Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Rozumiem, że dla dobra ogółu powinienem przesiąść się na elektryczną hulajnogę? A dla pełni szczęścia społecznego - najlepiej jeszcze na taką nożną. Tyle że często bywa i tak, że ktoś działa na rzecz firmy lub organizacji, więc pewne rzeczy mają również wymiar reprezentacyjny.

Ależ używaj swojego samochdu i ciesz się nim , skoro na niego zarobiłeś. Niemniej, staraj się być konsekwentny w tym co piszesz.

Parafrazując twoje słowa odnośnie samochodu: wyobraź sobie, że mówię synowi: synku, w zegarkach chodzi o to, abyś po prostu odczytał czas na tarczy. Do szczęścia z posiadania czasomierza wystarczy mieć Timexa lub Seiko. Po czym wyciągam Rolexa albo A. Lange & Sohne i mówię mu - o to chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ależ używaj swojego samochdu i ciesz się nim , skoro na niego zarobiłeś. Niemniej, staraj się być konsekwentny w tym co piszesz.

Parafrazując twoje słowa odnośnie samochodu: wyobraź sobie, że mówię synowi: synku, w zegarkach chodzi o to, abyś po prostu odczytał czas na tarczy. Do szczęścia z posiadania czasomierza wystarczy mieć Timexa lub Seiko. Po czym wyciągam Rolexa albo A. Lange & Sohne i mówię mu - o to chodzi. 

Jestem, bo gdybym nie był, to zamówiłbym w bicolorze i otwierał za każdym razem szybę, aby przewietrzyć łokieć.

EDIT: "...wyobraź sobie, że mówię synowi: synku, w zegarkach chodzi o to, abyś po prostu odczytał czas na tarczy. Do szczęścia z posiadania czasomierza wystarczy mieć Timexa lub Seiko. Po czym wyciągam Rolexa albo A. Lange & Sohne i mówię mu - o to chodzi". 

Czyli mówisz synowi półprawdę, a później go zaskakujesz? ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

CVT wszystko jedno w jakiej marce to koszmar.. powinny być zakazane albo za dopłatą dla "fanów" ;)

Jeżdzę już ponad 10 lat samochodem z CVT i jestem bardzo zadowolony. Użytkuje zgodnie z zaleceniami producenta, czyli spokojna jazda i nic się nie dzieje. To nie jest skrzynia aby upalać samochód. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Jestem, bo gdybym nie był, to zamówiłbym w bicolorze i otwierał za każdym razem szybę, aby przewietrzyć łokieć.

EDIT: "...wyobraź sobie, że mówię synowi: synku, w zegarkach chodzi o to, abyś po prostu odczytał czas na tarczy. Do szczęścia z posiadania czasomierza wystarczy mieć Timexa lub Seiko. Po czym wyciągam Rolexa albo A. Lange & Sohne i mówię mu - o to chodzi". 

Czyli mówisz synowi półprawdę, a później go zaskakujesz? ;) 

Nie, mówię mu że niektóre zegarki kupuje się bo się jest pasjonatem, a niektóre żeby pokazać swój status. Ale nie mówię mu że lubię proste i tanie zegarki i cieszy mnie to jak po prostu pokazują czas, a potem wyciągam coś co kosztuje sporo.

Jak zwykle polemizujesz sam ze sobą i nie widzisz niekonsekwencji w tym co piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, eustechy napisał(-a):

Jeżdzę już ponad 10 lat samochodem z CVT i jestem bardzo zadowolony. Użytkuje zgodnie z zaleceniami producenta, czyli spokojna jazda i nic się nie dzieje. To nie jest skrzynia aby upalać samochód. 

Na pewno są osoby którym ta skrzynia się podoba, nie twierdzę że jest inaczej i nic mi do tego.

Przy delikatnych przyspieszeniach nie ujawniają się jej główne mankamenty, czyli brak stopniowania i wycie, które wywołuje mocniejsze naciśnięcie pedału gazu, w mojej opini mieszczące się w pojęciu normalnego użytkowania. Na pewno nie chodziło mi o "upalanie", bo do tego ta skrzynia się wybitnie nie nadaje, podobnie jak samochody, w których montuje sie w CVT jako najtańsze rozwiązanie. 

I właśnie tu jest problem, bo jest na rynku dużo lepszych automatycznych skrzyń biegów, ale cvt jest najtańsza, więc wciskają ten badziew do samochodów nawet marki, które kiedyś uznawane były za prestiżowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z aut z CVT byłem wożony Toyotami - wyło to tak, że myślałem że coś się z silnikiem stało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojej żonie kiedyś zaproponowałem jazdę próbną Subaru XV z taką skrzynią biegów . Wysiadła i od razu mi powiedziała, że bardzo dziękuje, ale nie. Ona wciska gaz, a samochód wyje zamiast przyspieszać. Do takiej skrzyni biegów trzeba mieć odpowiedni temperament.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę o Multitronic Audi bo to mam w starej A4. Nic nie wyje, nic nie szarpie. Jedynie problemem jest to że producent nie przewiduje wymiany oleju w takiej skrzyni. W końcu „Vorsprung durch Technik”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Subaru XV z taką skrzynią biegów . Wysiadła i od razu mi powiedziała, że bardzo dziękuje, ale nie. Ona wciska gaz, a samochód wyje zamiast przyspieszać

Wystarczy zmienić SI-drive z trybu I na S i jedziesz jak człowiek

CVT w foresterze żony działa lepiej niż 8biegowy ZF w nowym q5  ;) 

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy zmienić SI-drive z trybu I na S i jedziesz jak człowiek
CVT w foresterze żony działa lepiej niż 8biegowy ZF w nowym q5   

tapatalked

Tego sprzedawca, siedzący obok żony w samochodzie, widocznie nie podpowiedział . To było jakieś 5 lat temu. Może wtedy takiej możliwości nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Perpetuum Mobile

W forku z 2018 jest i działa b. dobrze, podkręca obroty i symuluje zmiany biegów

Jeździ się komfortowo

Może faktycznie w XV nie było? Nie pomyślałem że mogło nie być, sorki

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto żony. Skoda Kamiq 1.5 TSI  automat DSG 150KM. 

Żona chwali.

IMG_20250530_173325_108.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, tommly napisał(-a):

Ja wiem, że OPONY, to temat rzeka, a jeśli chodzi o wielosezon to już masakra i niejedna "gównoburza" się rozpętała na forum, ale zapytam, bo może ktoś z Was korzystał akurat z tych wybranych?

- Pirelli Cinturato All Season SF3

- Toyo Celsius AS2

- NOKIAN Seasonproof 1

- Hankook Kinergy 4S2 H750

chyba że budżetowo:

- Zeetex ZT8000

-  Laufenn G Fit 4S 

Opony do Partnera, jazda codzienna, głównie miasto albo sporadyczne wypady poza, więc zastanawiam się nad sensem ponownego zakupu 2 kompletów (letnie + zimówki) i problemu wymiany 2 razy w roku.

W drugim aucie mam Kumho wielosezonowe i dają radę, stąd moje dywagacje.

Żona w służbowym Partnerze miała BFGoodrich - nie pamiętam dokładnie modelu. To były naprawdę dobre opony, chyba najlepsze, jakie w Peugeocie miała.

Ja z kolei zmieniam sezonowo i utwierdzam się w przekonaniu, że to dobry kierunek. Dziś zdałem po dwóch tygodniach E-klasę, która była na wielosezonowych Conti (chyba Allseason Contact) i jednak nie trzymają tak dobrze jak porządne opony letnie.

Ale w tym przypadku, czyli przy jeździe głównie po mieście, pewnie kupiłbym coś budżetowego, Tomku. Może jakieś Nexen?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, tommly napisał(-a):

Ja wiem, że OPONY, to temat rzeka, a jeśli chodzi o wielosezon to już masakra i niejedna "gównoburza" się rozpętała na forum, ale zapytam, bo może ktoś z Was korzystał akurat z tych wybranych?

- Pirelli Cinturato All Season SF3

- Toyo Celsius AS2

- NOKIAN Seasonproof 1

- Hankook Kinergy 4S2 H750

chyba że budżetowo:

- Zeetex ZT8000

-  Laufenn G Fit 4S 

Opony do Partnera, jazda codzienna, głównie miasto albo sporadyczne wypady poza, więc zastanawiam się nad sensem ponownego zakupu 2 kompletów (letnie + zimówki) i problemu wymiany 2 razy w roku.

W drugim aucie mam Kumho wielosezonowe i dają radę, stąd moje dywagacje.

Zerknij tutaj, lubię ich testy:

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-Best-All-Season-Tyres-for-2025-26.htm

Popatrz też na oceny konkretnych modeli:

https://www.tyrereviews.com/Search/All+season

Opona wielosezonowych to kompromis. Ja bym szukał raczej dobrych kompromisów (czytaj lepszych wielosezonowych) niż tych słabszych.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.03.2026 o 20:38, Autor1984 napisał(-a):

Do szczęścia w samochodzie wystarczy mi połączenie z telefonem, żebym w trakcie drogi mógł posłuchać wywiadów czy muzyki, trochę mocy i przyjemna pozycja za kierownicą. No i właśnie - trochę mocy (najlepiej 1000KM ;) ), bo to jednak wzbudza adrenalinę i daje frajdę z jazdy.

Dobrze mówi, polać Mu! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, hells napisał(-a):

Żona chwali.

Gratulacje, tylko nie jeździć bez tablic ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, hells napisał(-a):

Żona chwali.

Dobry kolor.

Brudu tak nie widać.

No ale skoro użytkownikiem jest kobieta to pewnie różne "pudry" nałożyła 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Gratulacje, tylko nie jeździć bez tablic ;) 

Dzięki

Jeździ z tablicami😉

Auto odebrane z salonu ostatniego maja ubiegłego roku.

Przejechane 7,5k. Powiedziała że nigdy więcej manuala (którym jeździła ok 30lat).

22 minuty temu, Remy napisał(-a):

Dobry kolor.

Brudu tak nie widać.

No ale skoro użytkownikiem jest kobieta to pewnie różne "pudry" nałożyła 😉 

"Pudry" to niestety ja muszę nakładać😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Żona w służbowym Partnerze miała BFGoodrich - nie pamiętam dokładnie modelu. To były naprawdę dobre opony, chyba najlepsze, jakie w Peugeocie miała.

Ja z kolei zmieniam sezonowo i utwierdzam się w przekonaniu, że to dobry kierunek. Dziś zdałem po dwóch tygodniach E-klasę, która była na wielosezonowych Conti (chyba Allseason Contact) i jednak nie trzymają tak dobrze jak porządne opony letnie.

Ale w tym przypadku, czyli przy jeździe głównie po mieście, pewnie kupiłbym coś budżetowego, Tomku. Może jakieś Nexen?

Nexeny letnie miałem jedną zmianę temu. Byłem zadowolony, bo są ciche i oszczędne, miały jeden minus szybko się zdegradowały, chyba za miękka mieszanka.

Micheliny, czy nawet Fulda lub Kleber dużo więcej wytrzymały,

12 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Zerknij tutaj, lubię ich testy:

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-Best-All-Season-Tyres-for-2025-26.htm

Popatrz też na oceny konkretnych modeli:

https://www.tyrereviews.com/Search/All+season

Opona wielosezonowych to kompromis. Ja bym szukał raczej dobrych kompromisów (czytaj lepszych wielosezonowych) niż tych słabszych.

Oceny oczywiście zawsze sprawdzam i tak jak mówisz, w przypadku wielosezonu, chyba faktycznie lepsza opcja to kupić jakiejś "znanej marki", choć teraz to się tak wymieszało, że szok.

Myślę po prostu nad zmianą auta na nowszy model (jeszcze nie wiem kiedy, może dopiero przyszły rok) a niestety widzę, że opony muszę "na już" wymienić, bo więcej nie pociągną.

Moje ulubione to były Uniroyale Rainsport, ale niestety ostatnio jakoś nie są dostępne.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, hells napisał(-a):

Dzięki

Jeździ z tablicami😉

Auto odebrane z salonu ostatniego maja ubiegłego roku.

Przejechane 7,5k. Powiedziała że nigdy więcej manuala (którym jeździła ok 30lat).

"Pudry" to niestety ja muszę nakładać😊

Ja jeździłem manualem przez prawie 33 lata i po przesiadce w 2020, nawet bym nie pomyślał o powrocie do niego. Żona robiła prawo jazdy na manualu i bała się automatu, ale zmieniła zdanie bardzo szybko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja: automat, klima, kamerki itp.

Dzisiaj napotkany:
80e8c77b1501da096dab0a234f5bb419.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tommly napisał(-a):

Bo do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja: automat, klima, kamerki itp.

Dzisiaj napotkany:
80e8c77b1501da096dab0a234f5bb419.jpg

AI wie wszystko. ;) 

Wiem nie tylko co to za marka i model, ale i do kogo należy. Co na to "niesławne" RODO? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

AI wie wszystko. ;) 

Wiem nie tylko co to za marka i model, ale i do kogo należy. Co na to "niesławne" RODO? 

A jak możesz w księgach wieczystych sprawdzić co kto ma, to ci nie przeszkadza 😁?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, beniowski napisał(-a):

A jak możesz w księgach wieczystych sprawdzić co kto ma, to ci nie przeszkadza 😁?

Mnie przeszkadza raczej RODO. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Mnie przeszkadza raczej RODO. :) 

U mnie na domofonach wszędzie nazwiska p, nikt się GDPR (RODO) nie przejmuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi