Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

zamieszczacie zdjecia ekranow komputerow swoich samochodow ( pewnie mlodych wiekiem ) informujacych o srednim spalaniu itp itd.

Otoz ja nie zrobilem zdjecia.......bo nie mialem czym, ale 2 lata temu, gdzies w czerwcu, gdy samochod mial 16 lat zrobilem rekordowy przejazd ( dlatego tez go zanotowalem , jechalem sam, teraz juz tak nie jezdze ) na trasie Zaventem - Warszawa lotnisko Goclaw. Trase 1282km , ze srednia predkoscia 135km/h pokonalem w 9 godzin i 28 minut ( drzwi w drzwi ), ze srednim zuzyciem diesel'a 7,3 l/100km.

Samochod to MB C220 ( CLC, W203, Coupé, 2148cm3, 105kW ), rok produkcji 2001.

pozdrawiam

Ciekawe że ten sam silnik ale z nową skrzynią w W205 przy tej samej średniej prędkosci osiągnął by 5.1-5.2. Te silniki w MB poza hałasem (i brakiem mocy powyżej 170km/h co poza Niemcami nie jest problemem) nie mają żadnych wad.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnią można w rożny sposób osiągnąć, ale fakt jest że nowe palą mniej:

df325fa392b26f39d23be937316c1aff.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnia z autostrady, jazda szarpana, dużo tirów.

Tommaso - jazda szarpana znaczy jak u mojej żony??? Hamulce do oporu przed tirem a sekundę później jak pole wolne pedał do końca żeby sprawdzić czy 333PS da radę ???? :-) Edytowane przez switch107

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tommaso - jazda szarpana znaczy jak u mojej żony??? Hamulce do oporu przed tirem a sekundę później jak pole wolne pedał do końca żeby sprawdzić czy 333PS da radę ???? :-)

Nie, w sensie, że co kawałek jakiś TIR, dostawczak, kamper albo niemiecki dziadek blokował lewy pas i trzeba było nadrabiać pędząc 220.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-) właśnie o tym piszę :-) - wyrównanie prędkości pomiędzy 90km/h a 220 km/h potrzebuje mocy i paliwa :-)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mimo wszystko nie dojeżdżam do TIRa do samego końca 220 hamując panicznie, staram się przewidywać...

Ale wdepnąć lubię, jak jakiemuś Passatowi się wydaje, że mnie zgoni światłami z lewego pasa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak o mojej żonie - właśnie stwierdziła że jej samochód jest idealny (Mazda Cx-5 2.5l- jeździ nim do pracy i z powrotem). Ma jednak 2 (słownie dwie) wady: mały zbiornik paliwa (MB miał 66l) oraz wlew paliwa z lewej strony :-) A my się rozpisujemy o charakterystyce skrzyni albo o zaworach EDC ;-)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moja żona dostrzega w Golfie tylko jedną wadę - że lusterko w osłonie przeciwsłonecznej nie przybliża.

A tankowanie jej nie przeszkadza, bo jeszcze nigdy w życiu nie tankowała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mimo wszystko nie dojeżdżam do TIRa do samego końca 220 hamując panicznie, staram się przewidywać...

Ale wdepnąć lubię, jak jakiemuś Passatowi się wydaje, że mnie zgoni światłami z lewego pasa ;)

Moi ulubioni to kierowcy Macan albo Cayenne i ich wzrok :-) . Chociaż muszę przyznać że ostatnio przejechałem z kolegą jego Panamera Stage 2 - trasa 300km po autostradach Niemieckich i to autko zbiera się nieźle jak na 2Tonowy pojazd.

No moja żona dostrzega w Golfie tylko jedną wadę - że lusterko w osłonie przeciwsłonecznej nie przybliża.

A tankowanie jej nie przeszkadza, bo jeszcze nigdy w życiu nie tankowała :)

Musiałbyś zobaczyć twarze moich kolegów z pracy jak tłumaczę dlaczego co 2 tygodnie muszę przyjechać do pracy samochodem żony - wlew jest z lewej strony :-)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jeździłem za kierownicą 911-ki 4s i Boxstera GTS po niemieckich autostradach i od tego czasu zjeżdżam natychmiastowo na prawy pas jak tylko widzę w lusterku Porsche hen na horyzoncie.

A jako pasażer byłem wieziony po autostradzie 911 turbo S dłubaną przez Techarta. Szybkościomierz wskazywał 330 km/h, a właściciel się wkurzał, że tyle razy próbował i nie udało mu się rozpędzić do trzech trójek. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, trzy trójki ;) Za stary na to jestem i dlatego wolę swój dziadkowóz. Do dwustu dobrze się zbiera. Czasami chciałoby się więcej, szczególnie jak jakaś Superb siada na ogonie i mruga. Ale wtedy przypominam sobie, że jadę dziadkowozem i potulnie zjeżdżam na prawy pas... :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja najszybciej za kierownicą jechałem 296, magicznej granicy nie odważyłem się przekroczyć, mimo, że samochód dałby radę.

To niesamowite jak przy tej szybkości bardzo delikatny łuk przeobraża się w niesamowicie ostry zakręt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje auto jeździ około 300 km/h ale nigdy tego nie sprawdziłem - max to 275 km/h co jechałem. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów z tą prędkością byłem w fizycznym i psychicznym stanie jak po przejechaniu 500km. Nie warto ryzykować ...

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim mam ogranicznik, więc dość brutalnie mnie stopuje na licznikowych 260 km/h.

Ale przy tej szybkości nie czuję się komfortowo, 220 to dla mnie optymalna szybkość na równej, niemieckiej, pustej autostradzie. A takich niestety coraz mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteśmy w wieku gdzie rozsądek ma znaczenie - dlatego mój młody może jeździć tylko samochodem moje żony (nie wsiada nawet do mojego normalnego wozidła z 231PS)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dzieci są w najlepszym wieku - już nie płaczą po nocach, ale jeszcze nie zabierają mi samochodu, bo nie mają prawa jazdy.

Ale to już niestety niedługo, raptem rok z okładem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dzieci są w najlepszym wieku - już nie płaczą po nocach, ale jeszcze nie zabierają mi samochodu, bo nie mają prawa jazdy.

Ale to już niestety niedługo, raptem rok z okładem...

U mnie podobnie... :)

A garaż tylko na dwa auta :(

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to się najbardziej wkurzam jak pędzę traktorem ojca, a ktoś taki ciągnąć się 220 km/h blokuje mi lewy pas, nawet nie mam jak popędzić światłami bo ojciec nie przewidział nocnych prac w polu i nie zamontował świateł.

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to się najbardziej wkurzam jak pędzę traktorem ojca, a ktoś taki ciągnąć się 220 km/h blokuje mi lewy pas, nawet nie mam jak popędzić światłami bo ojciec nie przewidział nocnych prac w polu i nie zamontował świateł.

Mam podobnie...  :unsure:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra przyjaciele, krótka jazda papajem maszyną do palenia gumy, może po obiadku nagram coś w dzień...

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemcy na potęgę remontują autostrady, więc faktycznie szybka jazda może odbywać się na dość krótkich odcinkach. Nie ukrywam, że trasa do Stasbourga przez Norymbergę, Stuttgart była na prawdę męcząca...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jechałem kiedyś z kolegą po niemieckiej autostradzie 160km/h. Zadał mi pytanie:

-Ile jechałeś nim najszybciej?

Dodałem odrobinę gazu do 170km/h i powiedziałem:

-Już.

-Co już?

Spytał kolega.

-Tyle. Dziś pobiłem rekord.

Innym razem z tylnego fotela padło pytanie:

- Czemu się tak wleczesz?

Zredukowałem bieg bez zmiany prędkości jazdy. Po chwili słyszę:

-No, w końcu jedziesz jak człowiek.

Uważam, że główną przyczyną wypadków nie jest młody wiek, tylko presja wywierana przez rówieśników. Rzadko kiedy młody kierowca powoduje wypadek jadąc samotnie. Zazwyczaj w aucie siedzi kilkoro młodych osób.

Młody człowiek posiada nie mniej rozsądku, niż stary. Jednak jest w wieku, w którym buduje swoją pozycję społeczną i musi się nieustannie wykazywać. My już mamy te rzeczy poukładane, ale czasem resztki zachowania zostają i ukazują się w postaci przeganiania światłami czy zabicia brzęczącej muchy, która nie szkodzi, poza swym brzęczeniem...

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie podoba mi się stylistyka nowych Volvo - widzę je i mam takie "muszę to mieć". To samo mam jeszcze z Alfą Giulia, dzięki wam bo czytając ten temat się nią zainteresowałem i mam podobne odczucia jak do tych Volvo. Mówię o S60/S90. Ciekawi mnie jak ta nowa generacja Volvo sprawdza się technicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie mogę wyjść ze zdumienia że wszystkie Volvo są identyczne. Fajne wozy ale każdy taki sam. Zwłaszcza w środku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to totalnie nie przeszkadza. Gorzej z kimś, komu nie przypadła taka stylistyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi