Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.05.2025 o 21:32, Watch-er napisał(-a):

Komplikujcie dalej. Ciekawe kto to kupi ?

A jakbys Ty to widzial?

22 godziny temu, Jan napisał(-a):

Przy tych wszystkich konceptach zastanawiam sie czy nie oddać projektu w ręce Nomosa i niech się bawią 🙂 ewidentnie my tutaj mamy dużo pomysłów ale są z każdego możliwego spektrum a cześć pewnie byłaby nie do zaakceptowania przez producenta. 

Nie mniej kreatywność w tym wątku spowodowała również taka myśl: szkoda że nie pomyśleliśmy o marce Bamford. Wiem że to nie klasa Nomosa i zegarki na sellicie ale budżetowo by sie spięło a ich szaleństwo i odwaga w projektowaniu mogłaby zadowolić wielu tworzących powyższe koncepty 🙂

ps: jeżeli ktoś lubi takie zabawy to polecam ich kreator zegarka. Dla czystej przyjemności mozna sobie stworzyć własnego gmt korzystając z wielu kolorów tarcz, wskazówek itp

mozna oddac wszystko w rece Nomosa ale bedzie to ryzykowne. Zrobia dwie, trzy propozycje i tyle. Nie bedzie miejsca na zmiany.

Strategicznie bedzie lepiej wyjsc z Klubu z dwoma, trzema pomyslami. Dac im kierunek i miec na uwadze, ze i tak beda to dostosowywac pod siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

lepiej wyjsc z Klubu z dwoma, trzema pomyslami. Dac im kierunek i miec na uwadze, ze i tak beda to dostosowywac pod siebie.

Pewnie tylko jakie to sa pomysły? Bo chwilowo tak jak pisałem mamy sporo wizualizacji z każdego spektrum.Część jest pewnie sprzeczna z tym co Nomos chciałby zrobić, część pewnie zbyt odważna zeby zebrać większą grupę. Będziemy głosować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Jan napisał(-a):

Pewnie tylko jakie to sa pomysły? Bo chwilowo tak jak pisałem mamy sporo wizualizacji z każdego spektrum.Część jest pewnie sprzeczna z tym co Nomos chciałby zrobić, część pewnie zbyt odważna zeby zebrać większą grupę. Będziemy głosować?

Jak juz pisalem, moim zdaniem zegarek powinien opowiadac historie, nasza historie. To nie moze byc po prostu kolor taki czy inny, bo nam sie podoba. Pisze to nie tylko ze wzgledu na utrzymanie wartosci zegarka, ale tez na przychylne oko Nomosa. 
Pamietajmy, ze sprzedaja sie historie, emocje, a nie kolory same w sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1717144110_Image41.jpg.e4ad90c0ccdc45b53dba5c86abc801c9.jpg

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :D

A trochę bardziej konstruktywnie, to jeżeli chcielibyśmy zacząć od historii, to poniżej kilka pomysłów od AI.

Kolorystyka

1. Błękit + złamany biały

• Inspirowane: porcelaną z Bolesławca

• Opis: kobaltowy błękit z kremową bielą i delikatnym wzorem (np. drobne kropeczki lub kwiatki).

• Efekt: elegancki, stonowany, a jednocześnie wyraźnie „nasz”.

2. Zieleń + złoto

• Inspirowane: Puszczą Białowieską i królewskimi barwami

• Opis: głęboka zieleń symbolizująca dziką przyrodę + złote detale nawiązujące do dawnej Rzeczypospolitej.

3. Szarość + bursztyn

• Inspirowane: Wybrzeżem Bałtyku

• Opis: kolor piaskowoszary lub szarografitowy z akcentami w kolorze bursztynu.

• Efekt: nowoczesny, ale z nutą naturalnego ciepła.

4. Granat + cegła

• Inspirowane: gotycką architekturą Gdańska, Torunia

• Opis: ceglana czerwień i ciemny granat z fakturą przypominającą zabytkowe mury.

Symbole

1. Wężymord (Scorzonera polonica)

• Opis: rzadki gatunek rośliny występujący tylko w Polsce. Ma piękne ciemnofioletowe kwiaty.

• Zastosowanie: delikatny motyw kwiatowy na tarczy lub w grawerze z tyłu.

2. Motyw haftu kaszubskiego lub łowickiego

• Ale jednego konkretnego elementu, np. stylizowany tulipan lub pawie oczko — uproszczone i przeniesione na detale indeksów godzinowych.

3. Żubr lub bocian — ale geometrycznie

• Zamiast realistycznego rysunku — stylizowana, minimalistyczna ikona (np. żubr zbudowany z prostych kształtów).

4. Mazury — „kraina tysiąca jezior”

• Na tarczy np. ziarnisty wzór przypominający falującą wodę lub stylizowana mapa jezior (schematycznie, jako faktura).

5. Róża wiatrów z Daru Pomorza

• Symbol nawiązujący do polskich tradycji morskich — unikalny i mało znany motyw.

6. Motyw z modernizmu międzywojennego

• Inspiracja architekturą Gdyni lub warszawskim modernizmem — geometryczne, eleganckie formy.

7. Stylizowany wzór z kafli piecowych

• Historyczne wzory z pieców ceramicznych (np. z Podhala czy Mazowsza) mogą być bazą do stworzenia eleganckiej faktury.

Mi osobiście nawet się podoba motyw porcelany z Bolesławca albo haftu kaszubskiego (wyobrażam sobie białą tarcze enamel z elementami niebieskimi/kolorowymi), a do tego mała ikona żubra zamiast wieloryba przy oznaczeniu wodoszczelności ;) 

437453_Screenshot2025-05-29at12_17_21.png.4f86553da903f17618314342358119a0.png1330505765_Screenshot2025-05-29at12_14_16.png.2282f1ff01dc7d710b4ddd959ffccdfc.png1962683173_Image42.thumb.png.087f17ef1dd67325a129923298781a8c.png

Edytowane przez KLXN

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.05.2025 o 20:49, kkwpk napisał(-a):

Tera tetra.

coral.png

fdusk.png

szay.png

A jakby tak w sub-tarczy sekundnika dać same indeksy oprócz liczby 20, symbolizującej jubileusz klubu? Albo zostawiając 30, 45 i 60s zamiast liczby 15 dać ją na 20s? Będzie nawiązanie do historii KMZiZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.05.2025 o 09:54, Paweł Bohacz napisał(-a):

Jak juz pisalem, moim zdaniem zegarek powinien opowiadac historie, nasza historie. To nie moze byc po prostu kolor taki czy inny, bo nam sie podoba. Pisze to nie tylko ze wzgledu na utrzymanie wartosci zegarka, ale tez na przychylne oko Nomosa. 
Pamietajmy, ze sprzedaja sie historie, emocje, a nie kolory same w sobie.

Dodam parę moich myśli na ten temat. Tak zgadzam się z Tobą, że sprzedają się historie i emocje ale nie jesteśmy programem typu reality show gdzie nie jest ważne co potrafisz bo i tak pierwsze pytanie to jest jaka jest twoja historia. Bez opowieści, która będzie wyciskać łzy z publiczności i skłoni ich aby na ciebie głosowali nie ma co się tam pokazywać musi być łzawo. Tak właśnie działa show biznes. 

Zatem nie wiem czy dobrym pomysłem jest szukanie i doklejanie na siłę historii do jakiegoś koloru. Moje zdanie jest zawsze takie, że dany wybór ma się podobać przede wszystkim osobie kupującej daną rzecz a nie co na to powiedzą inni i czy im się to będzie podobać. W tym przypadku wybieramy zegarek, który będzie dla nas a nie dla wszystkich. 

Samo zainteresowanie tematem też raczej nie jest jakoś duże żeby nie powiedzieć słabe.  W dyskusji bierze udział raptem z dziesięć osób, co nie napawa specjalnie do tego aby ten projekt zakończył się sukcesem no chyba, że będą w stanie zrobić tak małą limitacje ale to zapewne zwiększy cenę. Może po prostu wybierzmy w ankiecie dwie lub trzy propozycje z zaprezentowanych tutaj, przedstawmy je Nomosowi i zobaczymy co oni na to powiedzą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam szczerze, że jestem rozczarowany brakiem większej dyskusji tutaj. Nomos chce nam zrobić zegarek a tu cisza. Poza Donbluthem nigdy nie mieliśmy klubowca od tak rozpoznawalnego w środowisku producenta. 

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak ktoś nie narzuci 3-4 propozycji finalnych to można się tak kręcić w kółko wieczność. Aż wszyscy się znudzą i w ogóle przestaną wypowiadać.

Padały tutaj już propozycje kopert szczotkowanych czy piaskowanych i tarcz z gradientem ale trzeba by zapytać Nomosa czy takie wersje w ogóle wchodzą w grę, bo po cholere się zastanawiać nad czymś czego i tak producent nie zrobi. Uważam, że jakaś próba nawiązywania do koloru skórki forum to infantylizm projektowy.

Uważam, że propozycje zegarka z tarczą całą białą i tylko z cieniutkimi konturami czarnymi cyfr by siadła - można by to podciągnąć pod modernizm Gdyński. Swoją drogą tak jak dziś Niemcy dużo zrobią aby nie powstała żeglugowa Odra czy CPK-a , tak niegdyś nie podobała im się wizja budowy portu w Gdyni....a teraz zostaną zmuszeni do zrobienia nam zegarka w hołdzie temu wydarzeniu :D 

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie Nomos pluł nam w twarz :)

Co do poznania tego co mogą dla nas zrobić pełna zgoda. 

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Dodam parę moich myśli na ten temat. Tak zgadzam się z Tobą, że sprzedają się historie i emocje ale nie jesteśmy programem typu reality show gdzie nie jest ważne co potrafisz bo i tak pierwsze pytanie to jest jaka jest twoja historia. Bez opowieści, która będzie wyciskać łzy z publiczności i skłoni ich aby na ciebie głosowali nie ma co się tam pokazywać musi być łzawo. Tak właśnie działa show biznes. 

Zatem nie wiem czy dobrym pomysłem jest szukanie i doklejanie na siłę historii do jakiegoś koloru. Moje zdanie jest zawsze takie, że dany wybór ma się podobać przede wszystkim osobie kupującej daną rzecz a nie co na to powiedzą inni i czy im się to będzie podobać. W tym przypadku wybieramy zegarek, który będzie dla nas a nie dla wszystkich. 

Samo zainteresowanie tematem też raczej nie jest jakoś duże żeby nie powiedzieć słabe.  W dyskusji bierze udział raptem z dziesięć osób, co nie napawa specjalnie do tego aby ten projekt zakończył się sukcesem no chyba, że będą w stanie zrobić tak małą limitacje ale to zapewne zwiększy cenę. Może po prostu wybierzmy w ankiecie dwie lub trzy propozycje z zaprezentowanych tutaj, przedstawmy je Nomosowi i zobaczymy co oni na to powiedzą. 

Chyba mnie zle zrozumiales 🙂

Nie chodzi o zadne lzawe historyjki i tym bardziej nie chodzi o doklejanie historii do koloru. Wrecz przeciwnie.

Chodzi o to, zeby projekt byl wynikiem historii, ktora wybierzemy, a nie odwrotnie.

2 godziny temu, kkwpk napisał(-a):

Przyznam szczerze, że jestem rozczarowany brakiem większej dyskusji tutaj. Nomos chce nam zrobić zegarek a tu cisza. Poza Donbluthem nigdy nie mieliśmy klubowca od tak rozpoznawalnego w środowisku producenta. 

Moze ludzie nie chca brac udzialu w tworzeniu? Moze chca, zeby ktos zrobil ciekawy projekt i go podrzucil. Nie wiem.

Mysle, ze jak pokazemy propozycje, to ludzie sie obudza 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

próba nawiązywania do koloru skórki forum

Sporo zdjęć znajdziecie w wątku „Jak wyglądamy” 😂😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.06.2025 o 08:23, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Sporo zdjęć znajdziecie w wątku „Jak wyglądamy” 😂😆

To jest mysl! Zegarek z podobizna Prezesa 🤩
Bedzie mozna dzieci straszyc jak nie beda chcialy isc spac czy jesc 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy na 100% dowiemy się co można zrobić z zegarkiem? Żarty w tym temacie są ok do momentu kiedy nie zaczynają dominować. 

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jan napisał(-a):

nie dziękujcie 🤭

PP_1938P_001_SDT-658x1024.thumb.jpg.4c756191997c8574ba463fe70d42badf.jpg

A gdyby zrobić popiersie prezesa czerwone a brodę tęczową ?

2 godziny temu, kkwpk napisał(-a):

Kiedy na 100% dowiemy się co można zrobić z zegarkiem? Żarty w tym temacie są ok do momentu kiedy nie zaczynają dominować. 

Podtrzymujemy, temat. To także pewna wartość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kkwpk napisał(-a):

Podobnie jak Ty jestem zainteresowany klubowcem od pierwszej ankiety ale niestety wszystko wskazuje na to, że zainteresowanie tematem spadło do zera. No chyba, że są prowadzone jakieś rozmowy z Nomosem, o których nie wiemy a jeśli tak to czekamy na informacje 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też bardzo zależy na tym projekcie, szkoda by było jakby nic z tego nie wyszło. Nomos Tangente był moim pierwszym "lepszym" zegarkiem kilkanaście lat temu i ma dla mnie szczególne znaczenie.

Wydaje mi się że mamy impas, bo najpierw skupiliśmy się na generowaniu pomysłów, bez ich doskonalenia (bo nie ten etap), a potem "przekreśliliśmy" je przez brak historii, jednocześnie nie mając za bardzo pomysłów na sensowną "historię".

Mimo wszystko, spróbuję ponownie coś zaproponować:

Nomos "Tęsknota" Limited Edition

• polskie słowo które jest uważane za "nietłumaczalne"

"Polska tęsknota i portugalska saudade są uważane za emocje kluczowe dla kultur, w których zostały zleksykalizowane. Autorzy opisujący te emocje twierdzili, że pojęcia nazywające je są nieprzetłumaczalne na inne języki z powodu ich silnego związku z kulturą i zjawiskami historyczno-społecznymi, kolejno: Polski i Portugalii."

Źródło: https://ruj.uj.edu.pl/entities/publication/4108569d-2c44-4d30-9f96-c9b84fffe0ba

• tak samo jak Nomos wypuszczał limitki z niemieckimi nazwami (np. limitki tetry odnoszące się do roślin), moglibyśmy wymóc użycie polskiego słowa jako nazwy limitki (w przypadku Tetry ta informacja była na deklu)
  • to by dało nam podkład "historyczny" do dalszego projektowania. Kolory i motywy byśmy mogli wybierać wedle uznania i tego do czego ta tęsknota może nawiązywać w naszej społeczności/kraju

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z mojej strony deklaruję chęć zakupu i pomoc przy organizacji i realizacji tej inicjatywy gdyby była potrzeba.

Czy to będzie Tetra czy Campus to już mniej istotne. Klubowy, polski Nomos to byłoby coś :)

Ps 

Choć po cichu liczę na Tetrę;)

Z drugiej strony trudno będzie zebrać chętnych do zegarka, którego nie ma nawet wizualizacji. 

Dlatego moja propozycja jest następująca:

1. przedstawienie dwóch poglądowych projektów, ograniczenie do niezbędnego minimum koncertu życzeń czyli tarcza, wskazówki i indeksy bez kształtu koronki czy czcionek grawerunku. Czyli zrobienie ankiety, komu co się podoba z deadlinem na oddanie głosów.

2. Zaprezentowanie wyników ankiety i jednocześnie wybranego wzoru.

3. Lista zdecydowanych

4. Przekazanie informacji do Nomosa o liczbie zegarkow.

5. Nomos podaje kwotę per zegarek i decydujemy. 

jesli wyjdzie limitka 10 czy 17 szt. tym lepiej :) będzie unikat, choć myślę, że odpowiednio do postępu prac chętnych będzie więcej. Celuję, że skończymy na limitacji +-30 szt.

Wizualizacji było już sporo. Mamy ogólny obraz sytuacji.

Dla mnie wersja Tetry kolegi @meinard nie wymaga korekty. Brałbym:)

TetraPLminiindeces.thumb.jpg.ace685c3f66d89c8e8c12dc0de3261be.jpg

Edytowane przez Pionier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tetra w kolorach, które proponowałem? Future dusk i sunset coral? Można prosić o wizualizację?

Co do tęsknoty to piękne, ale i smutne słowo…i jak zwykle takie martyrologiczne.

To może coś bardziej swojskiego, jedyne w swoim rodzaju, nieprzetłumaczalne, prawdziwie polskie słowo: żółć. Złożone tylko z polskich liter i nad wyraz dobrze opisujące nastroje Polaków 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Żółć.... pochodny kolor naszych forumowych barw. Jestem na tak. 

Więc może monochrome yellow z odróżniającymi się wskazówkami?

Audemars-Piguet-Royal-Oak-Offshore-Diver-Ref.-15710ST.jpg

Breitling-SuperOcean-Ref.-A17367.jpg

Edytowane przez Pionier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rozmawialiśmy z Pawłem @Paweł Bohacz apropos tego co możemy wymyśleć i niejako stworzyć historię dla motywu zegarka. Jeden z pomysłów to odniesienie do najpopularniejszych wątków na forum gdzie zwykle toczy się dyskusja.

Wybraliśmy 2 motywy:

1) Kawa: Wątki kawa i zegarki oraz ciśnieniowy ekspres do kawy cieszą się dużym powodzeniem. Projekty są inspirowane kolorem kawy z małym smaczkiem tj. ikonką "Coffee Time" pomiędzy godziną 7 a 8 czyli w czasie kiedy zapewne większość z nas łapie rano pierwszą kawę.

2) Niekwestionowany król forum czyli temat jaki zegarek masz dziś na ręku. Tutaj projekt zakłada tarczę przeźroczystą lub z efektem przydymienia pokazującą mechanizm zegarka (co masz na ręku). Dodatkowo pod małą sekundą widnieje napis "What's on your wrist?" 

Oba motywy mają połączenie z naszym forum a jednocześnie dają coś uniwersalnego co może być atrakcyjne nie tylko dla forumowiczów.

Może macie jeszcze jakieś propozycje które posłużą jako koncept czegoś oryginalnego wyróżniającego się czymś więcej niż tylko kolor?

Coffee-Themed Watch 6a2.jpg

Coffee-Themed Watch 8.jpg

fume1.jpg

clear.jpg

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wy sobie jaja robicie czy chcecie uwalić projekt?  Kałowe brązy i jakiś pseudoszkieletor?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi