Autor1984 15338 #52151 Napisano 12 godzin temu 4 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): Zawsze jest jeszcze takie coś bez kompromisów, może nie jest najszybszy na prostej ale na krętym, to kto wie 😁😁😁 Ale ja tam się nie znam 🤗🤗🤗 I waży grubo poniżej tony. Prawie 300koni 500kilo Z Caterhamem jest jeden znaczący problem: to pojazdy, które ze względu na konstrukcję open-wheel praktycznie nie generują aerodynamicznej siły docisku, za to tworzą ogromny opór. W efekcie w szybkich łukach nawet kierowca pokroju Stiga ( np. Ben Collins) będzie miał ręce pełne pracy. Wg mnie to auto idealne na tor kartingowy lub krótkie, techniczne tory typu Cadwell Park, Lime Rock czy Brands Hatch (głównie w wersji Indy). Ale na dłuższych i bardziej wymagających nitkach raczej spektakularnych efektów nie spodziewałbym się. Szczególnie przy zmiennych / gorszych warunkach pogodowych - przy drastycznie zmniejszonej przyczepności mechanicznej i ciągłym braku docisku aerodynamicznego jazda tym autkiem przypomina bardziej podróż monocyklem po linie rozstawionej na wysokości kilkuset metrów, bez żadnego zabezpieczenia (z tego co pamiętam Caterhamy są pozbawione nawet układu ABS). Tego typu konstrukcja przy wyższych prędkościach wytwarza wręcz aerodynamiczną siłę nośną, więc ze skrzydłami mógłby spokojnie konkurować z polską Iskrą 🤪 , ale nie z nowoczesnymi konstrukcjami pokroju M3 na północnej pętli Nurburringu. Fakt, jest to świetny samochód dla semi-pro i kierowców w pełni porfesjonalnych. 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 79167 #52152 Napisano 11 godzin temu 31 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Z Caterhamem jest jeden znaczący problem: to pojazdy, które ze względu na konstrukcję open-wheel praktycznie nie generują aerodynamicznej siły docisku, za to tworzą ogromny opór. W efekcie w szybkich łukach nawet kierowca pokroju Stiga ( np. Ben Collins) będzie miał ręce pełne pracy. Wg mnie to auto idealne na tor kartingowy lub krótkie, techniczne tory typu Cadwell Park, Lime Rock czy Brands Hatch (głównie w wersji Indy). Ale na dłuższych i bardziej wymagających nitkach raczej spektakularnych efektów nie spodziewałbym się. Szczególnie przy zmiennych / gorszych warunkach pogodowych - przy drastycznie zmniejszonej przyczepności mechanicznej i ciągłym braku docisku aerodynamicznego jazda tym autkiem przypomina bardziej podróż monocyklem po linie rozstawionej na wysokości kilkuset metrów, bez żadnego zabezpieczenia (z tego co pamiętam Caterhamy są pozbawione nawet układu ABS). Tego typu konstrukcja przy wyższych prędkościach wytwarza wręcz aerodynamiczną siłę nośną, więc ze skrzydłami mógłby spokojnie konkurować z polską Iskrą 🤪 , ale nie z nowoczesnymi konstrukcjami pokroju M3 na północnej pętli Nurburringu. Fakt, jest to świetny samochód dla semi-pro i kierowców w pełni porfesjonalnych. No tym trzeba umieć jeździć, tam nie ma wspomagaczy, liczysz sam na siebie 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 79167 #52153 Napisano 11 godzin temu (edytowane) Szukam aut poniżej tony 😁😁😁 Coś koło 600koni i nie całe 800kilo 🤯🤯🤯 Ten raczej nie odleci 🤔🤔🤔 Edytowane 11 godzin temu przez TomcioMiki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15338 #52154 Napisano 10 godzin temu 30 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Szukam aut poniżej tony 😁😁😁 Coś koło 600koni i nie całe 800kilo 🤯🤯🤯 Ten raczej nie odleci 🤔🤔🤔 Cena zaczyna się od 300 000,00 euro. NETTO W przybliżeniu około 2 000 000,00 zł 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 163852 #52155 Napisano 10 godzin temu Dzisiaj na czas mycia auta, dostałem taki oto samochód zastępczy. Ależ to buja na nierównościach😉 bałbym się tym jeździć na codzień😅 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 456 #52156 Napisano 10 godzin temu Zawsze można skorzystać ze sprawdzonego McMurtry Spéirling... ale przecież nie lubimy tutaj kosiarek/elektryków 🤭 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 79167 #52157 Napisano 9 godzin temu 54 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Cena zaczyna się od 300 000,00 euro. NETTO W przybliżeniu około 2 000 000,00 zł 🤭🤭🤭 51 minut temu, Keniutek napisał(-a): Zawsze można skorzystać ze sprawdzonego McMurtry Spéirling... ale przecież nie lubimy tutaj kosiarek/elektryków 🤭 No nie, ja tylko szukam spalinowych 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15338 #52158 Napisano 6 godzin temu (edytowane) Dziś oficjalną premierę miało Audi Q9. Już same wymiary wskazują, że marka z Ingolstadt celuje przede wszystkim w rynek amerykański i zapewne chiński. 5,31 m długości, 2,01 m szerokości i 1,81 m wysokości. WOW! Ciekawie prezentuje się również cena wyjściowa - 108 400 euro. Na tle bezpośredniej konkurencji wydaje się naprawdę rozsądnie skalkulowana. PS. Szczególnie zaintrygowały mnie proporcje nadwozia. Na tle konkurencji Q9 będzie samochodem niższym, a jednocześnie szerszym. To może przełożyć się nie tylko na prezencję, ale również na sposób, w jaki będzie odbierany na żywo. Jestem tego bardzo ciekaw. Na chwilę obecną, dostępne będą dwie wysokopręzne jednostki spalinowe (w układzie V6) o mocy: 180 i 220 kW(245 i 299KM). https://fleet.com.pl/wiadomosci/branza-flotowa/samochody/audi-zabiera-a8-korone-nowym-krolem-jest-suv-q9 Edytowane 6 godzin temu przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13364 #52159 Napisano 3 godziny temu Drzwi przednie. Niby amelinium, ale ponoć na aluminiowych też się mogą purchle robić. Jak najbardziej, alu się "utlenia", przerabiałem to w Disco, tylna klapa głównie Szukam aut poniżej tony Swego czasu miałem Colta IV - firmówkę i swojego prywatnego, silnik 1.3, coś koło 950kg, fajnie to jeździło. A była też wersja 1.6. Honda CRX też chyba miała podobną wagę. 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markol 3805 #52160 Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): 🤭🤭🤭 No nie, ja tylko szukam spalinowych 😁😁😁 615 kg i spalinowy jak cholera 😁😁😁 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidM86 3800 #52161 Napisano 2 godziny temu 8 hours ago, TomcioMiki said: Szukam aut poniżej tony 😁😁😁 Coś koło 600koni i nie całe 800kilo 🤯🤯🤯 Ten raczej nie odleci 🤔🤔🤔 Tutaj całkiem fajna lista: https://www.topgear.com/car-news/speed-week-2021/19-lightest-performance-cars-you-can-buy Każdy da ogrom frajdy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12993 #52162 Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Dziś oficjalną premierę miało Audi Q9. Już same wymiary wskazują, że marka z Ingolstadt celuje przede wszystkim w rynek amerykański i zapewne chiński. 5,31 m długości, 2,01 m szerokości i 1,81 m wysokości. WOW! Ciekawie prezentuje się również cena wyjściowa - 108 400 euro. Na tle bezpośredniej konkurencji wydaje się naprawdę rozsądnie skalkulowana. PS. Szczególnie zaintrygowały mnie proporcje nadwozia. Na tle konkurencji Q9 będzie samochodem niższym, a jednocześnie szerszym. To może przełożyć się nie tylko na prezencję, ale również na sposób, w jaki będzie odbierany na żywo. Jestem tego bardzo ciekaw. Na chwilę obecną, dostępne będą dwie wysokopręzne jednostki spalinowe (w układzie V6) o mocy: 180 i 220 kW(245 i 299KM). https://fleet.com.pl/wiadomosci/branza-flotowa/samochody/audi-zabiera-a8-korone-nowym-krolem-jest-suv-q9 W '27 "S": 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 7014 #52163 Napisano 1 godzinę temu Ferrari osiąga cel sprzedaży Luce EV na 2026 rok dwa miesiące po premierze: https://stooq.pl/n/?f=1774486&c=1&p=4+9+22 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 79167 #52164 Napisano 55 minut temu 1 godzinę temu, Markol napisał(-a): 615 kg i spalinowy jak cholera 😁😁😁 No można i tak 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15338 #52165 Napisano 31 minut temu Godzinę temu, GostRado napisał(-a): W '27 "S": 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach