Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysztof Skórka

Konkurs na najlepszy design zegarka made in Poland / design in Poland 2024

Recommended Posts

Szanowne Koleżanki i Koledzy,

Ogłaszamy konkurs na najlepszy design zegarka made in Poland / design in Poland 2024!

W pierwszym etapie konkursu zbierzemy od Was propozycję modeli zegarków, które zadebiutowały w 2024 roku.

Następnie wybierzemy kandydatów konkursowych i opublikujemy ankietę na Forum.

Wygra zegarek, który zbierze najwięcej głosów Forumowiczów.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród (czy nagrody - jakiej?) nastąpi w trakcie Festiwalu "Passion for Watches - Antoni N. Patek", który będzie miał miejsce 13-14 czerwca w Lublinie (więcej o festiwalu na stronie https://passionforwatches.pl/).

Czekamy na Wasze propozycje - wysyłajcie je w tym wątku.

Ja też.
20240809_182455(1).thumb.jpg.c6de7ff3dd92c07fa5429797933990be.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Gdyby nie chodziło o 2024r to nominowałbym Xicorr 125p Akropolis , nie rozumiem dlaczego producent zaprzestał tej linii zegarków.

40 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Gdyby nie chodziło o 2024r to nominowałbym Xicorr 125p Akropolis , nie rozumiem dlaczego producent zaprzestał tej linii zegarków.

Gdyby...to mógłbyś się czuć zagrożony, w sporej części Twoimi innymi modelami. Ale...ta Warszawa M20 Xicorra to też było coś.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Posted (edited)
2 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Gdyby...to mógłbyś się czuć zagrożony, w sporej części Twoimi innymi modelami. Ale...ta Warszawa M20 Xicorra to też było coś.

Ale Akropolis w wersji Limonkowej śni mi się po nocach. Z Warszawy to najlepsza jest "Norka" z postarzaną tarczą - tutaj nawet uważam, że żodyn mój projekt nie fiknie. Norka czasem nie debiutowała w 2024 ?

norka-000.jpg

Edited by QuadrifoglioVerde

Norka chyba 2023. 

Też za blyskawicą jestem.

A nie ma gdzieś listy debiutów 2024? nie śledzę polskich za bardzo, ale podoba mi się inicjatywa i chętnie wziąłbym udział w takim wyborze (poprzez oddanie głosu).

5 godzin temu, rafi napisał(-a):

A nie ma gdzieś listy debiutów 2024? nie śledzę polskich za bardzo, ale podoba mi się inicjatywa i chętnie wziąłbym udział w takim wyborze (poprzez oddanie głosu).

Dokładnie…trzeba by gdzieś spisać zegarki, na które możemy głosować…

6 minut temu, Wacor napisał(-a):

Dokładnie…trzeba by gdzieś spisać zegarki, na które możemy głosować…

Otóż to, dlatego napisałem:

”W pierwszym etapie konkursu zbierzemy od Was propozycję modeli zegarków, które zadebiutowały w 2024 roku.”

W sumie to największego zamieszania dokonał Arach.

Jeszcze Nadir z modelem Vespera. 
Błonie z kolei ruszyły z linią zegarków Zodiak dla pań

Nie wiem, czy debiut był w 2024r ?

Screenshot_20250526_185524_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Troszkę 😉

"Being immersed in his diary and in his collection was the start of my watchmaking story, a story that started in 2005 and which continues to grow as each day goes by. It’s this heritage, the fortunate encounters in the close-knit community of enthusiasts and a desire to approach modern watchmaking from a different perspective which led me to found Baltic in 2016. This name has a special meaning for me as it refers to my fathers’ roots on the northern coast of Poland."

=> Joie de Vivre <=

W dniu 22.05.2025 o 20:43, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

No mi też leży, więc sobie kiedyś kupiłem. Chociaż widzę minimalnie jakby gorsze wykonanie co wcześniejszego Circle, ale także już naprawdę musiałbym uznać za czepianie się. Dlaczego zaprzestał? Może z jakichś powodów się nie opłacał.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Nie... no bądźmy poważni. To, że ojciec założyciela Baltica pochodzi z Polski, nie czyni Baltica polską firmą. Zegarki Baltic nie są ani produkowane ani projektowane w Polsce, więc nie kwalifikują się do konkursu. Przy takim naciąganiu zasad to i Patek Philippe by się załapał 🤣

Natomiast jeśli chodzi o zegarki polskich firm, które na pewno miały premierę w 2024 r., to są jeszcze:

- Vratislavia Conceptum Sol Meridies https://vratislavia-watches.com/produkt/vratislavia-conceptum-sol-meridies-automatic-le50-powystawowy/

- G. Gerlach Tatry https://www.gerlach.org.pl/kategoria-produktu/zegarki-g-gerlach/zegarki-codzienne/tatry/

- G. Gerlach Sanatio https://www.gerlach.org.pl/produkt/sanatio-2/

Chciałbym serdecznie podziękować za wzmiankę o Arachu.
Ja również chciałem zgłosić naszą kandydaturę do konkursu. Tego typu inicjatywy mają dla nas wielką wartość, ponieważ dostrzegają trud, pasję i zaangażowanie, jakie wkładamy w rozwój projektów/marki.

I z góry dziękuje za wszystkie głosy w kolejnych etapach ;)

MUF_4929.jpg

Ankieta zakończyła się. Głosami forumowiczów nagrodę za najlepszy design zegarka 2024 made in / design in Poland otrzymuje Vratislavia Conceptum za model „Błyskawica”!

Gratulujemy zwycięzcy!

Ceremonia wręczenia nagrody odbędzie się w trakcie Festiwalu Passion for Watches w Lublinie w najbliższą sobotę.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.