Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JaPod

Zegarek codzienny do 7000

Rekomendowane odpowiedzi

zegarka o takich rozmiarach bez mierzenia bym nie kupił - na papierze kloc okrutny, prawie 16 mm wysokości, 52 mm od końca ucha do końca ucha i 182 gramy wagi… do tego wąska luneta powiększająca optycznie zegarek.

Jaki masz nadgarstek? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, cordi7 napisał(-a):

zegarka o takich rozmiarach bez mierzenia bym nie kupił - na papierze kloc okrutny, prawie 16 mm wysokości, 52 mm od końca ucha do końca ucha i 182 gramy wagi… do tego wąska luneta powiększająca optycznie zegarek.

Jaki masz nadgarstek? 

Bez przymiarki na pewno nie będę podchodził. Nadgarstek 18cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, JaPod napisał(-a):

Bez przymiarki na pewno nie będę podchodził. Nadgarstek 18cm

To mniej niż u mnie, mam 19cm i jakieś 5,5-6cm szerokości. Osobiście przy takim rozmiarze celował bym w max 40mm i to z nie za długimi uchami.

U mnie wszystko powyżej 41mm wygląda co najmniej dziwnie, najlepiej 39-40mm. A i bardzo często widzę niewłaściwie dobrany rozmiar w wątku "jaki zegarek masz dziś na ręku". Tyle pięknych konstrukcji na za małych nadgarstkach :(

Druga sprawa, co było nie raz poruszane w innych wątkach i co wbiło mi się w pamięć. 7k PLN na rozsądne chrono to mało. Będzie to takie "podstawowe". 

Jak do business casual to mam cosik... Chrono ;) i aktualnie w promocji, niewiele przekraczającej budżet. Zegar z historią własną, niepowtarzalny. I do sportowych marynarek pasuje idealnie - wiem, bo mam wersję w kwarcu (z wyglądu się nie różni).

39,5 mam szerokości, Swiss made jak za lat świetności Bulovy (a przecież to Citizen ;) )

Screenshot_20241108-125328.thumb.png.75c9f0116f14a68acdb3ce6f24d3878a.png

Screenshot_20241108-125916.thumb.png.a850523916d2ee2247a08f51077e15c3.png

;)

433859714_IMG_20241108_1301063162.thumb.jpg.7a8fdf40fa82d58c03bfb6ec046446c4.jpg

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-bulova-surfboard-chronograph-limited-edition-98a251?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy tylko zwróć uwagę na wysokość koperty. 👀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Depipi napisał(-a):

Ciekawy tylko zwróć uwagę na wysokość koperty. 👀

Edit

Fak(t)... Grubas straszny

Zapomniałem o tym zupełnie... Kwarc znacznie cieńszy jest.

Wybaczcie...  ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, cordi7 said:

Zaraz sie okaze, ze kolega powinien wziac kredyt i kupic Speedmastera bo tylko on da mu szczescie i spokoj ducha :D

Co się okaże, to się okaże... ;) 

Tak, każdy z nas jest inny i każdy pisze ze swojej perspektywy.

1 hour ago, JaPod said:

Co do funduszu na speedmastera to jeszcze nie teraz. Nawet nie tyle z braku funduszu co blokady mentalnej :D Nie chce dać tyle za zegar. 

I to jest kluczowa kwestia. Do tego dochodzi potem jeszcze koszt utrzymania. Nie ma co się spinać i kupować Spidka, jeżeli ma być pułkownikiem.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JaPodBoli Cię, że Bulova Lunar Pilot jest kwarcem, nawet mając na uwadze fakt, że to kwarc z płynącą sekundą?

Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się z mechanicznych chronografów wyleczyłem. Drogie, duże, grube, ciężkie, droższe w serwisowaniu a w środku delikatne i skomplikowane mechanizmy w których ma się co zepsuć. No i na końcu i tak prawie nigdy tego stopera nie odpalałem. Chyba, że nudów albo dla zabawy. Tym niemniej rozumiem fascynacją, bo Moonwatch ładnie wygląda, a z przeszklonym deklem to i z tyłu można sobie oglądać z przyjemnością.

Jak podoba Ci się Omega Speedmaster, to może te dwa podobne modele Ci się spodobają.

Z kodem rabatowym na 15% i po opłatach importowych wyjdzie gdzieś w okolicach 7,5 - 8,2 kPLN. Szwajcarskie mechanizmy, przeszklone dekle, bransolety. Louis Erard ma mocno wypukły szafir jak Omega. Minus, to wielki znak zapytania co do serwisu gwarancyjnego w Polsce.

https://www.ashford.com/louis-erard-78109aa02bma29.html

obraz.thumb.png.466910a93a53b3f8958c90006df70378.png

https://www.ashford.com/revue-thommen-17000-6132.html

obraz.thumb.png.f3b86a4d9abbf808b726a9e79e37da2a.png

obraz.thumb.png.9a974c71feb1f5df18cbef1a3f57a7a8.png

a na pasku to nawet w budżecie 😉 

obraz.thumb.png.eb41fb90fb4e29e951054f462a241e25.png

obraz.thumb.png.00d09bc9b2631d117322435a7c7c8bbe.png

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie demonizowałbym tych mechanicznych chronografów - taki np. Valjoux jest dość pancerny :)

Dla mnie do niedawna mogłyby nie istnieć - a teraz zrozumiałem, że uwielbiam 3-tarczkowe chrono :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Nie demonizowałbym tych mechanicznych chronografów - taki np. Valjoux jest dość pancerny :)

Dla mnie do niedawna mogły dla nie istnieć - a teraz zrozumiałem, że uwielbiam 3-tarczkowe chrono :)

A dla mnie im mniej, tym lepiej - miałem jedno chrono, ze dwa lata, nigdy nie używałem "stopera" :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szuwi napisał(-a):

A dla mnie im mniej, tym lepiej - miałem jedno chrono, ze dwa lata, nigdy nie używałem "stopera" 🙂

Ja nie pisałem, że ich używam - pisałem, że je kocham :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Ja nie pisałem, że ich używam - pisałem, że je kocham :)

Hugh Hefner? ;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, szuwi napisał(-a):

Hugh Hefner? 😉

🤣

Masz nurka? Używałeś bezela? Ja nigdy - ale wygląda fajnie. To ten rodzaj miłości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, cordi7 napisał(-a):

🤣

Masz nurka? Używałeś bezela? Ja nigdy - ale wygląda fajnie. To ten rodzaj miłości :)

No tak... pilotem też nie jestem... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Ja się z mechanicznych chronografów wyleczyłem. Drogie, duże, grube, ciężkie, droższe w serwisowaniu a w środku delikatne i skomplikowane mechanizmy w których ma się co zepsuć. No i na końcu i tak prawie nigdy tego stopera nie odpalałem. Chyba, że nudów albo dla zabawy. Tym niemniej rozumiem fascynacją, bo Moonwatch ładnie wygląda, a z przeszklonym deklem to i z tyłu można sobie oglądać z przyjemnością.

Akurat werk w Moonwatchach to wół roboczy (nie mówię o 3861) i niedrogi w serwisowaniu. ;) 

Acha.... te propozycje chrono niczego sobie, @JaPod

1 hour ago, cordi7 said:

Otóż to! ... i niedrogi w eksploatacji... Co prawda zegarki z nim potrafią być grube i ciężkie.

53 minutes ago, cordi7 said:

🤣

45 minutes ago, szuwi said:

No tak... pilotem też nie jestem... ;)

Kurde Panowie, to ja jednak chyba inny rodzaj uczuć żywię do swoich czasomierzy: i bezela używam i funkcji kompasu (czy jak się to nazywa?)  i chrono i... o zgrozo... nawet zdarzyło mi się suwaka logarytmicznego użyć... ;) 

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za opinie i polecenie. Jak zwykle, wszystko wyjaśniło się po przymierzaniu. Atlantic okazał się mocnym niewypałem. Mają fajny vintage look ale jednak dają troche tandetą. 
Wielkie dzięki za naprowadzenie na Balla. Piękne zegary w całkiem fajnej cenie moim zdaniem.

Ogólnie to mierzyłem w końcu takie:

• ATLANTIC Worldmaster Valjoux Automatic Limited Edition 55852.41.93
  • ATLANTIC Worldmaster Nightsky Moonphase 52788.41.91
  • LONGINES HydroConquest
  • Tissot PR516 Mechanical Chronograph
  • Ball Fireman NightBreaker
  • Ball Fireman Victory
  • Ball Fireman Storm Chaser Pro

Co tu dużo mówić, Balle skradły moje serce. Wybrałem chronograf. Rzeczywiście jest duży, ale lubie to jak siedzi na mojej ręce. I czuje ze NightBreaker będzie moim następnym wyborem.

Zdjęcie poglądowe ponieżej a więcej fotek w temacie balla: 

JAN00146.thumb.jpg.6e6fa8accb6268fcb2fce65c109948b6.jpgJAN00275.thumb.jpg.b17b0d7e20e6ce2407420629ac511489.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast sugeruję rozważyć zegarek longines record 38,5mm z niebieską/granatową tarczą. Zegarek ma mechanizm L888.4 czyli z certyfikatem cosc. Jego cena to co prawda ok. 11k, ale można trafić promocje w okolicach 7k (może nieznacznie powyżej). Podaje referencje: L2.820.4.96.6.

Edytowane przez blue7
literowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi