Heavyweight2712 3532 #1 Napisano 30 Października 2024 Witam wszystkich, przegladalem forum i nie moglem znalezc informacji na temat tego zegarka, podoba mi sie w nim tarcza poniewaz w zadnym innym zegarku takiej nie widzialem tylko chce wiedziec czy warto zainwestowac pieniadze w Jaquet-Droz? do wyboru rowniez mam zegarek Panerai, jakie jest wasze zdanie co byloby lepsze? bardziej prestizowe i ktory z nich mialby lepsze miejsce w hierarchi? Ceny tych zegarkow to Panerai - 16.658zl Jaquet-Droz - 18.242zl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 23957 #2 Napisano 30 Października 2024 Nie znam się na hierarchiach, ale JD robi zegarki niezwykle skomplikowane za niezwykle duże pieniądze. Więc jest na pewno bardziej ąę prestiż i splendor niż Panerai, jeśli Ci na tym zależy. Oczywiście kumaci będą wiedzieli, że masz tani model, a niekumaci nie będą wiedzieli, co to w ogóle za marka. 2 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 23461 #3 Napisano 30 Października 2024 Stylistyka kompletnie inna, ale oczywiście JD to inna klasa wykonania. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3026 #4 Napisano 30 Października 2024 Jaquet-Droz to klasa a nawet dwie wyżej, zdecydowanie polecam. Inne zastosowania tych modeli, ale takich "specyficznych" jak LUMINOR znajdziesz więcej i ciekawszych. Jaquet-Droz w tym wzornictwie będzie na dziesiątki lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 39800 #5 Napisano 30 Października 2024 To jakby porównać kabriolet do SUVa. Inwestycyjnie nikt Ci raczej nie odpowie. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 47756 #6 Napisano 30 Października 2024 (edytowane) Nie do porównania, to jak byś zapytał czy lepszy będzie śledź w śmietanie czy szarlotka. Panerai to zegarek techniczny, sportowy, militarny - DNA Panerai to zegarki dla nurków i marynarki. Jaquet Droz to elegancka manufaktura, inny poziom wykonania, garniturowiec na salony do black tie. Panerai na pewno jest bardziej rozpoznawalny przez ogół. Dokładnie na zasadzie takiej, jak pierwsza lepsza osoba na ulicy pozna, że masz Omegę, Breitlinga czy Rolexa na ręku niż to że nosisz Breguet, Jaeger LeCoultre czy Blancpain. JD to raczej manufaktura do rozpoznania przez osoby - entuzjastów zegarkowych. Prestiżowe w sensie zegarmistrzowskim, wykończenia, dbałości o szczegóły, zdobienia mechanizmu to oczywiście Jaquet Droz. Pytanie co tam miałeś i masz w kolekcji. Osobiście nie kupuję zegarków inwestycyjnie, więc powiem Ci, że noszę zegarki które mi się podobają, którymi się interesuję i jako marką i pod względem jakości wykonania, historii, dna modelu, które mnie czymś zainteresują i może zaskoczą. Najlepszą receptą to kup taki zegarek który bardziej Ci się podoba, i taki który bardziej do Ciebie pasuje Twoim zdaniem. Nie kupuj na siłę. Edytowane 30 Października 2024 przez SPS 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6531 #7 Napisano 31 Października 2024 Jeżeli to ceny za pełen zestaw, to bierz oba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr76 753 #8 Napisano 31 Października 2024 Osobiscie Panerai. Kwestia czy na co dzien chodzisz non stop w garniturze. JD srednio pasuje nawet do casualowej marynarki. Typowy garniturowiec. Panerai moim zdaniem bardziej uniwersalny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 23461 #9 Napisano 31 Października 2024 (edytowane) Taa.. typowy ganiturowiec o średnicy 43mm. Edytowane 31 Października 2024 przez eye_lip 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr76 753 #10 Napisano 31 Października 2024 (edytowane) Kwestia jaka kto ma reke. U mnie 45.5 wyglada jakbym nosil 40 bo mam szeroki nadgarstek. Jak przymierzam 38mm wygladam jakbym pozyczyl zegarek od dziecka🤣. W sumie nie patrzylem na rozmiar tego JD ale w takim razie ten zegarek to porazka dla wiekszosci uzytkownikow. Wyglada jak pod garnitur a nie pasuje do garnituru. Zegarek do niczego. Ani pod dres , ani pod sweter czy marynarke. Taki model do lezenia i patrzenia. Nie wspominajac ze jak dla mnie jest brzydki. Edytowane 31 Października 2024 przez piotr76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 3532 #11 Napisano 31 Października 2024 I jeszcze dwa dodatkowe z inna tarcza, moze biala tarcza sprawia ze ten zegarek jest nudny Bialy, niebieski czy brazowy? Jeszcze do listy trafia taki Zenith, z pelnym kompletem Czekam na wasze odpowiedzi i opinie mysle ze w nastepnym tygodniu bede juz mial ktorys z tych modeli na swoim nadgarstku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 23461 #12 Napisano 31 Października 2024 JD super w każdym wydaniu. Zenith - flaki z olejem.. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr76 753 #13 Napisano 31 Października 2024 (edytowane) JD ni do krawata ni do dresu. Zenith flaki z olejem? Ciekawe okreslenie. Mogl sie opatrzec niektorym ale co innego ogladac a co innego miec. Nie wspominam o tym ze wiekszosc osob sprzedajacych zegarki ma powiedzmy dosc wysublimowany gust ,ale jakis cudem wiekszosc sprzedwane przez nich towaru to najchetniej kupowane modele. Podejrzewam ze wlasciciele takiego Zenitha moga miec odmienne zdanie , a ten JD w zadnym kolorze nie wyglada dobrze jak dla mnie. Edytowane 31 Października 2024 przez piotr76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 23461 #14 Napisano 31 Października 2024 Kilka zdjęć JD które kiedyś przygotowałem.. na zachętę @Heavyweight2712 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6531 #15 Napisano 31 Października 2024 Brązowy JD do mnie mocno gada... Na szczęście na moją rękę (17 cm) jest za duży. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dostum 1787 #16 Napisano 31 Października 2024 Obie marki należą do molochów (SG i RG).I to jest chyba wszystko co je łączy.Dwa kompletnie różne światy, których nie ma co porównywać.JD to niszowe zegarmistrzostwo, wyjątkowe wykonanie, PAM zaś - IMHO - to mainstreamowy, marketingowy wykwit premium (przepraszam szerokie grono fanów).Nie kupiłbym żadnego ale oddaje szacunek JD za niezwykle dokonania w zegarmistrzostwie.Ad rem:Możesz zgłębić wiedzę i podoktoryzowac się albo kupić taki, który Ci sie podoba.Polecam to drugie.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr76 753 #17 Napisano 31 Października 2024 Moim zdaniem zegarek powinien cieszyc oko i serce. Co z tego ze ludzie zachwycaja sie kunsztem, innowacyjnoscia i prestizem marki jak zegarek wyglada jak kupa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 11879 #18 Napisano 31 Października 2024 Panerai nie ma żadnego podejścia do JD. Jak kolega chce coś super z tych dwóch (lub trzech licząc z zenkiem), to tylko JD. Ale nie na pokaz, tylko dla siebie i dla wtajemniczonych. Moim zdaniem JD świetnie idzie do bluzy, swetra itp. - mówię, bo praktykowałem (nie mówię o dziurawych swetrach jakie nosili grandżowcy, albo pankowcy, ani też o bluzach dresiarzy z lat 90-tych, ani tych kreszowych 🤣 - żeby było jasne). Można mieć BMW, można Maserati - nikogo nie urażając (ja np. pomykam suzuki 😛). 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dostum 1787 #19 Napisano 31 Października 2024 Moim zdaniem zegarek powinien cieszyc oko i serce. Co z tego ze ludzie zachwycaja sie kunsztem, innowacyjnoscia i prestizem marki jak zegarek wyglada jak kupa. Moja nieżyjąca mama też kiedyś użyła takiego jak Ty określenia gdy Jej pokazałem grafikę Kandinsky'ego.Są gusta i gusta, nic mi do tego.W swojej opinii nie odnosiłem się do estetyki tych zegarków, jedynie zaakcentowałem różnice.Na koniec poradziłem, żeby kolega kupił tego, który się podoba.Jak dokona zakupu rzeczonej "kupy" to trzeba będzie to uszanować tak jak twoje głębokie przemyślenia.Bez urazy.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 23461 #20 Napisano 31 Października 2024 16 minut temu, piotr76 napisał(-a): Moim zdaniem zegarek powinien cieszyc oko i serce. Co z tego ze ludzie zachwycaja sie kunsztem, innowacyjnoscia i prestizem marki jak zegarek wyglada jak kupa. Racja, np ten Panerai ma to ostatnie i może się podobać fanom.. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7000 #21 Napisano 31 Października 2024 A ja mam nieodparte wrażenie, że autor szuka najwięcej prestiżu w budżecie do 20.000 i nie chodzi mu co jest lepszym zegarkiem tylko o stopień na piramidzie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 3532 #22 Napisano 31 Października 2024 Za 20.000 musi być zarówno prestiżowe jak i musi wyglądać🙂przeglądając różne oferty w serwisie eBay oraz na chrono24 zatrzymałem się kiedy własnie zobaczyłem JD i tą tarcze z dwoma kołami nakładającymi się na siebie jest to dość ciekawe ponieważ w żadnym innym zegarku czegoś takiego nie widziałem no i się mocno zastanawiam nad zakupem któregoś modelu. Na pewno z listy Panerai już odpada jeśli chodzi o Zenith to więcej w nim sportowego uroku niż czegoś klasycznego i eleganckiego. Nie szukam niczego pod garnitur bo taki dopiero założę ale na swój pogrzeb 20.000 złotych jak dla mnie to mnóstwo pieniędzy i chciałbym żeby zegarek choć odrobinę był prestiżowy i miał mocną pozycję:) Zegarków Panerai natomiast na portalach aukcyjnych jest tyle co grzybów po deszczu, wszystkie wyglądające podobnie do siebie a jednak coś ich tam różni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 3532 #23 Napisano 31 Października 2024 Jeszcze bardzo duża grupa ludzi chwali sobie zegarki Glashütte Oryginal 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr76 753 #24 Napisano 31 Października 2024 (edytowane) Kup Omege , bedziesz zadowolony. Jest prestiz , jest jakosc i byle kowalski zna przecietnie kilka marek . Rolexa,Omege i Casio. Czasem citizena lub seiko. Na tym sie konczy wiedza kowalskiego. Po co kombinowac i szukac na sile vos nietypowego. Jak ci sie znudzi JD to znalezienie kupca za 50-60% tego co zaplaciles bedzie sukcesem. Wiekszosc ludzi tutaj bedzie ochowac i achowac jaki to swietny zegarek ale i tak nawet nie przyjdzie im do glowy kupic cos takiego jesli to mialby byc ich jedyny zegarek z wyzszej polki... Zrobisz co zechcesz,to Twoj wybor i pieniadze jednak z dowiadczenia wiem ze wiekszosc takich zakupow po pierwszych momentach euforii konczy sie w wiekszosci tak samo. Edytowane 31 Października 2024 przez piotr76 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 3532 #25 Napisano 31 Października 2024 Jeden z ich modeli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach