Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Ogolnie jakość samochodów to ostatnio katastrofa. Że się sypie skomplikowana elektronika,to nawet rozumiem, ale właśnie psują się rzeczy, z którymi kiedyś nie było problemów. 

Zresztą nawet w ASO mówili, że jak ta Rio ma LPG, to trzeba się spodziewać kłopotów z zaworami, bo materiały marne. Póki co działa dobrze, ale czekam... 

W Imprezie rocznik 2008 owszem, sprężarkę wymieniali na gwarancji, bo uważali, że za głośno pracuje (ja nie słyszałem), ale ogólnie do czasu korozji wydechu auto było bezproblemowe. 

A do marki Kia nic personalnie nie mam, ale jakość tego Rio jest taka se, a teraz jeszcze się spieprzyła. 

Kolega ma Optimę - klapa totalna. 

Znajomi drugiego z kolegów (mam takiego znajomego fana motoryzacji i mechanika-amatora) mają jeden Optimę, drugi Sportagea trzeci Proceeda,wsztscy mają z nimi problemy. 

Kia jest przystępna, ale to nie są genialne auta. 

On sam ma min kilkuletnie BMW i starą Hondę (pierwsze "UFO") . Z BMW ma problemy (półosie, wycieki), Honda nie do zarąbania. 

Ale on lubi BMW i wybacza.

Takie coś trafić i po problemach 3litrowego diesla w Turbo 😁😁😁

31707255-0ff9-4f7d-981f-df445e1b2791.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Ogolnie jakość samochodów to ostatnio katastrofa. Że się sypie skomplikowana elektronika

Od połowy ub roku żona ma Q5 coupe z dwulitrową benzyną

Piękna i mocna bestia (mam na myśli auto)

q5.thumb.jpg.56f275e3954f0182d2fd145f62ed347d.jpg

Była już 6 czy 7 razy w serwisie bo elektronika szaleje

su***syny przegieli z ilością niepotrzebnego badziewia które upakowali w ten wóz

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VAG ma kłopot z elektroniką. O Cuprach ostatnio na Interii pisali. Dużo problemów, serwisy nie wyrabiają, kolejki i potem i tak czekanie aż oddadzą. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

q5.thumb.jpg.56f275e3954f0182d2fd145f62ed347d.jpg

Była już 6 czy 7 razy w serwisie bo elektronika szaleje

su***syny przegieli z ilością niepotrzebnego badziewia które upakowali w ten wóz

tapatalked

Sprzedać i kupić takiego co wyżej 😁😁😁

24 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Będzie jeszcze lepiej 

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-rewolucja-w-produkcji-aut-popularny-material-zastapiony-tans,nId,23508507

Swego czasu eksperyment z przewodami z aluminium był prowadzony w PRL i nie był to udany eksperyment 

Będzie premium aluminium 😁😁😁

Ja wolę w chacie miedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne: producenci będą szukać oszczędności i ciąć koszty materiałów, ale ceny samochodów dla klientów będą szły w górę-  takie czasy mamy.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

Patrzyliśmy na Audi przy szukaniu samochodu, ale jak się dowiedziałem, że niektóre funkcje są dodatkowo płatne na abonament, to sobie daliśmy spokój. Już T-Roc byłby lepszym wtedy wyborem. A i tak wygrała Kia.

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Sprzedać i kupić takiego co wyżej

Nie stać nas   😢

34 minuty temu, Conway napisał(-a):

niektóre funkcje są dodatkowo płatne na abonament

To jest totalnie chore

Pełen infotaiment ważny 3 lata, potem dopłata co rok plus obowiązkowe aktualizacje nawet jeśli wycinają jakieś funkcje

Niestety kupiliśmy emocjami nie rozumem no i uroda auta przekonała żonę

I tak najbardziej wkurzają awarie niby drobne ale jednak

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, beniowski napisał(-a):

Jedno jest pewne: producenci będą szukać oszczędności i ciąć koszty materiałów, ale ceny samochodów dla klientów będą szły w górę-  takie czasy mamy.

Muszą rywalizować z Chinami, więc z cenami nie mogą przesadzać.
Wiadomo, premium rządzi się swoimi prawami, ale kto by pomyślał jeszcze jakiś czas temu że Chiny zasypią rynek samochodami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie w galerii postawili takiego 😁😁

IMG_20260717_142345723_HDR.jpg

IMG_20260717_142332980_HDR.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę mi zeszło z wymianą kółek, niestety pogoda nie sprzyjała, ale w końcu są. Podoba mnie się 😜

02.jpg

03.jpg

01.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, tommly napisał(-a):

Troszkę mi zeszło z wymianą kółek, niestety pogoda nie sprzyjała, ale w końcu są. Podoba mnie się 😜

02.jpg

03.jpg

01.jpg

👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Remy napisał(-a):

Muszą rywalizować z Chinami, więc z cenami nie mogą przesadzać.
Wiadomo, premium rządzi się swoimi prawami, ale kto by pomyślał jeszcze jakiś czas temu że Chiny zasypią rynek samochodami...

To nie jest żadna niespodzianka, np VAG od dawna współpracuje z FAW i myślę, że bardzo zdziwieni nie są. Problem jest chyba głębszy i bardziej "ogolnogospodarczy", bo gospodarka UE przez decyzję tejże jest coraz mniej konkurencyjna i nie tylko ta branża ma problemy. 

A elektronika to osobny temat. W zasadzie obecnie mało jest urządzen elektronicznych, które działają idealnie i nigdy się nie zawieszają, nie trzeba ich resetować itp. Tylko w samochodach to jest problem o wiele większy niż np w telewizorze. 

Mnie najbardziej zadziwiają problemy z tym, co od dekad jest dopracowane i niby umiemy to robić dobrze (łożyska, synchra,napinacxe itp.) 

Ostatnio też byl material na YT o wadliwych manualnych skrzyniach VW z padającymi synchrami (pan mówił, że już którąś taką skrzynię z małym przebiegiem naprawiają), gdzie akurat manualna skrzynia synchronizowana to technologia dopracowywana już od 100 lat i tu problemów być po prostu nie powinno. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Ogolnie jakość samochodów to ostatnio katastrofa. Że się sypie skomplikowana elektronika,to nawet rozumiem, ale właśnie psują się rzeczy, z którymi kiedyś nie było problemów. 

Zresztą nawet w ASO mówili, że jak ta Rio ma LPG, to trzeba się spodziewać kłopotów z zaworami, bo materiały marne. Póki co działa dobrze, ale czekam... 

W Imprezie rocznik 2008 owszem, sprężarkę wymieniali na gwarancji, bo uważali, że za głośno pracuje (ja nie słyszałem), ale ogólnie do czasu korozji wydechu auto było bezproblemowe. 

A do marki Kia nic personalnie nie mam, ale jakość tego Rio jest taka se, a teraz jeszcze się spieprzyła. 

Kolega ma Optimę - klapa totalna. 

Znajomi drugiego z kolegów (mam takiego znajomego fana motoryzacji i mechanika-amatora) mają jeden Optimę, drugi Sportagea trzeci Proceeda,wsztscy mają z nimi problemy. 

Kia jest przystępna, ale to nie są genialne auta. 

On sam ma min kilkuletnie BMW i starą Hondę (pierwsze "UFO") . Z BMW ma problemy (półosie, wycieki), Honda nie do zarąbania. 

Ale on lubi BMW i wybacza.

Z koncernu Kia/Hyundai mam dwa samochody i nie ma raczej powodów do krytyki. W ProCeedzie po 28k km przepaliła mi się jedna cewka, ale to nie unieruchomiło pojazdu, więc raczej drobny kłopot. W ASO zrobili (poza gwarancją) za niecały tysiąc zł. Samochód mam prawie 6 i pół roku i nic więcej się nie działo. Płynnie zmienia biegi, ale po 60k km wymieniłem olej w skrzyni.  i30 żony ma półtora roku, wszystko OK, poza jedną drobną usterką, nie domykała się klapka wlewu paliwa. Zrobione w ramach gwarancji, więc ja koreańczyki oceniam na 4+/5-, w starej szkolnej skali. 

W obu tych samochodach nigdy nie uzupełniałem oleju między przeglądami, żadnych wycieków, a z tym podobno mają kłopoty niemieckie marki (nie sprawdzałem, zasłyszane opinie). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Z koncernu Kia/Hyundai mam dwa samochody i nie ma raczej powodów do krytyki. W ProCeedzie po 28k km przepaliła mi się jedna cewka, ale to nie unieruchomiło pojazdu, więc raczej drobny kłopot. W ASO zrobili (poza gwarancją) za niecały tysiąc zł. Samochód mam prawie 6 i pół roku i nic więcej się nie działo. Płynnie zmienia biegi, ale po 60k km wymieniłem olej w skrzyni.  i30 żony ma półtora roku, wszystko OK, poza jedną drobną usterką, nie domykała się klapka wlewu paliwa. Zrobione w ramach gwarancji, więc ja koreańczyki oceniam na 4+/5-, w starej szkolnej skali. 

W obu tych samochodach nigdy nie uzupełniałem oleju między przeglądami, żadnych wycieków, a z tym podobno mają kłopoty niemieckie marki (nie sprawdzałem, zasłyszane opinie). 

Wycieków ewidentnych nie ma, ale poziom płynu w ukl. chłodzenia spada, musi gdzies wyciekać. 

Te piski zmieniły się w terkotanie łożyska. Rolka albo pompa wody na ucho. 

Pamiętam, że jeszcze 10 lat temu jak auto nie przejechało 100 tysięcy bez awarii, było źle. Dziś jak przejedzie, yo jest dobrze. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie jest ustawka, to...

4 godziny temu, tommly napisał(-a):

02.jpg

03.jpg

01.jpg

Zdecydowanie na plus! 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak to nie jest ustawka, to...

Zdecydowanie na plus! 

Na pewno nie każdy właściciel BMW tak słabo kojarzy. ;) 

35 minut temu, pmwas napisał(-a):

Wycieków ewidentnych nie ma, ale poziom płynu w ukl. chłodzenia spada, musi gdzies wyciekać. 

Te piski zmieniły się w terkotanie łożyska. Rolka albo pompa wody na ucho. 

Pamiętam, że jeszcze 10 lat temu jak auto nie przejechało 100 tysięcy bez awarii, było źle. Dziś jak przejedzie, yo jest dobrze. 

Ewidentnie Ty miałeś trochę pecha, a ja być może odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie na plus! 

No ja myślę ;) Dzięki
Teraz przydałoby się wyczyścić i pomalować zaciski hamulcowe.
Z oczoje…ch kolorów już raczej wyrosłem, ale taki niebieski jak w R-Design?

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, tommly said:

ale taki niebieski jak w R-Design?

Dej pod kolor tła łosia 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi