Paulus57 146146 #51351 Napisano Poniedziałek o 11:35 14 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Ja dziś trochę takim pojeździłem na batetie. Nie mój, za drogi dla mnie ale kupiony w rodzinie więc jest okazja pojeździć na spokojnie. Jest szybszy niż 911, dobrze sie prowadzi, świetna trakcja, dobrze hamuje, fajnie w środku, wszystko gra poza cena.. Każdy z nas jest skazany na kompromisy. Zawsze chciałoby się mieć coś droższego, niż portfel pozwala. Godzinę temu, Remy napisał(-a): Samochody z silnikiem elektrycznym, można porównać do zegarków kwarcowych. Samochody z silnikiem spalinowym do zegarków mechanicznych. W tym drugim przypadku różnica będzie znacznie większa. O ile na samochody z chin nie ma cen dumpingowych i nie są to kopie w kwestii designu, to czasem konkurencja może mieć pozytywny efekt. No to PHEV to jakby Spring Drive w Grand Seiko? 7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): 2.8 s do 100 km/h, to już abstrakcja Pomyśleć, że 6 lat temu 7s robiło na mnie wrażenie. 12 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Przyspieszenie kosmiczne od samego startu. Chyba ma w papierach 2.8 do stówy, co czuć i nie szarpie się przy tym jak Mustangi , tylko ładnie się prowadzi. Szkoda tylko, że nie ma gdzie skorzystać z pelnych możliwości jakie daje, no i trochę brakuje dzięku silnika Ale przy tych wrażeniach tylko trochę A start spod świateł, to co? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13220 #51352 Napisano Poniedziałek o 14:49 3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Każdy z nas jest skazany na kompromisy. Zawsze chciałoby się mieć coś droższego, niż portfel pozwala. No to PHEV to jakby Spring Drive w Grand Seiko? Pomyśleć, że 6 lat temu 7s robiło na mnie wrażenie. A start spod świateł, to co? No ja w Octavii RS z 2006 roku - miałem 7.3s. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 146146 #51353 Napisano Poniedziałek o 17:20 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): No ja w Octavii RS z 2006 roku - miałem 7.3s. Rakieta! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1181 #51354 Napisano Poniedziałek o 17:33 Tak naprawdę to każdy wynik poniżej minuty jest dobry a te sekundy to tylko mają znaczenie dla producentów w celu wyróżnienia się czy pokazania swojej technologicznej wyższości. Przy takich wyśrubowanych parametrach to juz wszystko zaczyna mieć znaczenie począwszy od temperatury podłoża i opon, prędkości wiatru czy ciśnienia tętniczego kierowcy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Altus 133 #51355 Napisano Poniedziałek o 18:31 3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): No ja w Octavii RS z 2006 roku - miałem 7.3s. Przydało się kiedykolwiek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 763 #51356 Napisano Poniedziałek o 19:25 1 godzinę temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): ak naprawdę to każdy wynik poniżej minuty jest dobry a te sekundy to tylko mają znaczenie dla producentów w celu wyróżnienia się czy pokazania swojej technologicznej wyższości. patrzenie tylko na przyspieszenie 0-100 to trochę już taki relikt dawnych czasów 😅 Tak naprawdę czas 100-200 robi się ważny i "zaczyna się przydawać" i nawet nie chodzi już o robienie tych "200". Np na stronie zeperfs można sobie sprawdzić czasy 80-120 km/h co przy zwykłym użytkowaniu auta już robi się przydatniejszą informacją 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12821 #51357 Napisano Poniedziałek o 19:28 W dniu 19.03.2026 o 16:08, GostRado napisał(-a): À propo starej motoryzacji, zawsze mi się podobał mercedes w126 SEC I wciąż mi się podoba. Może na emeryturze sobie taki sprawię 😀 Co ciekawe nigdy nie miałem Mercedesa. https://classicdriver.pl/model-w126-w-wersji-sec/ https://otoklasyki.pl/samochody/mercedes/sec A wiesz, że mi też się jakaś gwiazda marzy To chyba postępująca peseloza. Kiedyś jak byłem piękny i młody, to o mały włos nie stałem się posiadaczem 190, ale potem mi przeszło i przez te wszystkie lata i morze aut które przerobiłem, również nie miałem Mesia. Podobnie zresztą jak Hondy i Alfy, choć przymiarki były (Civic, Accord, CRV i 159). 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12821 #51358 Napisano Poniedziałek o 20:07 W dniu 21.03.2026 o 17:44, TomcioMiki napisał(-a): Nowy,stary osiołek , nic szczególnego ale się cieszymy 🤗🤗🤗 Fajny S-max, gratuluję. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 73341 #51359 Napisano Poniedziałek o 20:11 4 minuty temu, tommly napisał(-a): Fajny S-max, gratuluję. 👍👍👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12821 #51360 Napisano Poniedziałek o 20:14 1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a): 👍👍👍 Kiedyś sam nawet o takim myślałem, ale jak wiadomo nie kupuje się aut na F i francuzów Żarcik taki, dlatego sam mam jednego osiołka w domu. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12371 #51361 Napisano Poniedziałek o 21:08 1 godzinę temu, tommly napisał(-a): Hondy i Alfy Też nie miałem, a Alfy to dobrze, ze względu na stres 😁 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1181 #51362 Napisano Poniedziałek o 21:08 Godzinę temu, trollu napisał(-a): patrzenie tylko na przyspieszenie 0-100 to trochę już taki relikt dawnych czasów 😅 Tak naprawdę czas 100-200 robi się ważny i "zaczyna się przydawać" i nawet nie chodzi już o robienie tych "200". Np na stronie zeperfs można sobie sprawdzić czasy 80-120 km/h co przy zwykłym użytkowaniu auta już robi się przydatniejszą informacją Zgadza się, chociaż parametr 100 - 200 jest podawany i moze być porównywalny punktem odniesienia tylko dla części, tych najmocniejszych samochodów i z wiadomych względów nie dotyczy większości samochodów popularnych codziennych czy jak je tam nazwać. Fizyka mówi, ze ilość energii potrzebna do tego żeby przyspieszyć samochód o kolejna jednostkę rośnie z kwadratem prędkości, czyli dla kolejnych 100 km/ będzie potrzeba jej 4 razy więcej, głównie poprzez rosnący opór powietrza. W tym Taycanie to, o ile dobrze pamiętam to, co mówił właściciel to 0 -200 ma coś ok. 8 sekund 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 146146 #51363 Napisano Poniedziałek o 21:23 1 godzinę temu, trollu napisał(-a): patrzenie tylko na przyspieszenie 0-100 to trochę już taki relikt dawnych czasów 😅 Tak naprawdę czas 100-200 robi się ważny i "zaczyna się przydawać" i nawet nie chodzi już o robienie tych "200". Np na stronie zeperfs można sobie sprawdzić czasy 80-120 km/h co przy zwykłym użytkowaniu auta już robi się przydatniejszą informacją Ja tam lubię ostry start, a nie bicie rekordów prędkości, stąd blokada 180 km/h mnie nie irytuje w najbliższym zakupie. W tym, co mam nie ma blokady i mógłbym jechać nawet 250 km/h, tylko po co i gdzie? 3 godziny temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Tak naprawdę to każdy wynik poniżej minuty jest dobry a te sekundy to tylko mają znaczenie dla producentów w celu wyróżnienia się czy pokazania swojej technologicznej wyższości. Przy takich wyśrubowanych parametrach to juz wszystko zaczyna mieć znaczenie począwszy od temperatury podłoża i opon, prędkości wiatru czy ciśnienia tętniczego kierowcy To byłbyś i z Syrenki zadowolony. Miała chyba coś koło 30 s do 100. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 361 #51364 Napisano Poniedziałek o 21:30 (edytowane) 6 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Ja tam lubię ostry start, a nie bicie rekordów prędkości, stąd blokada 180 km/h mnie nie irytuje w najbliższym zakupie. W tym, co mam nie ma blokady i mógłbym jechać nawet 250 km/h, tylko po co i gdzie? To byłbyś i z Syrenki zadowolony. Miała chyba coś koło 30 s do 100. Wow, nie spodziewałem się, że tak szybko Syrena się rozpędzała. Maluch to jednak kicha była bo ok 50-55 s 0-100. Edytowane Poniedziałek o 21:30 przez łowca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1181 #51365 Napisano Poniedziałek o 22:37 Mam swojego fiacika 126 sprawnego, na chodzie, stoi w garażu w domu rodzinnym z sentymentu. Sporo tym sprzętem się kiedyś jeździło, bo taka była akurat motoryzacja, to dodam z doświadczenia że dla 100 km/h to balet mogło być nieosiągalne przy pełnym pokładzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 146146 #51366 Napisano Poniedziałek o 22:54 Godzinę temu, łowca napisał(-a): Wow, nie spodziewałem się, że tak szybko Syrena się rozpędzała. Maluch to jednak kicha była bo ok 50-55 s 0-100. Nie myślałem, że aż taki muł był z Malucha. Mnie w dawnych czasach zdarzało się nim starować jako pierwszy spod świateł. Ambicja równoważyła słabość autka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13220 #51367 Napisano wczoraj o 07:19 12 godzin temu, Altus napisał(-a): Przydało się kiedykolwiek? Przydały Ci się kiedykolwiek pieniądze? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9490 #51368 Napisano wczoraj o 07:32 10 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Ja tam lubię ostry start, a nie bicie rekordów prędkości, stąd blokada 180 km/h mnie nie irytuje w najbliższym zakupie. W tym, co mam nie ma blokady i mógłbym jechać nawet 250 km/h, tylko po co i gdzie? To byłbyś i z Syrenki zadowolony. Miała chyba coś koło 30 s do 100. Ja dużo sportowymi autami nie jeździłem, choć raz zaliczyłem Monzę w Ferrari. Ale i tak wrażeń jakich dostarczał Zaporożec wujka nigdy nie zapomnę. Nazywaliśmy go biedaporsche, bo to chłodzenie powietrzem, te wloty ….. Ach, to była maszyna🤣. Miałem wrażenie że setkę ponizej 10 sekund osiąga, tak wył. Raz się nawet zapalił i ledwie uszliśmy z życiem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Altus 133 #51369 Napisano wczoraj o 08:25 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Przydały Ci się kiedykolwiek pieniądze? A co ma piernik do wiatraka? Nie widzisz różnicy pomiędzy posiadaniem pieniędzy niezbędnych do życia, a super osiągami samochodu w zakresie przyspieszania do 100 km/h, tak naprawdę niemal nikomu niepotrzebnymi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13220 #51370 Napisano wczoraj o 09:35 Godzinę temu, Altus napisał(-a): A co ma piernik do wiatraka? Nie widzisz różnicy pomiędzy posiadaniem pieniędzy niezbędnych do życia, a super osiągami samochodu w zakresie przyspieszania do 100 km/h, tak naprawdę niemal nikomu niepotrzebnymi? Zadajesz pytania retoryczne. Postrzegam również, że są zadawane przez użytkownika hulajnogi, roweru, deskorolki. Przyśpieszenie jest bardzo istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa (co również opisał Kolega Łukasz - trollu), dla użytkowników hulajnóg nie ma to znaczenia. Więc masz po części rację. 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1665 #51371 Napisano wczoraj o 12:03 smutna wiadomość od dilera Audi , zakończono produkcję A8 , podobno jeszcze w tym roku ma być premiera Q9 , taki rywal X7 i GLS 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6140 #51372 Napisano wczoraj o 12:47 a nie ma wrocic calkowicie nowa konstrukcja za rok-dwa? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13220 #51373 Napisano wczoraj o 15:48 3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): smutna wiadomość od dilera Audi , zakończono produkcję A8 , podobno jeszcze w tym roku ma być premiera Q9 , taki rywal X7 i GLS Tak, dowiedziałem się o tym, że ma być zakończona. Choć do końca się łudziłem, że jednak nie. Od tego samego czlowieka dowiedziałem się o tym, że Audi podobno wytoczyło niezłe działka do produkcji Q9. Jestem ciekaw! 3 godziny temu, Valygaar napisał(-a): a nie ma wrocic calkowicie nowa konstrukcja za rok-dwa? 🤔 Niestety nie, ale może warto pokusić się o ostatnie egzemplarze? 8 godzin temu, beniowski napisał(-a): Ja dużo sportowymi autami nie jeździłem, choć raz zaliczyłem Monzę w Ferrari. Ale i tak wrażeń jakich dostarczał Zaporożec wujka nigdy nie zapomnę. Nazywaliśmy go biedaporsche, bo to chłodzenie powietrzem, te wloty ….. Ach, to była maszyna🤣. Miałem wrażenie że setkę ponizej 10 sekund osiąga, tak wył. Raz się nawet zapalił i ledwie uszliśmy z życiem. Waldek, fajny ten wujek - znam go skądś 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9490 #51374 Napisano wczoraj o 16:10 18 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Tak, dowiedziałem się o tym, że ma być zakończona. Choć do końca się łudziłem, że jednak nie. Od tego samego czlowieka dowiedziałem się o tym, że Audi podobno wytoczyło niezłe działka do produkcji Q9. Jestem ciekaw! Niestety nie, ale może warto pokusić się o ostatnie egzemplarze? Waldek, fajny ten wujek - znam go skądś Dopiero teraz zauważyłem co za uj jest na tym zdjęciu - chyba poszukam innego zdjęcia do wstawienia. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1665 #51375 Napisano wczoraj o 16:59 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Niestety nie, ale może warto pokusić się o ostatnie egzemplarze? zdecydowanie tak , właśnie w końcu usiadłem w A8 , pomimo bardzo dużego podobieństwa do wnętrza A6 , jednak czuć ze to klasa wyżej,a fotele jeszcze szersze i miększe , niestety nie miałem okazji jeździć tym autem , ale wg sprzedawcy to inny poziomu komfortu i wyciszenia w porównaniu do A6 , który już jest super wyciszone, oto przykład z A6 20260324_163934.mp4 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach