Maks 3 10 #7526 Napisano 7 Października 2012 Panowie,co zaproponowalibyście na tax-i w budżecie do 65tys? Ma być z dużym bagażnikiem i oszczędny?Teść szuka takiego woza. Przyznam,że ja mam swoje sugestie,ale nie wiem czy są "dobre".Dzięki. 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #7527 Napisano 7 Października 2012 W kwesti formalnej - NIGDY w łodziach podwodnych silnik spalinowy nie napędza jednocześnieśruby i prądnicy. Zawsze w łodzi są dwa dieslowsko/elektryczne zestawy napędowe. Podczas wynurzenialub na tzw. "chrapach" jeden silnik diesla ładuje akumulatory napędzając prądnicę a drugi napędza łódź zapewniając jej zdolność manewrową. Po drugie w łodziach podwodnych silnik elektryczny jest jednocześnie prądnicą. Kiedy pobieraprąd z akumulatorów pracuje jako silnik i napędza śrubę, diesel jest poprzez sprzęgło odpiętyod napędu. Po zapięciu sprzęgła diesel napędza całość i silnik el. może zacząć pracować jako prądnica. Oczywiście o ile dokona sie odpowiednich przełaczeń na rozdzielnicy silnika. Natomiast jeżeli silnik el. jest odłączony od akumulatorów to praktycznie cała moc diesla napędza śrubę. O ile wiem autach hybrydowych silnik el. też jest odwracalną maszyną elektryczną i pracuje jakoprądnica kiedy potrzeba. Zatem hybryda albo jedzie z prądu albo z silnika spalinowego.Oczywiście silnik spalinowy może jednocześnie napędzać i auto i prądnicę. Dodatkowo silnik el. podczas hamowania pracuje jako prądnica odzyskując część energii.Natomiast napewno nie ma takiego układu że silnik spalinowy napędza pradnicę która łądujeakumulatory a z nich w tym samym czasie jest zasilany silnik elektryczny napędowy. Było by to z punktu widzenia wydajności napędu kompletnie bez sensu i w aucie musiały by być jednocześniei prądnica i silnik el. Masa tych urządzeń zabiła by taką hybrydę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #7528 Napisano 7 Października 2012 Panowie,co zaproponowalibyście na tax-i w budżecie do 65tys? Ma być z dużym bagażnikiem i oszczędny?Teść szuka takiego woza. Przyznam,że ja mam swoje sugestie,ale nie wiem czy są "dobre".Dzięki. Octavia I Tour Combi z 1.9 TDI 90/110 KM lub Sharan/Galaxy/Alhambra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #7529 Napisano 7 Października 2012 O Skodzie też myślałem,ale o II. Zwykłej 1,6 bo do 1,4t jakoś zaufania brak.Co powiecie na Kia CEED, Hyundai i30? 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #7530 Napisano 7 Października 2012 Znajdź coś co ma diesla na pompie - Octavia I miała najdłużej.Znajdź coś co ma z przodu McPersona a z tyłu belkę, bo inaczej co chwila coś będziesz w zawieszeniu robił. W 3-city na taxi jest Passat B5, Sharany i innne, Octa I, W124 [trwałe] i W210 [tanie jak g...] 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #7531 Napisano 7 Października 2012 Skoda I ,B5 etc,będą miały już spore przebiegi, to nie podejdzie. Szukam/my woza nowego, max roczny. R. 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #7532 Napisano 7 Października 2012 Wydaję mi się, że nie ma aktualnie nowego auta które by się nadawało na taxi.Każdy nowy diesel jest na CR i ma mnóstwo pierdoł do popsucia, pomijam wielowahacze w zawieszeniu.To co zyskasz teoretycznie na tym, że auto jest nowe zje Ci spadek wartości i awarie, które gwarant nie będzie chciał uznać. Pomijam, że po 3 latach takie auto ma 120 tys i nadaje się tylko do sprzedania. Auto ma zarabiać. Każdy dzień postoju to jest kilka stów w plecy. Z każdym taksówkarzem z którym gadałem to szuka B5, W124, Octe I, rzadziej stare A6 [~ 2000]w tej chwili widzę zalew A8 i E38 740 z gazem.Takie auta są tanie w zakupie przede wszystkim a jednocześnie bardzo trwałe. Nie widziałem ani jednej taksówki w 3-city na czymś "nowym".Oczywiście są jakieś, ale patrząc na dowolny postój czy jak zamawiam taxi to jest to 80% B5 a potem coś innego ale patrząc na ostatnie 10 kursów, to nie jechałem niczym młodszym niż 10 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #7533 Napisano 7 Października 2012 Ja wiem i zgadzam się z Tobą,auta skończyły się w 2000rTeść, w sumie spędza max w taxówce 7-8h, weekendy nie jeździ,dlatego poszukuję alternatywy między coś na taxi a wozem dla siebie. 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #7534 Napisano 7 Października 2012 W Warszawie od jakiegoś czasu funkcjonuje nowa korporacji EcoCar System. Autka nówki, salonowe Fordy Mondeo. W jakimś programie motoryzacyjnym słyszałam, że ich zasięg na silniku elektrycznym to 80km... Wydawało mi się to trochę mało jak na Warszawę... 3 porządne kursy i auto staje, bo według informacji jakie podawali w tym magazynie, to silnik elektryczny jest JEDYNYM źródłem zasilania auta. To jakieś kompletne brednie. Widziałam już kilka aut tej korporacji i miały ten charakterystyczny korek od gazu w dolnej części zderzaka... Aż z ciekawości zagadam przy najbliższej okazji do jednego z kierowców takiego Mondziaka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #7535 Napisano 9 Października 2012 (edytowane) xxx Edytowane 6 Stycznia 2013 przez karczochrulez 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #7536 Napisano 9 Października 2012 (edytowane) xxx Edytowane 4 Stycznia 2013 przez karczochrulez 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #7537 Napisano 9 Października 2012 (edytowane) xxx Edytowane 4 Stycznia 2013 przez karczochrulez 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #7538 Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Polemizuje z np. z Tobą i twoją wypowiedzią: "odpowiedź jest prosta sprawność silnika spalinowego pozwala i na jedno i na drugie. Jednym słowem i napędzi i naładuje a jeszcze przy okazji zatańczy i zaśpiewa" Jeśli już to nie sprawność a moc to po pierwsze a po drugie widać z Twoich wypowiedzi, że nie rozumiesz zasady pracy układu hybrydowego.Nie da się jednocześnie używać silnika spalinowego do ładowania aku. i napędzania samochodu. Edytowane 9 Października 2012 przez Lemax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #7539 Napisano 9 Października 2012 (edytowane) xxx Edytowane 4 Stycznia 2013 przez karczochrulez 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #7540 Napisano 10 Października 2012 MOD Kolega karczochrulez został wysłany na tygodniowy kurs podstaw pewnej dyscypliny medycznej. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz111 0 #7541 Napisano 10 Października 2012 Ja mam SAAB'a 9-3 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hAn72 19 #7542 Napisano 10 Października 2012 SUBARU 2,5 XT z manualną skrzynią biegów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurdebalans 4 #7543 Napisano 10 Października 2012 A ja, lubię jeździć swoją benzynową, nieelektryczną, wywołującą katastrofy klimatyczne, zatapianie wysp tropikalnych itp. Hondę HRV, 3 door. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majkel.Martin 0 #7544 Napisano 10 Października 2012 Toyota Corolla 1.4 D4D (czyli klekot ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7545 Napisano 18 Października 2012 A ja w końcu wybrałem się na hamownię z moim samochodem. Teoretycznie powinien mieć 600 KM, ale o ile w teorii nie ma różnicy między teorią, a praktyką, to w praktyce często jest. Na szczęście w moim autku teoria i praktyka spotkały się w punkcie o nazwie 600 KM: Moc na kołach to 15% poniżej mocy silnika, zatem 511/0.85=601 KM Byłem też na torze i choć miałem potężne problemy z trakcją, udało się uzyskać setkę w 4,3 sekundy, a ćwierć mili w 12,3, przy prędkości 185 km/h. Na YT są jakieś filmy z tego wyjazdu: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #7546 Napisano 19 Października 2012 Dziwne zwyczaje kobiet... Małżonka porzuciła TT na rzecz Megane RS.Więc o jedno audi mniej we flocie 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arre 176 #7547 Napisano 19 Października 2012 A ja, lubię jeździć swoją benzynową, nieelektryczną, wywołującą katastrofy klimatyczne, zatapianie wysp tropikalnych itp. Hondę HRV, 3 door. Tak jak moja lepsza połowa Z tym, że jej HR-V posiada 4 drzwi. Ja posiadam Toyotę Avensis, również benzyna. 0 Grumpy old man... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #7548 Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Ja przemieszczam się Mercedesem R-klasa. Dość rzadko spotykane auto, oparte o płyte podłogową i silniki ML-a. Bardzo wygodne i sprawne auto (4-matic). Edytowane 20 Października 2012 przez Lemax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurdebalans 4 #7549 Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Tak jak moja lepsza połowa Z tym, że jej HR-V posiada 4 drzwi. No tak, gdy chrześniak zobaczył moje HR-V, powiedział - "Nooo fajne auto wujek,... męskich nie było?!" Uwielbiam duuże pojazdy(mój rekord to 12000ccm i 14 kół niestety dawno sprzedałem), a to auto to wynik kompromisu niestety - miało być takie żeby wyżej siedzieć, trochę terenowe, nibyduże i niezadługie żeby wszędzie się wcisnąć i miało być takie "inne", i właśnie Honda spełniła te warunki. Edytowane 20 Października 2012 przez kurdebalans 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #7550 Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Hiob ja bym Cie predzej widzial na jakims torze do driftu....tam bys wykonczyl ze dwa komplety opon Edytowane 22 Października 2012 przez dasiek7 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach