Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

A co sądzicie o tym "klocku"? Może ktoś z Was miał już do czynienia z tym samochodem? 

2024-santa-fe-mx5-sm-0148_16-9.jpg

Rozważałem zakup. Fajnie się prowadzi, ale jest duży i elektronika mi przeszkadzała, bardziej niż w innych testowanych  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem do czynienia w taki sposób, że siedziałem w salonie i się bawiłem. Moim zdaniem użytkowa petarda na długie podróże. Ergonomiczny, wszystko pod ręką, bardzo dużo miejsca, schowków itp., chyba ma 3 rzędy ale nie jestem pewien. Do miasta za duży, takie pudełko jest mało wygodne po mieście. Jeśli miałbym wybierać auto pod kątem podróży z rodziną to super. Inaczej nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, szuwi napisał(-a):

Rozważałem zakup. Fajnie się prowadzi, ale jest duży i elektronika mi przeszkadzała, bardziej niż w innych testowanych  

7 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Miałem do czynienia w taki sposób, że siedziałem w salonie i się bawiłem. Moim zdaniem użytkowa petarda na długie podróże. Ergonomiczny, wszystko pod ręką, bardzo dużo miejsca, schowków itp., chyba ma 3 rzędy ale nie jestem pewien. Do miasta za duży, takie pudełko jest mało wygodne po mieście. Jeśli miałbym wybierać auto pod kątem podróży z rodziną to super. Inaczej nie.

Będę miał okazję pojeździć w następny weekend i zobaczę jak się to je. Podoba mi się oryginalny wygląd, ale rozmiar trochę daje do myślenia. Dzięki za opinie. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Będę miał okazję pojeździć w następny weekend i zobaczę jak się to je. Podoba mi się oryginalny wygląd, ale rozmiar trochę daje do myślenia. Dzięki za opinie. :) 

Opisz potem swoje wrażenia - ja byłem na jeździe probnej ok. 2h. Jest zwinny, ale duży - dla mnie (i mojego miejsca parkingowego) za duży. Plus ta elektronika...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Opisz potem swoje wrażenia - ja byłem na jeździe probnej ok. 2h. Jest zwinny, ale duży - dla mnie (i mojego miejsca parkingowego) za duży. Plus ta elektronika...:(

Najpierw jazda Lexusem w poniedziałek a potem kolejne wrażenia. Zobaczę, co mi bardziej podejdzie, "dostojna klasyka", czy "futurystyczny buldożer"? ;) 

Jeszcze w perspektywie Tucson, ale to już w weekend za dwa tygodnie. Może on?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.06.2025 o 21:20, Autor1984 napisał(-a):

Ten z BMW to jednak dał paliwo, aby napędzać dalej stereotyp Sebixa w "buni". 

Ciekawe kiedy zaczną przepraszać marszałka bo Skoda dojeżdża za blisko ale to co dzieje się później to już wina BMW - najpierw blokuje lewy pas a potem przyspiesza jak jest wyprzedzany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Najpierw jazda Lexusem w poniedziałek a potem kolejne wrażenia. Zobaczę, co mi bardziej podejdzie, "dostojna klasyka", czy "futurystyczny buldożer"? ;) 

Jeszcze w perspektywie Tucson, ale to już w weekend za dwa tygodnie. Może on?

Spróbuj Nissan Xtrail - u mnie wygrał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, szuwi napisał(-a):

Spróbuj Nissan Xtrail - u mnie wygrał

Ja w zasadzie biorę pod uwagę tylko trzy marki: Hyundai/Kia i Lexus. Dwie pierwsze marki mam sprawdzone a o japończyku opinie niezawodności, co cenię najbardziej, ostatecznie decyduje. 

W zasadzie znaczący wpływ na decyzję mają też obecne upusty cenowe dla tych samochodów o których piszę. W Hyundaiu na model Santa Fe mogę otrzymać 15% zniżki a na Tucsona 14. To zniżki dla grup zawodowych, plus extra dla stałego klienta. Natomiast Lexus ES 300h w wersji biznes, ma zniżkę z 271k do 209. W Nissanie nie ma pewnie takich upustów. 

Pochwal się fotką Xtraila. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja w zasadzie biorę pod uwagę tylko trzy marki: Hyundai/Kia i Lexus. Dwie pierwsze marki mam sprawdzone a o japończyku opinie niezawodności, co cenię najbardziej, ostatecznie decyduje. 

W zasadzie znaczący wpływ na decyzję mają też obecne upusty cenowe dla tych samochodów o których piszę. W Hyundaiu na model Santa Fe mogę otrzymać 15% zniżki a na Tucsona 14. To zniżki dla grup zawodowych, plus extra dla stałego klienta. Natomiast Lexus ES 300h w wersji biznes, ma zniżkę z 271k do 209. W Nissanie nie ma pewnie takich upustów. 

NIe kopnij sobie czasem samobója ;) 

Tutaj wybór jest jeden i jest on oczywisty. Ojciec interesował się trochę nowym Santa Fe, no ale 1.6...

1 godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Ciekawe kiedy zaczną przepraszać marszałka bo Skoda dojeżdża za blisko ale to co dzieje się później to już wina BMW - najpierw blokuje lewy pas a potem przyspiesza jak jest wyprzedzany

Czerep w BMW powinien stracić prawo jazdy. 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Obaj powinni stracić.

Tak jak jeszcze patrzę to marszałek najpierw jedzie na zderzaku a potem chyba chciał zajechać M2 drogę zjeżdżając od razu na lewo ale nie przewidział że tamten przyspieszy jak idiota i go uderzył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Obaj powinni stracić.

Tak jak jeszcze patrzę to marszałek najpierw jedzie na zderzaku a potem chyba chciał zajechać M2 drogę zjeżdżając od razu na lewo ale nie przewidział że tamten przyspieszy jak idiota i go uderzył. 

Przecież tego drugiego wielmożnego Pana nawet nie ma co komentować. On powinien być pozbawiony prawa jazdy dożywotnio.

Raz, że przykleił się do M-ki, a dwa, nie ogarnął, że ma dwa razy mniej mocy i tamten na momencie był na wysokości jego słupka B. 

Chciał "ukarać" kierowcę BMW, no to ukarał...

Trzeba jednak dostrzegać pewną symetrię, bo w mediach zawrzało i się zrobiło politycznie, a współwina kieraka z "buni" jest ewidentna.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem zadnym prawnikiem więc może błednie interpretuję (to też słowo klucz w takich sytuacjach) - ale w tej sytuacji M2 vs Octavia jest szereg wykroczeń - czy nie jest tak, że każde jest rozpatrywane osobno? 

Nie chcę nikogo bronic ale też czytając różne komentarze - kierownik auta z kurą na masce mógł kontynuować jazdę prawym pasem bo nic na nim nie było. Więc dodanie gazu przez BMW w żaden sposób nie doprowadziło do kolizji. To "marszałek" wykonał manewr zmiany pasa w niewłaściwy sposób a raczej - było to celowe i w 100% zamierzone. 

Co do gościa w BMW - na początku widać że wyprzedzał jakieś auta, później powinien zjechać na prawy w myśl przepisów - więc gwóźdź nr 1. Przepisy mówią, że nie powinno się utrudniać manewru wyprzedzania drugiemu kierowcy - ale w myśl przepisów mówiących że na takich drogach można wyprzedzać z prawej strony a tak wyprzedzała skoda - ten przepis jest trochę martwy - pytanie jak będzie interpretowany przez sąd. To nie droga jednojezdniowa dwukierunkowa gdzie utrudnianie wyprzedzania to posyłanie kogoś na czołówkę. 

Skoda mogła zjechać na prawy i gnieść do oporu ile ma pod maską. To co wtedy robiłoby BMW na lewym pasie to jego sprawa, czy utrzymałby swoją prędkość czy zacząłby przyspieszać i wyprzedziłby w efekcie skodę - wszyscy jechaliby tam gdzie chcą. Ok, pewnie byłby drugi gwóźdź dla kierownika BMW za prędkość bo akcja nie działa się przy 80km/h.  Większość takich sytuacji to próba dodania sobie kilku cm do ego ale prawda jest taka, że jak ktoś się z krótkim urodził to z krótkim umrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, trollu napisał(-a):

kierownik auta z kurą na masce mógł kontynuować jazdę prawym pasem bo nic na nim nie było. Więc dodanie gazu przez BMW w żaden sposób nie doprowadziło do kolizji.

Kierującemu pojazdem wyprzedzanym nie wolno zwiększać prędkości niezależnie od tego z której strony jest wyprzedzany i na jakiej drodze się to odbywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale tak czy inaczej nie było to bezpośrednią przyczyną kolizji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Do kupienia sporo taniej niż SantaFe... ja dałem 178k brutto. 

20250530_164512.jpg

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Rav4? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

A co powiecie o Rav4? 

Też rozważałem, ale przeszkadza mi ich ilość na ulicach. Poza tym trzeba zamówić i czekać. Nissanem lepiej mi się jechało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, szuwi napisał(-a):

Też rozważałem, ale przeszkadza mi ich ilość na ulicach. Poza tym trzeba zamówić i czekać. Nissanem lepiej mi się jechało.

A jaki jest czas oczekiwania? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

A jaki jest czas oczekiwania? 

Kilka miesięcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

A co powiecie o Rav4? 

Patrząc na wnętrze nowej Rav4 odnoszę wrażenie, że dominują polimery w każdym możliwym elemencie jaki zawiera. Kierownica jedynie jest pokryta skórą/dermą. 

Wnętrze chociażby nowego Santa Fe zdecydowanie bardziej stylowe, eleganckie i estetyczniej wykonane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

A co powiecie o Rav4? 

Top3 najczęściej kradzionych niestety.

Trzeba pomyśleć o jakimś dodatkowym zabezpieczeniu/blokadzie.

Albo można się zdziwić.

Pewnie na składce AC też się ro odbija, ale to są moje domysły.

Tymczasem Nissan może nie mieć nawet alarmu 😂

Co do sytuacji z BMW to mogło być tak ze dopiero po czasie zorientował się że Skoda chce go wyprzedzić.

A być może prowokował.

Oczywiście że nie powinien jechać lewym pasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

NIe kopnij sobie czasem samobója ;) 

Tutaj wybór jest jeden i jest on oczywisty. Ojciec interesował się trochę nowym Santa Fe, no ale 1.6...

Samobója nie będzie, bo napalony jestem, ale nie na jeden a na dwa. Na dodatek, diametralnie różnych pod każdym względem. Dwie cechy wspólne: hybryda i 4 koła. ;) 

3 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Do kupienia sporo taniej niż SantaFe... ja dałem 178k brutto. 

20250530_164512.jpg

Ładny i w modnym kolorze. :)

Santa Fe w konfiguracji: SMART, plus pakiet, plus lakier rdzawy mat wyjdzie trochę więcej, bo 195k. Jak się uda i go wybiorę, to dokupię 4 koła 20 calowe od najwyższej wersji.

Lexus ES 300h w wersji biznes powyżej 200k (na razie 208,5 ale może coś zejdzie). 

2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

A co powiecie o Rav4? 

O Rav4 myślałem w 2020, ale zniechęcili mnie kosztami kredytu. Zresztą podobnie jest w Lexusie, tanich pożyczek nie uznają. Najlepsze warunki daje teraz Citi Handlowy. Przynajmniej wg mojej aktualnej wiedzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A4 2.0 tsi 204km quattro, spokojny powrot z rodzinką z mazur krajowkami, malo co sie nie oplułem jak zobaczyłem spalanie, nie wiedziałem ze da sie tym tak malo spalić 0f7b24648fabda8baaa7ebea130a58ec.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, bober5264 napisał(-a):

A4 2.0 tsi 204km quattro, spokojny powrot z rodzinką z mazur krajowkami, malo co sie nie oplułem jak zobaczyłem spalanie, nie wiedziałem ze da sie tym tak malo spalić emoji28.png0f7b24648fabda8baaa7ebea130a58ec.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Oj da się🙂.

Ja w A3 miałem też ten silnik (tylko jeszcze 190KM) i w trasie spokojnie schodziłem poniżej 6l/100km🙂

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie ok. 220 tys jest Omoda 9.
Może warto w tą stronę spojrzeć.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi