Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Zużycie 1L (słownie: jeden) na 1000 KM (słownie: tysiąc) to dopuszczalne wartości podawane przez wielu producentów aut. W taki sposób się zabezpieczają przed ewentualnymi reklamacjami. Ma to też swoje plusy. Przy takim zużyciu oleju co kilka tysięcy km mamy de facto zawsze świeży olej w silniku.  :P

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zużycie jest m.in. podawane jako dopuszczalne przez toyote. Przerabiałem to przy moim przypadku, już miałem robić oficjalne pomiary z ASO z pieczętowaniem korka :lol:, ale darowałem sobie, a z autem się rozstałem. W tamtych latach podobno dużo winy było w oleju castrola, który był rekomendowany przez toyote.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiem, witaj w XXI wieku. Tylko gdzie tu ekologia bo jak auto pali litr oleju na tysiąc km to jest eko-sreko, nie ważne ile systemów by nie miało. O tym, że ma mniej mocy z powodu nagarów, więcej pali (paliwa, nie oleju) nie wspominam. Dlatego jak się słucha tego eko marketingowego bełkotu to krew człowieka zalewa. "Zróbmy lżejsze tłoki, cieńsze pierścienie, wlejmy olej LL, podnieśmy temperaturę pracy silnika - dzięki temu obniżymy opory wewnętrzne, będziemy mniej zanieczyszczać środowisko zużytym olejem i uzyskamy wyższą sprawność" w teorii a praktyka - pupa zbita. To trochę przypomina psa ganiającego swój ogon - niby biegnie, rusza się a jednak cały czas w tym samym miejscu. Ostatnio czytałem artykuł, że firmy wracają do większych silników bo jednak okazało się, że taki 3.0 R6 jest milszy dla środowiska niż mała turbopierdziawka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie pojawił się ostatnio taki rarytasik!

A to Ciebie widziałem w tym tygodniu jak majestatycznie przemieszczałeś się Warszawską w kierunku Swarzędza ;) Ciężko nie zwrócić uwagi :D Super auto

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saab 99 piękne auto co się z nim stało?

9-5 NG za mały? To czym teraz jeździsz?

99GL został sprzedany jakieś 25 lat temu... :rolleyes: Teraz Dodge Grand Caravan, fotka z sieci...Mój jest czarny 4.0L

18093105_1.jpg

Ja mam 1.94m wzrostu, mój pierworodny 15 latek dobija 2m, a młodszy 1,9m... 13 lat, jak tak dalej pójdzie konieczny będzie autobus... :blink:

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to Ciebie widziałem w tym tygodniu jak majestatycznie przemieszczałeś się Warszawską w kierunku Swarzędza ;) Ciężko nie zwrócić uwagi :D Super auto

To jest samochód mojego kolegi, ja robiłem w nim serwis.☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99GL został sprzedany jakieś 25 lat temu... :rolleyes: Teraz Dodge Grand Caravan, fotka z sieci...Mój jest czarny 4.0L

Ja mam 1.94m wzrostu, mój pierworodny 15 latek dobija 2m, a młodszy 1,9m... 13 lat, jak tak dalej pójdzie konieczny będzie autobus... :blink:

No ok, to 9-5 faktycznie mógłby być za ciasny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla nowych nabytków, prawo nie działa wstecz.

Też mi się wydaje, że tak się to powinno interpretować. Jeżeli się okaże 2.01, że będą chcieli jednak nakładać kary na już zakupione bo coś wykombinują to nawet nie potrafię sobie wyobrazić kolejek w WK. U mnie już teraz najbliższy termin do zarezerwowania jest miesiąc do przodu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, pojemny samochód. Typowy krążownik szos. Taki akurat aby wsiąść i pojechać w trasę rzędu 2-3 tys km.

Mam znajomego który ma coś takiego i jeździ też nim stosunkowo długo, bez większego wkładu własnego. Przerobił go na gaz, fakt że pali w okolicach 17l na 100 km, ale za to ma duży, dynamiczny silnik.

Eksploatacja - tutaj nie jest najtańsza, to fakt. Dotyczy to także opon, których cena rośnie liniowo wraz ze wzrostem ich rozmiaru. Aktualnie pod względem cenowym prezentuja się tak jak tutaj: https://www.sklepopon.com/osobowe

Edytowane przez zaro
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, pojemny samochód. Typowy krążownik szos. Taki akurat aby wsiąść i pojechać w trasę rzędu 2-3 tys km.

Mam znajomego który ma coś takiego i jeździ też nim stosunkowo długo, bez większego wkładu własnego. Przerobił go na gaz, fakt że pali w okolicach 17l na 100 km, ale za to ma duży, dynamiczny silnik.

To dziwne, mój ma silnik 4.0 i pali średnio 13l LPG, przy 258KM... Coś musi być nie tak z instalacją...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie korzystasz zbytnio z tych 4 lirów, mi 13lpg paliło R6 2.8, teraz 2,5 też R6 może będzie brać nieco mniej. Chociaż to 4.0 niespecjalnie wysilone, stary amerykaniec? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silnik Chryslera 4.0  24V...2008 rok... Może jeżdżę zbyt często, żeby się nim bawić i palić 17 l LPG, 60tys. km rocznie, a już ma nakulane 410.000. 

Przymierzam się do zmiany na auto z silnikiem Chryslera 3.6 Pentastar, który generuje 286KM a pali około 10L Pb95, sprawdzone... ;)

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silnik Chryslera 4.0  24V...2008 rok... Może jeżdżę zbyt często, żeby się nim bawić i palić 17 l LPG, 60tys. km rocznie, a już ma nakulane 410.000. 

Przymierzam się do zmiany na auto z silnikiem Chryslera 3.6 Pentastar, który generuje 286KM a pali około 10L Pb95, sprawdzone... ;)

Dla mnie to dziwne co piszesz, ale pewnie rozchodzi się o warunki jazdy. Myślę, ze 10, a nawet mniej jak najbardziej możliwe przy spojnej jeździe trasą, bez dużego obciążenia. Na pewno nie w mieście, czy nawet 50/50. Ale skoro robisz 60 kkm rocznie, to pewnie głównie w trasie.

Użytkownicy na autocentrum dla Chryslera Town& Country 3.6 Pentastar, który generuje 286KM raportują średnią 14,6, gdzie producent podaje średnie 10,8.

https://www.autocentrum.pl/spalanie/chrysler/town-country/v/silnik-benzynowy-3.6-v6-287km-2007-2016/

Pewnie napiszesz, ze kilkanaście raportów jest mało wiarygodnych, a producent zawyżył średnią wartość w folderze, żeby nabywca jeszcze bardziej się ucieszył. :P

Kolega ma Grand Caravana 3.8 2005 rok i średnia kolo 17 lpg. Rozumiem, że nowszy silnik może być oszczędniejszy, ale nie o ponad 40% (dla tych samych warunków eksploatacji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja generalnie nieczęsto wjeżdżam do miasta, więc pewnie stąd to spalanie. Z pełnym obciążeniem na autostradzie z klimą przy prędkości 150km/h wyszło niecałe 15l LPG... 

Silnik 3.8 jest starą konstrukcją dwuzaworową, on generalnie jest dość paliwożerny. Natomiast mam w dostawczym aucie silnik 5,2l i tu cieszy spalanie na poziomie 19l LPG w trasie. W mieście kiedyś policzyłem i wyszło 28l... ;) Wiele zależy też od doboru, montażu i kalibracji instalacji LPG. Ja dałem się namówić na instalację STAG i to był błąd, nie lubię jej. W poprzednich autach miałem BRC i nie było najmniejszych problemów, a przerobiłem ich 10sztuk...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

20191123-133004.jpg

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex zaczął produkować samochody?  ;)

A ja mam w końcu zimówki:

post-37089-0-57308400-1574517555_thumb.jpg

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Lecz też czeba czekać na odbiór. :( Tylko krócej niż na Daytone. ;)

20191123-155736.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zestawienie  kolorystyczne czerwony, dach & felgi  czarne.

Też mi się wydaje, że tak się to powinno interpretować. Jeżeli się okaże 2.01, że będą chcieli jednak nakładać kary na już zakupione bo coś wykombinują to nawet nie potrafię sobie wyobrazić kolejek w WK. U mnie już teraz najbliższy termin do zarezerwowania jest miesiąc do przodu :(

Jest tez grupa osob, ktora nie przerejestrowała, a zawiadomiła   WK o zbyciu/nabyciu auta ( art 78pord).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

1,5 Podobno 136 km.

20191123-162127.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny Mini będziesz zadowolony!

Co prawda jeździłem Cooperem i tam było trochę więcej mocy ale autko pocieszne.

Jak mały gokart sztywniak. ;):D

I fajne kolory.

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zestawienie  kolorystyczne czerwony, dach & felgi  czarne.

Pomarańczowy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam, nie wymagaj od faceta, żeby znał się na kolorach.

Ważne, że dzięki pasom na masce jest znacznie szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi