Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Klub Miłośników Zegarków Richard Mille

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Weź np. takiego Patka 5270J, porównaj z produktami RM i może wtedy zauważysz czym jest ładny zegarek (cenowo będą podobne). Wywalający skalę w zwykłomierzu RM będzie przy nim wyglądał jak plastikowe nie powiem co. 

Pojazd Pana Samochodzika też zachwycał technologią (silnik Ferrari), ale przy Ferrari wyglądał jak …. no właśnie. I wg mnie tak jest właśnie z estetyką zegarków RM. 

A czy ja mówię, że one mi się podobają... 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

A czy ja mówię, że one mi się podobają... 🙂

A to już co innego😁. Bo technicznie to one są kosmiczne, zgadzam się. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W muzeum również wygląda plastikowo

dd7b199db0c7b2e957542c788b4da011.jpg
85a95017ec12b31e0b08077e637f3fbb.jpg
5782fe26153d162d35b32fb3ad3713f1.jpg
8bc8420be8960b190672effac62e9cc6.jpg

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, machlo napisał(-a):

W muzeum również wygląda plastikowo emoji12.png

85a95017ec12b31e0b08077e637f3fbb.jpg

Uwielbiam brutalizm z architekturze. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się książka: Richard Mille – The Impossible Collection wydawnictwa Assouline, oprócz tej książki wydawnictwo Cercle d’Art wydało dwutomową pozycję opisującą wszystkie wypuszczone modele w tamtym okresie - Richard Mille - Monographie I oraz II. Pierwszej wspomnianej książki nie miałem jeszcze w ręce więc mogę tylko polecić oba tomy Monographie, pięknie wydane i ponad 1000 stron.

Riachard_Lifestyle.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 6.05.2025 o 12:43, Paweł Bohacz napisał(-a):

Nie sadze, zeby RM byl tandetny, lichy, czy schlebial popularnym gustom 😉

RM nie tylko nie jest "tandetny", ale jego wykonanie i uzyte technologie, to majstersztyk. Oczywiscie, ze mozemy sie sprzeczac czy komus to sie podoba czy nie, jednak to tak, jak rozmawiac z tymi co PP czy Rolka przegladaja pod lupa x10 i wydaja opinie. Sprawa jest prosta - Ci tak "fajni znafcy" zegarmistrzostwa, ktorych tylko stac na Rolka, najtanszego Patka czy podobne modele Lange, VC etc., beda jechac po RM, bo zwyczajnie ich na nie nie stac... i beda gadac, ze im sie nie podobaja, ze beznadziejne i przewartosciowane, ale prawda jest taka, ze taki RM jako fajny sportowy zegarek moglby zagoscic na niejednym nadgarstku prawdziwego milosnika zegarmistrzostwa zamiast np. G-shocka, gdyby nie jego cena i tyle 😎

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak zwykle biedaki nie rozumieją geniuszu, który pojąć mogą tylko ludzie z wieloma zerami na koncie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RM nie tylko nie jest "tandetny", ale jego wykonanie i uzyte technologie, to majstersztyk. Oczywiscie, ze mozemy sie sprzeczac czy komus to sie podoba czy nie, jednak to tak, jak rozmawiac z tymi co PP czy Rolka przegladaja pod lupa x10 i wydaja opinie. Sprawa jest prosta - Ci tak "fajni znafcy" zegarmistrzostwa, ktorych tylko stac na Rolka, najtanszego Patka czy podobne modele Lange, VC etc., beda jechac po RM, bo zwyczajnie ich na nie nie stac... i beda gadac, ze im sie nie podobaja, ze beznadziejne i przewartosciowane, ale prawda jest taka, ze taki RM jako fajny sportowy zegarek moglby zagoscic na niejednym nadgarstku prawdziwego milosnika zegarmistrzostwa zamiast np. G-shocka, gdyby nie jego cena i tyle

Tak samo jak Rolexiarzom się wypomina, że kupują drogie zegarki, bo przecież można kupić Atlantica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, artme napisał(-a):

RM nie tylko nie jest "tandetny", ale jego wykonanie i uzyte technologie, to majstersztyk. Oczywiscie, ze mozemy sie sprzeczac czy komus to sie podoba czy nie, jednak to tak, jak rozmawiac z tymi co PP czy Rolka przegladaja pod lupa x10 i wydaja opinie. Sprawa jest prosta - Ci tak "fajni znafcy" zegarmistrzostwa, ktorych tylko stac na Rolka, najtanszego Patka czy podobne modele Lange, VC etc., beda jechac po RM, bo zwyczajnie ich na nie nie stac... i beda gadac, ze im sie nie podobaja, ze beznadziejne i przewartosciowane, ale prawda jest taka, ze taki RM jako fajny sportowy zegarek moglby zagoscic na niejednym nadgarstku prawdziwego milosnika zegarmistrzostwa zamiast np. G-shocka, gdyby nie jego cena i tyle 😎

Straszne. Dziękujemy że tak trafnie opisałeś i zdefiniowałeś wszystkich tych tu na forum którym się RM nie podoba. Naprawdę głęboka analiza ci wyszła. Przypomnij nam co masz i na co cię stać zegarkowo, żebyśmy dobrze zrozumieli czy zegarki RM są dla ciebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Straszne. Dziękujemy że tak trafnie opisałeś i zdefiniowałeś wszystkich tych tu na forum którym się RM nie podoba. Naprawdę głęboka analiza ci wyszła. Przypomnij nam co masz i na co cię stać zegarkowo, żebyśmy dobrze zrozumieli czy zegarki RM są dla ciebie. 

Napisalem, ze podobanie sie, to rzecz wzgledna i o gustach sie nie dyskutuje - to takie dziwne? Pisalem o tych, co jada po marce tylko dlatego, ze im sie nie podobaja a cena jest z kosmosu. Nigdy nie wybralbym RM jako jednozegarkowiec oraz nie wywalilbym tyle kasy na taka "zabawke" gdyby mnie nie bylo stac, ale wolalbym takiego RM przytulic jako kolejny fajny zegarek w kolekcji zamiast np. wysadzanej diamentami i "oblanej" zlotem Daytony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, artme napisał(-a):

Napisalem, ze podobanie sie, to rzecz wzgledna i o gustach sie nie dyskutuje - to takie dziwne? Pisalem o tych, co jada po marce tylko dlatego, ze im sie nie podobaja a cena jest z kosmosu. Nigdy nie wybralbym RM jako jednozegarkowiec oraz nie wywalilbym tyle kasy na taka "zabawke" gdyby mnie nie bylo stac, ale wolalbym takiego RM przytulic jako kolejny fajny zegarek w kolekcji zamiast np. wysadzanej diamentami i "oblanej" zlotem Daytony.

Gust rzeczą względną i tu zgoda. Jednak pisanie że, cytuję: „Ci tak "fajni znafcy" zegarmistrzostwa, ktorych tylko stac na Rolka, najtanszego Patka czy podobne modele Lange, VC etc., beda jechac po RM, bo zwyczajnie ich na nie nie stac...” to jednak dość pejoratywne. I chyba sąm, będąc posiadaczem Rolka, zaklasyfikowałeś się to grupy owych ‚fajnych znafców’ 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, beniowski napisał(-a):

I chyba sąm, będąc posiadaczem Rolka, zaklasyfikowałeś się to grupy owych ‚fajnych znafców’ 🤣

Czytaj prosze ze zrozumieniem - ja nie jade po RM. Doceniam to, co robia i gdyby bylo mnie stac, to chetnie przygarnolbym jakiegos fajnego RM jako urozmaicenie kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, artme napisał(-a):

Czytaj prosze ze zrozumieniem - ja nie jade po RM. Doceniam to, co robia i gdyby bylo mnie stac, to chetnie przygarnolbym jakiegos fajnego RM jako urozmaicenie kolekcji.

Czytam, czytam. I właśnie czytając cię wnioskuję, na podstawie tego co napisałeś, że posiadasz Rolka nie docenia produktów RM. To nie ja tak napisałem, a Ty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czytam, czytam. I właśnie czytając cię wnioskuję, na podstawie tego co napisałeś, że posiadasz Rolka nie docenia produktów RM. To nie ja tak napisałem, a Ty. 

On nie jedzie po RM, tylko po „biedakach”, których nie stać na te zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.05.2025 o 21:41, mylof napisał(-a):

Uwielbiam brutalizm z architekturze. 

Powiało trochę niektórymi pomysłami Rema Koolhaasa. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zadam inne pytanie , bardzo mnie ciekawi Wasza odpowiedź : jakbyś miał ten sam budżet na zegarek , co byś wybrał: RM czy Jacob&Co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

A ja zadam inne pytanie , bardzo mnie ciekawi Wasza odpowiedź : jakbyś miał ten sam budżet na zegarek , co byś wybrał: RM czy Jacob&Co ?

Ja wziąłbym RM, zdecydowanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Jacoba polubionego na Insta i chyba wziąłbym Jacob&Co. Te zegarki to dzieła sztuki Oczywiście zależy od modeli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2025 o 07:06, Krakus1 napisał(-a):

Old money: Jacob

New money: RM

No money: Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2025 o 07:06, Krakus1 napisał(-a):

Oczywiście, że RM.

Wybrałbym ten model.

RM-67-02-6.jpg

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, mylof napisał(-a):

Oczywiście, że RM.

Wybrałbym ten model.

RM-67-02-6.jpg

Eeeeee tam... - ten fajniejszy 😉

Screenshot 2025-06-08 at 12.16.55.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2025 o 14:50, artme napisał(-a):

Brzmi jak spowiedź. 😇

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi