecznie w sprawie młodej Brazylijki, najmłodszej medalistki olimpijskiej, MKOl wydał jedynie lakoniczny komunikat, w którym wezwał sportowców „do większego skoncentrowania się na sporcie”. 

Na podium była najstarsza-ma już 16 lat…złoto zdobyła 14 latka, a srebro 15 latka. Sprawdzajcie, co wklejacie, bo potem wchodzą nieporozumienia i spory…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz Rafał, myślę, że zagrała tutaj psychika i coś może być na rzeczy. Nasza zagrała fatalnie, zupełnie inaczej, aniżeli do czego nas przyzwyczaiła przez cały ten turniej. Być może dwulicowość wytknięta przez Danielle Collins nie była wyssana z palca. Tak tylko domniemam, bo w mediach od razu zaczęło huczeć i zrobił się bałaganik w głowie.

Łukasz, wiem, co masz na myśli, ale w mojej opinii Iga nie jest dwulicowa. Jest raczej w pewnych kwestiach „głupiutka”. Serio, dziewczyna ma chyba ze 23 lata, od czterech jest w absolutnym topie Touru, co w praktyce oznacza, że jej życie to od dawna gra w tenisa. O świecie wie tyle, ile się dowie od swojego najbliższego otoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, rafi napisał(-a):

Łukasz, wiem, co masz na myśli, ale w mojej opinii Iga nie jest dwulicowa. Jest raczej w pewnych kwestiach „głupiutka”. Serio, dziewczyna ma chyba ze 23 lata, od czterech jest w absolutnym topie Touru, co w praktyce oznacza, że jej życie to od dawna gra w tenisa. O świecie wie tyle, ile się dowie od swojego najbliższego otoczenia.

Nie będę rozwijał tematu, jednakże jako kibic strasznie żałuję, bo liczyłem jak większość z nas na finał, zwłaszcza, że tenis na tym poziomie ogląda się bardzo dobrze.

2 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

Co ten Turek w ogóle zrobił...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Turek podobno strzelaniem zajął się zupełnie niedawno, jako sposobem na wyładowanie frustracji spowodowanej rozwodem. Udzielając wywiadu tureckiej telewizji po zdobyciu medalu, powiedział do kamery (zwracając się do swojej żony): "Chcę teraz mojego psa z powrotem!"  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowicki bez minimum kwalifikacyjnego, oby nie skończyło się brakiem awansu do finału (choć to mało prawdopodobne). Nie mniej spore rozczarowanie, kiepsko wyglądają dotychczasowe poczynania Polaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Co ten Turek w ogóle zrobił...

image.thumb.jpeg.68d7de0a504b4748c44f042912f3b043.jpeg
w zawodach chłopów w otoczeniu
zawodników, którzy nosili na sobie siedem ton specjalnego sprzętu, specjalne soczewki odbijające
światło, niwelujące rozmazania, korygujące jakieś stężenie powietrza czy cholera wie co jeszcze, wszedł sobie Yusuf Dikec z Turcji - w t-shircie i w
okularach ojca, z łapą w kieszeni - po czym wypalił z zimną krwią kilka strzałów pod srebro (żeby go Interpol nie zgarnął, to pewnie darował sobie złoto na wszelki wypadek) i zakładam, ze od
razu po zejściu z podium poszedł polować na Johna Wicka.

🤗😜🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Nowicki bez minimum kwalifikacyjnego, oby nie skończyło się brakiem awansu do finału (choć to mało prawdopodobne). Nie mniej spore rozczarowanie, kiepsko wyglądają dotychczasowe poczynania Polaków.

Dlatego tak mnie zawsze "osłabiają" wszelkiego rodzaju obliczenia i rozdawnictwo medali przed zawodami jeszcze - a zwłaszcza język w stylu "dominatorów" Dariusza Sz. (który zresztą, kiedy tylko widać jakiekolwiek oznaki problemów, od razu przechodzi na pozycje "stękająco-usprawiedliwiające" w klimacie "no tak, wiadomo było, że będzie bardzo trudno - w końcu dzisiaj ulegliśmy m.in. takim potęgom, jak dwunasta drużyna igrzysk środkowokaspijskich i wicemistrzowie Uralu."  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Osmodeusz napisał(-a):

image.thumb.jpeg.68d7de0a504b4748c44f042912f3b043.jpeg
w zawodach chłopów w otoczeniu
zawodników, którzy nosili na sobie siedem ton specjalnego sprzętu, specjalne soczewki odbijające
światło, niwelujące rozmazania, korygujące jakieś stężenie powietrza czy cholera wie co jeszcze, wszedł sobie Yusuf Dikec z Turcji - w t-shircie i w
okularach ojca, z łapą w kieszeni - po czym wypalił z zimną krwią kilka strzałów pod srebro (żeby go Interpol nie zgarnął, to pewnie darował sobie złoto na wszelki wypadek) i zakładam, ze od
razu po zejściu z podium poszedł polować na Johna Wicka.

🤗😜🤭

Powinieneś użyć cudzysłów. Taki sam wpis czytałem na jednym z portali ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, rafi napisał(-a):

Abstrahując od poziomu jej wiedzy (bo nie mam o nim pojęcia), myślę że to pisząc że wie tyle o świecie ile się dowie od swojego najbliższego otoczenia to jest takie pisanie aby sobie popisać. Każdy ma smartfona, każdy może wszystko w sieci sprawdzić - pytanie czy to robi. To jakby ktoś napisał, że on pracuje w finansach, to nie wie co się dzieje w polityce. Nikt nie żyje tylko swoją pracą i nie jest tak, że nie ma czasu na coś innego; czy to zawodowa tenisistka czy kierowca ciężarówki. Jak się lata samolotem tyle co zawodowi tenisiści, to można spać i czytać też dużo można, wtedy człowiek ma czas. Zresztą czytałem, że polecała czytanie książek itp., więc ten tego. Mój tata też czasem do mnie dzwoni i mówi: a wiesz, że w Polsce to i tamto się dzieje? Ja mu na to, że wiem, bo czytam więcej polskiej prasy (czy słucham podcastów) niż on, nawet poza tą Polską mieszkając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Abstrahując od poziomu jej wiedzy (bo nie mam o nim pojęcia), myślę że to pisząc że wie tyle o świecie ile się dowie od swojego najbliższego otoczenia to jest takie pisanie aby sobie popisać. Każdy ma smartfona, każdy może wszystko w sieci sprawdzić - pytanie czy to robi. To jakby ktoś napisał, że on pracuje w finansach, to nie wie co się dzieje w polityce. Nikt nie żyje tylko swoją pracą i nie jest tak, że nie ma czasu na coś innego; czy to zawodowa tenisistka czy kierowca ciężarówki. Jak się lata samolotem tyle co zawodowi tenisiści, to można spać i czytać też dużo można, wtedy człowiek ma czas. Zresztą czytałem, że polecała czytanie książek itp., więc ten tego. Mój tata też czasem do mnie dzwoni i mówi: a wiesz, że w Polsce to i tamto się dzieje? Ja mu na to, że wiem, bo czytam więcej polskiej prasy (czy słucham podcastów) niż on, nawet poza tą Polską mieszkając.

No dobra, może trochę przesadziłem. Teraz będzie jeszcze gorzej, bo powołam się na to, co słyszałem parokrotnie od znajomego. Ten znajomy samą Igę zna o tyle o ile, ale Wiktorowskiego, Radwańskich czy Kerberów zna bardzo dobrze. I on mi mówił po pierwszym wygranym przez Igę RG, że ona będzie w topie, bo jest typem prawdziwej zapierdalaczki. Żyje tenisem, trenuje jak szalona. Jak jej trener każe robić sto powtórzeń jakiegoś zagrania, to robi sto powtórzeń, jak dwieście, to dwieście, zero marudzenia. Generalnie w życiu robi to, co da jej sukces na korcie. Na pewno ma swoje hobby, ale nie ma życia w takim sensie, jak 99,9% jej rówieśniczek. (Taką samą zapierdalaczką była i jest Koerber. Tylko ma mniej talentu. Za to od groma talentu miała Radwańska. Tylko ta była leniwa. czy raczej „leniwa”, w tym sensie, że dla niej świat poza tenisem jak najbardziej istniał).

Moja wcześniejsza wypowiedź nie była zarzutem w stosunku do Igi. Raczej chodziło mi o to, żebyśmy nie wymagali od niej (czy od innych gwiazd sportu, muzyki, filmu…), żeby nam mówiła jak żyć, co jest dobre, co złe, jak się ubierać, etc. (i najlepiej jeszcze, żeby to, co mówi, robi… było zgodne z naszą wizją „dobrego” życia).
Ona jest doskonałym sportowcem, najlepszą obecnie tenisistką na świecie. I tego się trzymajmy.

No i zdobyła właśnie brąz olimpijski!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi