Autor1984 12961 #44826 Napisano 4 Lipca 2024 43 minuty temu, Toho napisał(-a): Wystarczy pojechac M5 - dowolnym modelem - na tor, zeby szybko zweryfikowac takie kategoryczne stwierdzenie. Posiada cechy samochodu sportowego i nasze odczucia mają drugorzędne znaczenie. Weźmy wersje CS z modelu G30. Nie trzeba chyba nic więcej pisać. Tam wszystko się zgadza. Może myślisz o super samochodach lub hyper carach? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #44827 Napisano 4 Lipca 2024 M5 autem sportowym nigdy mi się nie wydawało, bardziej klasy Gran Turismo ale oczywiście mogę się mylić IMHO jak coś ma 4 drzwi, to autem sportowym nie jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #44828 Napisano 4 Lipca 2024 (edytowane) 46 minut temu, pechagto napisał(-a): M5 autem sportowym nigdy mi się nie wydawało, bardziej klasy Gran Turismo ale oczywiście mogę się mylić IMHO jak coś ma 4 drzwi, to autem sportowym nie jest I to fakt, zawsze auta sportowe są kojarzone z dwumiejscowymi pojazdami, takimi jak Porsche 911. Wg nomenklatury będzie to sportowy sedan. Jednakże patrząc na wszystkie modele "CS" ciężko odmówić im takich właściwości jak wysoki stosunek mocy do masy, sportowe zawieszenie, hamulce, układ kierowniczy, skrzynia biegów, opony, etc. Dlatego napisałem, że "posiada cechy samochodu sportowego". Edytowane 4 Lipca 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lynx27 2571 #44829 Napisano 4 Lipca 2024 W tym miesiącu dostanę na testy S 580e, podobno plugin z zasięgiem 100km na samym prądzie.. Zobaczymy z czym to się je. Szkoda tylko, że wersja krótka i nie ma V8, jakby wynikało z nazwy. Postaram się wrzucić jakieś info po fakcie 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #44830 Napisano 4 Lipca 2024 pluginy maja zwykle zmniejszone baki na benzynę. Ciekawe jaki w ogóle będzie miał zasięg, może przy tej mocy 100km na prądzie i 250km na benzynie 😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #44831 Napisano 4 Lipca 2024 52 minuty temu, Lynx27 napisał(-a): W tym miesiącu dostanę na testy S 580e, podobno plugin z zasięgiem 100km na samym prądzie.. Zobaczymy z czym to się je. Szkoda tylko, że wersja krótka i nie ma V8, jakby wynikało z nazwy. Postaram się wrzucić jakieś info po fakcie Standardowo czekamy na relację! Jeden ze znajomych ma właśnie S 580, a drugi S 560 u jednego z nich będę w przyszłym tygodniu tylko nie pamiętam, który jaką ma wersję, ale jak trafię to sam z ciekawości podpytam. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44832 Napisano 4 Lipca 2024 2 godziny temu, pechagto napisał(-a): M5 autem sportowym nigdy mi się nie wydawało, bardziej klasy Gran Turismo ale oczywiście mogę się mylić IMHO jak coś ma 4 drzwi, to autem sportowym nie jest Subaru Impreza WRX / WRX STI, Mitsubishi Lancer Evo, etc. - raczej byly autami sportowymi mimo dwoch par drzwi. 48 minut temu, XoneX napisał(-a): pluginy maja zwykle zmniejszone baki na benzynę. Ciekawe jaki w ogóle będzie miał zasięg, może przy tej mocy 100km na prądzie i 250km na benzynie 😆 67 litrow wiec dramatu nie ma. Cala seria plug-inow Mercedesa jest dobrze pomyslana i ma sens w codziennym uzytkowaniu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #44833 Napisano 4 Lipca 2024 2 godziny temu, cordi7 napisał(-a): Subaru Impreza WRX / WRX STI, Mitsubishi Lancer Evo, etc. - raczej byly autami sportowymi mimo dwoch par drzwi. 67 litrow wiec dramatu nie ma. Cala seria plug-inow Mercedesa jest dobrze pomyslana i ma sens w codziennym uzytkowaniu. Faktycznie 67 litrów to niemało. Nie mogłem znaleźć takiej informacji wcześniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44834 Napisano 4 Lipca 2024 11 minut temu, XoneX napisał(-a): Faktycznie 67 litrów to niemało. Nie mogłem znaleźć takiej informacji wcześniej. Na stronie Mercedesa masz dane techniczne: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1655 #44835 Napisano 4 Lipca 2024 (edytowane) 14 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Nie miałem okazji dobrze zrobione BMW jeśli chodzi o właściwości jezdne , jeszcze lepsze od G30 , ale degradowali go szpetnym wnętrzem i ubogim wyposażeniem ciekawe czy nowe M5 będzie miało szyberdach 🤔 Edytowane 4 Lipca 2024 przez Krakus1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 350 #44836 Napisano 4 Lipca 2024 23 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Kolejna ciekawostka, wkrótce dostępna w Polsce za nieco ponad 130k zł. Mam nawet gotowy slogan reklamowy na polski rynek - I co? JAECOO! Ktoś wie ile wymienione wyżej Chińskie modele są na rynku. Jak z ich jakością i kwestią testów zderzeniowych. Do tego jeszcze kwestia serwisu w ASO i możliwość naprawy poza ASO. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #44837 Napisano 4 Lipca 2024 41 minut temu, Krakus1 napisał(-a): dobrze zrobione BMW jeśli chodzi o właściwości jezdne , jeszcze lepsze od G30 , ale degradowali go szpetnym wnętrzem i ubogim wyposażeniem ciekawe czy nowe M5 będzie miało szyberdach 🤔 To, że o dziwo się G60 od G30 lepiej prowadzi to już słyszałem. Ale nie uwierzę, że G30 w specyfikacji CS gorzej wypadnie od nowej M5 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #44838 Napisano 4 Lipca 2024 1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a): To, że o dziwo się G60 od G30 lepiej prowadzi to już słyszałem. Ale nie uwierzę, że G30 w specyfikacji CS gorzej wypadnie od nowej M5 M-ki mają inne oznaczenia, M5 CS to F90, a nie G30, podobnie jak moje M3 to G80 a nie G20. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #44839 Napisano 4 Lipca 2024 1 minutę temu, Tommaso napisał(-a): M-ki mają inne oznaczenia, M5 CS to F90, a nie G30, podobnie jak moje M3 to G80 a nie G20. Ok. Ale ogólnie wiadomo o co chodzi. Dzięki za naprostowanie. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #44840 Napisano 4 Lipca 2024 Ogólnie M5 CS na pewno lepiej się sprawdzi na krętej drodze i jest generalnie szybsze. Ja nie rozumiem takiego 2,5t potwora, nie sądzę żebym czerpał przyjemność z jazdy takim mastodontem. W ogóle to tęsknię za frajdą z jazdy jaką dawała mi MX5, która miała niecałe 1100 kg. I to mimo tego, że obiektywnie to nie było szybkie auto. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 142587 #44841 Napisano 4 Lipca 2024 10 minut temu, Remy napisał(-a): Ktoś wie ile wymienione wyżej Chińskie modele są na rynku. Jak z ich jakością i kwestią testów zderzeniowych. Do tego jeszcze kwestia serwisu w ASO i możliwość naprawy poza ASO. Widziałem już w necie testy zderzeniowe BAIC Beijing 5 (film), ale nie pamiętam dokładnie gdzie. Może tu coś się dowiesz? https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/jezdzilem-beijingiem-5-chinskim-benzynowym-suv-em-za-23-ceny-aut-konkurencji-zaczynam/c0t6hxb 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #44842 Napisano 5 Lipca 2024 14 godzin temu, cordi7 napisał(-a): Subaru Impreza WRX / WRX STI, Mitsubishi Lancer Evo, etc. - raczej byly autami sportowymi mimo dwoch par drzwi. Kompletnie się z tym nie zgadzam. Napisałem już to poprzednio ale dodam raz jeszcze - w mojej opinii auta sportowe nie mają 4 drzwi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #44843 Napisano 5 Lipca 2024 (edytowane) To jak nazwać np starsze auta DTM-owe? Edytowane 5 Lipca 2024 przez Ceteth 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4064 #44844 Napisano 5 Lipca 2024 No to daj jakiś kontra argument bo imo wrx sti jest idealnym przykładem sportowego auta 4 drzwiowego, bo równie dobrze można Ci odpisać a w mojej opinii nmoze drzwi I pogadane Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 26031 #44845 Napisano 5 Lipca 2024 27 minut temu, pechagto napisał(-a): Kompletnie się z tym nie zgadzam. Napisałem już to poprzednio ale dodam raz jeszcze - w mojej opinii auta sportowe nie mają 4 drzwi Jasne, ale przecież to czy auto jest sportowe determinują jego osiągi, zawieszenie itp. nie buda. Sama nazwa sportowe to determinuje - dedykowane do sportu. 3 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #44846 Napisano 5 Lipca 2024 5 minut temu, bober5264 napisał(-a): No to daj jakiś kontra argument bo imo wrx sti jest idealnym przykładem sportowego auta 4 drzwiowego, bo równie dobrze można Ci odpisać a w mojej opinii nmoze drzwi I pogadane Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Nie mam argumentów, mam własne odczucia, nad łóżkiem miałem plakat Corvette, a nie Caprice, nad biurkiem miałem kolejny z F40, a nie z Fiatem Croma. Auto sportowe kojarzy mi się z lekkością prowadzenia, czym cięższe - tym trudniej to uzyskać 5 minut temu, Ceteth napisał(-a): To jak nazwać np starsze auta DTM-owe? No bez przesady, po pierwsze samochody przygotowane stricte pod wyścigi są samochodami wyścigowymi ale to nie zmienia faktu, że są oparte na normalnych samochodach. Rozszyfruj skrót DTM, przetłumacz i sam zobaczysz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44847 Napisano 5 Lipca 2024 (edytowane) 32 minuty temu, pechagto napisał(-a): Nie mam argumentów, mam własne odczucia, nad łóżkiem miałem plakat Corvette, a nie Caprice, nad biurkiem miałem kolejny z F40, a nie z Fiatem Croma. Auto sportowe kojarzy mi się z lekkością prowadzenia, czym cięższe - tym trudniej to uzyskać No bez przesady, po pierwsze samochody przygotowane stricte pod wyścigi są samochodami wyścigowymi ale to nie zmienia faktu, że są oparte na normalnych samochodach. Rozszyfruj skrót DTM, przetłumacz i sam zobaczysz Corvette zaczelo jezdzic po zakretach dosc pozno - z lekkoscia prowadzenia pierwsze kilka wersji raczej niewiele mialo wspolnego Wiem, co masz na mysli ale wydaje mi sie, ze nie da sie aplikowac takich sztywnych regul i okreslac auta sportowym na podstawie ilosci drzwi. Jak napisal @eye_lip w gre wchodzi wiecej czynnikow; zgadzam sie natomiast iz powyzej pewnej masy to raczej GT bardziej niz auto sportowe. Edytowane 5 Lipca 2024 przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #44848 Napisano 5 Lipca 2024 Godzinę temu, pechagto napisał(-a): Kompletnie się z tym nie zgadzam. Napisałem już to poprzednio ale dodam raz jeszcze - w mojej opinii auta sportowe nie mają 4 drzwi Muszę pokazać ten post mojej żonie, bo cały czas narzeka, że moje auto jest zbyt sportowe. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #44849 Napisano 5 Lipca 2024 Ja wiem co znaczy DTM, ale faktem jest, że niektóre z aut jeżdżących tam miały wyprodukowaną cywilną wersję tylko po to żeby ścigać się w DTM (choćby pierwsze M3, choć wiem, ze to ma 2 drzwi). Idąc dalej i patrząc współcześnie. Ukochana przeze mnie Alfa Romeo Giulia była projektowana pod wersję Quadrifoglio, a wersje bardziej cywilne korzystały dzięki temu np z carbonowego wału napędowego, albo tam gdzię Q ma carbon, tam kładą aluminium. Julka zjadła po premierze czasem 7:32 na Nurburgringu takie auta jak: Ferrari 458, Porsche 911 GT3 RS 997 czy choćby Koenigsegga CCX. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #44850 Napisano 5 Lipca 2024 7 minut temu, Tommaso napisał(-a): Muszę pokazać ten post mojej żonie, bo cały czas narzeka, że moje auto jest zbyt sportowe. hahaha pięknie 6 minut temu, Ceteth napisał(-a): Ja wiem co znaczy DTM, ale faktem jest, że niektóre z aut jeżdżących tam miały wyprodukowaną cywilną wersję tylko po to żeby ścigać się w DTM (choćby pierwsze M3, choć wiem, ze to ma 2 drzwi). Idąc dalej i patrząc współcześnie. Ukochana przeze mnie Alfa Romeo Giulia była projektowana pod wersję Quadrifoglio, a wersje bardziej cywilne korzystały dzięki temu np z carbonowego wału napędowego, albo tam gdzię Q ma carbon, tam kładą aluminium. Julka zjadła po premierze czasem 7:32 na Nurburgringu takie auta jak: Ferrari 458, Porsche 911 GT3 RS 997 czy choćby Koenigsegga CCX. tak samo Taycan wykręcił lepszy czas niż Corvette ale nie jest to dla mnie argumentem, że jest autem sportowym - piekielnie szybkim: tak Dla mnie ideałem jest klasyka silnik z przodu, napęd na tył, 2 drzwi, 2 siedzenia, manual W obecnej sytuacji życiowej musiałem zrezygnować z 2 założeń tej formuły ale pozostałem jej blisko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach