Gustavy 2024 Świebodzice, 28 września br.
Spotkanie klubowe z okazji Gustavów
By
WueM, in FORUM GŁÓWNE
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Jaga92
Drodzy!
Zachwycił mnie brzydal - chodzik, linkowiec. Nie mam pojęcia, cóż to takiego - po tarczy, wskazówkach i werku wydaje mi się, że może mieć coś wspólnego z Cieszynem (Świt? Orion?)...
Niestety, sygnatura na zdjęciach nieczytelna, a lepszych zdjęć nie będzie.
W katalogach "Świtu" podobnego brak, a znowu wskazówki chyba są już po czasach Pana Franke... Zastanawiałam się, czy to nie będzie coś jeszcze innego - jak choćby Metron, ale wskazówki chyba też nie pasują... 😅
Niewykluczone, że skrzynia jest wtórna, ale nie mam takich informacji - ot, zegar w rodzinie od dawna, nic o przeróbkach nie wiadomo.
Zaklepany dla mnie, więc być może za tydzień lub dwa dodam więcej zdjęć, ale czy macie tymczasem może jakieś typy, cóż to za s(twór)?
Z góry dziękuję za wszystkie próby identyfikacji!
-
By WueM
Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
w sobotę 7 października br. w Świebodzicach odbędą się Gustavy 2023, czyli Święto Świebodzickich Zegarów poświęcone w tym roku zegarom rocznym GB.
Z tej okazji, w imieniu organizatorów, proponujemy zebrać się w klubowym gronie na trzydniowym spotkaniu: piątek, sobota, niedziela 6,7,7,8.10.2023 r.
Bazą będzie Hotel Księżyc w Świebodzicach, gdzie mamy wstępnie zarezerwowane 16 miejsc w dwuosobowych pokojach,
2 kolacje w piątek i sobotę, salę konferencyjną i wiatę grillową.
Piątek przeznaczony na dojazdy i przetarcie się. Od 14-tej można się meldować. Kolacja o 19-tej i później zajęcia w podgrupach.
Oczywiście mile widziane własne eksponaty do cmokania.
Najważniejszym wydarzeniem będą oczywiście sobotnie Gustavy 2023 w sali Miejskiego Domu Kultury. W programie wykłady i prezentacje oraz wystawa
zegarów rocznych z Fabryki Gustav Beker i inne. Będzie można zobaczyć roczniaka z wychwytem wrzecionowym, cylindrowym, Hardera z Tribergu,
ściennego i szkieletowego GB jak i całą gamę różnych modeli zegarów 400-dniowych. Szykowana jest także niespodzianka dużego kalibru!
Po Gustavach moglibyśmy pójść na wycieczkę po Świebodzicach i spełnić życzenia klubowiczów, np zegar milionowy GB, zegar wieżowy na poczcie,
Weiss w ratuszu, grób Beckera czy krypta Hochbergów. Tutaj jesteśmy otwarci na propozycje, coś można zostawić na niedzielę. Kolacja o 19-tej i później tradycyjnie
zajęcia w podgrupach i kołach zainteresowań. Restauracja czynna jest do 22-giej, później do dyspozycji namiot ze stołami lub wiata grillowa.
W niedzielę pokój należałoby zwolnić do godz. 11-tej, ale restauracja i inne atrakcje są dostępne: https://hotelksiezyc.pl/oferta/
Organizacyjnie wygląda to tak, że noclegi załatwiamy sobie indywidualnie. Hotel w tym terminie dysponuje 8 pokojami 2-osobowymi, w tym 4 pokoje mają łóżko małżeńskie, w cenie 240 zł,
czyli 120 zł od osoby ze śniadaniem. Nocleg 1 osoby w pokoju małżeńskim kosztuje 165 zł. Należy zgłaszać się przez stronę rezerwacji hotelu,
https://hotelksiezyc.pl/pokoje/ w tytule wpisując GUSTAVY i wybierając miejsce w pokoju dwuosobowym, lub mając współspacza pokój "małżeński".
Do 10 września mamy termin na rezerwację noclegów. Gdyby brakło miejsc, to jest jeszcze hotel Sportowy.
Oczekujemy deklaracji uczestnictwa w spotkaniu pod tym postem. Mile widziane propozycje jak zagospodarować czas wolny.
Lista uczestników:
1. WueM bez noclegu
2. Amroziuk bez noclegu
3. Janusz Kujat bez noclegu
4. Taraj, 2 noclegi
5. Młot Thora, 2 noclegi
6. Leskos +1, 2 noclegi
7. Andrzej Wachowicz, 2 noclegi
8. mechanik +1, 2 noclegi
9. Wojtek796 bez noclegu
10. Kieszonkowe, 2 noclegi
12. Piotr - kornik, 2 noclegi
13. Hecke bez noclegu
14. czasik - 2 noclegi
15. Tempus Fugit - 2 noclegi
-
By WueM
W najbliższą sobotę w Świebodzicach, w Miejskim Domu Kultury, zainagurowana zostanie coroczna impreza: Świebodzickie Święto Zegarów GUSTAVY. Będzie prelekcja i mała wystawa zegarów, które wyszły spod ręki Gustava Beckera. Będzie też można stać się posiadaczem okolicznościowego banknotu „zero euro”.
-