Autor1984 12631 #50526 Posted October 28, 2025 2 godziny temu, Lynx27 napisał(-a): Też ostatnio postawiłem na Japonię, zdecydowanie nie myślę już od dłuższego czasu o Niemieckiej motoryzacji. 500h wymiata, zwykła skrzynia i turbina. To jedzie Gratuluję Michał! Się Lexusowo robi na forum. Ja Niemców jeszcze nie skreślam - coś tam się urodziło w głowie 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2414 #50527 Posted October 28, 2025 Gratulacje. Ja też omal nie kupiłem dokładnie takiego, nawet w tym samym kolorze. Ale po przejażdżce fotele i twarde zawieszenie nie przypadło mi do gustu, skrzynia też pozbawiona była pewności w działaniu, do których przyzwyczaiły mnie ZF-y w BMW. Dlatego wybrałem dziadkowóz 350h. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Lynx27 2571 #50528 Posted October 28, 2025 Dzięki chłopaki! Fakt, zawias jest sztywniejszy, dzięki czemu bardziej jeździ jak sedan niż suv. No i nie jest to ZF, ale przy dynamicznej jeździe brak tego wycia. Może nie jest ono jakieś ekstremalnie uciążliwe, no i ecvt to piękna, bezawaryjna konstrukcja. Gdybym fajnego 500 nie trafił, to bez wahania wszedłbym w 350h, testowałem obydwa. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2414 #50529 Posted October 28, 2025 (edited) Natomiast F-Sport jest wizualnie znacznie ładniejsza. Szukałem 350h w f sport design, ale potrzebowałem auta na szybko i nic nie było osiągalne, poza białą ze sraczkowatym wnętrzem. Edited October 28, 2025 by Tommaso 0 Share this post Link to post Share on other sites
Valygaar 5533 #50530 Posted October 28, 2025 Przypadek, w którym cudze nieszczęście umiarkowanie cieszy: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/niemiecka-legenda-pod-kreska-porsche-zmuszone-do-powrotu-do-silnikow-spalinowych/941qwhw?utm_term=autor_8&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=autoswiat-page-post 5 Share this post Link to post Share on other sites
Dorian06 43064 #50531 Posted October 28, 2025 9 godzin temu, Lynx27 napisał(-a): Też ostatnio postawiłem na Japonię, zdecydowanie nie myślę już od dłuższego czasu o Niemieckiej motoryzacji. 500h wymiata, zwykła skrzynia i turbina. To jedzie Gratuluję. Dobra zmiana. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Share this post Link to post Share on other sites
beniowski 8847 #50532 Posted October 28, 2025 4 godziny temu, Valygaar napisał(-a): Przypadek, w którym cudze nieszczęście umiarkowanie cieszy: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/niemiecka-legenda-pod-kreska-porsche-zmuszone-do-powrotu-do-silnikow-spalinowych/941qwhw?utm_term=autor_8&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=autoswiat-page-post Ciekawe co zrobi Ferrari. Oni od dłuższego czasu pracują nad pierwszym elektrycznym modelem we współpracy z 'Love From' Johny'ego Ive'a. Mieli go zaprezentować w tym roku, ale mają opoźnienie. Premiera ma być w 2026. Jak dla mnie elektryczne Ferrari to ślepa uliczka, ale zobaczymy co z tego (jeśli w ogóle) wyniknie. 2 Share this post Link to post Share on other sites
piteks 3797 #50533 Posted October 28, 2025 (edited) 7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Się Lexusowo robi na forum. Ja Niemców jeszcze nie skreślam Ja też nie skreślam😃. Ciągle czuję się młodo i CVT/eCVT mnie odstrasza😁 Edited October 28, 2025 by piteks 1 IWC Share this post Link to post Share on other sites
trollu 730 #50534 Posted October 28, 2025 1 godzinę temu, beniowski napisał(-a): Ciekawe co zrobi Ferrari. Oni od dłuższego czasu pracują nad pierwszym elektrycznym modelem we współpracy z 'Love From' Johny'ego Ive'a. Mieli go zaprezentować w tym roku, ale mają opoźnienie. Premiera ma być w 2026. Jak dla mnie elektryczne Ferrari to ślepa uliczka, ale zobaczymy co z tego (jeśli w ogóle) wyniknie. Podobno jakiś czasu wydali oświadczenie że elektryczne Ferrari będzie nieco później niż zakładali i skończyło się tąpnięciem w kursie akcji. Ogólnie wg mnie elektryk z wierzgającym koniem będzie raczej maskotką niż ważnym modelem 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1646 #50535 Posted October 29, 2025 20 godzin temu, Lynx27 napisał(-a): Też ostatnio postawiłem na Japonię, zdecydowanie nie myślę już od dłuższego czasu o Niemieckiej motoryzacji. 500h wymiata, zwykła skrzynia i turbina. To jedzie Gratuluję i szerokie drogi życzę ! , pytanie pozostaje :czy to auto jest lepsze od jego odpowiedników z Audi, BMW czy MB ? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Keniutek 331 #50536 Posted October 29, 2025 (edited) O suvach Lambo, Ferrari, Porsche czy Astona też mówiono, że bez sensu Ludzie do wszystkiego przywykną... choć "zapałanie miłością" do EV trochę czasu zajmuje. Edited October 29, 2025 by Keniutek 0 Share this post Link to post Share on other sites
Lynx27 2571 #50537 Posted October 29, 2025 2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): Gratuluję i szerokie drogi życzę ! , pytanie pozostaje :czy to auto jest lepsze od jego odpowiedników z Audi, BMW czy MB ? Dziękuję. Moim zdaniem bezpośrednio nie jest lepsze. Przerobiłem dziesiątki aut. Prowadzenie w 500h jest porównywalnie dobre z tym od niemieckiej trójcy. To co wyróżnia na plus Lexa, bo to już mój kolejny, to bezawaryjność, w związku z tym i spokój, oraz obsługa posprzedażowa. Nawet jak coś się zadzieje, to auto zastępcze podobnej klasy, szybkość i reakcja serwisu etc wszystko na poziomie mi dotąd niespotykanym. Kolega w Ls500 miał duży problem ze skrzynią biegów. Auto 6 letnie! Niestety naprawa przedłużała się( finalnie wymienili na nową), ale z racji na 10 letnią gwarancję, dostał na prawie 3 miesiące zastępczego RX 350h za free, z limitem 200km dziennie. Raz, że tak długiej, prawie pełnej gwarancji nie ma nikt, to obsługa „starszego” auta nie odbiegała niczym od obsługi nowego z salonu. Mimo, że obsługiwał to inny salon niż mój. Polityka firmy jest przyjemnie prokonsumencka. 6 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 137908 #50538 Posted October 29, 2025 23 godziny temu, Lynx27 napisał(-a): Też ostatnio postawiłem na Japonię, zdecydowanie nie myślę już od dłuższego czasu o Niemieckiej motoryzacji. 500h wymiata, zwykła skrzynia i turbina. To jedzie Gratuluję nowego zakupu. Ja byłem blisko Lexusa NX, ale ostatecznie poszedłem (pojechałem ) w innym kierunku. RX 500h to dobry wybór. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1646 #50539 Posted October 29, 2025 11 godzin temu, Lynx27 napisał(-a): To co wyróżnia na plus Lexa, bo to już mój kolejny, to bezawaryjność czy ta bezawaryjność, nie jest spowodowana tym, że Lexus jest zawsze o krok do tyłu pod względem innowacyjności w porównaniu do świętej trójcy? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2414 #50540 Posted October 29, 2025 Pewnie jest. Ale wtedy trzeba postawić sobie pytanie, czy wolisz mieć rozwiązania technologiczne parę lat do tyłu, ale bezproblemowe, czy nowoczesność, ale w wersji awaryjnej. A tu wybór jest indywidualny, są tacy, którzy mają w nosie to, że auto się psuje, bo przecież jest na gwarancji, a są też tacy, których ciągła konieczność odwiedzania serwisu wkurza do tego stopnia, że pozbywają się auta. Oczywiście wszystko gdy mówimy o statystycznej średniej, bo na różne egzemplarze można trafić, ja miałem zupełnie bezawaryjne dwa ostatnie BMW, którymi jeździłem w sumie 6 lat, ale znam przypadki identycznych modeli, które psuły się ponadnormatywnie. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 12631 #50541 Posted October 29, 2025 2 minuty temu, Tommaso napisał(-a): Pewnie jest. Ale wtedy trzeba postawić sobie pytanie, czy wolisz mieć rozwiązania technologiczne parę lat do tyłu, ale bezproblemowe, czy nowoczesność, ale w wersji awaryjnej. A tu wybór jest indywidualny, są tacy, którzy mają w nosie to, że auto się psuje, bo przecież jest na gwarancji, a są też tacy, których ciągła konieczność odwiedzania serwisu wkurza do tego stopnia, że pozbywają się auta. Oczywiście wszystko gdy mówimy o statystycznej średniej, bo na różne egzemplarze można trafić, ja miałem zupełnie bezawaryjne dwa ostatnie BMW, którymi jeździłem w sumie 6 lat, ale znam przypadki identycznych modeli, które psuły się ponadnormatywnie. M3 tez? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2414 #50542 Posted October 29, 2025 M3 mniej, chociaż jakieś ubytki płynu chłodzącego zdarzały się znajomemu, ale seria 5 G30 potrafi mieć sporo problemów. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 12631 #50543 Posted October 29, 2025 Teraz, Tommaso napisał(-a): M3 mniej, chociaż jakieś ubytki płynu chłodzącego zdarzały się znajomemu, ale seria 5 G30 potrafi mieć sporo problemów. Widziałeś M2CS? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2414 #50544 Posted October 29, 2025 Na żywo nie, ale wygląda na kozackie auto. W ogóle początkowo byłem dość sceptycznie nastawiony do wyglądu M2, ale ostatnio podoba mi się coraz bardziej. A jak widzę jak mój przyjaciel pociska nim po Alpach to podoba mi się jeszcze bardziej, to chyba najfajniejsze obecnie produkowane małe sportowe auto w miarę normalnych pieniądzach. M2 CS to pewnie inna półka osiągów, ale jego cena moim zdaniem trochę go przekreśla. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 12631 #50545 Posted October 29, 2025 Teraz, Tommaso napisał(-a): Na żywo nie, ale wygląda na kozackie auto. W ogóle początkowo byłem dość sceptycznie nastawiony do wyglądu M2, ale ostatnio podoba mi się coraz bardziej. A jak widzę jak mój przyjaciel pociska nim po Alpach to podoba mi się jeszcze bardziej, to chyba najfajniejsze obecnie produkowane małe sportowe auto w miarę normalnych pieniądzach. M2 CS to pewnie inna półka osiągów, ale jego cena moim zdaniem trochę go przekreśla. Cena przegięta w zestawieniu ze zwykłym M2, ale moc podana na tylną oś przy tej masie - musi robić wrażenie. Podejrzewam, że i w konkury z prosiakami bez kompleksów może startować. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Balansujący Na Osi 1158 #50546 Posted October 29, 2025 Prosiaki mają lepsza trakcje i niżej środek ciężkości ale ja mam porównanie tylko M4 RWD z 911 bo takie są w rodzinie akurat. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 12631 #50547 Posted October 29, 2025 (edited) 3 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Prosiaki mają lepsza trakcje i niżej środek ciężkości ale ja mam porównanie tylko M4 RWD z 911 bo takie są w rodzinie akurat. Jutro będę miał okazję połowicznie się przekonać Edited October 29, 2025 by Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Valygaar 5533 #50548 Posted October 29, 2025 17 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Jutro będę miał okazję połowicznie się przekonać No właśnie - kiedys pisałeś o zamówieniu zabawki 🤔 To już ten moment? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2414 #50549 Posted October 29, 2025 Prosiaki to dla mnie ciut wyższy level. Miałem możliwość pojeździć kiedyś w Alpach przez tydzień 911 992 4S i przez parę dni Boxsterem GTS. M3, które później posiadałem jest jednak bardziej cywilnym, odcinającym od wrażeń autem, chociaż bardzo możliwe, że wcale nie wolniejszym. Dla mnie ergonomia foteli w Prosiakach jest nie do pobicia, czucie i wspomaganie układu kierowniczego również. Szeroko pojęta trakcja w M3 była wręcz genialna, ale w 911 jeszcze lepsza. I potwierdził to człowiek, który jechał za mną w Alpach za 911 i za M3 tym samym autem, więc miał porównanie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 12631 #50550 Posted October 29, 2025 (edited) 17 minut temu, Valygaar napisał(-a): No właśnie - kiedys pisałeś o zamówieniu zabawki 🤔 To już ten moment? Za wcześnie, czekam na odbiór jeszcze jednego auta. Natomiast jest sposobność pojeździć Carrerą 4 GTS z sierpnia/września br. 15 minut temu, Tommaso napisał(-a): Prosiaki to dla mnie ciut wyższy level. Miałem możliwość pojeździć kiedyś w Alpach przez tydzień 911 992 4S i przez parę dni Boxsterem GTS. M3, które później posiadałem jest jednak bardziej cywilnym, odcinającym od wrażeń autem, chociaż bardzo możliwe, że wcale nie wolniejszym. Dla mnie ergonomia foteli w Prosiakach jest nie do pobicia, czucie i wspomaganie układu kierowniczego również. Szeroko pojęta trakcja w M3 była wręcz genialna, ale w 911 jeszcze lepsza. I potwierdził to człowiek, który jechał za mną w Alpach za 911 i za M3 tym samym autem, więc miał porównanie. Tomek mają zupełnie inną charakterystykę te samochody - chociażby przez umieszczenie serducha. Trakcja w 911 jest genialna - bo dupsko jest dociśniete przez dodatkowe kilogramy. Edited October 29, 2025 by Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites