pepepatryk 12450 #10251 Napisano 2 Września 2014 Robi wrażenie, no nie? Ten Touareg wygląda jak resorak... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10252 Napisano 2 Września 2014 Wracając do solidności to kilka Dakarów wygrał.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #10253 Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Tylko przy 10-letnich luksusowych samochodach trzeba mieć dużo szczęścia przy wyborze egzemplarza.Można trafić na sztukę, która będzie 3 lata jeździć bezawaryjnie, a można na studnie bez dna.A w tego typu autach ciężko o niefirmowe odpowiedniki niektórych specyficznych części i koszty napraw mogą przekroczyć wartość samochodu...Na pewno bezwypadkowy, serwisowany ze znanych (pierwszych) rąk to skarb z nieba w tej klasie aut. I znacząco podnosi prawdopodobieństwo bezawaryjności. Akis - sprawdziłem, raptem 400 kg, aż się zdziwiłem... Edytowane 2 Września 2014 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10254 Napisano 2 Września 2014 twój waży 2t? Ja swojego Turka kupiłem jak miał 100 tys km,z polskiego salonu od kolegi,któremu zszedł z leasingu..Autko jak nowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #10255 Napisano 2 Września 2014 Według oficjalnych danych Twój ma 2190 kg, a mój 1795 kg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10256 Napisano 2 Września 2014 Nowy model tyle waży .Okroili go o 200 kg.Poza tym mój ma pneumatykę ,blokady itp 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #10257 Napisano 2 Września 2014 Nowy model tyle waży .Okroili go o 200 kg.Poza tym mój ma pneumatykę ,blokady itp A to nie wiedziałem, że nowy jest lżejszy, czyli 600 kg. Mój też 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10258 Napisano 2 Września 2014 No i cx kiosku ruchu w touaregu swoje robi.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 701 #10259 Napisano 2 Września 2014 Chodziło o wersje wyposażeniową, ale nie pamiętam przy którym silniku. W12 to potwór... podstawowy silnik i podstawowa wersja wyposażeniowa startowała od ok 300 000. Dało się spokojnie samym wyposażeniem dodatkowym podnieść cenę o 150 000 zł i już było prawie 0,5 mln za wersję z 3.0 TDI. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #10260 Napisano 2 Września 2014 podstawowy silnik i podstawowa wersja wyposażeniowa startowała od ok 300 000. Dało się spokojnie samym wyposażeniem dodatkowym podnieść cenę o 150 000 zł i już było prawie 0,5 mln za wersję z 3.0 TDI. 240 tys bodajże podstawa, ale Pamiętam że była przedsprzedaż np u Ciesiółki w Lesznie i kosztował niewiele ponad 200 tys w jakimś tam polskim pakiecie. No ale to był 2002 rok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 701 #10261 Napisano 2 Września 2014 (edytowane) 240 tys bodajże podstawa, ale Pamiętam że była przedsprzedaż np u Ciesiółki w Lesznie i kosztował niewiele ponad 200 tys w jakimś tam polskim pakiecie. No ale to był 2002 rok Możliwe, ale to było 12 lat temu tak jak piszesz Inne były ceny wszystkiego, bmw 7 też startowało od ok. 250 000 zł. Patek nautilus w stali też nie kosztował 80 000 zł, a może 40. Do niedawna nowego Phaetona można było kupić np. w Niemczech. Podstawowa wersja nie odbiegała ceną od podstawowych A8 czy BMW 7. Tam auta z tego segmentu są ok 15-20 % tańsze niż u nas. EDIT: wciąż można go kupić. Cena bazowa podobna jak za np. bazowe BMW 7http://app.volkswagen.de/ihdcc/de/configurator.html#31800 Tutaj ładna sztuka - jeszcze 5 lat nie skończone - stan jak nowy, mogł kosztować w Polskim salonie z 360 000 zł, ten z niewielkim przebiegiem, jak nowy za 85 000 zł (mniej niż 25% wartości wyjściowej):http://allegro.pl/volkswagen-phaeton-3-0tdi-serwis-aso-nowy-model-i4556708961.html Edytowane 2 Września 2014 przez StaryWilk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10262 Napisano 2 Września 2014 Najtańsze są w Stanach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 701 #10263 Napisano 2 Września 2014 Najtańsze są w StanachCo ma piernik do wiatraka ? Tam nie oferuje się obecnie Phaetona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4606 #10264 Napisano 2 Września 2014 (edytowane) używa ktoś z forum Audi A/S 8 w roczniku 2003 - 2006r ? Edytowane 2 Września 2014 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4756 #10265 Napisano 2 Września 2014 Napisane nie było Jak od dziewczyn,to tym bardziej gratuluje Nie łatwo znaleźć ten model w dobrym stanie a domniemam,że w takim jest. Jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4756 #10266 Napisano 2 Września 2014 Ja się nie znam..tu np jest porównanie http://opinie.auto.com.pl/porownanie/Mercedes_klasa+ML_vs_Volkswagen_Touareg obejrzyjcie jak sobie radzi w terenie,szczególnie od 7 minutyhttps://www.youtube.com/watch?v=xEXwIQxtI4o Sorry, ale to żadna jazda w terenie. Zrobi to każdy suv z ogarniętym kierowcą. Z resztą - co tu gadać. Nie widziałem by ktoś kto się mocno bawi w 4x4 używał jakiegokolwiek suvika.A Dakar. Poza nazwą i zarysem kształtu tamten Tuareg z jakimkolwiek co lata po szosach nie a NIC wspólnego.Fajny wygodny wóz w którym można jechać w kapeluszu. Sam takie lubię/wolę. Ale w prawdziwy teren nie ma szans. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10267 Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Na działkę i na ryby dojedzie-starczy.Auto strikte terenowe ma jedną wadę jest brzydkie i po asfalcie nie jedzie..Turek na autostradzie idzie jak pocisk,200/h to żaden problem.. Edytowane 2 Września 2014 przez akism 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 747 #10268 Napisano 2 Września 2014 Rozumiem, że to Twój?Kurcze, może miałem zły dzień... ale miał twarde fotele i trzeszczące klawisze, nieprzyjemne w dotyku. Miał silnik 4.2 V8 dynamiczny i chyba najrozsądniejszy w tej klasie. Nie spodobał mi się po prostu a szkoda bo się byłem napaliłem. Co sądzicie o BMW E65?Wiem, że do tego auta trzeba mieć odpowiednią "twarz", ale zawsze mi się podobało, czego troszkę się wstydzę. Kiedyś mój przyjaciel kupując 911-tkę na dojazdy do pracy (jest chirurgiem ortopedą) powiedział mi, że wie, że to auto dla podstarzałych alfonsów ale on zawsze chciał je mieć i już...Ja tam się jakoś nigdy nie rajcowałem na widok BMW,ale mój kolega tak i posiada ten model z silnikiem V8 benzyna i jest zadowolony. Miał wiele samochodów tej marki i twierdzi, że jest więcej niż Ok.ps. Chirurg ortopeda i ma Porsche 911-też znam takiego 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 390 #10269 Napisano 3 Września 2014 Przymierzałem się do jej zakupu i już miałem brać.Kombi 2,0 tdi 170 kucy DSG duże navi i powiem szczerze fajne auto,ale dziwnie się prowadzi ,szczególnie na zakrętach.Miałem właśnie w tym okrecie audi A6C6 to jeżeli chodzi o prowadzenie tych aut nie było porównania.Superb jest długi i wąski,ogólnie fajne auto ,ale ja lubię czerpać przyjemność z jazdy.Touareg ,którego jednak kupiłem zachowuje się na drodze bez porównania lepiej.Pod względem ekonomii zdecydowanie wygrywa skoda..Tez się przymierzalem do tej opcji. W 4x4 kosztowała 43k eur. Wyjechałem jednak na kilka tygodni i żona kupiła mi co innego. Z perspektywy czasu dobrze ze nie kupiłem. Samochody zmieniam teraz co rok max 2 lata z przebiegiem około 20kkm. Utrata wartości na skodzie jest duża i poza polską trudna w sprzedaży. Pamietam jak w 2001 wystawiłem swoją roczną octavię z przebiegiem 110kkm na sprzedaż - poszła tego samego dnia jak byłem w Katowicach w połowie drogi do domu :-) 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #10270 Napisano 3 Września 2014 Ja tam się jakoś nigdy nie rajcowałem na widok BMW,ale mój kolega tak i posiada ten model z silnikiem V8 benzyna i jest zadowolony. Miał wiele samochodów tej marki i twierdzi, że jest więcej niż Ok.ps. Chirurg ortopeda i ma Porsche 911-też znam takiego Z Poznania? Obecnie "oddelegowany" do Sheffield? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 701 #10271 Napisano 3 Września 2014 (...) wiele razy się naśmiałem np z ciężkich land cruiserów co w śniegu czy błocie zapadały się jak kamienie... Mój wuj ma takiego Tuarega jak twój w jakieś tam wersji edycyjnej z 2008r. Ma blokadę i reduktor a mimo wszystko niewyłączalne ESP nie pozwala na podjazd pod górę nie tracąć połowy klocków hamulcowych. TO co Ty pokazałeś to raptem parę skałek. Moja żona ma Pandę Cross i przejechała by to bez problemu Natomiast jeden z myśliwych co do nas przyjeżdża ma MLa 250CDI z pakietem Offroad (chyba tak to się nazywa) i naprawdę autko daje radę. Przede wszystkim ESP w pełni się odłącza a cztery koła wgryzają się na blokadach i mogą mielić glebę ale idą do przodu. W Tuaregu ESP blokuje poślizg kół i lipa - szczególnie że blokada i reduktor są elektroniczne i działają bardziej jak coś wirtualnego, zaprogramowanego. Gość MLem wjeżdża w takie miejsca że mi kopara opadała I nie mówię, że to terenówka pełną gębą ale z tego co widziałem to wśród SUV nie ma sobie równych. Przy ciężkim aucie typu Land Cruiser wiele zależy od opon w grząskim terenie. Bo akurat Toyka sobie fajnie radzi w terenie, ale oczywiście z odpowiednimi oponami na błoto i śnieg, a nie szosowymi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10272 Napisano 3 Września 2014 Toyka LC w trasie to porażka..Jeżdziłem tym,na zakrętach myślałem,że wyląduje w rowie no i pod względem przyspieszenia z turasem przegrywa w przedbiegach.W terenie auto sprawuje się ok.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 747 #10273 Napisano 3 Września 2014 Z Poznania? Obecnie "oddelegowany" do Sheffield?To nie ten sam,ale dzięki temu można zauważyć pewną tendencję samochodowych upodobań u tej specjalności lekarskiej 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 747 #10274 Napisano 3 Września 2014 Toyka LC w trasie to porażka..Jeżdziłem tym,na zakrętach myślałem,że wyląduje w rowie no i pod względem przyspieszenia z turasem przegrywa w przedbiegach.W terenie auto sprawuje się ok..Masz na myśli LC100 czy LC120 ?Zawieszenie było pneumatyczne ? 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1181 #10275 Napisano 3 Września 2014 właśnie nie wiem..dwuletnie auto a bujało nim jak starą łajbą..Turek nawet na najbardziej miękkich ustawach nie buja.No i jest poprostu o wieele zwinniejszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach