Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Że nie inhałs w sensie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teściu miał kiedyś Saaba 9-5 rocznik '03 po pierwszym lifcie z 2.2 TiD z GM  i mimo, że nie inhouse to był to bardzo porządny samochód. I jeszcze kopciuch. Zgroza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym z jednej strony chętnie wrócił do benzyny, a z drugiej, to jednak trochę koszty mnie odstraszają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszty czego? Ropa droższa niż benzyna, w nowych autach spalanie podobne. Ja się rozglądam i ani myślę o ropniaku mimo że teraz jeżdżę Octavia w dieslu i nie narzekam

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowych może tak... ale teraz raczej „butując” 9-3 pali mi ze 7 litrów ropy średnio, a gdybym tak jeździł taką 9-5, która mi ostatnio spać nie daje to by było pewnie ze 15-16...

A na nowe auto ani mnie stać, ani mnie to jakoś szczególnie jara...

Edytowane przez Szyszkops

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spalanie na pewno nie jest podobne.

Jeżdżę w tej chwili bardzo mocnym dieslem, rozważam wymianę na równie mocne auto benzynowe i różnica w spalaniu to ok. 30-35% podczas podobnej eksploatacji. Na niekorzyść benzyny oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłem świadomy aż takich różnic, hmmm. Pozostaje nie butować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie umiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba jednak ropniak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No albo te nowe wynalazki z silnikami 1,1l...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do silników benzynowych montuję LPG już od wielu lat i jeżdżę bez problemów...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm no moja pierwsza 9-3 to była benzyna z gazem i pewnie kwestia taka, że to było auto z nieznanego źródła i po nieznanych przejściach, ale tam się wszystko co chwilę rypało i jakoś pewien niesmak do przeróbek mi pozostał... chociaż to pewnie głupie uprzedzenia, bo zalety gazu widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warunkiem udanej eksploatacji jest fachowo zamontowana instalacja dobrej jakości...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie zarżniety silnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki...

I nie zarżniety silnik

No tak, ale to jest oczywiste...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z tymi benzynami to ja nie wiem ile to musi mieć koni więcej aby jechało jak diesel - mam bezynowe 1.8  125koni     i diesla 140 różnica w przyspieszaniu i ogólnie mocy diesla bez porównania  

Wcześniej zamiast tego 1.8   125 koni   miałem diesla  90 koni i zdecydowanie lepiej to szło niż te benzynowe 125

Frajda z jazdy dieslem, dynamika jazdy itd.... trudno to doświadczyć w benzynie, no chyba że silnik dwa razy większy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Frajda z jazdy diselem, dymamika jazdy itp."

Fajnie się czyta. Dwadzieścia lat temu za te określenia zanknęliby Cię w wariatkowie...

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Frajda z jazdy diselem, dymamika jazdy itp."

Fajnie się czyta. Dwadzieścia lat temu za te określenia zanknęliby Cię w wariatkowie...

20 lat temu miałem Golfa 1.6gtd i benzynę 1.8 Ten pierwszy jedzie dużo lepiej :)

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od zawsze jeździłem dieslami, Kadett 54KM, Audi 75KM, Skoda 75KM, a najlepszy był Lublin 2,4 litra (!) 70KM.

Kiedyś kupię Mercedesa 200D 55KM.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od zawsze jeździłem dieslami, Kadett 54KM, Audi 75KM, Skoda 75KM, a najlepszy był Lublin 2,4 litra (!) 70KM.

I zaśniesz podczas wyprzedzania. Kiedyś jeździłem W115 2.0D... Nie wiem jak to przeżyłem... :P

240-tka już jakoś jechała... Natomiast 3-seta w W123 już popierdzielała całkiem zacnie...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boję się tylko utrzymania płynności w ruchu. Ale 114 to będzie auto weekendowe, w swoim codziennym mam 500Nm i daje radę.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych lat, moim marzeniem był DB 123 300d turbo, ale podaż tego modelu zawsze była niewielka to i ceny spore..

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z tymi benzynami to ja nie wiem ile to musi mieć koni więcej aby jechało jak diesel - mam bezynowe 1.8  125koni     i diesla 140 różnica w przyspieszaniu i ogólnie mocy diesla bez porównania  

Wcześniej zamiast tego 1.8   125 koni   miałem diesla  90 koni i zdecydowanie lepiej to szło niż te benzynowe 125

Frajda z jazdy dieslem, dynamika jazdy itd.... trudno to doświadczyć w benzynie, no chyba że silnik dwa razy większy

Diesel ma inna charakterystykę, głownie jesli chodzi o moment obrotowy ale takie porównanie, skądinąd bardzo częste, nie ma sensu bo zapewne porównujesz diesla z turbina do wolnossacej benzyny.

Porównaj 1,8 kopciucha bez turbo (np stary fiatoski) do benzyny bez albo benzynowy z turbina o tej samej pojemności co diesel turbo zobaczysz jaki będzie wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywanie silników z innych epok motoryzacji jest trochę bez sensu.

Natomiast porównując nowoczesne, doładowane silniki, nie ma już tak wielkich różnic. Pomijając konstrukcje typowo sportowe przewaga maksymalnego momentu to ok. 20% na korzyść diesla, a przewaga maksymalnej mocy 25% na korzyść benzyny. Jednak jedne i drugie mają dzisiaj podobną charakterystykę, t.zn. ciągną bez zająknięcia od prawie samego dołu. 

A różnica w spalaniu to bezpośrednie następstwo różnic w sprawności spalania paliwa - diesel ma tu jednak sporą przewagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi